Wat begon als een grappige foto op mijn Instagram-stories, eindigde in een training om mijn haren niet meer elke dag te moeten wassen. Want ja, voor het corona-tijdperk waste ik elke dag mijn haar. Iedereen die dit doet, weet dat het niet goed is. Maar het is niet eenvoudig om van deze routine af te komen. Want niet wassen betekent veelal een frietpot op je kop. Met 5 tips vertel ik je hoe ik het heb aangepakt. Verwacht hier geen verhalen en uitleg over no poo en low poo. Ik volgde mijn gevoel, die het dichts zal aanleunen bij low poo, maar zelfs daar ben ik nog niet helemaal.

Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat

Het is misschien niet wat je wil horen maar de allereerste keer dat jij je haar lang niet wast, zal je niet dadelijk een spectaculair resultaat krijgen. Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water. Hier trok na dag 5 de jeuk weg, want die kan echt verschrikkelijk zijn. Het frietpot-effect is niet fijn. Mijn haar stonk niet maar het is echt geen fijne fase.

Ik was niet in staat mijn normaal kapsel te dragen. Los en met een frou. Ik kamde alles strak in een dot omdat ik er zo het minste last van had. Na 12 dagen ging ik overstag, omdat mijn haar stilaan dreads begon te vormen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De eerste wasbeurt na 12 dagen is dan ook zalig.

Blijven kammen ook als jij je haren niet wast

Het is belangrijk om je haar goed te kammen tijdens deze periode. Ik weet dat er tegenstrijdig advies over is, maar ik merkte dat het mijn haar goed deed. Door het lang niet wassen werden mijn toppen onderaan droog. Niet echt een fijn gevoel: bovenaan super vettig, onderaan kurkdroog. Door het goed te borstelen, verspreid je het talg ook over de rest van je haren. Een natuurlijke remedie tegen het droge haar dus.

Eindelijk terug haren wassen: masseren en genieten

Wanneer jij je haar terug wast, masseer vooraf je hoofdhuid dan goed. Dit om de talgkliertjes extra te stimuleren. Was daarna je hoofdhuid lang genoeg en geniet. Dat vooral. Wanneer jij je haar niet meer vaak wast, apprecieer je dit moment extra. Kam je haren achteraf goed.

Shampoo of enkel water?

Om toch even op de kar van de termen te springen: bij no poo gebruik je geen shampoo niet meer om je haar te wassen. Dit om je hoofdhuid te beschermen tegen de chemicaliën en siliconen die in shampoo zitten. Je hebt allerlei no poo manieren maar na een klein onderzoekje bleek dat bij no poo enkel met water wassen de enige manier is om je hoofdhuid op termijn niet te beschadigen. Naar het schijnt duurt het twee maanden voor je hier echt effect van hebt.

Omdat ik het niet zie zitten om twee maanden met een dot rond te lopen en ik mijn kapsel met frou mis, besluit ik na 12 dagen mijn haren te wassen. Ik gebruik mijn oude shampoo maar besef dat dit eigenlijk niet goed is. De siliconen die erin zitten, zijn echt niet goed voor je hoofdhuid. Toch doe ik het eventjes zo. Binnenkort moet hier echter een zo natuurlijk mogelijke shampoo binnen komen. Die wie tips heeft?

Hoe moet het dan verder met het weinig wassen?

Na 12 dagen niet wassen, schakelde ik over naar één keer in de week wassen. Sindsdien was ik het effectief slechts één keer per week. Ik had verbazend snel effect want voorheen was het effectief na één dag niet wassen, super vettig. Mijn haar vaart er duidelijk wel bij. Na een periode van heel veel haarverlies, o.a. door mijn medicatie, en steeds dunner wordend haar, krijg ik er nu terug meer volume in. Het is niet meer elke dag vettig, ik verlies minder haar en het ziet er gewoon gezonder uit.

