Al jaar en dag zitten mijn gedachten mijlenver en dat mag je behoorlijk letterlijk nemen. (Al mag je het ook figuurlijk nemen.) Ik droom eeuwig en altijd van verre oorden ontdekken, tropische klimaten en nieuwe culturen. Stiekem (of niet zo stiekem) zie ik ons wonen in Australië. Wanneer ik mijn ogen sluit, kan ik perfect de indrukken van al onze verre reizen zo terug bovenhalen. Maar ‘t leven, inclusief dat van mij, stond de afgelopen jaren serieus op z’n kop. Reizen werd minder evident. Crisis na crisis namen ook de kosten toen, inclusief die van vliegtuigtickets. Dat alles samen, en een geweten die wat in conflict kwam met het klimaat, dwong ons/mij Europa te leren appreciëren. ‘t Is zo dat we op nog geen jaar tijd als gezin twee keer terecht kwamen in Nederlands Jongste Provincie: Flevoland. ‘t Is een waar paradijs, op 3 uur van Brussel, voor gezinnen en je treft er sowieso een sterk pareltje natuur. Flevoland met het gezin? Yes please!

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Hoezo Flevoland?

Voor we duiken in de must do’s, de beste attracties en bezienswaardigheden van Flevoland is het toch wel nodig wat meer te vertellen over deze provincie. Altijd leuk om met kennis van zaken te vertrekken, zeker als het om een boeiend verhaal gaat. (En dan leren je kinderen ook nog wat hé tijdens die autorit.)

Flevoland is de jongste provincie van Nederland, maar laat je niet misleiden door zijn leeftijd—het barst van de activiteiten die perfect zijn voor gezinnen. Van schilderachtige meren tot avontuurlijke bossen, het is de ultieme bestemming voor een weekendje weg, een tripje in de herfstvakantie of een volwaardige reis tijdens de zomervakantie. Maar wist je dat Flevoland ontstond door menselijk ingrijpen en gewonnen land is? Het is een meesterwerk van techniek en waterbeheer waarbij de voormalige Zuiderzee werd drooggelegd.

De eerste stap hiervoor was de bouw van de Afsluitdijk in 1932 die de Zuiderzee van de Noordzee scheide, waardoor het zoute water veranderde in een zoetwatermeer dat we nu als het IJsselmeer kennen. Daarna werden polders aangelegd waardoor de regio getransformeerd werd tot een bloeiende provincie met talloze mogelijkheden.

Flevoland met kinderen: tips voor attracties en bezienswaardigheden

Wie Flevoland met kinderen zegt, denkt direct aan een uitje naar Hans & Grietje. Maar er valt zoveel meer te beleven, zo mochten we tijdens onze tweede trip zelf ontdekken. Er zijn zoveel opties voor activiteiten met kinderen dat we vast en zeker nog eens een keertje terug moeten. Ons overzichtje nu, baseert zich op de activiteiten van ons laatste tripje. De vorige trip ontdek je hier.

#1 Fun Forest, Almere

Stel je voor dat je veilig geharnast in de boomtoppen hangt terwijl je verschillende hindernisbanen overwint. Fun Forest is je kans om je innerlijke Tarzan en Jane vrij te laten! En dat mag je vrij letterlijk nemen, want ook de mama’s en de papa’s mogen mee.

Fun Forest in Almere is het grootste zipline klimpark van Nederland. Iedere route begint en eindigt met een tokkelbaan, waarbij je door de bossen en over het water zweeft. Er zijn verschillende routes waarbij er ook aan jongere kinderen gedacht werd. Vanaf 1m10 kan je bij Fun Forest terecht om te klimmen waarbij zij zelfs al op een hoogte klimmen tot wel 5 meter hoog. Yes, yes, je leest het goed. ‘t Is hier dat je je direct zelf mag uitleven, want zonder begeleiding mag dit niet. Of kies jij direct voor het extreme parcours op bijna 15 meter hoogte, inclusief bungee jump en vrije sprong?

