niche hebben en bepalen

Een niche hebben, is dat nu echt nodig? En hulp gevraagd!

niche hebben en bepalenToen ik enkele jaren terug een intensieve cursus bloggen bij The Blogcademy volgde, werd toen al benadrukt dat wil je een succesvolle blog hebben, je je niche moet bepalen. Sinds dat weekend ben ik altijd blijven lezen over het hoe en wat in de blogwereld. Het afgelopen half jaar verdiepte ik mij ook verder in social media. Overal blijf ik dat gegeven tegenkomen. Bepaal je niche. Maar wat is dat nu een niche hebben? Hoe bepaal je dat? En is dat nu echt nodig?

Niche-watteuh?

Om het even heel theoretisch te gaan omschrijven, het woord niche staat voor een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt. Met andere woorden, je gaat niet vissen in een hele grote vijver, maar wel in een kleintje. Wel eentje waarvan je zeker bent dat de vissen op je aas afkomen.

Dat is heel algemeen gesproken natuurlijk. Wat betekent dat dan voor je blog, je Instagram of gelijk welk ander sociaal kanaal? Focus jij je op een bepaalde niche, dan ga je niet al te snel niet-niche-gebonden verhalen en foto’s brengen op je kanalen. Een voorbeeld om het te verduidelijken. Je hebt een naaiblog en post dus de ene na de ander post, gerelateerd aan naaien. Ga je op reis en kom je terecht in een prachtige stoffenwinkel dan post je ook dit op je blog. Dat past nu éénmaal binnen je niche. Wanneer je plots over het onderhoud van je auto gaat bloggen, zal je lezer daar allicht niet in geïnteresseerd zijn. Het past niet bij je niche en bijgevolg ook niet bij je doelgroep.

Allemaal goed en wel, maar hoe bepaal je nu wat je niche is?

Vaak helpt het om even neer te schrijven wat je passies zijn. Waar je voor staat. Wat je inspireert. Waar kan je uitgebreid over vertellen? Wat vind jij belangrijk om met de buitenwereld te delen? Wat zijn je interesses? Schrijf het eens allemaal op en probeer daarin de terugkerende lijnen te ontdekken. Wedden dat je snel thema’s kan samenstellen van dingen die bij elkaar passen?

Bijzonder ver moet je het dus niet zoeken, die niche. Iemand die uitermate geïnteresseerd is in fashion zal allicht snel kiezen voor het brengen van fashion-gerelateerde-content. Een moeder kiest al gemakkelijk eens voor het delen van haar moederverhalen. Meestal is het echt wel van 1 + 1 = 2. Klinkt eenvoudig he?

Is het hebben van een niche nodig als blogger, instagrammer, …?

Wanneer je van mij daarop een antwoord verwacht, dan zal ik je helaas teleur moeten stellen. Want eigenlijk wil ik die vraag vooral aan jullie stellen. Is het noodzakelijk, ja of neen? En waarom? 

Mijn visie?

Ok, ik geloof wel dat de content die je brengt een raakvlak moet hebben met elkaar. Als ik bovengenoemd voorbeeld op mezelf toepas dan zal ook hier een post over het onderhoud van mijn wagen weinig lezers kunnen boeien. Gewoon omdat mijn doelgroep zich daar niet in interesseert. ’t Is duidelijk dat ik mij focus op moeders. Maar dan? Ooit startte ik als naai-blog en deelde ik in hoofdzaak naaigerelateerde content, mijn niche dus. Af en toe gooide ik daar al eens een persoonlijk berichtje tussen. Door dit te doen ontdekte ik dat bloggen op zichzelf voor mij een ontspannen bezigheid is en ik dus ook gewoon graag schrijf, verhalen vertel.

Na het sluiten van onze webshop, gooide ik de naaiblog om naar een mama-blog. Nog altijd redelijk specifiek qua niche dus. Dat naaien valt helemaal niet uit de toon wanneer je hier als moeder komt lezen. Al zijn er zeker lezers die de berichten over nieuwe naaisels overslaan. En dan weer anderen die enkel komen lezen als het naai-gerelateerd is. De niche is dus al niet meer zo beperkt maar uiteindelijk blijft dat vijvertje relatief klein.

Nu moet je weten, in de beginnersdagen van Liesellove stond er altijd bij: ‘omdat passies nu éénmaal gedeeld moeten worden.’ Mijn opzet toen al was vooral om dat waar mijn hart van overloopt te kunnen delen met de wereld. En dat is het eigenlijk geworden: een blog waar alles op terecht komt, vanaf het moment dat het onder mijn passies valt. En ja blijkbaar heb ik vele passies, haha.

