Even ontsnappen aan de drukte van elke dag kan met kinderen in Flevoland heel eenvoudig. Na schooltijd spring je de auto in en vanuit gent ben je twee – en een half uur later op bestemming. Flevoland lijkt wel een andere wereld en dat heeft alles te maken met het ontstaan ervan. Het ontstond namelijk door de voormalige Zuiderzee droog te leggen. Je brengt dus een weekend door tussen water en natuur. Maar wat doe je nu het beste tijdens zo’n weekend en welke activiteiten zijn absoluut kidsproof? Daarvoor nemen we je even mee in ons eigen weekend Flevoland.

Het is 15u25 wanneer school uitgaat. Niet veel later zitten we met z’n allen in de auto en zijn we op weg naar Zeewolde, een stadje in Flevoland. Zoals verwacht komen we onderweg heel wat file tegen. Toch is het stil in de auto want bijna iedereen doet een dutje na een zware schoolweek. Wanneer we aankomen bij ons huisje in RCN Zeewolde, kan het weekend echt beginnen. Starten doen we dan ook door te klinken op het weekend bij Brasserie ‘t Wolderwijd. Instant vakantiegevoel: wat zijn wij blij dat we hier zijn.

Kidsproof activiteiten in Flevoland

Flevoland staat vooral gekend om z’n natuur en de vele watersport activiteiten. Bij mooi weer is een middagje suppen bijvoorbeeld de ideale kidsproof activiteit. Héél veel kindvriendelijke musea zijn er niet maar desondanks heeft Flevoland toch heel wat te bieden. Sterker zelfs, de activiteiten zijn perfect voor gezinnen en dat maakt het ideaal voor een weekendje weg.

Aviodrome

Het Aviodrome in Lelystad is een luchtvaartmuseum en eentje die op je must-do-lijstje moet staan. Je leert hier alles over de geschiedenis van de luchtvaart en dankzij heel wat interactieve displays en spelletjes is het ook een ideaal museum voor gezinnen. Je werpt een blik op historische maar ook moderne vliegtuigen en sommigen mag je zelfs binnenin betreden. Nog spectaculairder wordt het wanneer je buiten onder een passagiersvliegtuig van KLM door kunt lopen en een vlucht kan meemaken in een space simulator. Dat laatste is niet voor gevoelige maagjes trouwens. Koop vooraf je tickets zodat je geen tijd verliest bij het binnengaan.

Trek zeker een halve dag uit voor dit kidsproof museum en geniet achteraf van een drankje terwijl de kinderen zich uitleven op de grote buiten/binnenspeeltuin.

Andere musea die ons erg tof lijken:
– Openluchtmuseum Schokland
– Batavialand in Lelystad

Speelbos de Zevensprong

Wanneer je Flovoland met kinderen aandoet, is de kans groot dat je in één van hun belevenisbossen terecht komt. Er is groot aanbod aan speelbossen en of het nu mooi weer, bewolkt of zelfs een beetje regenachtig is, je vindt in zo’n speelbossen heel veel toffe klim, – wandel – en klauterroutes. Speelbos de Zevensprong is er eentje van. Hier vind je een kabouterwandeling en daarnaast een ruime plek in het bos met héél veel speelmogelijkheden. Zelfs in de regen konden wij erg van deze plek genieten.

Andere toffe ervaringen zijn:
– Belevenisbos in Lelystad
– Speelbos Urk
Het Grote Kabouterbos in Dronten. Dit laatste is weliswaar geen speelbos maar wel een aanrader.

Hans & Grietje

Hans & Grietje is eigen een pannenkoekenrestaurant maar wel een héél bijzonder, zoals de naam al doet vermoeden. Overal op dit domein wanen jij en je kinderen je in een sprookje. Binnenin het restaurant zijn héél wat mogelijkheden om te spelen. Niet braaf aan een tafeltje maar wel met coole glijbanen, een grote soepketel en allerlei andere kruiproutes. Buiten is er een groot speelpark met voor elke leeftijd wel iets leuks. Wij spendeerden hier een halve middag. Opgelet: vooraf reserveren is noodzakelijk wil je zeker een plaatsje hebben.

Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad kan je wandelen of fietsen en onderweg kan je er heel wat dieren (zoals otters, elanden, wilde paarden, edelherten) spotten. Soms moet je een beetje geluk hebben want de dieren kunnen zich wel eens verstoppen. Ze beschikken namelijk over super veel ruimte en dat maakt ze soms moeilijk vindbaar. Verder is het hier aangenaam vertoeven want het is hier heerlijk rustig.

Na de inspanning tijd voor de ontspanning. Voor de kindjes kan dat op het grote speelplein aan de ingang van het bezoekerscentrum. Als volwassene geniet je daar van een hapje en een drankje. Enigste minpuntje: vanaf het restaurant heb je geen zicht op de speeltuin. Daar houd je dus best rekening mee.

Waar eten met kinderen?

Tijdens een weekendje weg vinden wij het wel eens fijn om niet te moeten koken. Zo kan je maximaal genieten van je vrije tijd. In Flevoland vonden wij de Brasserie ‘t Wolderwijd bij RCN Zeewolde een enorme aanrader. Eenvoudige gerechten maar super lekker. Extra pluspunten hier voor hun verspillingsbeleid. Zo kan je hier gratis een extra slaatje of frietjes bijvragen, maar komt het niet altijd standaard mee om verspilling tegen te gaan.

Zoals eerder aangegeven mag je het pannenkoekenhuisje van Hans & Grietje zeker niet missen. Maak er direct een uitstap van in combinatie met lunch.

Wanneer het ‘s avonds wat uitgebreider mag, is Restaurant Fika in Zeewolde trouwens een must visit. Het is een heerlijke plek aan het strand van Zeewolde. Het is er erg gezellig, heerlijk groen ingericht en het eten is een topper.

Waar slapen met kinderen?

Wij verkiezen vaak het comfort van een huisje wanneer we met onze kinderen op weekend gaan. Een absolute aanrader is daarom ook de huisjes bij RCN Zeewolde. In alle rust en dichtbij het water, vind je gezellige huisje met al het nodige comfort. Een heerlijk warme douche en zachte bedden. Wil je zelf graag koken? Dan kan dat hier ook vlotjes in de goed uitgeruste keuken. Op het domein is er verder een grote speeltuin, een kleine supermarkt, een restaurant en de mogelijkheid tot watersporten. Kampeer je graag? Dan kan je ook daarvoor terecht bij RCN Zeewolde.

Conclusie: Flevoland met kinderen is een absolute aanrader. Perfect voor een weekendje weg maar het lijkt ook ideaal als vakantiebestemming voor zij die houden van water.

Zoek je meer inspiratie voor uitstapjes? Kijk dan zeker even hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.