geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen

geld verdienen met bloggenEerlijk, ik heb even moeten nadenken over de titel van deze blogpost. Ik heb ook moeten nadenken over het al dan niet drukken op de publiceerknop. Ik heb over deze blogpost kortom heel hard nagedacht. Vandaag dus geen weekendtips of info rond uitjes met de kids, maar een post over geld verdienen met bloggen. Laat je echt niet misleiden door de titel van dit bericht. Geld verdienen met bloggen, dat doe je niet zomaar even. Hier dus ook geen kant-en-klare tips om dergelijk doel te verwezenlijken. Ik vraag me sowieso af als je met die ingesteldheid vertrekt aan je blogverhaal, je überhaupt ooit tot geld verdienen komt. En toch ga ik schrijven over geld verdienen met bloggen. 

Geen post, zoals er al velen bestaan, vol met tips om dergelijk doel te verwezenlijken. Ik kan ze sowieso niet geven want als ik moet leven van mijn blog, was ik al lang een hongerdood gestorven, haha! Maar toch is er heel wat over te doen. Wanneer blogs teveel samenwerkingen aangaan, krijgen die vaak veel commentaar. De authenticiteit wordt dan meestal zwaar in twijfel getrokken. Misschien soms terecht, maar vaak ook niet.

Dat mensen authenticiteit belangrijk vinden, is geheel terecht.

De afgelopen weken hoorde ik namelijk allerlei verhalen, van verschillende mensen nota bene, die op de één of andere manier worden/werden afgerekend op het feit dat ze iets verdienen met dat bloggen. ’t Moet zelfs niet eens altijd geld zijn. Producten krijgen is ook al voldoende om op afgerekend te worden. Wie Liesellove regelmatig en al lang volgt, weet dat we hier geen neen zeggen tegen samenwerkingen. Onze visie daarover kan je hier lezen en eerder dit jaar schreef ik er al eens een blogpost over.

Dat mensen authenticiteit belangrijk vinden, is geheel terecht. Dat vind ik ook en dat zal ik hopelijk altijd blijven vinden. Soms lijkt het echter alsof de nood aan authenticiteit verward wordt met het gevoel jaloezie. Niet dat dergelijke zaken eigenlijk op elkaar lijken. Maar blijkbaar is er een dunne lijn. Of beter gezegd: jaloerse gevoelens verkopen als die blogster is niet meer authentiek omdat ze samenwerkingen aangaat. Misschien teken ik nu wel het doodvonnis van deze blog. Durven schrijven over jaloezie, niet zo evident. U begint langzaam te snappen zeker waarom ik twijfelde toen ik op de publiceerknop drukte?

Belangrijke opmerking hierbij is dat ik zelf nog niet heel vaak geconfronteerd ben met jaloezie op dat vlak. Deze blog werd, denk ik dan, nog niet kei hard aangepakt omdat er soms een samenwerking is. Al merk ik soms wel dat mensen plots alle blogtips, en vooral bijbehorende perslijsten en contacten, ter wereld willen omdat ze net een blog zijn gestart. Die blogtips geef ik trouwens graag: met wat kleine ingrepen hier en daar krijg je al snel een schone lay-out. En wordpress heeft ook nog eens heel handige widgets waardoor je u blog helemaal kunt finetunen. ( Ja, ik ben dus een echte blog-seut, haha.) Maar als je plots merkt dat men daar geheel niet in geïnteresseerd is en vooral uit is op krijgen, tjah…

Echter, ook mensen die zo goed als niks of zelfs helemaal niks verdienen aan hun blog, worden tegenwoordig ook al aangepakt.

Maar over die verhalen dus, waar ik stijl van achterover viel. De weinigen die ik ken die er echt iets mee verdienen, werken kei hard, dag en nacht. Naar mijn gevoel blijft hun authenticiteit compleet bewaard ook al verdienen zij soms geld aan hun blog. Al is het maar omdat ze vermelden dat het om een samenwerking gaat, omdat ze enkel met die merken/bedrijven/organisaties in zee gaan die echt bij hen passen en/of omdat ik ze persoonlijk ken en mijn handen ervoor in het vuur durf te steken dat de boel echt wel ok is. In dat laatste geval is mijn mening natuurlijk gekleurd, maar goed, soms ken je mensen zo goed dat je gewoon weet dat de boel te vertrouwen is.

Dan vraag ik me werkelijk waar af: “Waarom?”

Echter, ook mensen die zo goed als niks of zelfs helemaal niks verdienen aan hun blog, worden tegenwoordig ook al aangepakt. Als je over een merk/bedrijf/organisatie schrijft, gaat men er blijkbaar heel snel vanuit dat je het dan ook wel gekregen zult hebben. Zonder de waarheid te kennen worden mensen daarin veroordeeld. Soms zelfs op afgerekend. Over iets een positief verhaal brengen mag dus blijkbaar niet meer. Dan vraag ik me werkelijk waar af: “Waarom?” En dan kan ik dus enkel  concluderen dat het over jaloezie moet gaan.

Tuurlijk zijn er blogs die de regels van authenticiteit aan hun laars lappen, maar ik kom ze eerlijk waar niet zo vaak tegen. Alvast toch niet in de niche waarin ik in blog: moeders en DIY. Over de rest kan ik niet spreken want veel food, – beauty- en andere soorten blogs lees ik niet. Maar in mijn eigenste niche ken ik ondertussen heel wat bloggers. Sommige van hen werden echte vrienden, anderen goeie kennissen waarbij het altijd fijn is om elkaar nog eens te ontmoeten. Het raakt mij dan ook erg als ik zie dat mensen afgerekend worden op hun harde werk.