Hoe doe ik het dan?

Tijdens 40 dagen bloggen probeerde ik te experimenteren met verschillende soorten berichten. Om na die dagen te kunnen achterhalen welke berichten het beste scoren en wat hier dus het liefste gelezen wordt. Helaas ging dat niet op want bijna alles wat ik bracht werd goed onthaald met hoge leescijfers. Sindsdien ben ik behoorlijk actief gaan bloggen en tot op de dag van vandaag, kon ik geen negatieve invloed ontdekken. Op die manier mijn vijvertje verkleinen, werkt dus niet. Niet dat dit nu persé moet hé, maar toch.

Als ik terugdenk aan The Blogcademy dan zou ik het wel moeten doen. Mijn ervaring leert me echter dat het allemaal niet te strak en beperkt moet zijn. Je ding doen zorgt nog altijd voor het meeste respons. Dus een heel specifieke niche hebben is misschien niet altijd nodig. Maar nu ik overweeg om iets social-media-en-blog-gewijs te doen op de blog, hoor ik wel graag even jullie mening?

Zij die mij kennen weten dat ik een beetje een freak ben op vlak van bloggen en social media. Ik lees veel over datgene wat achter de schermen gebeurd. Mij kan het ongelooflijk boeien hoe SEO werkt, welke keywords een site nodig heeft, hoe het algoritme van Instagram werkt, hoe berichten op Facebook beter scoren, etc. etc. etc. Ik wil mijn opgedane kennis best wel graag delen, want ik krijg daar zoveel vragen over. Maar mag dat dan op deze blog zijn? Zal jij blijven lezen of net daarom afhaken?

Benieuwd dus naar mijn lezers en naar jullie mening. Willen jullie daarom zo goed zijn om even een korte enquete te beantwoorden? Ik ben jullie eeuwig dankbaar!

Conclusie

Ik ben nu éénmaal meer dan enkel moeder, een naaister of een reizigster. Ik ben Lies, mama van drie, vrouw van, gepassioneerd door naaien, diy, bloggen, fotografie, mode, en ga zo verder. Dat er wel weer een passende oplossing komt voor mijn bedenkingen en hersenspinsels in mijn hoofd, daar ben ik zeker van. Maar voor nu is mijn conclusie: nope, je moet niet altijd een hele kleine vijver hebben om uit te vissen. Weet gewoon welke vissen je wil bereiken en heb begrip voor die vissen die toch afhaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Comments

 1. Ik heb een beetje veel ruimte geloof ik, veel soorten haha. Maar uiteindelijk is “simpel groen leven.” wel mijne. Handig want dan heb je toch wel een mooie ruimte om je er tussen te bewegen.

  1. Ik geloof ook wel dat dat moet kunnen hoor. Het is omdat ik vaak bots op bepaal u niche dat ik mij hier openlijk de vraag stel. En ook al omdat ik voel dat ik nog veel andere verhalen te brengen heb en niet weet als ik dat nu hier of op een andere plaats moet doen.

 2. Eerlijk? Ik ben met al die dingen totaal niet bezig. Ik schrijf gewoon, zoals het in me opkomt en zoals het uitkomt. Posts als deze doen me zelfs een beetje afhaken, want het tast voor mij toch wel de authenticiteit aan. En daar zoek ik wel naar. Anderzijds, als jij je daar wel goed bij voelt, moet je dat gewoon doen he. Elke volger op IG of blog is er bij mij helemaal vanzelf gekomen, want ik heb geen enkel verstand van hoe beter scoren, meer mensen aantrekken, op welk moment posten…Ik doe gewoon. Pas op, ik ben een aandachtshoer en hoe meer volgers, hoe liever ik het heb. Maar ik ben mss ook een beetje lui (of heb het al druk genoeg), wat maakt dat ik er actief helemaal geen moeite voor doe. Ik zou er waarschijnlijk veel meer uit kunnen halen, maar doe het niet. En toch wel een klein beetje trots op het aantal dat vanzelf gekomen is en toch ook niet laag is :). Maar zoals je zegt, het is persoonlijk, dus feel free! (Ik zou trouwens wel kei hard bloggen over het onderhoud van mijn auto, want dat levert zeker grappige situaties op :))

