Even aan de realiteit van alledag ontsnappen? Dan moet je in de Vlaamse Ardennen zijn. Een streek waar oh zoveel te beleven valt dat je eigenlijk niet voldoende hebt met een weekendje. Wil je nu zoals de echte coureurs fietsen of ga je voor gewoon genieten? De Vlaamse Ardennen hebben voor elk wat wils. Centraal staat sowieso de rust en de natuur en misschien ook wel het lekkere eten. Wij kozen alvast voor een weekendje Ronse in het midden van februari en delen graag enkele highlights van ons bezoek met hier en daar wat extra info waarvoor ook wij nog eens willen terugkeren naar de Vlaamse Ardennen.

Wat doen tijdens een weekendje Vlaamse Ardennen met startplaats Ronse?

Ga naar de markt op zaterdag

Verblijf je tijdens je Vlaamse Ardennen trip in Ronse? Dan is het fijn om op zaterdagochtend de lokale markt te bezoeken. Je koppelt er een heerlijke wandeling door het centrum van Ronse aan. Eens op de markt voel je direct een heerlijk en gemoedelijk sfeertje. Het typeert voor ons de stad Ronse, waarvan we vooraf dachten dat het een plek was aan het einde van de wereld. Koop op de markt heerlijke producten voor ontbijt, lunch en/of diner en/of schuif aan bij één van de gezellige tafeltjes bij de vele horecazaken op de Grote Markt zelf. Genieten met grote G.

Picturale wandeling door Ronse

Wanneer je door de stad Ronse wandelt, dan bots je soms uit het niets op prachtige & gigantische illustraties die de gevels sieren. Deze illustraties maken deel uit van Picturale Promenade, een wandeling langs 7 geïllustreerde stadsmuren. Het is een permanente wandeling die voortvloeit uit het Picturale illustratiefestival dat tweejaarlijks in Ronse georganiseerd wordt. Ondertussen is het al aan zijn 9e editie toe. Ga je binnenkort naar Ronse? Dan heb je geluk want vanaf 5 maart kan je het zes-wekend-durend festival bezoeken. Samen met het festival, start ook Verhalen In De Stad.

Het plannetje voor de permanente wandeling van Picturale kan je hier vinden.

Must do in de Vlaamse Ardennen: Muziekbos

Het Muziekbos in de Vlaamse Ardennen wellicht één van de gekendste plekken zijn. Het is een prachtig bos waarin je heerlijk kunt wandelen maar waar ook de kinderen kunnen genieten. Er zijn dan ook erg fijne speelzones voor hen met speelplekken en klauter-boomstammen. De naam Muziekbos heeft trouwens niks met muziek te maken. Het woord is afgeleid van het woordje “muz” wat Keltisch is voor moeras.

Wij kozen in het Muziekbos voor een wandeling door één van de speelzones (aan Bistro Boekzitting), maar willen in de toekomst graag nog andere wandelingen in het bos uitproberen. Zo willen we de Geuzentoren, helemaal op de top van de Muziekberg, nog eens bezoeken. Al kan dit enkel onder begeleide wandeling. Opgelet: enkel in de speelzones kan je van het pad af. In de rest van het bos wordt gevraagd de natuur zijn ding te laten doen en enkel het wandelpad te volgen.

Fijn om weten: in het voorjaar spot je ook hier de prachtige paarse boshyacinten, die hier welig pronkt. De bossen waar je deze prachtige boshyacint kan spotten, zijn de afgelopen jaren (helaas door Instagram) erg populair geworden. Het is niet de bedoeling om tussen deze kleurenpracht te poseren. Je bekijkt ze gewoon vanaf de wandelpadjes, die je niet mag afgaan. ;)

Mijnwerkerspad

Ben je op zoek naar een buggy-proof wandeling? Dan kan je het Mijnwerkerspad afstappen. De wandeling is ongeveer 6,5 km lang en het wandelpad is volledig verhard. Dit pad maakt deel uit van de trage wegenwandelingen in Ronse en brengt je onder meer langs het Geboortebos, Natuurgebied Pyreneeën – Tombele en de Kattenmolen. Onderweg kom je ook horeca tegen.

Oude spoorwegbedding

Ben je op zoek naar een korte wandeling die kleine kindjes zelf kunnen meestappen? Dan kan je terecht bij de oude spoorwegbedding in Ronse. Deze spoorweglijn werd gebruikt voor de arbeiders die in de mijnen van de Borinage gingen werken. Dezer dagen is het een toeristisch wandelpad. Wandel je het Mijnwerkerspad af, dan kom je hier sowieso langs.

Starten doe je aan de Mgr. Beylstraat. Om voor wat variatie in de route te zorgen, sloegen wij aan het Geboortebos links af, de velden in, en keerden zo terug naar de parking.

The Taste

Op zoek naar een fijne proeverij tijdens je verblijf in de Vlaamse Ardennen? Leg dan een wijnproeverij vast bij The Taste in Wortegem-Petegem of reserveer één van hun wandelingen (van 5 km tot 30 km) met eventueel bijhorend hapje en drankje.

Waar verblijven in de Vlaamse Ardennen?

Tijdens ons weekendje Vlaamse Ardennen verbleven wij in het Herenhuis 24 te Ronse van Vintage Huisjes. Dit herenhuis biedt plek aan 10 volwassenen en 2 kinderen en is volledig op vintage manier ingericht. Je keert hier dus terug de tijd in. Een bijzondere plek om te vertragen en te genieten. Herenhuis 24 is trouwens een prachtige woning en Natasia & Jo verrichtten fantastisch werk. De sfeer hier is uniek.

Naast erg mooi aangeklede ruimtes, heb je hier ook al het nodige comfort van Netflix, Wifi tot heerlijk warm water. Bovendien zeul je naar hier geen speelgoed en spelletje mee voor de kinderen want er is een uitgebreid aanbod in Herenhuis 24 zelf. Inclusief kickertafel.

Het spreekt voor zich dat wij naast alle fijne activiteiten in de Vlaamse Ardennen, gewoon ook kei hard genoten hebben van dit huis. We spendeerden hier dan ook zoveel mogelijk tijd als mogelijk en besloten daarom alle maaltijden in Herenhuis 24 te nuttigen.

Naast de deur is een restaurant met een afhaalautomaat, voor moest je niet willen koken en Frituur Yves aan het station is ook een aanrader.

Op zoek naar een andere fijne regio in Belgie? Wat dat je van het Scheldeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.