Dat in return er soms toffe events en/of samenwerkingen op mijn pad komen, daar schaam ik mij dan ook niet om.

Want ja bloggen is hard werken. Hier wordt dat gedaan met hart en ziel, tot ergernis soms van de omgeving. Moet jij nu weeral foto’s nemen? Ben jij nu weeral weg voor je blog? Altijd de camera klaar om foto’s vast te leggen die hier of op Instagram kunnen verschijnen. Ik klaag daar niet over maar mijn hobby heeft wel een impact op mijn leven. Daar waar een ander gewoon op reis gaat, denkt een blogger altijd aan “oh ja, we moeten een uitstapje doen want dan kan ik daar over bloggen” of “oh ja, snel even een foto nemen die mooi is voor op de blog”. Dat in return er soms toffe events en/of samenwerkingen op mijn pad komen, daar schaam ik mij dan ook niet om. Zolang ik maar eerlijk blijf tegenover mezelf en tegenover anderen. En volgens mij is dat bij veel bloggers zo.

Nu klink ik een beetje alsof ik een pleidooi houd voor samenwerkingen. Dat is het eigenlijk niet. Ik wil vooral een pleidooi houden, nog maar eens, voor authenticiteit. Niet alleen aan de kant van de bloggers. Als er nog eens getwijfeld wordt aan de oprechtheid van iemand, denk dan even na of je niet gewoon, al is het maar een kleine, steek van jaloezie voelt. Je hoeft je daar trouwens niet voor te schamen. Jaloezie is een perfect normaal gevoel. Maar wanneer jaloezie omslaat in groen zien van jaloezie, dan is dat niet ok.

Geld verdienen met bloggen, of simpelweg nog maar producten krijgen, is echt geen reden om mensen kei hard aan te pakken. Om hen te beschuldigen met harde woorden. Om te proberen met hen bevriend te raken, om zo zelf in die positie terecht te komen. Om op internet lelijke berichten online te plaatsen over een specifieke blog. Om slecht te spreken over de ander.

Zoek eens achter de mens op de blog

Zie je iets waar je u vragen bij hebt, welke dan ook, probeer ze dan eens rechtstreeks aan de betrokken persoon te stellen. Herlees nog eens het blogbericht en/of bekijk eens de volledige blog. Zoek eens achter de mens op de blog (want veel bloggers brengen vaak persoonlijke verhalen uit hun leven.) Erken dat je als mens wel eens een steek van jaloezie mag voelen. En vooral behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden.

’t Is eruit. No way back! Daarom ben ik nu wel erg benieuwd naar jullie mening. Hoe ervaren jullie de samenwerkingen op deze blog? (Onderstaan het blogbericht staat dit sinds 2017 altijd vermeld.) Kunnen jullie mijn woorden volgen? Of vinden jullie mij naïef? Moet iemand zich schamen omdat hij geld verdient met zijn blog? In welke mate kan reclame op een blog voor jullie, en in welke niet? Haken jullie af als je ziet dat het bericht voortvloeit uit een samenwerking? Kortom, laat gewoon even weten wat je over dit alles denkt. Hoe ga je om met jaloezie? (Ik zeg het, dat is een perfect normaal gevoel hé.) En mag ik zeggen dat sommige reacties op samenwerkingen eerder over jaloezie gaat dan over gebrek aan authenticiteit? Ik ben razend benieuwd, haha! Maar dat zei ik al! Echt, echt dus, haha.

 

–> Toevoeging na een aantal reacties op deze blogpost: een gesponsord bericht niet willen lezen, betekent voor mij echt niet automatisch dat je jaloers bent. Blijkbaar is dat niet geheel duidelijk in mijn bericht. De insteek van dit bericht heeft dan ook te maken met het kei hard aanpakken van mensen omwille van samenwerkingen. Maar kei hard aanpakken is iets anders dan er bewust voor kiezen om dergelijke berichten niet te willen lezen en dat zo ook te communiceren. Het zou wat kort door de bocht van mij zijn om dat automatisch te bestempelen als jaloezie. Dat doe ik dus niet en wil dat graag via deze extra toevoeging nog even duidelijk maken. (Voor zij dan die het bericht nu pas lezen, haha.) 

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

57 Comments

 1. Niets verkeerd gezegd dus geen schrik! Groot gelijk!
  Zolang je echt blijft en je blog geen reclame blok wordt is alles ok! Jij doet het heel goed vind ik! En zolang je niet ineens sigaretten en andere niet mama-achtige zaken gaat aanprijzen kan alles ?

 2. Ik geef toe, dat ik soms wel afhaak als het duidelijker over een gesponsord bericht gaat. Bij jouw blog heb ik dat echter zelden. Sommige anderen lees ik wel opmerkelijk minder omdat bijna ieder bericht eindigt met :dit is een samenwerking met…. Ik krijg af en toe ook stofjes en vind dat inderdaad ook fijn. Dus met mate, helemaal akkoord. En tof dat je dit durft schrijven!

