De must do activiteiten met kinderen wanneer je op Tenerife bent is absoluut de vulkaan El Teide bezoeken. Met kids is dat een super bijzondere ervaring. Enerzijds is zo’n bezoekje aan een nog actieve vulkaan mega indrukwekkend voor alle partijen, anderzijds leren je kinderen hier gigantisch veel uit. Voor ons was het één van de meest bijzondere ervaringen ever dus ik deel graag onze tips en tricks op de vulkaan El Teide met kinderen te bezoeken. Van hoe je tickets voor de kabelbaan regelt tot alle info die je nodig hebt om van jullie bezoek een fantastische ervaring te maken.

De vulkaan op Tenerife met kinderen bezoeken

Wat je moet weten over vulkaan El Teide

El Teide is een majestueuze vulkaan gelegen in het midden van het eiland Tenerife. Het is de hoogste berg en bijgevolg ook punt van Spanje en de derde hoogste vulkaan ter wereld, als we de helling van de ondergrond tot de top meetellen. Het gaat hier dan ook om een hoogte van 3718 meter. Vanaf de zeebodem gemeten spreken we zelfs van 7500 meter hoogte.

De laatste uitbarsting van de Teide dateert van 1909. Hoewel ze slapend is wordt ze wel beschouwd als nog steeds actief. Maar geen zorgen dus, snel uitbarsten zal ze voorlopig niet doen. In 2007 werd ze opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied rondom de vulkaan El Teide werd bovendien in 1954 uitgeroepen tot het nationale park El Teide. Het is zo’n 18900 hectare groot en ook in dit park valt heel wat te beleven. Een bezoekje aan de vulkaan en z’n park mag je bijgevolg met kinderen niet missen.

Vulkaan El Teide is een toeristische trekpleister en trekt jaarlijks ongeveer 4 miljoen mensen. Je bezoek met kinderen aan de Teide vooraf plannen is daarom aangewezen. Zo vermijd je teleurstellingen of lange wachtrijen. Om naar de top van de vulkaan te kunnen met kinderen reserveer je daarom best vooraf tickets voor de kabelbaan. Sowieso is het niet aangewezen om met kinderen de wandeling richting de top te doen. Dit omwille van de duur en de hoogte.

Het basisstation van Kabelbaan El Teide

Het basisstation van de kabelbaan van de Teide bevindt zich in het nationale park El Teide op zo’n 2356 meter hoogte. Dit station is goed te bereiken met de wagen of openbaar vervoer maar houd er rekening mee dat, van waar je ook komt in Tenerife, je al snel een uur of langer onderweg bent richting het basisstation.

De kabelbaan zelf beschikt over 2 cabines waar maximaal 44 passagiers in passen. In 8 minuten bereik je dan het bergstation van de Teide. Vanaf dat punt krijg je een uur de tijd om rond te wandelen op de bergtoppen rondom de vulkaan Teide. Met kleine kinderen is een uur ook meer dan voldoende gezien de hoogte die best uitputtend is.

Zowel vanaf het basis – of bergstation kan je wandelingen starten richting de krater van vulkaan El Teide. Met jonge kinderen is dit echter niet aangeraden en sowieso moet je over een goeie conditie beschikken gezien de stijle klim en de hoogte. Bovendien mogen maar een maximaal aantal mensen per dag richting de top wat betekent. dat je maanden vooraf je toelating (gratis) moet regelen.

Met kinderen is de kabellift nemen richting het bergstation van El Teide dan ook de beste optie. Zij zullen dit sowieso spectaculair vinden en wedden jij ook?

Vulkaan de Teide op Tenerife bezoeken met kinderen en de kabelbaan

Extra handige tips om je bezoek aan de vulkaan El Teide met kinderen grondig voor te bereiden

Zaken waar je als gezin rekening moet mee houden wanneer je het topje van El Teide bezoekt:

 • Hoogteziekte: door de hoogte waar het bezoekersplatform zich bevindt, +3500 meter, is het belangrijk om rekening te houden met de effecten van hoogteziekte bij kinderen. Zorg er dus voor dat ze voldoende water drinken en rust nemen als ze last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Besef ook dat wandelen niet zo snel gaat daar boven door de effecten van de hoogte. Take it easy!
 • Kleding: zorg ervoor dat de kinderen (en jijzelf) warm genoeg aangekleed zijn wanneer je naar de top gaat. Boven is het aanzienlijk kouder dan beneden. Stevige schoenen dragen is een must. Dat wil wat zeggen als team flip flop dat meldt!
 • Stijgen of dalen zonder kabelbaan is met kinderen een no go: een wandeling van of naar de top van El Teide vereist een extreem goede conditie en de nodige wandelervaring op dergelijke hoogte. Jonge kinderen zijn fysiek niet in staat om deze reis te maken.
 • Bescherming tegen de zon: bij zonnige dagen is het cruciaal dat iedereen zich voldoende beschermd tegen de zon. Doe dit door het lichaam met kleding te bedekken, eventueel een hoofddeksel te dragen en zonnecrème te gebruiken.
 • Water & voedsel: neem voldoende water mee naar de top, zeker omwille van de kans op hoogteziekte, en sowieso krijg je daarboven van (één van) de kinderen de opmerking ‘ik heb honger’ dus neem ook wat eten mee naar boven. Eens boven kan je niks meer kopen. Vergeet niet het afval terug mee naar beneden te nemen!
 • In the end blijft El Teide vooral ook een vulkaan. En vulkanen barsten soms uit dus ook deze. Je hebt hier bijgevolg direct een geweldig insteek om hen wat bij te leren over lava bijvoorbeeld, de verschillende soorten gesteenten, hoe dat werkt zo’n vulkaan en wat de gevolgen waren/zijn voor het eiland Tenerife. Met andere woorden serieus je parenting skills on point als je dit bezoek plant en je vooraf een beetje verdiept in vulkaan-shizzle. De leerkracht is je achteraf sowieso dan ook dankbaar.

