brief aan mijn volgers

Hé jij daar trouwe volger…

brief aan mijn volgersLieve volger,

Misschien ben je hier al bij sinds de allereerste minuut maar het kan ook goed zijn dat je hier pas kwam meelezen ergens halfweg of misschien zelfs nog maar recent. Het is allemaal goed. Je bekijkt mijn foto’s, je leest mijn verhalen, je deelt liefde uit en reageert soms. En daar waar het hier altijd om mij en mijn gezin gaat wil ik je vandaag toch graag even een brief schrijven. Eentje om je te bedanken. 

Ik neem je mee in mijn ups en downs. Die zijn vaak erg voelbaar. Ik hoor wel eens een bezorgdheid over mijn openheid online. “Stel je jezelf niet te kwetsbaar op?” en “Gaan mensen je niet veroordelen op basis van wat ze lezen?” Op beide vragen kan ik natuurlijk met een ja antwoorden. Door lief en leed te delen online stel je jezelf kwetsbaar op. In het verleden heb ik daar al meermaals mee geworsteld. En ja, je persoonlijk verhaal delen zorgt sowieso ook voor een oordeel. En daar horen ook de vooroordelen bij.  Wanneer ten ore komt dat je omschreven wordt als arrogant en onsympathiek of ze deelt die verhalen voor de aandacht, dan moet je even slikken.

Ook afgelopen jaar heb ik vaak geworsteld met dat online gebeuren. Ik maak er echt niks van mijn verhalen online te delen. Het helpt mij, soms helpt het een ander en vaak brengt het iets in beweging. Bij mezelf, bij de ander. Dat ik daarin probeer open, correct, eerlijk en authentiek te zijn, is een uitdaging. Maar eentje die ik eigenlijk evident vind, ook al zie je online vaak het tegenovergestelde gebeuren. Het is vooral dat die mij liet worstelen. Jezelf bloot geven en daarin geconfronteerd worden met al het fake in deze wereld is soms nog het moeilijkste van allemaal.

De leescijfers gaan hier goed, de likes op Instagram ook. Dat is mede dankzij jij. Maar af en toe denk ik wel eens: “Ze mogen het hebben, al die volgers.” Soms doet het gewoon een beetje pijn: de lelijke opmerkingen, de achterklap, de beschuldigingen dat je alles in je schoot geworpen krijgt, …

Maar toen ik recent nog met Estelle in het ziekenhuis verbleef, besefte ik echter heel erg goed wat die online wereld eigenlijk voor iemand kan betekenen. Er werd zo intens meegeleefd. Elk bericht, elk steunend woord… over een scherm heen, dat wel, maar wel recht van hart tot hart. En dat lieve volger, is wat jij doet.

Ik raak je misschien soms met mijn verhalen. Hopelijk kan ik je ook inspireren of misschien aanzetten tot iets creatiefs. Misschien ben je wel mee in mijn social media interesse en kan ik je op dat vlak nog iets bijbrengen… Wat het ook is… jij, trouwe volger, die hier leest en een mening vormt. Die openlijk met mij durft discussiëren, zonder me te veroordelen. Jij die bij broze woorden voelt dat het misschien wel kan helpen dat korte berichtje te sturen. Wel jij wil ik bedanken. Je maakt de online wereld mooier. Je maakt mijn wereld mooier.

En dat mag dan best gek wezen want ik hoor zo vaak focussen op het offline leven, dat is wat telt. En hey, dat is zeker waar. Maar ik kan al lang niet meer zeggen dat deze wereld enkel en alleen maar koel en fake is. En dat het trouwens nooit tot iets kan leiden… Vriendschappen werden via deze wegen al gesmeed. Mijn hart werd al honderden keren verwarmd. De ziekenhuisopname met Estelle werd draaglijker door de online steun, ook al kende ik bijna niemand persoonlijk.

Dus trouwe volger, bedankt! Heel erg bedankt! Ik hoop dat ik je komend jaar terug kan beroeren met mijn verhalen, kan meeslepen op mijn reizen en kan laten voelen hoe ik als moeder van vier mijn leven leid. Terug helemaal in om vragen te beantwoorden, je op sleeptouw te nemen of in discussie te gaan. Ik zie het zitten ook al is het van scherm tot scherm. Scherm tot scherm kan ook meer dan hartelijk zijn.