 3. Ik vind dat je volkomen gelijk hebt Lies! Bloggers afrekenen omdat ze samenwerkingen aangaan is verkeerd, das een keuze die elk voor zich maakt. Ik kreeg onlangs ook een mail voor een samenwerking, eentje die ik na even twijfelen toch heb aangenomen. Al moet daar nog een blog over geschreven worden 😉 en ja, daar krijg ik dus iets voor in ruil. Iets wat mij gewoon super goed uit komt momenteel dus waarom zou ik dat dan weigeren? Patroontjes testen, das ook zoiets. Achteraf krijg je dan dat patroon in ruil voor je werk. Nothing wrong with that… Waar ik dan wél problemen mee heb, is wanneer ik 10 verschillende blogs op één week tijd over hetzelfde zie schrijven. Van zoiets komt mijn haar dan recht… No offense maar ik heb echt geen zin om 10x hetzelfde verhaal te lezen over één of ander nieuw product, evenement,… Al kijk ik dan wel eerder in de richting van zij die organiseren, uitdelen,… ipv naar de bloggers. Wat gedoseerde reclame zou misschien beter zijn maar ik begrijp dat dat bij sommige evenementen niet kan, of bij de lancering van een nieuw product. Maar kijk, dan klik ik nogal snel op “gelezen” en daarmee is voor mij de kous af…
  Als ik bij mijn eigen bloglijst kijk, dan is het wel zo dat het vaak dezelfde ‘grote’ blogs zijn die stoffen als eerste kunnen testen, of patronen. Begrijpelijk ook weer hé maar soms zo voorspelbaar… Ik heb daar op zich geen probleem mee want sommige vind ik echt supergoed in wat ze doen. En sta ik ook telkens weer stomverbaasd te kijken hoe ze een simpele lap stof omtoveren tot iets wonderschoon. Maar ik heb het leven graag afwisselend, dus gun de garnaaltjes ook maar iets, denk ik dan 😉

 4. Bij mij hangt alles ervanaf hoe het gebracht wordt. Ik ben niet jaloers, integendeel. Ik kreeg al wat mails ivm samenwerkingen en wimpelde ze af omdat het voorstel me niet lag en ik het gevoel had dat ik mijn eigen content niet wou schaden door plots over iets te bloggen dat niet in de lijn van mijn blog ligt. Ik sta evenwel open voor samenwerkingen die me wél zouden liggen en die in de lijn zijn van mijn leven. Maar ik hoor idd vaak reacties van mensen die jaloers zijn. Ik ben ook al bij sommigen afgehaakt hoor. Wanneer echt voortdurend ALLES gesponsord is en men behoorlijk geforceerd een verhaaltje ‘verzint’ om dat gesponsorde bericht te kunnen publiceren. Dat is dan weer niet mijn ding. Maar bij jou heb ik dat gevoel echt nog nooit gehad. Ik heb het ooit eens gemeld aan iemand dat ik het gevoel van het begin ‘kwijt’ was en dat ik de inhoud niet meer zo representatief vond voor een ‘modaal’ gezin, waar ze oorspronkelijk voor stonden. Ook die blog is ondertussen een blog die ik opnieuw graag lees. Anderen niet meer, hoe tof ik ze ook vond.

 5. I confess: Ook ik voel soms wat lichte irritatie als ik een gesponsord blogbericht lees (of beter: niet lees, want vaak haak ik dan af). Dat heeft dan niets met jaloezie te maken maar met het niet graag lezen van infomercials. Ken je dat, die dingen in een tijdschrift in een ander lettertype, die zogezegd een reportage zijn, maar eigenlijk reclame maken voor een product? Ik lees dat gewoon niet graag. Zoals ik ook niet graag sciencefiction of horror lees.
  Soit… Infomercials dus. Ik ben ze helaas net iets te vaak tegengekomen in blogs. Ja, ook in jouw niche. Nee, niet op jouw blog. Maar ja, ook bij mama/naai blogs dus.
  Dat maakt mij een beetje kieskeuriger in wat ik lees. Heeft dat met jaloezie te maken? Niets. Serieus, iedereen die zoveel tijd en energie ergens insteekt mag het hebben. Ik heb die tijd en energie niet (als ik al ergens jaloers op ben, dan is het op die energie hehe).
  Wat ik tegenwoordig doe bij een infomercialgevoel: ik stop met lezen en life goes on. Het is ook maar dat he, de wereld staat niet stil omdat iemand net iets te graag reclame maakt doe onecht overkomt. Er zijn ergere dingen in het leven. Ik zal hoogstens een keer een rolleyes naar een bevriende naaister sturen 😉
  Blijf maar gewoon schrijven, ook al is dat soms gesponsord (misschien ontdek ik nog wel een leuk product of evenement dankzij jouw gesponsorde bericht?). Maar dat was je van plan he 🙂 (oef)

 6. Ik ben het helemaal met je eens. Het is normaal dat blogges dingen krijgen om te testen, hoe moet men anders betaalbare reclame maken voor een product. Ik wou natuurlijk ook wel dat ik eens een patroon of een stuk stof kreeg, maar dan moet ik ook maar een blog starten. Maar als ik zie hoeveel tijd jij (en anderen) daarin steken, dan weet ik dat ik dat niet kan. Dus doe ik het liever niet, dan slecht. Als andere jullie blog niet willen lezen omdat ze jaloers zijn, dan is dan hun probleem vind ik, maar ze moeten jullie blog daarom nog niet zwart maken. Dus goed gezegd, Lies!

