Dat ik sterke genen heb, blijkt ook elk weekend uit de vraag van mijn kinderen ‘Wat gaan we doen dit weekend?’ Ze trekken er zoals ik echt graag op uit en genieten volop van het ontdekken van de wereld. Met plezier springen ze op de trein en in het vliegtuig. Maar ook in de auto, want soms hoef je het helemaal niet ver te zoeken om een fantastisch weekend te beleven. Zo gingen we onlangs voor een weekendje Eindhoven met onze kinderen. Om zovele redenen het perfecte gezinsuitje dichtbij. In dit artikel vertellen we je daarom graag waarom je naar Eindhoven met kinderen moet, wat er te beleven valt en waar je moet eten en slapen. Ik waarschuw je wel: de kans dat je na het lezen van dit artikel zelf wil vertrekken richting Eindhoven is groot.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant. Daarnaast bevat het affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

First things first: wat je moet weten over Eindhoven

Eindhoven, de stad met diepe banden met het bedrijf Philips, is veel meer dan een industriële hub. Genesteld in de provincie Noord-Brabant, heeft deze stad een unieke blend van moderne technologie, design en oude Brabantse charme. Historische gebouwen vind je hier echter amper terug want de stad werd zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gevolg? Hier vind je veel meer moderne architectuur dan in andere Nederlandse steden. Vele oude fabrieksgebouwen werden omgetoverd tot hippe winkels, ateliers en eetplekken wat de stad een heerlijke vibe geeft. Als fietser ben je hier koning te rijk met hun uitgebreide fietsnetwerk en kinderen zijn hier meer dan welkom.

Extra troef om een weekendje Eindhoven in te plannen? Naast innovatie en design viert gezelligheid hier hoogtijden en moet je gemiddeld gezien slechts anderhalf uur rijden vanaf België om de stad te bezoeken. Ben je fan van kunst? Dan gaat je hart in deze stad ook sneller slaan. Bovendien ligt Nuenen slechts op een kwartiertje rijden vanaf Eindhoven centrum. Van Gogh woonde en werkte hier tussen 1883 en 1885 dus het spreekt voor zich dat je er alles over z’n leven kunt ontdekken.

Eindhoven met kinderen: wat mag je niet missen?

Eindhoven is door haar design en technologie niet alleen een paradijs voor volwassenen, maar ook voor de jongere ontdekkingsreizigers onder ons. Van activiteiten speciaal voor kinderen tot activiteiten die je als volwassene ook fijn voor hen kunt maken: Eindhoven heeft het allemaal. We sommen hieronder graag enkele plekken en activiteiten op die je niet mag missen wanneer je Eindhoven met kinderen bezoekt. Ze zijn gebaseerd op ons eigen weekendje weg en dus 100% kidsproof en helemaal Liesellove-gekeurd.

#1 De stad met kinderen al fietsend verkennen

Zowel het centrum van de stad Eindhoven, als de plekken erbuiten hebben kei veel te bieden. Bovendien is Eindhoven uitgerust met een top fietsnetwerk, dus wat is er nu beter dan op een mooie dag de stad op twee wielen te ontdekken? Kinderen kunnen zichzelf uitleven tijdens zo’n fietstochtje of genieten van de wind in hun haren in de bakfiets. Onderweg doe je kei veel indrukken op, je stopt waar en wanneer je wil, en op een dag tijd zie je kei veel toffe kanten van Eindhoven. Fietsen in Eindhoven is dan ook een pure beleving.

Waar fietsen huren?

Je kunt op verschillende plekken in de stad fietsen huren. Vaak kan het zelfs bij je hotel. Wij huurden fietsen bij Velorent Eindhoven. Velorent ligt op het NRE-terrein en dat is direct een goed vertrekpunt als je wat meer van Eindhoven wil zien buiten het centrum van de stad.

Welke route volgen?

