In ons digitale tijdperk waarbij bijna voor alles onze smartphone gebruiken, is constant verbonden zijn met internet essentieel. Ook tijdens vakanties is dat tegenwoordig extra handig. Want hallo review-sites, online ticketverkoop, google maps, uber-gebruikers, whatsapp, … Tot voor kort moest je voor een permanente toegang tot internet wel wat moeite doen. Een lokale SIM-kaart kopen in een loketje op de luchthaven (hallo, lange wachtrijen) en zorgen dat je je bestaande SIM-kaart niet verloor. Gelukkig is er ook op dat vlak een enorme evolutie dankzij de eSIM-technologie. Maar wat is een eSIM precies, en hoe zorgt het ervoor dat je altijd internet hebt op vakantie?
Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert steun je ons werk.
Wat is een eSIM?
De term ‘eSIM’ staat voor ’embedded SIM’. In tegenstelling tot traditionele SIM-kaarten, die fysiek in een apparaat worden geplaatst, is een eSIM een digitale SIM die al in je apparaat ingebouwd is. Dit betekent dat je geen fysieke SIM-kaart meer nodig hebt om verbinding te maken met een netwerk. Het is wel belangrijk om weten dat dit enkel werkt op recente smartphones met geïntegreerde eSIM-technologie. Check dit dus zeker voor je vertrek.
De voordelen van eSIM op vakantie
- Met een eSIM kan je makkelijk van provider wisselen zonder een fysieke SIM-kaart te vervangen. Dit is ideaal voor wanneer je buiten de Europese Unie reist, toch continu toegang tot internet wil en gebruik wil maken van de beste lokale tarieven.
- Door lokale tarieven te gebruiken, bespaar je aanzienlijk op roamingkosten. Zeg maar vaarwel aan die veel te dure rekeningen eens je weer thuis bent omdat je even iets online wou checken met je mobiele data.
- Steeds meer smartphones ondersteunen eSIM, waardoor het een toegankelijke optie is voor veel reizigers.
Hoe stel je een eSIM in?
Het instellen van een eSIM is best eenvoudig. Je koopt bij een provider een eSIM, specifiek voor het land waar je naartoe gaat. Je kan dit ofwel bij lokale aanbieders doen ofwel bij een eSIM bedrijf zoals Airalo. Afhankelijk van de provider heb je keuze tussen verschillende data-paketten. Na je aankoop krijg je een QR-code die je kunt scannen of een gewone code voor manuele invoer. Voor het instellen van de eSIM ga je op je smartphone naar ‘Mobiel netwerk’ en kies je voor ‘Voeg e-SIM toe’. Wil je de code manueel invoeren, dan moet je alsnog de optie QR-code kiezen en pas daarna krijg je de optie voor het handmatig instellen van de eSIM. Je geeft tijdens het instellen je eSIM ook een naam en daarna ben je helemaal ready to surf on the internet. Easy peasy en hierdoor elimineer je de noodzaak om een fysieke winkel te bezoeken, vermijd je wachtrijen en heb je direct internet bij aankomst waardoor je bijvoorbeeld direct die Uber kunt regelen.
Opgelet: vergeet zeker niet om je dagdagelijkse SIM uit te schakelen om roamingkosten te vermijden. Bij thuiskomst kan je dan gewoon terug je dagdagelijkse SIM activeren en de eSIM uitschakelen.
Welke aanbieder van eSIM kies je?
Steeds meer en meer providers bieden een eSIM aan. Zelfs je eigen lokale SIM kan je soms al vervangen door een eSIM, bijvoorbeeld bij Proximus en Orange. Het is dus absoluut de toekomst van mobiele telefonie. Maar belangrijk, ga je buiten de Europese Unie op reis, dan is het cruciaal dat je een eSIM activeert voor het land waar je naartoe reist. Met een lokale eSIM kom je nog altijd in de problemen. Er zijn heel wat mogelijkheden van lokale aanbieders die ook een eSIM optie hebben tot gespecialiseerde eSIM bedrijven die alleen maar hiermee bezig zijn. Deze laatste zijn meestal iets prijzigers dan een eSIM afsluiten via een provider op je bestemming, maar toch nog steeds goedkoper dan eigen roamingkosten.
Het makkelijkste is trouwens wanneer je de eSIM net voor vertrek kan instellen. Om die reden raden wij aan toch gebruik te maken van een eSIM bedrijf. Deze bedrijven bieden wereldwijde databundels aan en werken veelal via een app waarbinnen je de eSIM kan activeren. Wij zijn hiervoor fan van de app Airalo die eSIM’s aanbiedt voor 200 landen. Je kan rechtstreeks in de app de eSIM aankopen en alles wijst zichzelf eigenlijk vanzelf uit. Hiermee vermijd je trouwens lange wachtrijen te moeten trotseren op de luchthaven omdat je bij een lokale provider daar een eSIM moet gaan regelen. En je kan direct bij aankomst zaken zoals google maps raadplegen, whatsapp gebruiken, een Uber regelen, openbaar vervoer online opzoeken, … regelen. Handiger dan handig dus en dat alles aan een scherp tarief.
Wil je ook aan de slag met Airalo? Dan heb ik goed nieuws want met kortingscode LIESEL9244 krijg nu $3 korting op je eerste aankoop.
Fan van onze reistips? Meer traveltips & hacks vind je hier.