 7. Eerlijk, dit vind ik nu eens een topbericht om te lezen.
  Zoals je zegt, mensen worden vaak afgerekend omwille van samenwerkingen of alleen al maar om het hebben van een blog en dat vind ik zo jammer!
  Er wordt zoveel tijd en liefde ingestoken en dat blijkt dan maar bijzaak.
  Persoonlijk hou ik niet van extreem commercieel geïnspireerde berichten, maar die lees ik dan ook gewoon niet.
  Een gewone samenwerking klasseer ik zeker niet onder commercieel, ik vind het net fijn om via die samenwerkingen nieuwe producten te ontdekken op de blogs die ik graag lees.
  Ja, het is jaloezie, en die ziet nu eenmaal vaak groen, jammer genoeg ook in mijn richting.
  Mijn punt: ik lees je blog graag, met of zonder samenwerkingen 🙂
  You go girl!

  1. Zo lief. 🙂 ik houd ook niet van extreem commercieel maar als iemand dat wil dan ga ik daar niet van wakker liggen. En zo lang het gewone jaloezie is mij allemaal ok maar als dat omslaat in gemeen zijn, dan is dat wel nog iets anders. Dat moest mij dus eens van het hart 😉

 8. Jaloezie uit mijn directe omgeving heb ik gelukkig nog niet echt meegemaakt. Of toch niet dat ik ervan weet 🙂 De meeste weten wel dat ik ontzettend veel tijd in die blog steek en gunnen het me dan ook wel. Hoewel ik eigenlijk niets verdien met bloggen. Maar ik kan wel van dingen genieten die er anders niet zouden zijn.

  Uit andere hoeken heb ik er vrij recent wel kennis mee gemaakt. En dat kwam even kei hard aan.

  Ik heb geen probleem met bloggers die geld verdienen met hun blog. Integendeel. Ze steken er vaak heel veel tijd en werk in. Zijn er dagelijks mee bezig en het is ook echt een soort mediakanaal dat heel nuttig kan zijn voor bepaalde merken en adverteerders. Maar ik vind het enorm belangrijk dat er op de blog een goed evenwicht blijft tussen je eigen content en de betaalde of gegeven. Je mag je eigen verhaal onderweg niet kwijt raken, want dan denk ik dat je ook je lezers verliest. En al zeker je geloofwaardigheid. En beginnen bloggen om gratis dingen te krijgen of geld te verdienen ga je niet volhouden vrees ik. Je gaat al snel merken hoeveel tijd en energie je in je blog steekt en dat is vaak niet in evenwicht met wat je eruit haalt.

  Maar Lies, op jouw blog geen issue. Integendeel. Super blog!

 9. Gelukkig vaak erkenning voor hetgeen ik al dan niet doe. Jaloezie is er jammer genoeg ook en soms moeilijk om mee om te gaan. Of de opmerking “ik ga ook beginnen met bloggen…”. Soms beseft niemand hoeveel tijd je erin steekt. Zalig neer geschreven en ik denk dat je hier mooi verwoord hoe wij ons allemaal voelen als blogger.

 10. goede post! eerlijk eigenlijk interesseert het mij persoonlijk niet of het gesponsord is of niet , ik haal vaak fantastische inspiratie en leuke ideeën uit al de bloggers hun verhalen/naaisels/kooksels. gesponsord of niet, ik ga er van uit dat jullie het de moeite vinden om er over te schrijven en vind het niet meer dan normaal dat jullie dan dingen krijgen. ik erger me eigenlijk meest aan het feit dat het onderaan benadrukt wordt met “dit bericht kwam er met medewerking van ” schrap dat en laat ons in het ongewisse, wees trouw aan jezelf en geef eerlijk de mening over producten ?

   1. Ik heb net de tegenovergestelde reactie, hoe duidelijker en transparanter hoe beter! Sponsoring of een samenwerking vind ik geen enkel probleem, een goed product, een leuke uitstap of een fijne dienst is altijd interessant, maar als het duidelijk gesponsord is en men vermeldt dat nergens, dan heb ik het daar wel moeilijk mee, ook al is de review eerlijk, toch komt het dan niet helemaal authentiek over.
    Graag gelezen trouwens je post en alle reacties er onder.

 11. Goed dat je dit onderwerp durft aan te snijden. Wat ik mij daarbij wel afvraag : en ja ik durf de vraag te stellen : Hoe zit dat fiscaal ? Hebben al die bloggers dan een zelfstandig bijberoep? Hoe gaat de fiscus daarmee om? Ik zou bezorgd zijn door hen te worden afgerekend. 🙂

 12. Goh, ik vind dit geen evident stuk… Ik heb het immers ook moeilijk met de samenwerkingen, en ik vind het eigenlijk niet fijn dat dit wordt afgewimpeld als jaloezie. Want die stukjes die voortkomen vanuit een ‘samenwerking’ zijn natuurlijk bedoeld voor mij, de lezer, in die zin ben ik betrokken partij. Een firma geeft geen cadeautjes omdat ze een blogger sympathiek vindt, maar omdat er zoveel mogelijk potentiële klanten zouden bereikt worden. En nee, ik vind dat niet fijn wanneer ik een stuk lees en achteraf moet vaststellen dat ik een stukje reclame heb binnengekregen. Dat heeft toch niets met jaloezie te maken? Jij mag van mij krijgen wat je wil, het is je van harte gegund, ik wil er alleen niet in gebruikt worden. Dat mag je niet zomaar degraderen tot jaloezie, dan doe je je lezers onrecht aan, en als ik je uit andere berichten goed begrijp denk ik dat dat allerminst je bedoeling is.

