Campeche
· ·

Geniet van het kleurrijke en authentieke Campeche

Aanvankelijk waren wij helemaal niet van plan om naar Campeche te trekken. Het is een plek in Yucatán die niet super toeristisch is en dat komt allicht door de afstand. Maar omdat we absoluut Calakmul wouden bezoeken, kwam Campeche uiteindelijk in ons vizier. En gelukkig maar want het was één van de fijnste steden om te verblijven dat komt door de rust die de stad uitstraalt en de vele kleuren. Je vindt er geen indrukwekkende Maya sites of activiteiten, maar het is wel de perfecte stad om op authentieke manier het Mexicaanse leven te ontdekken.

De Mexicaanse vibe

Je trekt naar Campache als je nood hebt aan authenticiteit en een plek waar (nog) niet alles is afgestemd op toeristen. Wanneer je de stad opzoekt, ontdek je al snel de officiele naam San Francisco de Campeche. Wanneer je langs de kust rijd, voelt de lange laan misschien wel een beetje als San Francisco. Maar verder is deze stad zo Mexicaans als het maar kan zijn.

Wanneer je het historische stadscentrum betreedt, vallen onmiddellijk de kleurrijke huizen op. Die zijn overigens in erg goeie staat. En zoals je van een typische Mexicaanse stad mag verwachten zie je ook hier oude kevertjes rondrijden en volgeladen fietsen met fruit en ander lekkers.

Aan de kathedreaal vind je Plaza de la Independencia, waar je kan relaxen en genieten van de vibes. Toen wij er waren, was er elke dag een marktje en ging er een heerlijke sfeer in het parkje. Het is die sfeer en de relaxheid van Campeche die je zal aanspreken. Het is gewoon erg fijn om er te zijn, zonder dat er grootste activiteiten op het programma staan.

Geen nood trouwens, het is niet dat ze hier nog nooit een toerist zagen. Maar het is gewoon anders dan de rest van het drukke en populaire Yucatán. Verwacht hier ook geen typische stranden waar je makkelijk de zee in kan gaan duiken. Die zal je in Campeche niet vinden. Met andere woorden, hier kom je echt voor de Mexicaanse vibe.

Wat moet je zeker doen?

Plaza de la Independencia & Campeche Cathedral

Om Campeche te bezoeken wandel je best even naar Plaza de la Independencia aan de kathedraal. Dan ben je direct in het hart van het historisch centrum en is alles wat je moet zien in Campeche dichtbij. In het park kan je trouwens aan de kinderen tonen hoe vroeger schoenen gepoetst werden. ‘t Is te zeggen, hier zie je de schoenpoetsers nog live aan het werk.

De stadsmuur van Campeche

Wist je dat Campeche een oude piratenstad is en deze vroeger volledig ommuurd was? In 1663 werd Campeche door meerdere groepen piraten zwaar aangevallen, waarna men beloot de stadsmuren van 3,5 meter dik te bouwen. De bouw duurde 18 jaar en het zorgde ervoor dat Campeche een van de best verdedigende staten van het Spaanse rijk werd.

Doordat het stadscentrum hierdoor zo goed bewaard is gebleven, kwamen de vestingen en het stadscentrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wanneer je Calle 59 helemaal doorstapt, bots je op het einde op een klein museum. Je betaalt hiervoor 25 Pesos inkom maar dat doe je vooral omdat je dan ook de stadsmuren voor een deel kunt bewandelen.

Vanaf de stadswal kan je dan zien hoe héél veel gevels in het stadscentrum werden opgeknapt maar de effectieve huizen en gebouwen erachter niet. Zo ontbreken er daken en groeien er bomen op plaatsen waar normaal je bed moet staan

Wandelen door de oude stad

Ondertussen is het duidelijk hoe charment deze stad is. Wandel dus even door de fijne straten en geniet van de sfeer en de kleuren. Tijdens de wandeling bots je zeker op nog andere prachtige gebouwen zoals de kerk Ex Templo de San Jose. De mooiste foto’s van de kleurrijke huizen maak je trouwens in calle 59. Dat is ook de straat waar je heel veel restaurants vindt en het grootste deel is trouwens autovrij.

Overnachten in Campeche

Wij verbleven buiten het oude stadscentrum, maar konden telkens heel makkelijk parkeerplaats vinden. Wat we zelf erg fijn vonden was ons ruime huis met zwembad. Zo kan je genieten van de relaxe sfeer van Campeche en ook nog wat chillen aan het zwembad. Zie het als een heerlijk rustpunt in je drukke vakantie met kinderen. We sommen terug enkele fijne plekjes op. Een huurhuis vind je trouwens vaak sneller op AirBnb.

Je voelt het al, hier kom je om te genieten van het zijn en het leven. En dat is meer dan zalig! Reis je dus zelf naar Campeche en ontdek je een fijn plekje dat hier zeker aan toegevoegd moet worden? Laat het even weten via een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.