Subscribe to our Mailing List

Get the news right in your inbox!

Eenvoudig en/of anoniem reageren op wordpress, een handleiding!

3 maart 2016
Anoniem Reageren op Wordpress

Eenvoudig en/of anoniem reageren op wordpress, een handleiding!

3 maart 2016

Weet u nog, dat ik twijfelde om over te stappen naar WordPress omwille van de reacties? Want die reacties, die vind ik belangrijk. Belangrijker dan welke blog-statistiek dan ook. Jullie reacties zorgen er o.a. voor dat ik mij in moeilijke tijden niet zo alleen voel of dat ik gigantische goeie raad en tips haal uit jullie reacties, of dat ik in een deuk lig, of dat ik jullie enthousiasme over een nieuw naaisel voel enzovoort enzoverder! Maar kijk, ik prijs me gelukkig, jullie laten ook hier heerlijk vaak van jullie horen! Waarvoor dank je wel.

Toch maakt WordPress het soms moeilijk om te reageren. Ik dacht, tot het opzetten van mijn eigenste blog, altijd dat anoniem reageren onmogelijk was. Al te vaak werd ik verplicht door WordPress in te loggen (met miljoenen gefaalde pogingen en geen reactie tot gevolg) of kweet-niet-hoeveel typewerk te hebben omdat je verplicht bent naam en e-mail op te geven. Dat laatste is misschien niet zo erg maar soms moet het snel gaan of is veel typewerk onhandig zoals bij het reageren op een smartphone.

Maar, anoniem reageren is perfect mogelijk, ook op WordPress en dat levert niet persé kweet-niet-hoeveel spam op! Dus allé hup, volg onderstaande instructies en maak het je lezers vanaf vandaag makkelijker om van zich te laten horen!

Ga in je WordPress-dashboard naar Instellingen, Reacties. Je krijgt een overzicht met allerhande opties en instellingen. Hier en daar moet je voor vlotjes reageren op WordPress een aantal vakjes aanklikken of juist niet. Verder kan je er ook nog allerhande andere instellingen maken, best de moeite om eens uit te dokteren voor wat al die vakjes staan.

Anoniem Reageren op WordPress

Vink bij ‘Standaard berichtinstellingen’ zeker ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen aan’, anders is reageren gewoon niet mogelijk. Wil je een bericht schrijven maar het reageren uitschakelen? Dan kan je dit eenvoudig aanpassen in het desbetreffende bericht.

Verder volgen nog een aantal belangrijke stappen om anoniem reageren mogelijk te maken. Bij Overige reactie-instellingen’ vink je ‘Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven’ uit. Doe dit ook met de volgende optie: ‘Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren.’ 

Anoniem reageren op WordPress

Scroll door naar ‘Voor een reactie verschijnt en zorg dat ‘De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben’ niet is aangevinkt. Anoniem reageren is nu perfect mogelijk. Op deze blog zijn de volledige anonieme reacties minimaal, maar de velden ‘Naam’ en ‘E-mail’ worden vaak niet ingevuld. Anoniem is men dan toch niet omdat men bij reageren de eigen naam neerschrijft.

Deze instellingen lijken waarschijnlijk een ware droom voor spammers maar ook daar is een oplossing voor. Stel bij Reacties modereren’ in dat vanaf 2 geschreven links in één reactie er een goedkeuring moet komen.  Bovendien heb je op WordPress ook handige plugins die spam verwijderen. Ik gebruik Akismet en deze hield tot nu alle spamreacties op mijn blog tegen. Ik kan deze alsnog bekijken, voor het geval hij iets verkeerd zou doen, maar tot nu deed hij braafjes zijn werk.

Dus, beste WordPress-bloggers, doe iets aan je reactie-instellingen om het reageren makkelijker te maken. Wil je niet dat volledig anoniem reageren mogelijk is, schakel dan op zen minst het verplicht inloggen uit want vooral dat heeft bij mij er al vaak voor gezorgd dat van reageren dan toch niks in huis komt.

14 Comments

 • Katrien (Marie Cadie) 4 maart 2016 at 00:10

  Ooohhh … Dat moet ik eens dubbelchecken bij mij!! Maar ik heb er zelf ook vaak problemen mee, vaak bij blogger blogs.

 • With Love - by Eva 4 maart 2016 at 07:35

  Jouw blogfrequentie gaat nogal de hoogte in zeg! Joepie! Nog een kleine tip misschien wat de reacties betreft: is het in WordPress ook mogelijk om, net als bij blogger, het aantal reacties onder het bericht te laten verschijnen. I know, ik ben wat lui, maar soms houdt helemaal terug naar boven scrollen mij tegen om een reactie te plaatsen. Wat zonde is met al die pareltjes hier!

  • Liesellove 4 maart 2016 at 07:37

   daarvoor moet je doorklikken naar de pagina van het bericht hé 🙂 dat is bij blogger dacht ik ook zo? maar hier moet je idd wel links bovenaan klikken om te reageren en moet je dus idd terug naar boven scrollen 🙂

   • With Love - by Eva 4 maart 2016 at 11:00

    Het is dat naar boven scrollen dat ik niet zo fijn vind 🙂 Maar wel esthetisch, natuurlijk!

    • Liesellove 4 maart 2016 at 15:11

     snap ik, ik probeer dat nog te veranderen maar tot nu toe kreeg ik dat niet goed in mijn code 🙂

 • Isabelle 5 maart 2016 at 14:21

  Thx Lies voor je tips! Ik ga je toch ns moeten inhuren é 😉

  • Liesellove 6 maart 2016 at 12:11

   haha, dat moet je idd mss maar eens doen :p 😉

 • Wikkelgatjes 5 maart 2016 at 22:00

  Ik kreeg van een vriendin ook de reactie dat ze niet kon reageren. Alles aangepast via dit bericht dus hopelijk lukt het nu. Ik heb trouwens een ander probleem, misschien kun je me helpen (jij bent nogal goed met computers enzo meen ik me te herinneren??) Ik kan enkel op wordpress-blogs onder mijn eigen blognaam reageren. Bij blogspot lukt me dat niet…Enig idee wat ik verkeerd instelde?

  • Liesellove 6 maart 2016 at 12:46

   Wat krijg je te zien als je op blogspot wil reageren?

 • Wikkelgatjes 10 maart 2016 at 22:42

  Gewoon het reactievakje en dan daaronder moet ik mijn profiel selecteren. Wanneer ik dat van wordpress aanklik, moet ik mijn profielnaam ingeven maar die neemt hij niet. Andere profielen selecteren geeft ook niet het juiste resultaat…

 • Sharon 20 april 2016 at 15:36

  Merci Lies, ik heb dat ook eens aangepast!

  • Sharon 20 april 2016 at 15:36

   OMG is dat mijn Avatar??? Heb je daar een tuto voor? 🙂

 • Anoniem 29 april 2020 at 20:15

  het lijkt er op dat je privacy policy niet te vinden is

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  ×