Er valt zoveel te beleven in Eindhoven dat het bepalen van een route wel een uitdaging kan zijn. Vooraf even duiken in alle mogelijkheden van wat Eindhoven te bieden heeft, is dus zeker een goed idee. Maar je kan ook gewoon ons traject volgen. Voor de gelegenheid maakte ik er zelfs een Google Maps kaart van die je kan volgen op je smartphone.

De route kort samengevat:

  1. Je start je route op het NRE-terrein. Ooit was dit de thuishaven van de Nutsbedrijven Regio Eindhoven, waar gas en elektriciteit centraal stonden. Nu is het een bruisend gebied waar oude industriële charme hand in hand gaat met moderne stedelijke ontwikkeling. Het NRE-terrein is een perfect voorbeeld van hoe Eindhoven zijn industriële roots eert, terwijl het tegelijkertijd naar de toekomst kijkt. Een bezoek aan dit terrein is een duik in het verleden, een blik op het heden en een knipoog naar de toekomst. Start of eindig de dag bij Cyklist, een supertof wielercafé.
  2. Houd je van streetart? Fiets dan via de Silly Walk Tunnel naar de Berenkuil en ontdek een sterk staaltje graffitikunst. De Silly Walk Tunnel beeldt de Silly Walk van John Cleese uit of beter bekend als de ambtenaar van het Ministery of Silly Walks uit Monthy Python.
  3. Fiets terug richting centrum en ontdek daar de straat ‘t College, een groene oase in het midden van de stad.
  4. Vanaf ‘t College kan je doorfietsen naar de fietsparking bij De Bijenkorf om het centrum van de stad te voet te verkennen. Heb je honger? Ga dan langs bij Down Town Gourmet Market.
  5. Verken het centrum van de stad te voet en ga bijvoorbeeld langs bij de Blob, de Sint Catharinakerk, de Philips Lichttoren of verken de wijken Grote Berg en Kleine Berg.
  6. Fiets door naar Strijp-S met o.a. de Trudotoren, het eerste verticale bos van Nederland. Verder vind je hier toffe shops en leuke horecaconcepten. Strijp-S heeft een urban vibe waardoor het met kinderen erg tof is om er rond te lopen.
  7. Op 5 minuten fietsen van Strijp-S vind je Strijp-R met het Piet Hein Eek imperium.
  8. Vanaf Strijp-R Woensel West verkennen met toffe murals en de West Side Stores. Leukste route hier is via Halvemaanstraat richting Zwaanstraat, naar Beukenlaan en Edisonstraat. Dan door naar de Anthony van Leeuwenhoeklaan richting de PSV-laan waar je ook langs het Philips Stadium rijdt. Je kunt op deze route ook stoppen bij KEVN expo als je een kunstfan bent.
  9. Terug richting Velorent om je fietsen af te geven en de dag af te ronden.

#2 Breng een kidsproof bezoekje aan Strijp-S

Hoewel we Strijp-S al even vermelden in onze fietsroute, geven we er graag nog wat extra aandacht aan omdat het zo een toffe plek is. Voor ons een absoluut hoogtepunt met enkele bijzondere plekken die we graag extra in de spotlights plaatsen. Sowieso is het bijzonder om er de Trudotoren te zien. Dit eerste verticale bos van Nederland domineert het uitzicht en zorgt voor het nodige groen tussen alle oude fabrieksgebouwen. Voor de toren en tussen de fabrieksgebouwen vind je een plein, het kloppende hart van Strijp-S. Rondom vind je toffe winkels en horeca. Voor kinderen is het plein ook de perfecte plek om te spelen.

Skateplezier bij Area 51

Area 51 is één van de grootste indoor skateparken van Europa en daardoor een must do als je kinderen graag skaten. Je vindt hier zowel een gedeelte waar nieuwe skaters kunnen oefenen als een uitdagend gedeelte met ledges, rails, china banks, … En dan is er ook nog een gedeelte voor grote sprongen. Met de zes meter hoge verticale muur is het ook ideaal voor BMX’ers en stuntsteppers. Voor enkele uren plezier betaal je hier trouwens maar €7. Voor onze kinderen Axelle en Baptiste was dit het hoogtepunt van het tripje Eindhoven.