  1. Helemaal mee eens! Goed geschreven stuk daar niet van, maar ik vind het ook niet echt correct om het zo simpelweg als jaloezie te bestempelen… ik haak ook af bij dergelijke blogs en dat heeft inderdaad noeks met jaloezie te maken maar alles met waar ik mijn vrije tijd aan wil spenderen : lezen van leuke blogs hoort daar bij, lezen van ongewilde -verbloemde- reclame niet.

   1. Het gaat echt niet om wat een mens wel leest of niet. Dat had ik er duidelijker moeten inzetten. Het gaat echt om mensen die behoorlijk gemeen reageren Als je iets niet wilt lezen dan is dat je eigen keuze en heeft dat niks te maken met jaloezie. Nieuwe materie dus voor een blogpost 😉 iemand beschuldigen dat hij niet authentiek is omdat hij samenwerkt met bedrijven is dan weer iets anders…

   2. Ik vermoed trouwens dat jullie gewoon niet lezen maar wel netjes blijven en mensen niet aanvallen omdat ze daarover schrijven. Dat je hier op dergelijke manier reageert zegt daar alles over en dan ben ik blij dat er ook normale reacties komen over samenwerken. Snap je? Wat ik me wel afvraag, als iemand uit zz reclame maakt voor iets, lees je dat dan wel? Of enkel persoonlijke verhalen? #gewoonbenieuwdb

  2. Ik hoor dingen die echt wel erg zijn omtrent samenwerkingen. Mensen die daar op afgerekend worden. Dat jij ze niet wil lezen en dat zo gewoon zegt is geen jaloezie. Hier gaat het echt over gemene toestanden. En wanneer het zo iets wordt, dan vind ik dat wel jaloezie 😉

  3. Ik was me tijdens het lezen van het stuk al aan het afvragen hoe ik mijn gedachten er rond geformuleerd zou krijgen maar zie! Gij verwoordt precies wat ik wilde zeggen.
   Ik vind het eerlijk gezegd wat te gemakkelijk en ook wat kwetsend om dat maar af te doen als jaloezie. Ik ben zelf een blogger die er zeer bewust voor kiest om niks te verdienen met bloggen en geen gesponsorde of betaalde bijdragen te schrijven en daarvoor heb ik best al wel wal aanbiedingen afgeslagen. Ik kan me best indenken dat mensen wel graag wat voordelen in natura of harde valuta krijgen in ruil voor wat ze allemaal op hun blog zetten. Ik wil mijn eigen normen rond dat thema niet te hard gebruiken als standaard waaraan ik andere blogs toets , maar te veel gesponsorde bijdragen, of het gewoon systematisch niet vermelden van het feit dat iets gesponsord is doen me wel afhaken.

   Ik steek ook best veel tijd in mijn blog. Maar ik kies er voor om dat te doen, ik vind het tof om dat te doen en ik hoef daar geen betaling voor.
   Niemand dwingt me om dat te doen, en als ik het niet tof zou vinden, deed ik het gewoon niet.

   Toen ik begon te bloggen, was er nauwelijks sprake van sponsors en advertorials. En dat was fijn. Sinds de commerciële wereld het bloggen heeft ontdekt is er wat mij betreft een grote verschraling ontstaan in de blogwereld: veel bloggers die het enkel voor hun plezier deden zijn afgehaakt en veel anderen zijn te veel bezig met hun portemonnee en beginnen allemaal hun eigen miniflair of -Marie Claire om toch maar zoveel mogelijk lezers en volgers te krijgen omdat ze zo meer verdienen. Het elkaar inspireren en mekaar in de aandacht zetten is zeer sterk verminderd. Een blog moet er nu professioneel uitzien, veel volgers hebben en goed verdienen en dan ben je goed bezig. Wel, ik doe niet op die manier mee, blijf mijn eigen ding doen zonder dat ik er iets mee verdien en daar ben ik fier op.

   1. M(i)e,
    Ik schreef het hier en daar al in een reactie. Ik had waarschijnlijk nog iets duidelijker moeten omschrijven wat ik met die jaloezie bedoel. (Ik weet natuurlijk wat de insteek is en dat zeg ik er niet bij waardoor het misschien wat onduidelijk is.) Als iemand mij zegt dat hij niet graag berichten leest die vertrekken vanuit samenwerkingen, dan valt dat voor mij zeker niet onder jaloezie. Maar zoals ik schrijf in mijn bericht, als mensen worden aangepakt, afgekraakt en afgerekend worden op dat feit, dan gaat dat volgens mij wel daarover. Maar dat wordt altijd afgedaan als gebrek aan authenticiteit bij de blogger. Ik vond dat het daarom wel eens tijd werd om ook de andere kant eens te belichten.

    Dat jij geen samenwerkingen aangaat en dat bewust doet is een heel mooi gegeven. Het is iets dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Ik let daar bij een blog meestal niet op en stoor mij niet aan samenwerkingsberichten. Alleen wanneer het echt platte commercie is en er niks meer echt persoonlijk is. Maar ik kom dat eigenlijk zelden tegen… (Ik lees gewoon de goeie blogs, haha.)