Praktisch:
– Kemphaanlaan 4, 1358 AC, Almere
– Openingsuren variëren. Check deze op de website.
Tickets: klimbos mini 2 uren – € 16,95 / kinderen 3 uren – € 19,95 / 12+ 3 uren – €24,95

#2 Smullen & Spelen, Almere

‘ t Is iets wat je in ons Belgenlandje niet vaak tegenkomt, maar in Nederland zijn ze er dol op: pannenkoekenrestaurant met zowel zoet als hartig beleg. Wij kunnen dat wel smaken en zeker als het in combinatie is met een zalige speeltuin en dit zowel binnen als buiten. Dat is en happy kinderen want ze lusten het eten en happy ouders want ge kunt chillen terwijl de kids zich uitleven. Too good to be true? Niet bij Smullen & Spelen in Almere.

Praktisch:
– Adres: Enrico Fermistraat, 1341 CB Almere Hout Noord
– Openingsuren zomervakantie: elke dag van 11u – 20u
– Overige openingsuren: elke dag van 11u – 20u behalve. opmaandag
– Reserveren via WhatsApp +316-21 68 47 37
Website

Ps.: de appeltaartpannenkoek is to die for!

#3 Marker Wadden

Ik geef het toe, wil je Marker Wadden bezoeken met je gezin, dan moet je even in je portemonnee tasten. De veerboot die je naar deze eilandengroep brengt, is niet goedkoop. Wil je op de Marker Wadden ook nog een excursie volgen? Dan lopen de kosten. Maar believe me, als er iets is dat je niet mag skippen wanneer je naar Flevoland komt, dan zijn het de Marker Wadden.

Waarom zijn de Marker Wadden belangrijk voor Flevoland?

De Marker Wadden zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer zelf en heeft als doel om een rijke, gevarieerde habitat voor planten en dieren te creëren.

Voor de aanleg van de Marker Wadden, was het Markermeer een ecologisch probleemgebied. De aanleg van de wadden leidde tot herstel van het ecosysteem, waardoor waterplanten, vissen en vogels weer kunnen floreren. De biodiversiteit heeft hier dus alle baat bij, maar ook de waterkwaliteit is erop vooruit gegaan.

Een paradijs voor vogelspotters en fulltime genieters van de natuur

Marker Wadden, dat is wandelen. En hoewel kinderen meestal niet houden van wandelen, wat hier aanvankelijk niet anders zal zijn, weet het ook kinderen te charmeren. ‘t Is er een waar paradijs voor vogelliefhebbers: van lepelaars en visdiefjes tot verschillende soorten eenden die er komen om te broeden, rusten of foerageren. In de kiosk aan de veerboot koop je voor € 2 een interactieve kaart waardoor je samen met je kinderen op zoek kan gaan naar al die schone vogels. Een verrekijker is dan wel handig, trust me.

Verder zijn er enkele toffe uitkijkplekken, zoals de vogelkijkhut Lepelaar en uitkijktoren Steltloper, die er héél cool uitzien en plekken waar je als een duikeend in het water zit. Dat laatste houd je voor het einde van de wandeling want kinderen willen deze plek zeker doen. Thank me later. ;-)

Hoe Marker Wadden bezoeken?

Je kunt de Marker Wadden bezoeken met de veerboot die vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad. De overzet duurt zo’n drie kwartier waarbij je ofwel vertrekt om 9:30 en terugkeert om 14 u, ofwel vertrekt om 13 u en terugkeert om 17 u. Je kunt best vooraf tickets reserveren want de plaatsen zijn beperkt. Zeker tijdens de vakantie of weekenddagen kunnen tickets snel uitverkocht raken. Volwassenen betalen € 25,50, kinderen tussen 3 en 12 jaar € 12,75. Tijdens de reservering kun je direct ook een excursie mee reserveren, al vonden wij dat met kinderen niet nodig.

Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, maar houd er rekening mee dat kinderen niet zo snel stappen en je best vaak zal stoppen om al die natuurpracht te bewonderen. Je kunt tijdens je wandeling picknicken op één van de vele bankjes onderweg of achteraf genieten van lekkers in het Eilandpaviljoen. Het terras daar is een aanrader en kinderen kunnen er ondertussen één van hun gezelschapsspelletjes spelen.