Pastry Club

In een van de prachtig gerenoveerde oude fabrieksgebouwen van Philips vind je de Pastry Club. Deze patisserie combineert ambacht met innovatie. Hier kun je genieten van heerlijke taarten, chocolade en andere zoetigheden, allemaal gemaakt met een passie voor kwaliteit en design. Maar ga hier ook eens binnen om het prachtige fabrieksgebouw van binnenunit te bewonderen. Je vindt er nog heel wat authentieke elementen terug, dus daal zeker even de trappen of en af.

Intelligentia

Intelligentia is iets heel anders dan een traditionele ijssalon. Hier vind je bijzondere ijscreaties en andere lekkernijen. Denk aan smaken als lavendel, aardbei met vlierbloesem of gin-tonic. Ik durf wedden dat je kinderen sowieso een smaakje vinden die ze willen uitproberen. ;-)

#5 Motion Experience Kids Time

Gelegen in het hart van Eindhoven is Motion Experience een plek waar de wereld van kunst, wetenschap en technologie samenkomen in een bijzondere ‘licht’ – ervaring. Je duikt hier in een interactieve wereld van licht, geluid en beweging. Motion Experience voorziet op bepaalde momenten ‘Kids Time’ waarbij de beleving is aangepast naar kinderen. Al moet ik verklappen dat zelfs tijdens Kids Time een bezoek aan Motion een avontuurlijke reis is die ook door de grote koters gesmaakt wordt.

Kids time is iedere woensdagmiddag en zaterdag- en zondagochtend. Je kunt vooraf je tickets reserveren, maar het kan ook gewoon daar aan de kassa. Het zal je niet verbazen dat we met deze activiteit hoog scoorden bij al onze kinderen.

#6 Van Abbemuseum

Kunst is niet alleen voor volwassenen en dat bewijst het Van Abbemuseum. Het is een van de meest prominente musea voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland maar zag kinderen niet over het hoofd. Dankzij de Smartify app kan je op zoek naar Blije Blob doorheen het museum. Blije Blob is verdwaald en zoekt zijn weg terug naar huis. Op interactieve manier kunnen kinderen Blob helpen en worden ze op sleeptouw genomen door het museum. Extra leuk is dat ze een poncho aan mogen en er onderweg allerhande opdrachtjes zijn. Door deze Family Tour kan je zelf ook genieten van dit prachtige museum en leert iedereen wat bij.

Verder is het extra bijzonder museum omdat je hier sommige kunstwerken mag aanraken. Dat kom je toch bijna nergens anders tegen? Het Van Abbemuseum ontwikkelde met en voor blinde en slechtziende mensen namelijke een multi-zintuiglijke rondleiding. Hierdoor kan je kleine replica van schilderijen of sculpturen aanraken. Maar ook geur, smaak, muziek, literatuur en poëzie brengen de werken tot leven. Hoewel dit project werd opgezet voor blinde en slechtziende mensen, scoren deze werken ook enorm bij kinderen.

Ps.: Neem zeker ook eens de lift naar boven en eens naar beneden. Wat hoor je dan?

#7 Nuenen en het Van Gogh Village Museum

Op een steenworp van Eindhoven ligt Nuenen, de plek waar Vincent van Gogh een belangrijke periode van zijn leven doorbracht. Het Van Gogh Village Museum is daardoor een must-visit voor zij die het leven en werk van deze beroemde kunstenaar willen ontdekken. Kinderen kunnen in de voetsporen van Van Gogh treden, zijn brieven lezen, zijn schilderijen bekijken en de plekken bezoeken in en rondom Nuenen die hem inspireerden.

