Oefenen, oefenen en blijven oefenen zet alvast de ondertoon van dit blogbericht. Ooit maakte ik echt rommelfoto’s. Letterlijk en figuurlijk. Maar ik droomde wel van mooie beelden. En gezien jij dit blogbericht leest, vermoed ik jij ook?!? Dat is dus het allereerste wat je moet onthouden: oefenen, elke dag opnieuw. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Zo eenvoudig is dat.

Je hoeft trouwens niet direct te investeren in een deftige camera want in de meeste gevallen kan je jezelf echt al aardig uit de slag trekken met je smartphone-camera. Wist je trouwens dat in 70% van de gevallen ik mijn smartphone gebruik en enkel op reis (of met speciale doeleinden) mijn spiegelreflex bovenhaal? En om de vragen voor te zijn: ik heb een iPhone.

Heb je nog geen deftige smartphone-camera en/of gewone camera? Dan zal dat wel de eerste stap zijn tot betere foto’s.

fotograferen doe je zo

Hoe ik leerde fotograferen?

Naast veel oefenen, verdiepte ik mij jaren terug in fotografie. Pinterest is op dat vlak een enorme inspiratiebron. Je moet echter gedisciplineerd zijn om alle toffe artikels echt te lezen en de tips daar uit toe te passen. Na een tijdje besloot ik dan ook dat ik mezelf wat meer moest prikkelen. Op dat moment had ik al een spiegelreflex gekocht en maakte ik altijd foto’s op de automatische stand.

Investeer in boeken

Investeer in boeken, dat klinkt alsof je tonnen geld moet uitgeven. Maar eigenlijk valt dat héél goed mee. Maar wanneer je enkele goeie, doch eenvoudige, boeken aanschaft, die ook nog een beetje leuk om lezen zijn en tips en opdrachten geven die je effectief direct kan toepassen, dan leer je heel snel bij…

Shoot! is een geweldig boek van Zilverblauw die je aardig op weg zet om met je spiegelreflex te leren fotograferen. Je krijgt heel wat goeie basisregels omtrent fotografie mee. Geen ingewikkelde technische termen (oef!) maar wel heldere uitleg en toffe opdrachten.

Verder is het gewoon een heel erg mooi boek, inclusief mooie beelden, en het staat mooi in je interieur.

fotograferen doe je zo

Snap! is ook van Zilverblauw maar focust zich vooral op smartphone-fotografie. Heb je (nog) geen spiegelreflex? Dan investeer je beter in dit leuke boek. Wederom heel handig en toegankelijk én leuk om in je interieur te hebben.

Beide boeken zijn hier echt wel mijn naslagwerken geweest om beter te worden in fotografie-shizzle.

Vind je zo een fotografieboekjes wel fijn? Dan is deze een leuke aanvulling. Ligt ook hier in mijn boekenkast en triggert je gewoon om er voor te blijven gaan. (Je bent nu éénmaal niet als topfotograaf geboren he?)

Volg een training

Toen ik mijzelf wou verdiepen in fotografie was er online nog niet veel beschikbaar in het Nederlands. Inschrijven in de avondschool zag ik niet zitten, want ik heb altijd enkel hobby-bedoelingen gehad. (En zo een dingen zijn echt niet mijn ding.) Dus zocht ik online naar een training. Ik kwam daarvoor terecht op een Amerikaans platform. Zoveel jaar na datum zijn er gelukkig Belgische opties, waar ik graag naar verwijs.

Zo is er de fotoschool “Van Newbie tot Fotofreak” van An Epic View. An ken ik persoonlijk en is één van de meest getalenteerde fotografen die ik ken. Ze fotografeerde me al vaak en haar persoonlijk Instagram-account is een streling voor het oog. In deze training leert An je echt fotograferen. Een aanrader voor iedereen die geen zin heeft om de handleiding van zijn fototoestel tot de dood uit te pluizen. Momenteel mag ik €50 korting aanbieden aan zij die zich voor één jaar of levenslang inschrijven en het lidgeld in één keer betalen. Gebruik daarvoor code FOREVER-LIES.

Enkele eenvoudige regels

Er zijn een aantal eenvoudige zaken waar jij rekening mee kan houden zodat je foto’s direct een stuk beter worden. Sommige lijken heel evident, anderen had ik zelf nooit toegepast als men mij daar niet toe had aangespoord.

  • Ruim je rommel op. Heel eenvoudig maar het verschil kan echt groot zijn. En natuurlijk houden we van echtheid maar liet jij vroeger dan mottige foto’s afprinten, vol rommel, voor in het familie-fotoalbum? Neen toch?!? Zorg ook dat items zoals een open toiletpot of drogend ondergoed niet mee op beeld staan. Tenzij dat je bedoeling is, haha.
  • Zorg dat het onderwerp eruit springt. En daarmee bedoel ik heel letterlijk dat als je onderwerp opgaat in de massa van de achtergrond, de achtergrond allicht niet sober genoeg is. Natuurlijk kan je niet altijd voor een witte muur fotograferen en dat hoeft ook niet. Zorg er gewoon voor dat de aandacht naar het onderwerp getrokken wordt. Een mooi effect om dit te veroorzaken is wanneer de achtergrond een beetje wazig is. Hoe je dat doet, zal An je zeker en vast ook leren als je inschrijft voor haar fotografieschool.
  • Regel van derden. We komen al wat meer bij fotografie-shizzle. Ik zou zeggen Google deze regel eens, maar het komt er kort gezegd op neer dat je het fotografie-vlak in verschillende vlakken onderverdeelt door het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie gelijk delen te verdelen. Plaats je onderwerp eens op een kruising van die lijnen en je krijgt direct een heel ander (top)beeld. Meer uitleg via Prof. Google dus.
  • Experimenteer en fotografeer niet steeds vanuit hetzelfde standpunt.
  • Denk aan het licht. Natuurlijk daglicht (geen fel zonlicht) is vaak het beste licht om geslaagde foto’s te maken. Je hebt dan ook nog zo iets als golden hour (met zonsopgang- of ondergang) en dan is het licht meestal het mooist. Je krijgt dan die typische foto’s met gloed. (P.s.: ik doe geen enkele moeite om tijdens golden hour foto’s te maken, haha.)
fotograferen doe je zo

Doe aan nabewerking

Ik bewerk systematisch mijn foto’s na in Lightroom. Door foto’s na te bewerken zorg je dat ze jouw identiteit krijgen en worden je beelden echt iets persoonlijk. Het is dus niet zomaar even wat schaduw wegnemen of wat meer licht toevoegen. Het maakt je beeld en zorgt absoluut voor sfeer.

Ik wens je sowieso heel veel plezier met het upgraden van je fotoskills. Laat het me gerust weten als je met deze tips iets hebt gedaan, of je nog iets wil weten, of nog opmerkingen ofzo hebt en of er nog iets tekort is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.