#4 Museum Batavialand

Duik diep in de Nederlandse maritieme geschiedenis in Museum Batavialand. Het is een interactieve ervaring die zowel informatief als leuk is voor het hele gezin. Er valt hier zoveel te beleven dat wij aanraden enkele uren voor je bezoek uit te trekken. Je kan zowel terecht op de werf buiten als binnen in het museum. Je bewondert de beroemde replica van het zeventiende-eeuwse BOC-schip Batavia, speelt en ontdekt in het watertheater, bewondert de Flevowand: een uniek handwerk waar 14 jaar aan gewerkt werd door 25 borduursters, ..

Praktisch:
– Adres: Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
Tickets online vanaf €8, kinderen t/m 3 jaar gratis
– Openingsuren: maandag gesloten, di t/m za 10-17u, zo & (meeste) feestdagen 11-17u

#5 Schokland: UNESCO Werelderfgoed

Schokland was ooit een eiland en is nu een symbolische weergave van de Nederlandse strijd tegen water. Een bezoek hier is als een reis door de tijd en mag je niet missen. Een gegidste rondleiding in het museum maakt het met kinderen des te leuker. Er is een buitengedeelte en een binnengedeelte waar je door de bijzondere geschiedenis, vanaf de ijstijd tot nu, wordt meegenomen. En kinderen mogen buiten naar edelstenen zoeken en meenemen naar huis. Wie wil dit nu niet doen?

Praktisch:
– Adres: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland
– Openingstijden: hele jaar geopend van di t/m zo van 11u tot 17 u
Tickets vanaf €5

#6 De Orchideeënhoeve: een tropische ontsnapping

Trakteer je zintuigen op een tropische ontsnapping in De Orchideeënhoeve. Je stapt hier een andere wereld binnen vol exotische planten, vlinders en zelfs apen. Met andere woorden, je valt hier van de ene verbazing in de andere. De overdekte Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa en je spot hier verder onder meer toekans, stokstaartjes, flamingo’s, lori’s, ibissen, … het is hier voor groot en klein genieten.

Praktisch:
– Adres: Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest
– Openingsuren: hele jaar geopend, behalve op nieuwjaarsdag van 9u30 tot 18u
Tickets: < 3 jaar = gratis, van 3 t/m 12 jaar = € 11, +12 = € 17,50

Waar met je gezin in Flevoland verblijven?

Wij vinden het als gezin altijd fijn om in een huisje te verblijven. Je hebt een goeie uitvalsbasis, iets meer ruimte dan op hotel en je kan zelf voorzien in eten. Om nog maar te zwijgen over de privacy. In Flevoland verbleven we daarom in Resort De Parel. ‘t Is een betoverende groene oase midden in Zeewolde. Je kunt hier verblijven in glampingtenten of spiksplinternieuwe villa’s. Omdat het resort aan het Veluwemeer ligt is het ook de perfecte plek voor watersporters.

Restaurants die een aanrader zijn met kinderen

Hoewel wij op vakantie bijna altijd zelf koken (ja, ik vind dat ontspannend!), genieten we tijdens korte tripjes toch vaak van een restaurantbezoek. ‘t Is niet dat wij echte kenners zijn, maar ik geef nog graag enkele van onze favoriete plekjes in Flevoland mee, die zeker kidsproof zijn:

  • Restaurant De Rede in Lelystad
  • Pannenkoekenrestaurant Smullen & Spelen
  • Restaurant bij Museum Schokland
  • Pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje
  • Restaurant Fika in Zeewolde

Wat mag je niet vergeten als je naar Flevoland met kinderen gaat?

Handig toch, een lijstje van dingen die je zeker moet meenemen op trip naar Flevoland? Sowieso raden we onze complete inpaklijst aan, die voor elke trip van pas komt. Wanneer je naar Flevoland trekt, zijn volgende items wel handig:

Ook dit kan je interesseren als je er graag op uit trekt:
Een weekendje Flevoland met kinderen
Tenerife met kinderen: de leukste uitstappen + kidsproof tips
Ontdek het aards paradijs Sylt, één van de Duitse Waddeneilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.