    Over wat je zegt over de evolutie in blogland, daar herken ik een aantal zaken in. Maar ik vind niet dat je dat allemaal kan toeschrijven aan het feit dat bloggers zijn gaan samenwerken met bedrijven. Er is een gigantisch aanbod aan blogs, je kan ze nooit allemaal lezen denk ik… dan is het denk ik niet zo vreemd dat mensen voor kwaliteit gaan. Wat kwaliteit inhoudt, daar valt over te discussiëren. Maar vertel je goeie verhalen, toon je mooie dingen, ben je authentiek dan loopt het uiteindelijk meestal vanzelf. En ja ik ga zelf liever kijken op een blog die een beetje mooi in elkaar zit dan eentje die pijn doet aan mijn ogen. Als je snapt wat ik bedoel 😉

 13. Ik ben echt mijn interesse in het lezen van blogs kwijtgespeeld door teveel (sluik)reclame. Ik neem dat niemand kwalijk, een blog is zeer persoonlijk, dus iedereen zet erop wat hij wil. Maar waar ik zo’n 8 jaar geleden blogs begon te lezen om inspiratie op te doen, haal ik er nu nog te weinig uit wegens teveel eenheidsworst. Ik las vorig jaar enkele boeken die mijn kijk op tijd (en waar ik die in wil steken) grondig heeft gewijzigd. Daardoor steek ik ook geen tijd meer in mijn eigen blog. Ik heb enkele fijne ontmoetingen, samenwerkingen en kansen gehad dankzij mijn blog en ben daar zeer dankbaar voor, maar het gevoel dat ik moet bloggen, is weg…

 14. Met jaloezie heeft het volgens mij ook weinig te maken. Wat mij ergert is het feit dat het steeds naar mensen gaat die het eigenlijk allemaal wel zelf kunnen betalen. Gratis film, gratis speelgoed, … Kan het niet beter gaan naar gezinnen die het niet kunnen kopen voor hun kinderen. Maar dan moet ik mij misschien richten tot de firma’s en niet tot de bloggers. Ik lees jouw blog graag, dus gewoon een bedenking bij jouw bericht!

  1. Dit bericht is natuurlijk niet aan iedereen gericht die bedenkingen heeft. Mss had ik dat duidelijker moeten zeggen. Je bent niet verplicht om met iets akkoord te gaan. Niet met een mening. Niet met een samenwerking. Niet met een blogpost. Maar in dit specifieke geval gaat het niet over een meningsverschil. Maar eerder over zaken die echt niet ok zijn. Ik veronderstel dat als jij hier iets minder vindt van bericht me daarom niet kei hard gaat aanpakken.n, afbreken zelfs. Want volgens mij heeft zo iets wel met jaloezie te maken. Waarom is iemand anders zo gemeen? Wat je zegt over naar wie het gaat, dat is weer een andere discussie. Sowieso is dat een moeilijke. Zonder reclame geen gekendheid. Zonder dat geen verkoop. En zonder dat minder werk. Anderzijds, is de wereld oneerlijk verdeelt en zouden sommigen veel makkelijker aan kwaliteitszaken moeten kunnen raken. Denk maar aan gezonde voeding. Wel fijn dat je reageert ook al ben je het deze keer niet met me eens. 😉

  2. Tja, het doel van diegenen die al die gratis produkten uitdelen en betalen voor blogposts is natuurlijk dat er veel mensen bereikt worden in de hoop dat dat hun verkoop en dus hun winst doet stijgen. En dat is wat mij betreft ineens hetgeen er mis is met gesponsorde bijdragen; die dienen niet om me iets bij te leren of om me te inspireren, maar wel om me iets te doen kopen.

 15. Knap geschreven, weer. En net dat lees ik graag. Gesponsord of niet.
  Ik lees niet graag blogs die niet goed geschreven zijn, maar dat is persoonlijke smaak. Of dat gaat over iets dat gekregen is of niet, maakt me niet zoveel uit. Ik lees wel graag de persoonlijke ervaringen met dat bepaalde product en niet alleen maar product specificaties.

  Ik schrijf zelf graag over de dingen die ik doe of producten die ik gebruik. Vaak gewoon gekocht. Soms ook gekregen … en dan probeer ik er voor de lezers ook al eens iets uit te sleuren! 😉 Zo is het toch een beetje een win-win voor iedereen. Maar ik zal er altijd mijn eigen twist aan geven.

  En jaloezie? Dat is iets van alle tijden. Gemeen zijn? Dat lijkt me alleen maar gemakkelijker te worden met het internet. Er gaat precies een stukje respect verloren. En dat is meer dan jammer.

  Waarom ik blog? Omdat ik graag schrijf, misschien ook wel graag de mensen entertain en op deze manier mijn eigen podium creëer. 😉 En ja, ik krijg al eens ooggerol van mijn omgeving, omdat ik dit op instagram wil zetten, of nog eerst een blogpost online wil zwieren vooraleer ergens naartoe te gaan.

  Keep up your good work! Love to read you.

  1. haha die oogrol 😉
   en ja ik lees ook graag blogs die goed geschreven zijn en die iets tofs vertellen! maar iedereen maakt voor zichzelf uit wat hij wil lezen en waar hij zijn tijd wil in steken. Jaloezie is iets van allen tijden, en ik zeg het: ook helemaal niet erg. Maar als je mensen begint af te kraken, dan is het toch wel ver gekomen. En inderdaad via internet is dat heel erg makkelijk!

