Ik check de weersvoorspellingen en moet even slikken. ‘Meen je dit nu echt? Na al die weken beginnend mooi lenteweer, geven ze terug vriestemperaturen uit. Als dat maar goed komt…’ En hoe vaak ik de weersvoorspellingen op mijn smartphone opnieuw check, de voorspellingen blijven hetzelfde. Een klein stress’ke voor moeder die zich afvraagt hoe ze een weekendje buiten (slapen) met haar vier kinderen zal overleven. Maar het idee dat ze bij het Domein van de Grotten van Han wel wat gewoon zijn, stelt me gerust. Op dus naar Cocoon Village waar we ons 2 dagen en nachten laten onderdompelen in de wondere wereld van grotten en wildparken.

Cocoon Village

Om 17 uur op vrijdagavond stipt, komen we aan bij Cocoon Village, dat deel uitmaakt van het Domein van de Grotten van Han. Het is een glampingavontuur dat zich sinds 2020 ontpopt in het charmante dorp Han-sur-Lesse. Op deze idyllische plek, aan de rand van de Lesse, vind je 32 glampingtenten. Bij aankomst is het ijskoud maar gelukkig regent het niet meer. We krijgen een warme ontvangst en er worden zelfs houtkacheltjes aangestoken. De gezelligheid knettert er vanaf en we worden ervan verzekerd dat de vier-seizoens-dekbedden ons tegen de koude van de nacht zullen beschermen.

Een 12-tal uur later kunnen we bevestigen dat je heerlijk slaapt in de zachte bedden van Cocoon Village, zelfs als het buiten ijskoud is. Bovendien komt het zonnetje piepen waardoor we onze ontbijtmand, met lekkere streekproducten, aan de gemeenschappelijke ontbijttafels kunnen nuttigen. (Indien je dat wenst, kan je dit ook doen aan je eigen tafel aan jouw tent.) We zijn er helemaal klaar voor om het Domein van de Grotten van Han te verkennen.

De Grotten van Han in

De kindjes vinden het spannend. Straks bezoeken ze een grot en hoewel het niet de eerste keer is dat we dit doen, spreken de Grotten van Han tot de verbeelding. Misschien wel omdat mama super excited is, want op de één of andere manier bezocht zij de Grotten van Han nog nooit. Met een treintje worden we naar de ingang van de grotten gebracht en vanaf daar duiken we een donkere, mysterieuze wereld in. Doorheen de begeleide wandeling vallen we van de ene verbazing in de andere. Ooit was het een plek waar onze prehistorische voorouders schuilden maar vandaag is het absoluut een plek waar je geniet van het wonderbaarlijke natuurspektakel.

De Grotten van Han danken hun vorm aan de Lesse die er doorheen stroomt en tijdens je bezoek kom je deze dan ook tegen. Verder verbazen de spectaculaire druipstenen en enkele gigantische grote zalen. Zo groot dat je bijna niet kan geloven dat je je te midden van een grot begeeft. De kindjes stappen het traject vrolijk mee en zijn helemaal in hun nopjes omdat ze ook een slapende vleermuis spotten.

Bezoek je de grotten met erg kleine kindjes, dan is een draagzak aangewezen. Een buggy is hier geen optie door de vele trappen en soms smalle weggetjes.

Genieten van de omgeving

Wanneer je het Domein van de Grotten van Han opwandelt, valt je dadelijk de grote speeltuin op. Er is zelfs een afzonderlijk gedeelte voor de allerkleinsten. Voorzie voldoende tijd hiervoor. Kinderen ravotten vollen bak en jijzelf geniet (liefst in het zonnetje) op het terras van La Verrière. Hier kan je iets drinken en natuurlijk ook iets kleins eten.

Na die intense activiteiten is het tijd om nog wat te chillen in Cocoon Village. Ook daar vind je voldoende animatie voor de kindjes en kan je zelf even rustig vertoeven. En op een koude dag kan je ook even lekker opwarmen in de warme douches.

‘s Avonds kan je kiezen voor een barbecue-pakket of in Han-sur-Lesse iets gaan eten. Het is echter ook het ideale moment om deel te nemen aan de Wolvenverhalen waarin jij en je kinderen alles leren over deze bijzondere dieren.

Bezoek aan het Wildpark

Na een heerlijke nacht en wederom heerlijk, lokaal ontbijt is het tijd om je tent op te ruimen. Maar wat beter is: eens opgeruimd trek je naar het Wildpark. Je kan kiezen voor een safaricar die je dan door het wildpark rondrijdt. Maar wij kozen natuurlijk voor de wandeling. ‘t Is te zeggen, ik koos voor de wandeling en moest onderweg mijn kindjes motiveren om te blijven gaan.

