Aanvankelijk waren wij helemaal niet van plan om naar Campeche te trekken. Het is een plek in Yucatán die niet super toeristisch is en dat komt allicht door de afstand. Maar omdat we absoluut Calakmul wouden bezoeken, kwam Campeche uiteindelijk in ons vizier. En gelukkig maar want het was één van de fijnste steden om te verblijven. Je vindt er geen indrukwekkende Maya sites of activiteiten, maar het is wel de perfecte stad om op authentieke manier het Mexicaanse leven te ontdekken. De rust die de stad Campeche uitstraalt is heerlijk en de vele kleuren in de stad maken deze plek alleen nog maar fijner. Perfect dus om Campeche met kinderen te ontdekken.

Wat moet je weten over Campeche in Mexico?

Campeche, officieel genaamd San Fransisco de Campeche, is de hoofdstad van de gelijknamige staat in Mexico en ligt aan de Golf van Campeche. Vroeger was dit een belangrijke doorvoerhaven vanwaaruit goederen uit Yucatán naar Cuba verscheept werden. Campeche boerde bijgevolg goed, wat het een erg rijke stad maakte. En die rijkdom trok natuurlijk piraten aan. Meermaals werd de stad dan ook geplunderd wat uiteindelijk leidde tot het bouwen van stadsmuren van zo’n 3,5 meter dik en versterkte stadspoorten. Hier en daar werd een deel van de stadsmuur verwijderd, maar een groot stuk is zo goed bewaard gebleven dat de binnenstad van Campeche sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Mexicaanse vibe

Je trekt naar Campeche als je nood hebt aan authenticiteit en een plek waar (nog) niet alles is afgestemd op toeristen. Wanneer je het historische stadscentrum betreedt, vallen onmiddellijk de kleurrijke huizen op. Die zijn overigens in erg goeie staat. En zoals je van een typische Mexicaanse stad mag verwachten zie je ook hier oude kevertjes rondrijden en volgeladen fietsen met fruit en ander lekkers.

Aan de kathedraal vind je Plaza de la Independencia, waar je kan relaxen en genieten van deze Mexicaanse vibes. Toen wij er waren, was er elke dag een marktje en ging er een heerlijke sfeer in het parkje. En laat het nou net die sfeer zijn in Campeche die jou zal aanspreken. Het is gewoon erg fijn om hier te zijn, zonder dat er grootste activiteiten op het programma staan.

Geen nood trouwens, het is niet dat ze hier nog nooit een toerist zagen. Maar het is gewoon anders dan de rest van het drukke en populaire Yucatán. Verwacht hier ook geen typische stranden waar je makkelijk de zee in kan duiken. Die zal je in Campeche niet vinden. Maar deze piratenstad heeft voldoende te bieden om dit te compenseren.

Wat moet je zeker doen in Campeche met kinderen?

Plaza de la Independencia & Campeche Cathedral

Om Campeche met kinderen te bezoeken, wandel je best even naar Plaza de la Independencia aan de kathedraal. Dan ben je direct in het hart van het historisch centrum en is alles wat je moet zien in Campeche dichtbij. In het park kan je trouwens aan de kinderen tonen hoe vroeger schoenen gepoetst werden. ‘t Is te zeggen, hier zie je de schoenpoetsers nog live aan het werk.

De stadsmuur van Campeche

Ondertussen weet je al dat Campeche een oude piratenstad is en deze vroeger volledig ommuurd was. In 1663 werd Campeche door meerdere groepen piraten zo zwaar aangevallen, dat men besloot die befaamde stadsmuren van 3,5 meter dik te bouwen. De bouw duurde 18 jaar en het zorgde ervoor dat Campeche een van de best verdedigende staten van het Spaanse rijk werd.

Doordat het stadscentrum hierdoor zo goed bewaard is gebleven, kwamen de vestingen en het stadscentrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wanneer je Calle 59 helemaal doorstapt, bots je op het einde op een klein museum. Je betaalt hiervoor 25 Pesos inkom maar dat doe je vooral omdat je dan ook de stadsmuren voor een deel kunt bewandelen.

Vanaf de stadswal kan je dan zien hoe héél veel gevels in het stadscentrum werden opgeknapt maar de effectieve huizen en gebouwen erachter niet. Zo ontbreken er daken en groeien er bomen op plaatsen waar normaal je bed moet staan. Voor kinderen is dit bijzonder fascinerend waardoor het die 25 Pesos meer dan waard is.

Wandelen door de oude stad

Ondertussen is het duidelijk hoe charment deze stad is. Wandel dus even door de fijne straten van Campeche en geniet van de sfeer en de vele kleuren. Tijdens de wandeling bots je zeker op nog andere prachtige gebouwen zoals de kerk Ex Templo de San Jose. De mooiste foto’s van de kleurrijke huizen maak je trouwens in Calle 59. Dat is ook de straat waar je heel veel restaurants vindt. Het grootste deel van Calle 59 is trouwens autovrij wat het met kinderen extra fijn maakt.

Overnachten in Campeche

Wij verbleven buiten het oude stadscentrum, maar konden telkens heel makkelijk parkeerplaats vinden in het oude centrum. Wat we zelf erg fijn vonden was ons ruime huis met zwembad. Zo kan je genieten van de relaxte sfeer van Campeche en ook nog wat chillen aan het zwembad. Zie het als een heerlijk rustpunt in je drukke vakantie met kinderen. We sommen graag enkele fijne plekjes op waarvan we denken dat jij het met jouw gezin ook fijn zal vinden.

Je voelt het al, hier kom je om te genieten van het zijn en het leven. En dat is meer dan zalig! Reis je dus zelf naar Campeche met kinderen en ontdek je een fijn plekje dat hier zeker aan toegevoegd moet worden? Laat het even weten via een reactie.

Hopelijk ben je voldoende overtuigd om Campeche mee in je Mexico-reisplanning op te nemen? Andere fijne plekken die wij in Mexico aanraden zijn:
Ontdek natuurreservaat Isla Holbox
Geniet van het gezellige Valladolid
Must do: Calakmul & Bécan

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.