Gent is een prachtige stad vol historie, cultuur en avontuur, en het is een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen. Of je nu op zoek bent naar indoor- of outdooractiviteiten, er is voor elk type kind iets te beleven in deze bruisende stad. In dit artikel geven we je 10 tips voor toffe activiteiten die je met kinderen in Gent kunt ondernemen. Van het bezoeken van een museum tot het ontdekken van het groene landschap, er is voor elk wat wils. Lees snel verder om te ontdekken waar je in Gent het meest uit je dag kunt halen met je kinderen.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Gent met kinderen ontdekken

Gent is een stad vol verrassingen en avontuur voor kinderen. Het biedt een unieke mix van historische bezienswaardigheden, groene ruimtes, educatieve activiteiten en avontuurlijke uitstapjes. Het grote voordeel van deze geweldige stad is dat ze eigenlijk niet bijzonder groot is. Zeker niet in vergelijking met steden zoals Antwerpen of Brussel. Je kan te voet heel snel heel veel zien en ja, er zijn zeker kidsproof wandelingen te doen. Verder hebben we een goed geregeld openbaar vervoer systeem van trammen en bussen en wordt Gent steeds meer en meer een fietsstad. En vooral: hier valt zoveel leuks te beleven voor elke leeftijd.

Tijdens een weekendje Gent zal jij je met jouw kinderen zeker niet vervelen. Maar ook voor een daguitstap dient Gent perfect. Dan zal je wel moeten kiezen uit één van de vele fantastische activiteiten. Wist je trouwens dat er een CityCard te koop is? Hiermee kan je heel wat bezienswaardigheden en musea gratis of tegen lager tarief een bezoekje brengen. Dokter vooraf even uit of dit voor jou de moeite is. Weet dat je met de CityCard gratis op en af alle trams en bussen binnen de historische binnenstad springt en je ook 1 dag recht hebt op de huur van een fiets. De beste CityCard tip: je hebt ook recht op een gegidste boottocht en Gent zonder varen op het water? Dat kan eigenlijk niet.

10 x kinderactiviteiten in Gent

Boottochtje op de Gentse wateren

Zoals eerder gezegd kan een boottochtje in onze prachtige stad niet ontbreken. Jouw kinderen de stad uit een ander perspectief tonen is echt een zaligheid. ‘t Voelt ook nog eens aan als een avontuurlijke ervaring en ge (ja, iedereen van het gezin eigenlijk) leert ook nog eens kei veel bij over de stad en z’n geschiedenis. Op drukke dagen ontsnap je zo ook even van al het geroezemoes in de stad. Echt zalig ontspannen.

‘t Gravensteen

Het Gravensteen is een historische locatie in Gent die je met je kinderen zeker moet bezoeken. Het is het symbool van Gent en ‘t spreekt ook nog eens geweldig tot de verbeelding. ‘t Biedt een unieke kans om te leren over de geschiedenis van Gent en kinderen kunnen er zich als prinsen en prinsessen wanen. Met andere woorden een win-win situatie. Vergeet zeker niet de architectuur van het gebouw ook grondig te besteden, want die is echt prachtig. Ik zou zelfs durven stellen dat het Gravensteen een must-visit locatie is voor iedereen die Gent bezoekt!

Praktisch:
– Adres: Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent
– Bereikbaar met bus met lijnen 3, 17, 18, 38 en 39, halte Korenmarkt of met tram 1 en 4, halte Gravensteen.
– Dichtstbijzijnde betalende & ondergrondse parkings: Vrijdagsmarkt & Sint-Michiels maar opgelet LEZ-zone!
– Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
– Niet toegankelijk met buggy’s dus breng je draagzak mee.
– Tickets aan de ingang of online // volwassene €13, 13 – 18 jaar €2,70, kinderen gratis