Een extra troef in het museum is Vincents lichtlab waar je worddt meegenomen op een reis door de wereld vanl icht en kleur zoals Van Gogh die zag en ervoer. Hij was namelijk gefascineerd door licht waardoor het een centraal thema in zijn werken werd. In het lichtlab kan je zelf experimenteren en ontdekken hoe licht en kleur werken, en hoe dit invloed had op Van Goghs schilderijen. Het is een unieke, hands-on ervaring die kunst, wetenschap en geschiedenis combineert wat het voor kinderen supertof en leerrijk maakt. Al steek je er als volwassene ook nog wel iets op. Wist jij bijvoorbeeld dat daglicht eigenlijk bestaat uit alle kleuren van de regenboog?

Waar eten met kinderen in Eindhoven: niet alledaagse kidsproof restaurants en hotspots

Wat wij niet wisten voor we vertrokken naar Eindhoven is dat het ook een stad is die rijk is aan culinaire ervaringen. Van traditionele lekkernijen tot hedendaagse gastronomie, Eindhoven biedt voor ieder wat wils. Mogelijks kijk je nu even wat raar want hoe comibneer je hedendaagse gastronomie met kinderen? Wel, het antwoord is eenvoudig: de gastvrijheid van de Eindhovenaren maakt dat ze niet gek kijken wanneer je met kinderen om een tafeltje vraagt. Integendeel, sommige zalige foodconcepten passen zelfs perfect bij gezinnen. Onderstaande adresjes hebben we allemaal uitgetest en raden we één voor één aan. Van worstenbroodjes tot fancy foodconcepten, want het kan allemaal in Eindhoven.

#1 Houben Worstenbroodje

Een ode aan de Brabantse traditie, Houben Worstenbroodje serveert, zoals de naam al doet vermoeden, het iconische worstenbroodje. Maar dit is niet zomaar een worstenbroodje; het is een handgemaakt meesterwerk met liefde bereid. Op werkdagen gaan er in de bakkerij dagelijks 4000 broodjes de deur uit. Hoe straf is dat wel niet? Wij aten het trouwens als ontbijt en het was verrassend lekker. Wist je dat het mijn allereerste worstenbroodje ever was? Onze Vlaamse versie vind ik vies maar die van Houben zijn echt yummy in my tummy. Naast de traditionele variant vind je hier ook andere versies zoals het koolhydraatarm broodje, het vegan broodje en dat met truffel.

Praktisch:
– Adres: Willemstraat 39, 5611HC Eindhoven
– Geopend van ma-vr van 10:00 tot 17:00 en op de zaterdag van 9:00 tot 17:00.

#2 Down Town Gourmet Market

Een bruisende plek waar wereldsmaken samenkomen, dat is wat de foodmarket Down Town Gourmet Market biedt. Je vindt er een breed scala aan culinaire stalletjes, elk gespecialiseerd in een specifieke keuken. Van Aziatische delicatessen tot Mediterraanse hoogstandjes, hier kun je in een levendige atmosfeer van diverse gerechten genieten. Extra toef van deze foodmarket? Je mag gewoon aan tafel blijven zitten. Drankjes worden opgenomen en geserveerd en ook alles wat je van eten besteld, wordt aan tafel gebracht.

Praktisch:
– Adres: Smalle Haven 2-14, 5611 EJ Eindhoven
– Reserveren kan niet.
– Op maandag gesloten, dinsdag tot donderdag & zondag 12u00 tot 23u00, vrijdag tot zaterdag 12u00 – 24u00.

#3 Thomas

Gelegen in het hart van de stad, is Thomas zowel een restaurant, bar als club. Met een modern interieur en een menu dat internationale gerechten combineert met lokale ingrediënten, is het een ideale plek voor zowel een gezellig diner als een avond uit. Het spreekt voor zich dat je hier met kinderen komt voor het diner en hier niemand vreemd opkijkt als je met vier kinderen aan tafel schuift. Thomas is bovendien gevestigd in een prachtig historich pand met zowel veel authentieke elementen als indrukwekkende muurschilderingen.

Verder is het eten hier bijzonder doordat je niet voor één hoofdgerecht moet kiezen, maar voor drie gerechtjes gaat, die samen je hoofdgerecht vormen. Er is geen speciaal kindermenu maar voor hen bestel je gewoon minder gerechtjes en geloof me sommige zijn zeker kidsproof. Wij zijn fan!

