Reizen is een van de meest verrijkende ervaringen die er is. Daar dacht ik altijd al zo over en sinds we kinderen hebben is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Helaas begint elke trip wel met een iets minder plezant onderdeel: het inpakken van de bagage. Ik vind dat werkelijk waar een van de hatelijkste dingen om te doen maar bon, het hoort er nu éénmaal bij. We gaan dus niet klagen, want in the end mag je erna wel op reis. Door mijn gloeiende hekel aan inpakken, ben ik er anderzijds wel een expert in geworden. En dat zelfs in verschillende situaties, want soms reis je met een valies, andere keren met een rugzak en nog andere keren gebruiken we bakken of zelfs een meubeltje dat makkelijk in onze wagen kan. En daarnaast zijn er tegenwoordig ook heel wat handige hulpmiddelen die het inpakproces aanzienlijk vergemakkelijken. Benieuwd naar welke items het inpakken van je bagage een fluitje van een cent maken? Lees dan rustig verder.

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Denk eraan: less is more

Hoewel we misschien het liefst van al onze volledige kledingkast willen meenemen, (“Hallo, ik weet toch niet wat ik morgen wil aandoen?!?”) is dat niet echt ideaal. Wanneer je met het vliegtuig reist, zit je bijvoorbeeld vaak met een beperking qua gewicht. En de hele mikmak in en uit je auto sleuren is nu ook niet echt ideaal te noemen. Daarom is less is more in dit geval echt wel aangewezen.

Slim inpakken, nadenken over je outfits en alles wat je mogelijks nodig kan hebben op reis en op tijd aan het inpakken beginnen, helpt daarin. Al moet ik toegeven dat ik in dat laatste niet de beste ben. Daarom ontwikkelde ik voor mezelf een inpaklijst, want dat helpt ook, en hield ik doorheen de jaren bij wat echt een must is en wat niet. Zo kom ik min of meer tot een aanvaardbare hoeveelheid bagage voor mij en mijn gezin. De queen van sober inpakken zal ik echter nooit worden.

5 items die helpen bij het efficiënt inpakken van je bagage

#1 Packing cubes to the rescue

Packing cubes, oftewel kofferorganisers, zijn kleine tasjes die je helpen om je bagage georganiseerd en compact te houden. Door items te scheiden, vind je makkelijker wat je nodig hebt, zonder je hele koffer overhoop te halen. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd aparte packing cubes voor ondergoed en kousen. Afhankelijk van het soort reis gebruik ik deze tasjes ook om de kleding van de kinderen te scheiden, zodat elk kind een eigen kofferorganiser heeft met spullen. Het maakt het inpakken van je bagage echt makkelijker, maar vooral ook ter plaatse werkt het een stuk efficiënter.

Je hebt packing cubes in verschillende formaten en soorten. Sommige kofferorganisers zijn gewone zakjes, ideaal bijvoorbeeld voor losse spulletjes die je bij elkaar wil houden. Andere packing cubes zijn dan echt weer openritsbaar waardoor het als het ware mini koffertjes zijn. Ik som daarom graag even op welke wij allemaal hebben en waarvoor wij ze gebruiken.

Losse zakjes van Flying Tiger

De Flying Tiger biedt vaak heel handige oplossingen gaan als het gaat over inpakken. Hun assortiment regelmatig eens checken op toffer organizers en inpakhacks is zeker de moeite. Bovendien is alles hier te vinden aan een scherp prijsje. Ik ben alvast fan van hun losse zakjes die dienen om je bagage te organiseren. De grootste kofferorganizers gebruik ik zelf bijvoorbeeld vaak voor alle losse rommel die nergens bijhoort op te bergen en/of voor een plek waar ik al mijn kabels in kan dumpen.

Packing cubes openritsbaar

Enkele jaren terug investeerde ik in packing cubes die openritsbaar zijn. Ik heb ze in verschillende formaten en kleuren en leerde ondertussen dat duurdere exemplaren daarom niet altijd beter zijn. Als je er een aantal hebt, kan je zelfs opteren om al je bagage in kofferorganizers te stoppen.