Bezoekje aan het STAM Stadsmuseum

Het STAM Stadsmuseum is een must do als je echt alles over Gent wil leren en tegelijk ook nood hebt aan een iets rustigere activiteit. Het museum ligt namelijk aan de prachtige Bijloke. Voor of na je bezoek aan het museum kun je natuurlijk genieten van de rust van de tuin. Wat erg fijn is aan het STAM is het kinderspoor dat door alle museumzalen loopt en die zo het verhaal van Gent vertellen. Per zaal vind je een doe-installatie op maat van kinderen waar ze mogen aankomen. Daarnaast organiseert het STAM ook regelmatig speciale activiteiten gericht op gezinnen met kinderen. Check dus zeker hun website voor meer info hierover. Nog niet voldoende overtuigd? Laatste reden: je vindt hier ook een grote LEGO-bouwplaats waar jullie zich helemaal kunnen uitleven.

Praktisch:
– Adres: Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
– Ticket aan de kassa of online // volwassene €11, 19 – 25 jaar €2,5, kinderen tot 18 jaar gratis
– Toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s.
– Betalend parkeren langs de Godshuizenlaan (opgelet, LEZ zone!) of kom met de fiets.
– Bereikbaarheid met tram 1, halte Verlorenkost of Van Nassaustraat, 2 & 4, halte Bijlokehof en Bus 6, halte Bijloke

Speurtocht door de Gentse straten

Heb je iets grotere kinderen en wil jij hen graag motiveren om mee door de prachtige stad Gent te stappen? Wat had je dan gedacht van een interactieve speurtocht op de smartphone? Je wandelt door de stad en lost samen locatiegebaseerde raadsel op. Onderweg bewonder je gebouwen zoals de Sint-Michielskerk, de Sint-Baafskathedraal en het Gravensteen. Het voordeel van deze activiteit is dat je helemaal zelf de baas bent over wanneer je aan de tocht begint, wanneer je pauzeert en hoe lang je over de tocht doet. Het is jullie en de app and that’s it.

Bezoekje aan het GUM

Het GUM is het Gents Universiteitsmuseum en ligt aan de Plantentuin in Gent. Sowieso is de plantentuin een aanrader om met kinderen te bezoeken. Het GUM is een museum over wetenschap, onderzoek en kritisch denken. Voor gezinnen heeft het GUM een mooi aanbod: PROFESSOR TWIJFEL en de onderZOEKTOCHT. Je krijgt dan vragen en opdrachten mee, die je spelenderwijs door het museum loodsen. Een tipje van de sluier: je komt schedels en skeletten tegen en voorwerpen uit verre landen. Super spannend dus! Het GUM ligt trouwens dichtbij het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten. Combineren is dus mogelijk en na al die serieusheid kunnen de kinderen zich achteraf uitleven in de speeltuin van het Citadel Park.

Praktisch:
– Adres: Ledeganckstraat 35, 9000 Gent
– Bereikbaar vanaf Gent Sint-Pieters door 10 minuutjes te wandelen.
– Bereikbaar met de bus, halte Ledeganckstraat met lijnen 34, 34, 35, 36, 55, 57, 58, 65, 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77 en 78.
– Betalend parkeren bij het Sint-Pietersplein van waar het nog 10 minuten wandelen is. (Geen LEZ-zone)
– Tickets aan de kassa of online // volwassenen €10, 19 – 26 jaar €2,5, kinderen tot 18 jaar gratis
– Bezoek aan de Plantentuin en serres is gratis en kan altijd tijdens de opningsuren.

Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is een museum speciaal voor kinderen wat het direct extra leuk maakt. Hier ontdek je hoe ons dagelijks leven al ontzettend veel veranderd is. Als volwassene is het misschien zelfs een beetje een trip down memory lane. Het Huis van Alijn wordt sowieso niet voor niets ook wel eens het museum van het dagelijks leven genoemd. Dit museum wordt trouwens vaak gecombineerd met een bezoek aan De Wereld van Kina.