De vettigheid wordt hier wel beïnvloed door de hormonen. Afgelopen week was het sneller vet en voelde het ook veel minder aangenaam. Om toch niet toe te geven aan shampoo, waste ik extra met water. Na het sporten doe ik dit trouwens niet standaard. Met goed kammen kom ik al heel ver en het stinkt niet. Ik beloof het je, haha.

Omdat mijn kapsel met frou sowieso wel sneller vet wordt, gebruik ik tussenin wel droogshampoo. De deal voor mij om dit te kunnen volhouden is dat ik mijn kapsel wel moet kunnen behouden. Het is dus zeker nog niet de ideale situatie en niet-haar-wassers zullen dit allicht absoluut niet goed vinden. Maar zo werkt het voor mij wel en heb ik duidelijk gezonder haar gekregen.

Mijn haren niet wassen verhaal gaat verder

Tijdens dit hele experiment kreeg ik soms van kappers te horen dat dit niet klopt. Dat er niet zo iets bestaat als je haren gezonder maken (en dan vooral je hoofdhuid dus). Ik ben geen expert en doe dus maar iets… maar eerlijk is eerlijk… als je van elke dag vettig haar kan overschakelen naar een week niet wassen? Dan moet er toch wel iets van aan zijn. Hoe snel het bij jou gaat, is niet te voorspellen. Er is geen standaard verhaal hierin. Sommige mensen krijgen sneller vettig haar dan anderen, sommigen hebben meer tijd nodig om resultaat te zien en de invloed van hormonen mag je duidelijk niet onderschatten.

Op mijn to-do-lijst? Snel uitkijken naar een goeie, natuurlijke shampoo en binnenkort nog eens mijn haren extra trainen door geen water en droogshampoo te gebruiken. Maar van elke dag wassen naar één keer per week mijn haren wassen? Dat is gewoon geen slecht resultaat…

Update: hoe zit het anno 2023 met dat beperkt haren wassen?

Ergens onderweg begon ik mijn haren terug vaker te wassen. Het begon met mijn kinderen die last hadden van luizen. Die gemene beestjes belandden uiteindelijk ook in mijn haren en na het gebruik van product tegen luizen bleek al mijn moeite van voorgaande jaren voor niks geweest te zijn. Ook het perfecte product om te gebruiken, heb ik nog niet gevonden al neig ik stilaan meer en meer naar het Belgische merk Wondr.

Anno 2023 komen we natuurlijk ook vaker buiten en is het niet zo makkelijk om lange tijd helemaal niks met je haar te doen. Toch probeer ik sinds kort mijn haar terug weinig te wassen. Om toch toonbaar buiten te kunnen komen, maak ik gebruik van droogshampoo. ‘t Is een beetje zeuren maar voor mij de oplossing om niet te moeten wassen. En dat heeft duidelijk effect want hoe langer ik de periodes tussen wasbeurten kan maken, hoe minder haar ik verlies en hoe voller mijn haarbos wost.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties

 1. Hoi,

  Bedankt om dit te delen, ik ben geïnspireerd om mijn haar ook minder vaak te gaan wassen.

  Mijn tip voor een natuurlijke shampoo: probeer Ray eens uit! Dit is een Belgisch product. Ze maken shampoo en conditioner zonder irriterende of toxische stoffen voor je haar. Hun product is ook zo ecologisch mogelijk. De shampoofles is bijvoorbeeld gemaakt van suikerriet, en niet van plastic.
  De shampoo ruikt ook nog eens heerlijk en mijn haar is er duidelijk blij mee, het heeft er nog nooit zo gezond uit gezien! Ik ben in ieder geval fan :-)

  Groetjes,
  Ilse

 2. Wauw… Wat een resultaat. Fijn dat je het niet meer moet wassen. Ik maakte een aantal jaren geleden hetzelfde (noodgedwongen) mee. Omwille van een hersenoperatie kon ik mijn haar niet wassen gedurende een kleine 2 weken. Hierdoor kan ik nu ook langer wachten om mijn haar te wassen (2x per week vind ik wel een minimum).
  Aangezien ik allergisch ben aan shampoo ben ik op zoek gegaan naar een natuurlijke shampoo zonder geur, ik heb deze gevonden in pro-duo. Sinds ik deze gebruik heb ik veel minder last van haaruitval (omwille van zware medicatie).
  Veel succes!!