Gelukkig kom je in het Wildpark zoveel bijzondere dieren tegen waardoor de kids al snel afgeleid zijn van de wandelactiviteit. En regelmatig genoeg kom je bankjes en speelplekjes tegen. De beren waren hier het absolute hoogtepunt maar ook de ooievaars, de lynx, de bizon en zoveel anderen dieren konden op de bewondering van mijn kinderen rekenen. Daardoor wandelden we samen het volledige traject van 6 km. (Je kan ook kiezen voor een kortere wandeling – 3 km – of helemaal zelf terugstappen naar de basis van het Domein van de Grotten van Han en dan stap je ongeveer 9 km.)

Kies je voor een wandeling met Buggy dan kies je best voor de wandeling van 3 km om je daarna met de pendelbus te laten meevoeren. Wil je all the way gaan, dan kies je dus ook hier best voor een draagzak.

Naast de dieren was vooral het hangbrugparcours een grote hit bij ons allemaal. Voor de kindjes super leuk om door te gaan en als volwassene word je dan weer op een prachtig uitzicht getrakteerd.

Onderweg kom je een aantal plekken tegen waar je een lunch of vieruurtje kan kopen. Verder zijn er overal bankjes en je kan dus gewoon je eigen picknick meebrengen. Dit laatste vind ik zelf een absolute aanrader omdat het de wandeling voor de kindjes kan doorbreken en daarnaast is er niks fijner dan genieten van lekkers in een prachtige omgeving.

Na het bezoek aan het Wildpark keer je naar huis. Moe maar kei voldaan. In de auto is het zeker heerlijk stilletjes want van al die kilometers wandelen worden kindjes héél erg moe.

Praktisch

Adres: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Rochefort

Verblijf in Cocoon Village

 • Adres: Rue des Sarrasins 5/17, 5580 Rochefort
 • Een verblijf in Cocoon Village boek je telkens per twee nachten (steeds in het weekend) met uitzondering van lange weekends. Inchecken kan vanaf 17 uur vrijdagavond, uitchecken doe je voor zondagochtend 10u.
 • Inbegrepen is het verblijf in een glampingtent met bedden + beddengoed, borden & bestek, waterkoker, klein frigootje en een elektriciteitspunt. Elke morgen staat een heerlijke ontbijtmand voor je klaar.
 • Er is een afwasruimte waar je ook een microgolfoven kan vinden en een sanitaire ruimte met toiletten en heerlijke warme douches.
 • Cocoon Village is autovrij maar er net naast heb je gratis parking als je verblijft in Cocoon Village.
 • Boek je een weekend Cocoon Village dan zijn de entrees voor het Wildpark, de Grotten van Han en Prehistohan. Bovendien krijg je 50% korting op exclusieve activiteiten zoals het Wolvenverhaal, boomklimmen, … en 15% korting in hun winkels en restaurants.
 • Een barbecuepakket kan je tijdens je reservering bijboeken.

Bezoek aan de Grotten van Han

 • De Grotten van Han bezoek je met een gids. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Je wandelt ongeveer 1,6 kilometer.
 • Neem, zelfs wanneer het buiten warm is, warme kleding mee want in de grotten is het het volledige jaar door ongeveer 9°C.
 • Je dient vooraf je tickets te kopen. Dit doe je op datum en uur. Heb je een boeking bij Cocoon Village dan krijg je via deze boeking codes om je reservatie voor de rondleiding te regelen.
 • Je kan geen buggy meenemen in de Grotten en het standaard parcours is niet toegankelijk voor mindervaliden. Er worden wel aangepaste bezoeken georganiseerd voor mindervaliden.

Bezoek aan het Wildpark

 • Voor het bezoek aan het Wildpark kan je vooraf je tickets boeken. Verblijf je in Cocoon Village dan krijg je via je boeking codes om je reservatie te regelen.
 • Het park kan je bezoeken met een safaricar (die vind je op het domein aan het speelplein) of je kan te voet het traject afleggen.
 • Wandelingen van 3 tot 9 km.
 • Enkele de eerste 3 kilometer van het Wildpark zijn te voet te bezoeken met de buggy. Daarna kan je de shuttle nemen.
 • Het wandelpad is niet toegankelijk voor mindervaliden al worden er wel speciale bezoeken georganiseerd.
 • Er zijn verschillende picknickplekken op het domein en hier een daar een plekje waar je lunch/vieruutjes kan kopen.

Op zoek naar andere leuke activiteiten in België? Check dan zeker deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.