De meest gestelde vraag als het over onze reizen gaat is: ‘Hoe doen jullie dat financieel?’ En hoewel ieders financiële situatie anders is en prioriteiten van gezin tot gezin verschillen, deel ik graag enkele tips om de prijzen te drukken. Het kan soms echt een hoop schelen door niet vastgepind te zitten op één bestemming of out of the box te denken. En ja niet reizen is nog altijd goedkoper dan reizen, maar dan mis je natuurlijk alle ervaring. Ik durf trouwens te stellen dat ik liever geld uitgeef aan reizen dan aan kleding of ons interieur. Maar ik ben ervan overtuigd dat goedkoop (er) reizen, met kinderen, anno 2023 zeker kan.

5 tips om goedkoop te reizen

Pin je niet vast op één bestemming

Hoewel het meestal zo gaat, raad ik je aan jezelf niet vast te houden aan één bestemming. Het is natuurlijk heerlijk om een bestemming uit te zoeken, daar meer en meer over te weten te komen en dan je vakantie te reserveren. Maar wanneer je flexibel bent in waar je heen gaat, kan je vaak betere en vooral goedkopere prijzen krijgen, zeker wanneer je het vliegtuig als transportmiddel gebruikt. Ik raad je dus aan jouw bestemming open te laten en enkel een aantal criteria te bepalen.

Zo besloten wij in de kerstvakantie van 2022 te reizen maar de absolute voorwaarde was zon en voldoende te beleven. Met dat idee zocht ik naar wereldwijde bestemming en koos ik uiteindelijk de bestemming uit die de interessantste prijzen had. Flexibel zijn in bestemming, kan je echt een hoop centen schelen! Voor je reserveert, controleer je best ook even wat de prijzen van de accommodaties, activiteiten, vervoer, … ter plekke zijn.

Flexibele reisdata

Naast een flexibele bestemming, zijn flexibele reisdata een aanrader. Ook hiermee kan je héél veel centen besparen. Door net niet die ene dag te willen aankomen of twee dagen langer te blijven, kan het budget dat je dient uit te geven vaak enorm verschillen. Op veel website kan je bij de datum aanvinken dat er 3 dagen speling op de datums mogen zitten bijvoorbeeld. Ben je helemaal niet afhankelijk van bepaalde data, dan kan je zelfs gewoon op periode zoeken. Bij sommige accommodaties is het dan weer zo dat je vanaf een bepaalde duur van verblijf, je extra korting krijgt. Zoek die zaken dus zeker even uit, voor je gaat boeken!

Wees een korting-speurneus en reis goedkoop

Ik verwees al in mijn vorige tip naar extra korting die je kan scoren. Die extra korting kan je op allerhande manieren bereiken. Soms vind je online acties die je een mooie extra korting opleveren, bijvoorbeeld op kortingscode.be. Er zijn ook websites die je belonen, wanneer je vaker bij hen boekt. Maar ook sommige periodes van het jaar, leveren extra korting op. Denk bijvoorbeeld aan vroegboek-acties maar ook aan last minutes. Het komt er dus op aan online te speuren naar mooie kortingen.

Vlieg enkel met handbagage

Wanneer je met het vliegtuig op reis gaat, is het tegenwoordig moeilijker geworden om scherpe prijzen te vinden. Het kan gelukkig wel nog altijd maar je moet er iets meer moeite voor doen. Echter, een belangrijke besparing die je een hoop centen kan opleveren, is reizen met enkel handbagage. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen komt een ticketprijs niet meer standaard met ruimbagage inbegrepen. Kan je dus enkel met handbagage vliegen, kan je een enorm bedrag besparen. Met kinderen kan dit soms een uitdaging zijn, Kies er dan voor de ruimbagage te beperken tot één stuk en de rest mee te nemen met handbagage.

Toffe activiteiten hoeven niet veel geld te kosten

Wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk iets beleven op jouw bestemming. Georganiseerde tours kunnen heel wat kosten, maar zelf activiteiten uitzoeken vraagt dan weer tijd en levert je soms een hoop stress op. Bepaal vooraf hoeveel geld je aan activiteiten ter plaatse wil uitgeven en in welke mate je zelf voor reisagent wil spelen. Zo kiezen wij zelden voor georganiseerde tours maar soms blijkt dit net interessanter te zijn. Soms krijg je bijvoorbeeld een verjaardags – of groepskorting.

Andere keren kan je online soms interessante voorwaarden vinden als je vooraf reserveert. In andere gevallen is een pas interessant, zeker wanneer je meerdere activiteiten wil combineren op korte tijd. En dan vergeten we nog al die activiteiten die (bijna) geen geld kosten. Pinterest is hierin mijn beste vriend. Het is mijn naslagwerk die ik gebruik voor elke reis. Op die manier vond ik al heel wat geweldige dingen om te doen, zonder dat het ons veel meer kostte dan onze verplaatsingskosten en een toefje zonnecrème.

Zelf nog een tip om reizen zo goedkoop mogelijk aan te pakken? Drop deze gerust in een reactie onder dit bericht.

Dit vind je misschien ook interessant:
Flip flop traveltips
Ik ga op reis met kinderen en ik neem mee… – ultieme inpaklijst voor het volledige gezin –
8 redenen waarom je met kinderen moet reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.