Fotografie #happythings2017

Fotografie-uitdaging, doet u ook mee? #happythings2017

Fotografie #happythings2017Ergens vorig jaar verdiepte ik mij in Shoot!, het fotografieboek van Zilverblauw. Sindsdien ben ik mij bewuster van wat ik fotografeer met mijn spiegelreflex. Zelfs wanneer ik met mijn Iphone foto’s maak, komen de tips uit dat boek vaak van pas. Hier en daar staan er in het boek ook ‘opdrachten’ om je fotografie-skills te oefenen. Eentje daarvan is het nemen van foto’s vanuit verschillende posities waarin je iets kan waarnemen.

Dat is bij mij blijven hangen, waardoor ik nu al eens vaker op de grond durf gaan liggen of juist ergens bovenop durf te gaan staan. (Al blijf ik soms wel schroom voelen als ik op openbare plaatsen sta.) Daarnaast las ik tegelijkertijd met het boek ergens op een blog (sla mij ondertussen dood welke) dat die blogster haar spiegelreflex altijd en overal mee naar toe neemt. Gewoon om de schoonheid van de dingen te kunnen fotograferen die je dagelijks op je pad tegen komt. 

In het bedenken van blogberichten voor mijn 40-dagen-uitdaging, moest ik terugdenken aan die twee zaken. En ook wel aan mijn rubriek van vorig jaar waarin ik poogde wekelijks een foto-overzicht te geven van mijn week. Ik mis die eigenlijk wel een beetje, maar anderzijds bleek het niet haalbaar mij daar een héél jaar aan te houden.

Nu ja, 1 + 1 = 2, waardoor ik voor mezelf een nieuwe “uitdaging” bedacht. Eentje die ik slechts zes weken hoef vol te houden, samen met de 40-dagen-bloggen-uitdaging. ’t Is eigenlijk simpel en bijzonder veel druk leg ik mezelf ook niet op:

Neem elke dag je spiegelreflex mee als je op pad gaat en leg hem thuis binnen handbereik. Wanneer je iets ziet/beleeft/proeft dat je heel erg fijn vindt, dan neem je er een foto van. En omdat het soms snel moet gaan, mag die foto ook met je telefoon genomen worden. Een beetje zoals Soetmin ooit de #dingendiefijnzijn lanceerde. 

Zo hoop ik dan elke zondag een fotografie-verslag te kunnen maken van de mooie dingen die ik in de afgelopen week ben tegen gekomen. En het zou natuurlijk fijn zijn als ik daardoor nog wat meer met mijn spiegelreflex leer werken, want manueel foto’s nemen dat proberen we echt wel. Maar zoals ik zei: geen druk! Komt het er een dagje niet van, dan ga ik niet express iets in scène zetten.

Goesting om ook mee te doen? ’t Is simpel, blog er ook over of plaats je foto’s op Instagram online met de #happythings2017. Ikzelf ga proberen om niet al mijn foto’s allemaal dadelijk op Instagram te gooien, zodat er hier op zondag echt iets nieuws te zien is. Maar, ik zeg wel, proberen… haha

Wish me luck!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Comments

 1. leuke uitdaging 🙂 Laatste (twee) jaar ben ik helaas steeds minder met mijn reflex op zak (op vakantie wel nog) en maak ik meer foto’s met telefoon. Die fototas kan soms wel eens gaan doorwegen 😉 Anderzijds ben ik de voorbije jaren wel terug meer gaan ‘kijken’ naar de dingen (en dat ging net makkelijker door mijn smartphone bij te hebben en dan snel iets te kunnen vastleggen). Instagram heeft mij zeker gestimuleerd om terug meer met beelden bezig te zijn en meer actief te gaan kijken en het mooie in kleine dingen te zien. Ik noem ze mijn kleine gelukjes 🙂 Veel succes alvast (en misschien doe ik wel mee)

  1. Ja, ik moet zeggen, door er meer mee bezig te zijn ga je soms wel kleine dingen gaan opmerken waar je oog anders aan voorbij gaat. Het doel is dus vooral om mij nog meer op dat schoons te focussen en te proberen vast leggen. Dat gaat niet makkelijk worden want ik ben nu niet echt een topfotograaf maar het is het idee dat telt zeker 😉

 2. Goed idee! Hier wordt de spiegelreflex ook té vaak naar mijn zin vervangen door de telefoon. Maar het is inderdaad het gewicht en je gsm heb je altijd bij. Nu mijn gsm oud en vol begint te raken is dit misschien hét moment om de spiegelreflex (die overigens altijd binnen handbereik licht met een lichtgevoelige lens) wat meer te gebruiken.
  Ik doe mee! (als ik de tijd kan vinden;))

  1. Ja, ik gebruik ook supervaak mijn telefoon maar kijk ik wil deze weken toch bewust meer mijn fototoestel meenemen. Je kan er toch nog meer mee, ook al is het soms wat moeilijker 🙂

 3. Awel, ik doe mee! Ik volg een cursus fotografie, maar ‘k doe het nog altijd niet graag, dus dan verplicht ik mezelf om er ook wat meer mee bezig te zijn. En dat is eigenlijk ook helemaal wat ik wil ‘de kleine gelukjes vangen’. Ik ga niet zo IG-spammen, want de computer openzetten, mijn SD-kaart ledigen en selecties maken is er vaak te veel aan. Allé hup.

 4. Awel ja, ik doe dat dus. Ik loop voortdurend met mijn fototoestel rond en maak zowat elke dag wel een paar foto’s. Om de mooie dingen vast te leggen die ik tegenkom, want die zijn er elke dag.

 5. ik zag dit al passeren maar nog geen tijd gevonden om terug te komen en te reageren! Zoals bij de meeste van je recente posts, hoewel ik de meeste wel gelezen heb… oeps… in elk geval ga ik proberen mee te doen, en ga ik nu meteen werk maken van m’n eerste blogje erover. Hopelijk lukt het me eens om zoiets vol te houden 😉 Heel leuk idee trouwens!! Ik had trouwens ooit, toen ik ook net volledig in de ban was van Shoot! het idee opgevat om die opdrachten (is een link op haar blog) te doen en er een soort blog link-up van te maken, maar zonder wordpress.org bleek dat nogal een ingewikkelde bedoening, dus kwam het er nooit van. Misschien is dat nog een ideetje voor ooit 😉 bedankt voor de inspiratie alleszins!!