 16. Goed geschreven Lies! Als lezer verwacht ik een eerlijke opinie en authenticiteit. Je verhaal moet nog steeds het belangrijkste zijn. En in elke verhaal zijn er materiele dingen aanwezig en past het binnen je gezin en verbloem je de boel niet, dan vind ik het OK als lezer. Ik denk voorbeeld aan kledij, ik lees ook graag de reclamekes in de brievenbus, dus lees ik al zeker graag tips voor webshops en merkjes in blogs. Zolang je dan ook effectief daar winkelt, begrijp je 🙂
  Waar ik me wel aan erger is de zaken die in elke blog worden aangeprezen, zoals die zonnebrandpop (nivea?) van een goed maand geleden, overal zag je die voorbijkomen. En telkens een geforceerd artikel bij. Schuld van de firma’s vind ik, niet van de bloggers. Moest ik ooit uitgenodigd worden op een event met heel veel eten en mooie kleren dan zeg ik daar ook geen neen tegen en geven ze mij een robotmaaier dan spring ik een gat in de lucht maar dat is maar omdat mijn man nog voor 4 weken in het gips zit daarna wil ik liever iets anders (grapje hoor)
  Goed bezig!

  1. Ik snap wat je bedoelt! Ik kreeg die pop trouwens ook toegestuurd maar als ik zie dat het overal verschijnt dan hoeft het voor mij sowieso niet. Al is het trouwens wel een leuke ze want sindsdien snapt mijn dochter veel beter waarom ze die ambetante zonnecrème aan moet. Soit, dat geheel terzijde 😉

 17. Ja dat bloggen dat is hard werken! Als je het echt goed wilt doen dan steekt daar veel tijd in. Als daar dan eens iets tegenover staat dan vind ik dat maar normaal.
  Ik knap daar ook niet op af als ik lees dat het over een samenwerking gaat. Wel knap ik af op slecht geschreven posts. Je kan helemaal in de wolken zijn van een dienst/product/zaak/winkel/… ,maar als het slijm ervan afdruipt hoeft het niet meer voor mij. Dat ben ik hier gelukkig nog niet tegengekomen. ?

 18. Je hebt het perfect omschreven. Hoe vaak ik de commentaren niet lees ik bepaalde groepen “Ja, die bloggers krijgen dat ene ding allemaal en zijn er dan mega positief over, dat kan niet”. Als het een goed of leuk product is, Why not? Dat ze het niet willen lezen, oké, fine by me. Maar ik kan er niet tegen als ze bloggers beschuldigen van onwaarheden te verspreiden.

 19. Ik heb geen blog, heb het fenomeen mama-blogs slechts enkele jaren geleden ontdekt trouwens… Zelf ben ik 48 en heb 3 kinderen, waarvan 2 volwassen en eentje middenin de puberteit ?. Toch lees ik graag jullie blogs. Ik vind het leuk om te lezen… Tot ik bij de commentaren op een andere mama-blog heel giftige opmerkingen las over samenwerkingen. Een blog die ik trouwens nog volg en die meestal zo vrolijk is dat ik er zelf vrolijk v word (en ik weet wel dat dat gezin ook niet vrolijke momenten heeft, maar daar gaat het niet om… Ik zou mijn persoonlijk leed ook niet delen. Ieder zijn keuze!). Maar die gemene opmerkingen dus: ik stond versteld! Temeer omdat ik die blogwereld ervaarde als leuk, fijn, verdraagzaam en vredelievend. Ik vind het raar dat mensen over die samenwerkingen gemeen doen. Ieder zijn mening, maar je gemeen uitlaten tegenover anderen (die je misschien niet eens echt kent) doe je niet. Dat is volgens mij een kwestie v menselijkheid en elementaire beleefdheid. En, hou het allemaal wat positief! (Je kan je mening ook op een positieve manier kwijt).

 20. Bedankt voor je eerlijke blogpost!
  Bloggen en al het commerciële dat erbij komt kijken, het is geen gemakkelijke. Er zijn zo veel mensen die meteen afhaken bij een blog, als ze zien dat de blogger in kwestie het product heeft gekregen of er geld voor in de plaats krijgt. Zelf moet ik toegeven dat ik blogs die enkele en alleen maar gesponsorde berichten schrijven, ook niet (meer) volg. Sommige bloggers wringen zich in duizend bochten om toch maar een ‘leuk verhaaltje’ te schrijven rond een gesponsord product, en als het er té dik op ligt, hoeft het voor mij niet. Of als je ineens op tientallen blogs reviews leest voor hetzelfde product…
  Mij gaat het om de persoon achter de blog (en het creatief omgaan met een samenwerking), en als die in ruil voor een review het product krijgt, is dat prima zo. Want eerlijk: ik heb zelf al producten gekocht die andere (mama) bloggers aanprijzen!
  Bloggers steken veel tijd én (eigen) geld in hun blog, en dat zien helaas niet alle lezers. Het is een moeilijke evenwichtsoefening, die ook ik, als veel kleinere blogger, vaak moet maken. Voor mezelf trek ik wel een lijn: bloggen moet leuk zijn, vooral voor mezelf, maar ook voor mijn lezers!

  1. Ik vind het wel een intrigerend iets, de melding dat bloggers zoveel tijd en energie in een blog steken en er dan iets voor mogen terug krijgen. Maar bloggen is toch jullie hobby, daar krijg je toch vanzelf voldoening voor terug? Of niet? Mis ik iets? Waarom om waarvoor bloggen jullie eigenlijk? Wat betekent dat voor jullie? Ik ben wel benieuwd ondertussen…

   1. Ik blog niet omdat ik iets wil krijgen he 😉 ergens op de blog staat ook een bericht over het waarom 😉 maar als je iets krijgt wil dat daarom niet zeggen dat anderen gemeen moeten doen

    1. Idem hier: mijn blog is mijn hobby, en ik doe het omdat ik graag doe, en omdat ik graag dingen met andere mensen deel. Persoonlijke dingen, recepten, dingen waar ik blij van word, … Soms schrijf ik een review van een product waar ik heel blij van word, waar ik het product voor gekregen heb. Ik zou er ook over schrijven als ik het zelf had gekocht. De grootste voldoening voor mij zijn reacties van lezers, die me bedanken voor een leuke leestip, of die laten weten dat ze een recept hebben getest en dat geweldig vonden!