 3. Mijn niche ben ik zelf 😉 ik blog over mijn passies, komt wel beetje overeen met jouw blog. Maar merk dat vooral creatieve berichten via pinterest goed scoren en minder gelezen worden door vaste volgers terwijl dat met persoonlijke verhalen en mama dingen andersom is. Ik overweeg wel eens er twee aparte blogs van te maken vanwege die niche. Blijft lastig dingetje. Btw, ik zie graag jouw blogkennis voorbijkomen. En vind je blog zoals die nu is heel fijn. Kleinere vijver zou ik persoonlijk zonde vinden 😉

  1. Ik ken er wel een paar die dat af en toe doen en deed dat in het verleden ook al eens. Maar ik denk niks speciaals aan de hand in blogland ze. Ik ben gewoon bezig vanuit mijn jaar thuis zijn met nieuwe projecten 🙂

 4. Eerlijk? Het boeit me niet. ☺️. Mijn blog is een naai blog en ik persoonlijk niet de behoefte om er meer van te maken. Ik post wanneer me dat uitkomg zonder rekening te houden met piekuren of daluren, idem aan IG. De mensen die me volgen zijn vanzelf gekomen zonder dat ik daar iets speciaal voor deed en ik ben daar blij voor.
  Als dit voor jou een passie is, zou ik dus niet weten waarom je er niet over zou mogen schrijven. De wereld zal niet vergaan als er dan minder mensen komen lezen of afhaken. Er zullen er weer andere bijkomen in de plaats. Het is jouw plekje op het internet en doe er vooral mee wat jij wil lieve Lies.

  1. Het is helemaal waar wat je zegt. Wat ik merk is doordat ik groter werd je meer kritiek krijgt en je soms de spontaniteit wat verliest. En dus checkt of het wel ok is. Soms zou ik wat meer foert moeten zeggen. Als ik dan reacties lees zoals deze denk ik ja waarom twijfel ik toch steeds aan mezelf. Enneuh gij maakt kei schone dingen dus terecht dat mensen komen kijken naar je ?

 5. Toen ik begon te bloggen had ik meer een niche dan nu; ik deelde toen enkel recepten. Sinds een paar jaar ben ik breder gaan bloggen, en heb ik dus minder een niche. Beste beslissing ooit! Ik heb nu ook een breder publiek aan volgers, en leerde ook blogs kennen uit andere niches. Voor mij gaat het eigenlijk vooral om de persoon achter de blog. Als ik daarmee een klik voel lees ik de blogberichten graag, en de berichten over onderwerpen die me minder boeien laat ik gewoon over.

 6. Ik heb meststoffen voor mijn blog gevolgd, niet al te fanatiek, ik geloof niet in niches of aparte blogs naargelang het onderwerp, ik wil over alles kunnen schrijven, net zoals ik ook over meerdere dingen kan praten op café of bij een koffie. Maar ik merk ook wel een evolutie in mijn schrijven en aangezien ik sommige dingen niet op het net gooi, zijn er nog wel andere zaken…

 7. Fijn herkenbaar artikel. Ik blog ook over al mijn passies. Veel ervan bereikt denk ik wel zijn publiek. Alleen als het gaat over geschiedenis denk ik wat minder, maar ik vind dat leuk en t is mijn blog dus lekker puh 😉

 8. Omdat ik al negatieve ervaringen heb gehad met een persoonlijke blog wou ik dat nu niet meer en zou mijn blog nu alleen over handwerken (nog specifieker breien) gaan. Door aan 40 dagen bloggen en de perfect?-blogchallenge mee te doen merk ik wel dat de lezers van de blog het appreciëren als ik wat meer persoonlijke dingen laat zien en vertel waar ik nog mee bezig ben.

 9. Goh… Moeilijk… Ik geloof wel dat het misschien nodig is om een publiek op te bouwen. Maar eerlijk, ik lees gewoon wat ik wil. Als ik voor de zoveelste keer een post over een t-shirt zie passeren, heb ik ook geen zin meer om dat te lezen. Ik lees steeds minder blogs. Is het tijdgebrek of gewoon een “stop”?! Het moederschap is ruimer natuurlijk. Al ben ik ook eerlijk, ik lees niet al je posts. Dat kun je leuk vinden of niet maar aan sommige dingen heb ik gewoon geen boodschap, al weet ik wel dat dat voor anderen wel zo is! Je niche zal dus altijd bij sommige werken, bij andere niet. Er kan ook een overvloed zijn: fb, IG, blog,…

