Valladolid is een gezellige koloniale stad. Bijzonder veel te doen is er deze stad niet maar desondanks is het een zeer populair plekje bij Belgen en Nederlanders, zo werd ons door een local verteld. Ik snap waarom en als je moet kiezen tussen Mérida en Valladolid, dan raden wij aan Valladolid niet te skippen. Het is veel relaxter en van hieruit bezoek je ook de meest ongelooflijke plekken. Nog geen Maya ruïnes bezocht dan kan je van hieruit heel makkelijk Ek Balam of het wereldwonder Chichén Itzá bezoeken. Wij deden dit niet omdat voor ons Calakmul een topervaring was en volgens ons niks daaraan kan tippen. Vanuit Valladolid reis je ook makkelijk naar Las Coloradas. Het is een klein vissersdorp waar je naartoe gaat om de roze meren te spotten. Ook hiervoor pasten wij, vooral omdat wij dit fenomeen reeds in Australië zagen.

Wat moet je zeker in de stad Valladolid doen?

Valladolid is de derde grootste stad van Yucatán maar voelt eigenlijk heel erg klein en gezellig aan. Er hangt een heerlijke Mexicaanse vibe en ook hier wordt de stad getypeerd door kleur, kevertjes en prachtige, oude gebouwen. Zoals in elke andere stad, zoek je ook hier het centrale plein op: Plaza e Parque Francisco Canton. Vanaf die plek verken je alle hoogtepunten van de stad zelf en dat kan allemaal door de benenwagen te gebruiken. Het centrale plein is bovendien een heerlijke plekje om rond te hangen en een ijsje te eten op warme dagen. Aan het plein kan je de kathedraal van Valladolid niet negeren. Statig staat ze daar te wezen en de kleurrijke vlagjes geven je onmiddelijk dat Mexicaanse gevoel.

Vanaf het centrale plein kan je helemaal wandelen (15 min.) tot het oude kloster van San Bernardino de Siena. Het ligt ietsje buiten het stadscentrum en het is absoluut de moeite om tot daar te stappen. Je kan het bezoeken voor 40 Pesos per persoon maar wij genoten vooral van de buitenzijde. Aan het klooster vind je ook de typische stadsletters. Wanneer je tot aan het klooster wandelt, ga dan zeker via Calle 41A. Een prachtige straat met mooie gebouwen, prachtige winkels, restaurants en koffiebars. Met onze uitgelaten bende genoten wij enkel van de wandeling maar ik zag me er wel heerlijke chillen, moesten we wat meer tijd in Valladolid gehad hebben.

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je in het midden van de stad Cenote Zaci bezoeken. Wij kozen echter voor enkele andere cenotes op 10 tot 30 minuten rijden van de stad. Want yup, rond Valladolid vind je echt héél véél cenotes.

Cenotes bezoeken vanuit Valladolid

In de buurt van Vallodolid kan je héél veel cenotes vinden. Het is dus geen kwestie of je een cenote gaat bezoeken, maar eerder welke je gaat bezoeken. Wij kozen uiteindelijk voor Cenote Ik Kil, Cenote Oxman en Cenote Suytun maar er waren nog zoveel andere opties. Het liefst had ik ze allemaal gedaan want deze natuurfenomen zijn absoluut één van de belangrijkste redenen waarom je naar deze regio komt. Kiezen is dus altijd een beetje verliezen maar het is tegelijkertijd een reden om ooit nog eens terug te keren.

Cenote Suytun

Cenote Suytun is de meest Instagrammable cenote in de buurt van Valladolid en dat heeft alles te maken met het platform in het water. De kans dat je deze cenote al eens zag voorbij komen op Instagram is dan ook groot. Wanneer je de cenote gaat bezoeken, heb je dan ook een bepaald beeld van wat je mag verwachten.

In realiteit is het net ietsje anders. Ja het platform, het water en het licht dat in de grot binnenschijnt is prachtig. Maar wat je vooraf niet weet is dat Cenote Suytun in een donkere grot ligt, waar er amper daglicht binnenkomt. Je beleving is dus helemaal anders dan wat je verwacht van de Instagram-foto’s.

Toch zijn we blij dat we deze cenote bezochten, al is het maar omwille van de gelukzalige foto’s die we overhielden aan deze cenote. Het zal je niet verbazen dat je voor dit Instagram-plaatje moet aanschuiven. Met andere woorden: kom vroeg naar deze cenote zodat je niet te lang moet wachten en het licht goed is. Je krijgt trouwens maar een uurtje tijd. Dat is echter meer dan voldoende want het water van de cenote is ijskoud waardoor het niet erg zwembaar is. Wil je toch zwemmen? Dan moet je verplicht gebruik maken van een zwemvest, zoals in de meeste cenotes.