 3. Hallo!
  Eigenlijk heb ik nooit mijn haar elke dag gewassen, behalve op tocht naar Compostela.
  Ik heb een tijd mijn haar zonder shampoo gewassen. Dat deed ik als voorbereiding op de tocht elk jaar omdat ik onderweg geen shampoo wil gebruiken.
  Om mijn haar en vooral mezelf te laten wennen, gebruikte ik eerst water met natriumbicarbonaat (te vinden in elke supermarkt bij de bakproducten) in een flesje. Ik verminderde het natriumcarbonaat tot er alleen water overbleef. Dat duurde een maand of twee.
  Op deze manier heb je geen ‘frietpot’-gevoel.
  Jammer genoeg ben ik er mee gestopt. Ik weet niet meer waarom, maar nu moet ik helemaal opnieuw beginnen.

 4. Hallo Liesellove,
  Je hebt me geïnspireerd met je instagramstories! Ook ik waste elke dag mijn haar. Ik heb dan 2x mijn haar om de 3 dagen gewassen maar dat was duidelijk niet genoeg om een mooi resultaat te hebben. Ondertussen zit ik op dag 8 zonder shampoo! Ik zou het ook graag tot dag 12 uithouden. Ik moet wel toegeven dat ik de laatste dagen er niet aan kan weerstaan om het elke dag te spoelen met water. Zeker als we een zoomsessie met de vriendinnen gepland hebben :-D Het ziet er toch net iets frisser uit. Ook na het joggen doet het deugd om het met water te wassen. Ik ben nieuwsgierig naar welke shampoo jij gaat proberen. Ik ben ook al op zoek geweest. Ik denk dat ik de ´Nuts about you’ van Cîme zal proberen, gevonden in de webshop Blabloom.
  Groetjes!

 5. Dag Lies, door jou ervaringen te lezen heb ik ook besloten in het begin van de lockdown om mijn haar minder te wassen. Ik sport redelijk veel en waste ook telkens mijn haar met shampoo waardoor ik toch ook op om de twee dagen wassen kwam. De eerste keer hield ik het toch ook een kleine week vol. Ik probeer het nu telkens te beperken tot maximum twee keer in de week maar ik ga nu ik dit gelezen heb ook eens proberen met die ene keer te vervangen door enkel water.. we zullen toch nog een tijdje thuis zijn :) en de shampoo van Ray dat ga ik eens opzoeken, ik ben al lang op zoek naar een andere shampoo dan de commerciële waar mijn haar toch nooit echt goed mee is.

 6. De shampoo en conditioner van Rainpharma zijn geweldig! Ik ben van elke dag wassen naar om de 4 dagen gegaan. Zeker een aanrader!
  Grote fan van het ganse gamma, trouwens. De huidproducten zijn ook top! Bovendien allemaal volledig natuurlijke en Belgische producten…
  https://www.rainpharma.com/

 7. Hey!
  Ik heb enkele tips voor shampoo zonder siliconen en parabenen.
  Ik gebruik zelf een combo van allemaal en wissel ze.
  Shampoo en shampoobars van Lush (hier startte ik ooit mee)
  Shampoo van Ray bodycare (gemaakt door een Gentse apotheek)
  Shampoo van Ouai (Amerikaans merk, bestel het via de bijenkorf)
  Shampoo van Pump haircare (Australisch merk, volledig vegan, bestel het via hun site)

 8. Hoi,
  Ik was mn haar al jaren alleen met water. Ik heb geen droge hoofdhuid, mijn haar stinkt nooit en is nooit vet. Nu heb ik stevig en veel haar, dus wat makkelijker vol te houden om geen shampoo te gebruiken. Ik begrijp dat bij dun haar het lastiger is. Mijn advies zou hierbij zijn iedere dag spoelen met water. Als je doorzet, zal je haar zal dikker worden en minder snel vet.