 21. Heel interessant stukje… Zelf blog ik ook, en er kruipt inderdaad heel veel tijd in. Natuurlijk doe ik het graag, daarom ben ik er ook mee begonnen. Maar als je het goed wil doen, hangen er ook heel wat ‘verplichtingen’ aan. Wil je je lezers tevreden houden, kan je best op geregelde tijdstippen publiceren, ook als je hoofd er even niet naar staat, als je het vreselijk druk hebt, of je niet zo lekker voelt. Je kan het af en toe eens laten hangen, maar niet te vaak, want dan verlies je volgers. Ik wil het ook gewoon zo goed mogelijk doen. Aard van het beestje…

  En ja, ik krijg ook af en toe een stofje of een klosje garen gratis. Verdien ik daar iets mee? Ik zie dat zo niet. Want heel vaak zijn dat dingen, waar ik niet spontaan voor zou gaan, en moet ik er ook nog extra’s voor kopen, om tot een leuk resultaat te komen. Vind ik niet erg, want dat weet ik op voorhand, en mijn hobby kost me sowieso geld. Bovendien verwachten die mensen ook, dat je binnen een redelijke termijn of op een bepaalde datum blogt, dus er hangen ook wel wat verplichtingen aan.

  Maar stel, ik krijg een stofje dat ik niet zo mooi vind… Dan probeer ik er wel iets mee te maken, dat bij mij past. Uit respect voor de ‘sponsor’, maar zo verleg ik ook mijn grenzen. Dat vind ik net zo leuk aan samenwerkingen, of ruimer aan blogchallenges en uitdagingen. Nooit of te nimmer zal ik daarbij mijn authenticiteit verliezen. Valt het tegen? Vind ik het echt niet mooi? Dan zal je dat lezen. Vind ik het leuk? Dan ook. Ik voel mij niet verplicht reclame te maken voor iets of iemand waar ik niet achter sta. Krijg ik ook, los van de sponsoring, een goede service? Dan zal ik het ook vermelden. Zo vermeld ik heel vaak de naam van twee stoffenwinkels, waar ik nog nooit iets van gekregen heb. Gewoon, omdat het zo leuk is daar klant te zijn. En daar mag iets tegenover staan.

  Ik ben nog nooit op jaloerse reacties gestuit, heb nog nooit negatieve reacties gehoord op iets wat ik met een gekregen stofje maakte, maar soms vraag ik mij wel af, waarom mensen afhaken. Misschien moet ik dan eens subtiel aftasten, of dat de reden is. Bedankt voor het inzicht!

 22. Ik volg je blog al lang, en met plezier, maar ik lees bijlange niet alles. Vaak omdat het niet (meer) mijn leefwereld betreft, soms omdat het gesponsord is en het merk me niet interesseert, af en toe door tijdsgebrek. Ik haak dus niet altijd om dezelfde redenen af en als ik hier beslis om mee te lezen is dat áltijd uit interesse. Ook ik word al wel eens gevraagd voor het ene of het andere, de Husband nog veel vaker, maar net als jij zeggen we pas ja wanneer het ons interesseert en we geloven dat we er ook een eerlijke en oprechte mening over zullen kunnen geven. Als daardoor mensen jaloers reageren dan is dat jammer maar wakker lig ik er niet van.
  Je doet dat goed, Lies, en wie het ook wil proberen (en volhouden): ga je gang zou ik zeggen, en good luck 😉

 23. Zoals hierboven al gezegd: trip is te veel…. Af en toe een gesponsord bericht met een persoonlijke inslag vind ik echt wel OK. Maar sommige blogs zijn op de lange duur gewoon grote reclame blokken… Dat is als lezer niet fijn om te lezen. Dus ik zou zeggen: goed bezig, je hebt een goed evenwicht! ?

 24. Ik lees jou blog en nog vele andere blogs al een hele tijd en ik vind het prachtig dat jullie dat doen. Ik haal ook heel wat inspiratie vanop blogjes en heb al een heleboel dingen ontdekt en beginnen gebruiken door ( al dan niet gesponsorde) blogberichten. En als jullie ergens zoveel tijd insteken en daar dan iets voer krijgen is toch normaal.

 25. Ik las soortgelijke verhalen inderdaad ook al op andere blogs. Erg jammer.
  Ik ben bij mijn favoriete blogs (waaronder die van jou 😉 ) oprecht blij om te zien dat zo’n fijne blog ook opgemerkt wordt door bedrijven waardoor jullie leuke samenwerkingen kunnen aangaan.
  Op elke blog die ik volg zullen er wel eens posts zijn die oversla, maar dat heeft enkel met het onderwerp ervan en mijn persoonlijke interesse te maken.

  1. Wat lief van je! En inderdaad ik lees ok niet altijd alles overal maar dat heeft vooral te maken met of tijdsgebrek of omdat sommige berichten minder bij mijn leven / interesses passen