Wat is er te doen in het nationale park El Teide met kinderen?

De vulkaan El Teide met kinderen bezoeken is een absolute must do en zorgt sowieso voor een onvergetelijke ervaring. Daarnaast trokken wij ook een extra tijd (zelfs een extra dag!) uit om in het nationale park El Teide wat plekken te bezoeken en te verkennen. De opties zijn eindeloos dus je zal zelf even moeten kiezen voor wat jouw gezin het meest is aangewezen. Onderstaand delen wij echter 4 van onze favoriete plekken dichtbij de vulkaan.

#1 Minas de San José

Minas de San José is de perfecte stopplek met kinderen. Deze ligt dichtbij de kabelbaan. Het is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, valleien en rotspartijen. Je kan hier gewoon rondlopen en bepaalt zelf hoe ver je het landschap ingaat. Jij en jouw gezin zullen je echt op een andere planeet wanen, zo bijzonder is het landschap. Voor kinderen is het daarnaast ook een heerlijke plek om te klimmen en te klauteren. Overal zijn er rotspartijen die goed klimbaar zijn. Perfect om die laatste energie eruit te persen en/of een fantastische familiefoto te maken.

#2 Boca Tauce

Boca Tauce is een lavaveld in de nabijheid van de top van de vulkaan. Je vindt hier gitzwarte rotsen die erbij liggen als versteende golven in de branding. Dit landschap ontstond na de laatste uitbarsting van El Teide in 1909. Het uitzicht van hieruit op de vulkaan en de omliggende kraters is bijzonder.

Je kan hier een wandeling van zo’n 4 kilometer afleggen, wat met kinderen haalbaar is. Weet dat dit een zeer populair gebied is, dus je komt hier sowieso andere mensen op je verkenningstocht tegen. De wandeling start bij de parkeerplaats bij de kruising Boca Tauce in de gemeente Guia de Isoria.

#3 Mirador Piedra La Rosa

Het is de moeite om Mirador Piedra La Rosa te bezoeken. Je krijgt hier een adembenemend uitzicht en biedt het een unieke manier om de natuur en het landschap van Tenerife te verkennen. Waarom wij dit punt extra vermelden in deze gids is de enorme rots, waarnaar dit uitkijkpunt genaamd is, als belangrijk natuurlijk monument. Deze rots is een symbool voor de natuurkracht en schoonheid van Tenerife. Een stopje meer dan waard dus!

#4 Het observatorium op de Teide

Het observatorium van de Teide werd in 1964 in gebruik genomen. Op dit moment wordt deze plek gewijd aan wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zonne-observatie en astronomische robotica.

Vanaf dit observatorium werd ontdekt dat de zon zijn eigen frequentie heeft die om de vijf minuten klopt als een hart. Het is mogelijk de installaties van het zonne-observatorium te bezoeken aan de hand van een rondleiding. Vergeet hiervoor niet vooraf te reserveren. Vanaf deze plek heb je logischerwijs ook een fantastisch uitzicht op El Teide.

Praktische info over je bezoek aan El Teide met kinderen

 • Adres kabelbaan: Cañadas del Teide, 38300 Santa Cruz de Tenerife
 • Wil je zeker zijn van tickets voor de kabelbaan? Reserveer dan vooraf want er zijn niet altijd plekjes over. Zeker niet in het hoogseizoen. Dit kan op 2 manieren:
  Tickets met transfer inbegrepen indien je niet zelf wenst te rijden
  Tickets kabelbaan zonder transfer
 • Prijzen zijn vanaf €29.
 • Parkeren kan gratis aan de kabelbaan.
 • Neem warme kleding mee want boven kan het erg fris zijn.
 • Reguliere openingstijden van de kabelbaan de Teide liggen tussen 9u en 17 u. Op speciale dagen zoals feestdagen kunnen de uren afwijken. Check dit dus zeker vooraf!
 • De kabelbaan gaat enkel op en neer bij goeie weersomstandigheden. Koop je vooraf tickets dan word je op de hoogte gebracht moesten de weersomstandigheden tegen vallen. Probeer daarom een bezoek aan El Teide reeds vroeg in je vakantie in te plannen zodat je eventueel een herkansing op een latere datum kan voorzien.

Naast de standaard bezoeken aan de vulkaan El Teide met de kabelbaan, zijn er nog andere leuke opties beschikbaar. De leeftijd van jouw kinderen zijn hierin erg bepalend want sommige activiteiten zijn niet geschikt voor jongere kinderen.

‘Lang rijden met de kinderen, dat zie ik niet zitten.’

Zoals eerder vermeld in deze blogpost, ben je wel eventjes onderweg richting het basisstation van El Teide. Daar is niet héél erg veel aan te doen want in en rondom het nationale park El Teide kom je geen bewoond gebied tegen. Toch zijn er enkele plekjes waardoor je iets dichter bij de top bent dan wanneer je gewoon in het noorden of zuiden van het eiland verblijft. Zo kan je de reistijd eventueel iets verkorten en ja, ‘t zijn ook gewoon veelal schoon plekken waar jij met jouw gezin op Tenerife kan verblijven.

Wanneer je naar Tenerife wil reizen met kinderen, ben je mogelijks ook nog geïnteresseerd in:
Tenerife met kinderen: de leukste uitstappen + kidsproof tips
Tips om een auto te huren op Tenerife

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.