groenten eten
·

Groentjes eten met SEE & EAT

Dat houdt ons hier ten huize Liesellove natuurlijk niet tegen om groenten te presenteren. Ik kook nooit aangepast voor mijn kinderen. We eten dus altijd allemaal hetzelfde. Ik probeer daarin wel de maaltijden zo kindvriendelijk als mogelijk aan te passen. Eentje waar ik stuk op ga is bijvoorbeeld spaghettisaus mixen! Werkt ontzettend goed! Verse lasagne met veel groentjes, werkt hier ook altijd heel erg goed. Maar niet alles kan je mixen of magisch wegtoveren.

groenten eten

Groenten verplichten?

Voor je dan denkt, Lies verplicht haar kinderen elke maaltijd groenten te eten. Het antwoord daarop is ja en neen. Echt verplichten, daar doen we niet aan mee. Maar we proberen wel hen ervan te overtuigen dat proeven echt een goeie zaak is. Zo werkt de truc met de spierballen hier altijd erg goed. Zeker als het gaat over groene groenten.

We houden dan tijdens het eten een “armworstelgevecht” en meestal wint de persoon die het meeste groentjes eet. Want van groentjes eten word je sterk. Geloof me, werkt iedere keer. Tijdens het eten zijn papa en mama het sterkst en op magische wijze winnen zij op het einde van de maaltijd het armworstelgevecht. Helaas werkt het niet altijd. Weigeren ze resoluut dan verplichten we het niet. Komt wel, op een dag, denken we dan…

Groentjes eten

Mogelijks herken jij het wel, de strijd om groentjes eten. Een strijd die geen strijd zou mogen zijn. Gelukkig zijn er steeds vaker initiatieven die het je als ouder gemakkelijker maken om groenten te introduceren in het leven van kieskeurige etertjes. Zo ontstond ondertussen bijvoorbeeld SEE & EAT, een e-boeken platform dat laat zien hoe een groentesoort van boer-tot-bord reist. Via deze e-booken kunnen kindjes groenten leren kennen met als uiteindelijke doel, ze ook op hun bord willen.

Wist je dat één van de beste manier om groentjes te leren accepteren op het bord, visuele herkenning is? Dat bleek uit een wetenschappelijke studie. Meer informatie daarover vind je de website van FoodUnfolded, een platform die wetenschappelijke inzichten biedt over voedsel. Samen met EIT Food werd zo SEE & EAT opgericht. Een e-bookplatform waarmee je direct genoeg handvaten (lees inspiratie) hebt om het groentjesprobleem bij kinderen aan te pakken! EUFIC hielp met de vertaling naar het Nederlands en Frans voor België.

Hoe werkt SEE & EAT?

Eén keer een prentje van een groente tonen zal natuurlijk het groentenprobleem niet oplossen. Het vraagt tijd en je moet de groente, die je meer op het bord wil krijgen, wel regelmatig blijven tonen voor je effectief de stap kan zetten naar.

SEE & EAT voorziet e-boeken die per groentesoort laat zien hoe een groente van de boer tot op je bord reist. Ze zijn gratis te downloaden via de app voor smartphone en tablet. Hierdoor krijg je direct heel wat inspiratie om (nieuwe) groenten te introduceren zonder dat het een strijd wordt. De app “Ons Verhaal 2” kan je gratis downloaden en via de website van SEE & EAT kan je gratis e-boeken downloaden. Je kan direct aan de slag gaan met die groenten die je kinderen echt niet geweldig vinden. Hier zijn spinazie en paprika alvast boekjes die wij eens gaan uitproberen.

Daarnaast kan je in de app ook je eigen verhaal, samen met je kind creëren. Je kan dan zelf foto’s toevoegen waarna je er tekst of geluid kan aan toevoegen. Ga eens langs bij een boer (ook coronaproof kan dat nog steeds, bijvoorbeeld bij een zelfpluktuin), fotografeer de plant, oogst een groente, neem het mee naar huis en maak het samen met je kind klaar. Van elke stap maak je foto’s en daarna kan je hiermee je verhaal in de app maken.

Op de site van SEE & EAT vind je trouwens nog meer tips en hulpbronnen om aan die groentjes te werken. Zo kan je online een memory-spel spelen, krijg je allerhande tips over gezonde voeding en voldoende inspiratie om voor eens en voor altijd komaf te maken met die groentenstrijd.

De app download je zowel in de App Store als bij Google Play en is helemaal gratis. Geen reden dus om er niet mee aan de slag te gaan! Alle info vind je via deze link. Dus, welke groente ga jij eerst uitproberen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.