 10. Al die algoritmes en logica, het boeit me wel, il blog niet en mijn Instagram is vooral voor mezelf, maar stel me toch ook vragen bij volgen/ontvolgen, likes, etc Haat/liefde met al de sociale media, want is het nog wel echt als het zo berekend is

  1. Een algoritme proberen te begrijpen heeft denk ik geen invloed op echtheid. Ik denk dat het pas fout gaat als je de stap zet naar volgers kopen en likes etc. Dan gaat het je puur om snel groot te zijn en het mogelijkse geld die je ermee kan verdienen en dan is het echte er sowieso wat af! Maar uiteindelijk mijn IG staat ook vol met ‘mooie’ foto’s (allé dat vind ik toch). Ik doe daar moeite voor (om mooie foto’s te nemen hé) dus ja dat weerspiegelt ook niet het pure echte leven he…

 11. Ik had dat ook, schreef over luxe-reizen en dan word je plots mama en zou je daar niets over ‘mogen’ schrijven? Ik deed het wel en kreeg alleen maar lezers en volgers bij. Mijn niche verschoof zich gewoon een beetje. Ik zie het ook liever wat ruimer, omdat ik meer ben dan reisblogger of mamablogger. Ik ben gewoon Nies, en ik blog persoonlijk 🙂

 12. Ik heb geen niche en zou er ook geen willen. of zoals eerder hier al aangehaald werd: ik ben de niche. Op mijn blog verschijnt wat er door mijn hoofd spookt en da’s doorgaans een soort dagboek. Vroeger kwam er heel veel over boeken en duiken…momenteel staat dat op lager pitje en is het eerder een mamablog. Dan is dat maar zo. Ik ga me niet vermoeien om daar teveel over na te denken en strategieën te zoeken om meer lezers te krijgen want dan is de fun er net af bij mij en dan voelt het niet meer authentiek en niet meer “mijn blog”. Ik blog omdat ik er zelf mijn ei in kwijt wil…niet om lezers te behangen.

  Zelf lees ik wel het liefst blogs met variatie aan topics, maar die over het dagelijkse leven gaan, waar ik de mensen wat leer kennen. Niche blogs vind ik dus net saai. Ik zoek een persoonlijk verhaal, niet een kookboek of een reisgids of een naaicursus. Maar als iemand daar passies over heeft en nu en dan daar verhalen over afwisselt…of kennis over social media bijvoorbeeld, dan is dat wel leuk, zeker als het een persoonlijke invalshoek blijft. En als het niet als een commerciële strategie begint te voelen.

  Ik raad je aan om na te denken waarom je blogt: om jezelf, omdat je je verhaal kwijtwil? Wel als je een verhaal over social media hebt, dan post je dat toch gewoon? En als je dat niet hebt, moet je dat ook niet gaan doen omdat je denkt dat het mensen gaat interesseren.
  Of post je om meer lezers te krijgen …tja, dan moet je clickbait gaan publiceren.

  1. De invalshoek is voor mij wel duidelijk: de blog is ontstaan om alles waar ik gepassioneerd over ben graag deel. Ondertussen schrijf ik ook heel graag, dus soms is een verhaal schrijven hier ook al echt iets ontspannend voor mij! Daarom dat er dus heel vaak iets online komt. Die nieuwe verhalen die in mijn hoofd op poppen, daar twijfel ik alleen over, omdat ik inderdaad soms teveel nadenk als de mensen het wel gaan appreciëren. Wat je echter zegt is helemaal waar hoor. Maar het aard van het beestje verander je dus niet. Zomaar naast me neerleggen wat een ander denkt, dat kan ik niet 😉

 13. Hier totaal geen niche. Ik doe maar wat 😀 😀
  Ik schrijf zowel over ons interieur, over de kindjes, het hardlopen, over heel persoonlijke dingen, vanalles dat in mijn hoofd opkomt, …
  Gewoon doen waar jij je zelf het beste bij voelt, het is jouw blog. 😉

 14. Leuk en interessant om dit stukje hier te lezen. Ik ben een beginnend blogger en dus nog wat onzeker. Ik heb een mamablog en blog zowel over mijn passies als over ons gezin. 1 onderwerp zou bij mij niet lukken. Maar ik heb tonnen respect voor iemand die t wel kan. Groetjes Ellen

 15. Leuke info en met plezier gelezen! Ik heb een blog over mijn gezin. Heel persoonlijk is het niet, toch alles omtrent ons gezin komt erin voor. Soms zou ik onderwerpen willen samenvoegen maar hoe dat is nog een vraagteken. Groetjes Ellen