Praktisch:
– Kraanlei 65, 9000 Gent
– Bereikbaarheid vanaf Gent Dampoort: bus 3, halte Sint-Jacobs/Vlasmarkt + wandeling.
– Bereikbaarheid met tram 1, halte Gravensteen.
– Dichtbijzijnde ondergrondse en betalende parkings: Vrijdagsmarkt & Sint-Michiels. (Opgelet, LEZ-zone!)
– Niet toegankelijk met een rolstoel of buggy.
– Tickets aan de kassa of online // Volwassene €9, 19 – 25 jaar €2,5, kinderen tot 18 jaar gratis

De Wereld van Kina

De Wereld van Kina is net zoals het Huis van Alijn een museum voor kinderen, al leer je er als volwassene ook nog heel erg veel bij. Je duikt hier in de wondere wereld van de natuur en leert alles over gesteenten en mineralen, fossielen, vogels, planten, insecten, dieren uit de zee, … Het is een ongelooflijk boeiend museum, volledig gericht op kinderen. Een dikke aanrader als je in Gent bent. Trouwens, er is niet alleen een gebouw waar je terecht kan, maar ook een tuin. Check dus zeker eens vooraf wat je zeker wil doen: het huis of de tuin.

Praktisch:
– Adres, het huis: Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
– Adres, de tuin: Berouw 55, 9000 Gent
– Het huis met tram 1, halte Veergrep of bus lijnen 34, 35, 36, 55, 57, 58, 70, 72, 73, 74, 76, 77, halte Heuvelpoort
– De Tuin met bus 5, halte Tolhuislaan of tram 4, halte Spaarstraat
– Betalende ondergrondse parking Sint-Pieters bij het huis. (LEZ-zone!)
– Betalende ondergrondse parking Tolhuis bij de tuin. (LEZ-zone!)
– Tickets aan de kassa // volwassenen €5,60, 19-25 jaar €3,90, kindern tot 18 jaar gratis
– Toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.

Het Graffitistraatje

Laten we eerlijk zijn, wanneer je in Gent bent kan je eigenlijk niet anders dan kort een bezoekje te brengen aan het Graffitistraatje. Dit straatje noemt eigenlik het Werregarenstraatje en hier mogen straatkunstenaars vrijblijvend hun ding doen. Het straatje is een voetgangersstraatje midden in het centrum en er hangt een heerlijke vibe. Als je geluk hebt zie je hier zelfs een straatkunstenaar live aan het werk. Ideale locatie ook om wat foto’s te maken voor in jullie album achteraf.

Nog meer graffiti

Gent is een stad met toch wel veel coole graffiti-plekken. Het is moeilijk om een lijstje mee te geven van te bezoeken plekken omdat dit snel kan veranderen. In de omgeving van DOK Noord vind je zeker enkele parels maar ook doorheen de stad kan je geweldig schone dingen spotten. Wijzelf vinden dit echt heerlijk om doen met de kinderen dus daarom geef ik deze street art tip graag mee. De Stad Gent voorziet zelf een street art plan die je kan gebruiken.

Familiepark Harry Malter

Niet bepaald in het centrum van Gent maar familiepark Harry Malter is een aanrader als je wat langer in Gent bent en je nood hebt aan een dagje familieplezier die in teken van de kinderen staat. In dit recreatiepark lijkt het alsof de tijd bleef stilstaan. Je kan hier enkele dieren spotten zoals alpaca’s, stokstaartjes en stekelvarkens. Verder zijn er heel wat old school attracties en een gigantisch speelplein. De ‘oude vibe’ zorgt alleen maar voor nostalgie en je bent zeker dat je kind een geweldige dag zal hebben. Er is trouwens een cafetaria aan het grote speelplein dus neem gerust een boekje mee om te chillen terwijl de kinderen zich helemaal uitleven.

Praktich:
– Adres: Bosheidestraat 15, 9070 Destelbergen
– Tickets aan de kassa of online // volwassenen & kinderen €14,95, kinderen kleiner dan 1 meter gratis, parking €2
– Park is togankelijk voor rolstoelen en buggy’s maar niet alle attracties zijn toegankelijk.

Zoek je nog meer inspiratie? Check dan even:
Kidsproof genieten bij speeltuin Kouterslag in Melle
Gentse Feesten met kinderen: 10 tips
The Wonder Years – shoptip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.