Cenote Ik Kil

Cenote Ik Kil ligt op een half uur rijden van Vallodolid en bezochten wij op de dag dat we van Mérida naar Valladolid reden. Deze cenote is geen toeristisch geheim en trekt bijgevolg veel mensen. Ik vermoed door de omgvang van de cenote. Het is dan ook de grootste cenote die wij bezochten. Deze cenote ligt trouwens in een park waar je ook kan wandelen en overnachten. Maar de meeste mensen komen voor de cenote, die bij een eerste aanblik zorgt voor véél oh’s en ah’s. De cenote is van bovenaf dan ook onzettend indrukwekkend. De diepe krater zorgt voor een absolute extase waardoor je zo snel als mogelijk wil afdalen.

Voor je dit kan doen moet je jezelf eerst omkleden, douchen en een zwemvest aantrekken. Dit laatste is verplicht en maar goed ook, want de cenote is op zijn diepst 50 meter diep. Eens je afdaalt naar de cenote, overvalt je een spannend/zenuwachtig gevoel. Zo bijzonder is deze plek. En ook al ben je hier niet alleen, Cenote Ik Kil was één van de beste ervaringen tijdens onze volledige trip.

Wij bezochten Ik Kil rond drie uur in de namiddag waardoor het aan het einde van onze sessie rusteriger werd in de cenote. We zwommen hier best lang en konden het sfeertje in de cenote ook echt smaken. Je vindt er namelijk twee hoge platforms waar je vanaf kan springen. Mensen worden aangemoedigd om dit te doen en kinderen al zeker. Dat mijn 6-jarige plots voor het 5 meter hoge platform koos, bezorgde ons wel bijna een hartstilstand. Daarna herhaalden onze kinderen hun sprong zeker nog 20 keer. Wat een plezier!

Cenote Ik Kil, geweldige ervaring, mag je niet missen. Geloof ons maar.

Cenote Oxman

Cenote Oxman is een iets minder gekende cenote maar trekt desondanks toch al heel wat mensen aan. Het is een beetje de kleinere versie van Cenote Ik Kil maar ook een heel fijne cenote om in te plonzen. Als volwasse kan je er als een aapje in het water slingeren. Let wel op dat je niet kei hard op je buik knalt dan. En ook hier kan je van een platform, recht in het diepe water springen.

Eten in Valladolid

Er is best veel keuze in Valladolid wat betreft eten. Toch raden we je aan zeker eerst de kaart te checken. Want soms swingen de prijzen wel de pan uit. Sommige restaurants waren hier dubbel of driedubbel zo duur dan wat wij gewoon waren. Als je geluk hebt, bots je ook op een Mexicaanse muzikant die een liedje in het Nederlands komt zingen. Erg aardige man die ook graag een babbeltje slaat. In het Engels weliswaar want eigenlijk spreekt hij geen Nederlands. Hij leerde zichzelf echter een liedje aan via YouTube omdat hij merkte dat er zoveel Nederlanstalige toeristen naar Valladolid trekken.

Restaurante Ahal

Restaurante Ahal vind je in Calle 42 op een goeie 5 minuutjes stappen vanaf het centrale plein. De gezelligheid op hun terras trekt direct je aandacht. Hier vind je heerlijke Mexicaanse gerechten en enkele Westerse gerechten. Wat handig is wanneer je moeilijke eters mee hebt op reis.

Het eten is ongelooflijk lekker en het restaurant is super gezellig. De eigenaar wist ons te vertellen dat het een familierestaurant is die ze al jaren runnen en hij zelf vier kinderen heeft. Hij vond het dus geweldig dat we bij hem kwamen eten. Ware het niet dat ze de volgende dag gesloten waren of wij aten hier de volgende dag opnieuw.

Canto Encanto

Op zoek naar heerlijk ontbijt? Ga dan zeker langs bij Canto Encanto. Ik durf stellen dat je hier één van de beste ontbijten van de stad vindt. Wij aten hier twee keer ons buikje rond met de lekkerste pannenkoeken, smoothies, gekarameliseerde bananen, bananenbrood, fruit, yoghurt, koffiekoeken en broodjes met avocado en ei. Yup, je kon ons hier naar buiten rollen. Aanrader!!!

Laat je trouwens niet misleiden als je voorbij wandelt. Het lijkt een klein zaakje maar je kan er de trap naar boven nemen, waar je uitkomt in een geweldige zaal.

Wabi Gelato

Het beste ijs van héél de stad vind je bij Wabi Gelato. Er is slechts een beperkte keuze in smaken maar al het ijs is homemade en smaakte echt overheerlijk. Als je door de stad wandelt vind je een aantal verschillende vestigen maar wij gingen een ijsje halen vlakbij het centrale plein.

Waar slapen in Valladolid?

Valladolid is absoluut een heerlijke plek van waaruit je héél veel toffe dingen kan doen. Je mag deze stad dus niet missen als je naar Yucatán afreist. Al besef ik dat we dit over bijna elke plek zeggen, wanneer we het over onze Mexico-reis hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.