Praktisch:
– Adres: Stratumseind 23, Eindhoven
Vooraf reserveren is aangeraden
– Openingsuren: maandag tot donderdag 16u – 2u, vrijdag 14u – 4u, zaterdag 12u – 4u en zondag 12u – 2u

#4 Lucifer

Lucifer is een uniek koffiehuis in de wijk Kleine Berg en staat bekend om zijn uitstekende koffie en ontspannen sfeer. De koffie wordt in hun eigen branderij geproduceerrd. Bij Lucifer kun je genieten van een heerlijk ontbijt, aanrader als je bij Hotel The Match verblijft, en taartjes in een bijzondere setting. En je kan natuurlijk de koffieproducten meenemen naar huis.

Praktisch:
– Adres: Kleine Berg 47 – Eindhoven
– Elke dag open van 07u30 tot 18u00

#5 Stadsrestaurant WELP

Bij Stadsrestaurant WELP kwamen we op vrijdagavond eerder toevallig terecht. De zaak zag er super leuk uit en toen ze geen neen zeiden tegen 4 kinderen, schoven we met plezier aan op hun kleine terras aan de straatkant. WELP is modern, jong en verfrissend en biedt een menu dat de seizoenen volgt, met een focus op verse, lokale ingrediënten. Het eten is verfijnd en super lekker. Voor kinderen is er geen speciaal menu maar je mag vragen wat er kan. Erg lekker hier! Zeer grote aanrader!

Praktisch:
– Adres: Kleine Berg 35, 5611 JS Eindhoven
Vooraf reserveren is interessant als je zeker wil zijn van je plek.
– Elke dag geopend vanaf 12u00 tot 21u30 // vrij & za tot 22u00

#6 Watermolen van Opwetten

De Watermolen van Opwetten ligt net buiten het centrum van Eindhoven in het stadje Nuenen. Deze historische watermolen werd ooit door Van Gogh geschilderd en is nog steeds in dienst. Naast de watermolen vind je hier ook het restaurant de ‘Watermolen van Opwetten’, met uitzicht op kabbelende wateren. Je kan hier zowel terecht voor lunch als diner. Buiten is er ook een speeltuintje wat het een extra kidsproof restaurant maakt. Het is de ideale stop voor je naar het Van Gogh Village museum trekt.

Praktisch:
– Adres: Opwettenseweg 203, 5674 AC Nuenen
Vooraf reserveren is zeker zijn van je plek.
– Openingstijden dinsdag tot en met zondag 11u00 – 22u30

Uniek overnachten in Eindhoven met kinderen? Bij Hotel The Match moet je zijn

Een weekendje weg, dat staat ook gelijk aan het vinden van een toffe plek om te slapen. In Eindhoven hoef je niet ver te zoeken want wij raden met een 10/10 Hotel The Match aan. Het ligt in het bruisende stadscentrum maar desondanks is het er super rustig en slaap je ‘s nachts in alle stilte.

Hotel The Match combineert moderne architectuur met een speels en kleurrijk interieur, wat het direct aantrekkelijk maakt voor kinderen. In de lobby vind je comfortabele sofa’s, televisieschermen, gezelschapsspelletjes, een mini-market, een flipperkast en een Pacman-spelletje. Binnenstappen in The Match voelt dan ook alsof je in een klein avontuur stapt.

Ook de kamers zijn super hip ingericht met een badkamer in de kamer, een televisiescherm moet toagang tot YouTube en zalige bedden. Wij moesten wel twee kamers huren, want met zes op één kamer is in de meeste hotels niet mogelijk. Maar die opsplitsing nemen we er graag bij omdat Hotel The Match echt de max is.

Nog meer leuks in Eindhoven

Dit vind je misschien ook leuk om lezen:
Van Oudenbosch tot Bergen op Zoom: een kidsproof weekendje Noord-Brabant met onze camper Sien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.