Compressie packing cubes

Wanneer we reizen met het hele gezin maar slechts beperkt plaats hebben voor onze bagage, gebruik ik graag compressie packing cubes. Deze zijn net zoals de gewone packing cubes openritsbaar, maar er komt een extra rits bij die de inhoud van de packing cube compacter maakt, waardoor je plaats kunt besparen.

# 2 Vacuümzakken als ultieme hulp bij het inpakken van bagage

Hoewel ik mijn packing cubes niet meer kan missen, ontdekte ik afgelopen zomer iets wat het inpakken voor ons volledige gezin nog zoveel eenvoudiger maakt: vacuümzakken. Het zijn plastic zakken waar je de lucht kan uitzuigen – of duwen. Hierdoor vermindert het volume van je stapeltje kleding aanzienlijk, wat bijgevolg ruimtebesparend werkt. Verder gebruik ik het op reis ook om vuile was in te steken waardoor alles compact opgeborgen blijft. Vacuümzakken werken een stuk beter dan compressie packing cubes, maar zijn dan weer iets minder handig om elke dag open en dicht te maken. Een combi van beiden vinden wij dus het handigst.

Bij het aanschaffen van vacuümzakken moet je erop letten dat je voor deze kiest waarbij je geen stofzuiger nodig hebt. Wel handig voor thuis en dan dienen de zakken van HEMA als perfecte oplossing. Wijzelf testten voor op reis al verschillende vacuümzakken uit van zowel duurdere merken als de goedkope versies. Prijs lijkt in efficiëntie niet echt uit te maken.

#3 Handige lichtgewicht valiezen

Enkele jaren terug investeerden wij in lichtgewicht valiezen. Wij kozen voor deze van American Toerister, wat betekent kiezen voor een mix van duurzaamheid, stijl en waarde. Deze koffers staan bekend om hun robuuste bouwkwaliteit, wat ze ideaal maakt voor frequente reizigers. Bovendien biedt American Tourister een breed scala aan designs en kleuren, zodat er voor elke persoonlijkheid en reisbehoefte een geschikte optie is. Met de toevoeging van uitbreidbare opties via een rits, bieden ze ook flexibele opbergmogelijkheden. Ideaal als je terugkeert van vakantie en plek nodig hebt voor wat extra souvenirs. Ondertussen overleefden ze ook heel wat vliegtuigreizen, dus wij keuren ze sowieso goed.

Hoewel wij fan zijn van onze valiezen van American Tourister, gebruiken wij ook vaak anderen manieren om onze bagage op te bergen. Zo nemen wij op roadtrips vaak bakken mee zodat je niet altijd alle kleding moet uithalen en we hebben ook een handig en compact kastje dat perfect in onze wagen past. Iedereen krijgt dan één vak in het kastje. Bij aankomst is het gewoon kastje uitladen en zo verliezen we geen tijd met de bagage. Kei handig!

#4 De Scrubba Wash Bag

Wil je echt lichtgewicht reizen en dus ook niet veel kleding meenemen? Dan is de Scrubba Wash Bag misschien een oplossing. Deze waszak is een gamechanger voor lange en/of compacte reizen. Je kunt namelijk met de Scrubba Wash Bag onderweg gemakkelijk je kleding wassen, wat ruimte bespaart doordat je minder hoeft mee te nemen.

#5 Compact toiletgerief

Op reis willen we natuurlijk ook graag heerlijk ruiken en onze dagelijkse verzorging op peil houden. Ideaal voor op reis zijn de verzorgingsproducten van Wondr. Deze bars nemen niet alleen minder plaats in, ze vermijden ook het risico op lekkages in je bagage. In de handbagage kunnen ze trouwens gewoon mee en ze zijn ook nog eens milieuvriendelijk. Speciaal voor onderweg ontwikkelde Wondr ook een reisdoosje zodat je je zeepjes makkelijk kan meenemen en bewaren. Met de code LIESELLOVE15 krijg je trouwens 15% korting op je aankopen en dit zowel in de webshop als in hun fysieke winkels. Meer weten over waarom wij zo fan zijn van Wondr? Lees dan zeker hier even verder.

Door slim te kiezen voor deze items, wordt inpakken niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter. Het resultaat? Meer tijd om te genieten van de voorpret en minder stress voor vertrek. Zelf nog een goeie tip om efficiënter in te pakken? Drop ze gerust even in de comments onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.