Ik beloof je wederom trouw te blijven aan mezelf. En mogelijks heb je daar eens bedenkingen bij maar bevraag me dat dan gerust. Wederom ga ik op zoek naar een evenwicht tussen wat ik hier allemaal wil delen. Ik beloof je geen aantal blogposts meer etc. want dat maakt uiteindelijk niet uit. Maar wat ik bovenal wil beloven is dat ik mijn gevoeligheid voor roddels, fake-heid en bedrog nog meer wil ombuigen naar iets positiefs en dat ik verder het leven hier deel, vol lief en leed. Liesellove met een plan, een positief plan. Ik ga er weer voor en hopelijk blijf ook jij hier plakken?

Liefs,

Lies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 reacties

 1. Wat een mooie brief! Ik voel de passie en de liefde erin tot hier.
  Zelf ben ik lang niet zo open op het internet, zelfs over mijn ziekte deelde ik enkel de “lichtste” dingen, omdat ik het niet durf, mijn diepe twijfels loslaten op onbekenden. Maar ik bewonder jou dat je dat wel doet omdat ik merk dat heel wat moeders met dezelfde dingen zitten en door jouw berichten geraakt worden. Ik zou zelf nooit zo open schrijven maar ik lees wel heel graag jouw open berichten. Veel liever dan de gesponsorde posts, maar die klik ik dan gewoon niet open; ieder zijn keus in wat hij graag leest en wat niet, dus ik vind het ook vreemd dat mensen je daarop zouden aanvallen. Tenslotte deel jij hier wat je wilt! En wij lezen graag mee 🙂 Bedankt voor een jaar vol vrolijke én dieptepunten, en ga vooral verder met waar jij je goed bij voelt!

 2. Ik ben er al sinds 2014 en ik blijf. Het blijft ook altijd fijn je te zien op events. En ik deel je mening en gevoeligheid. Maar als je trouw bent aan jezelf en weet van jezelf dat je eerlijk bent, dan komt het goed. Tot lees, hoors en ziens.

 3. Ik denk dat ik je al van redelijk in het begin volg, alleszins al heel lang, en jouw blog is er eentje van de enkelen die ik het meest trouw lees. Ik volg er zoveel en lees lang niet overal alles, ook hier niet. Maar dat jij trouw bent aan jezelf en bent wie je bent, is net wat me zo aanspreekt. Ik ben niet de meest trouwe ‘reageerder’ (hoe zeg je dat??) hier of op instagram (al doe ik het wel gelukkig af en toe ;-)) maar misschien hoeft dat ook niet altijd? Blijf vooral wie je bent, schrijf wat je schrijft, wordt wie je wordt of aan het worden bent (we evolueren per slot van rekening allemaal voortdurend), … dat is wat jouw blog zo mooi maakt en jou als mens en als mama zo mooi en echt. Al het beste voor 2019!!

 4. En nu vond ik dat ik toch ook wel eens mocht reageren. Ik volg je nu ongeveer een goed jaar, op Instagram nog maar een maand of 4, maar jij hebt me al zoveel steun en inspiratie gegeven! Bedankt daarvoor! Bedankt om zo heerlijk eerlijk te zijn! Echt waar, “zot” eigenlijk hoeveel inspiratie, geluksmomentjes, herkenning en zoveel meer jouw berichten mij bijbrengen! Oprecht een dikke merci!

 5. Het virtuele is niet langer enkel virtueel. Ik heb zo ook al verschillende mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Het helpt zeker als je het even niet meer ziet zitten; Toen ik met mijn blog begon vroeg één van mijn vrienden of ze nu enkel daar zouden kunnen lezen hoe het met me gaat. Euh, nee, dus. Ik blijf even hard nood hebben aan een gesprek en wat klankbord. Soms is het moeilijk om in te schatten of iemand het al dan niet gelezen heeft en het ook interpreteert zoals het bedoeld is. En iedereen skipt al wel eens een blogpost of verandert het tijdstip of details. En jij kan niet zien op iemands gezicht of ze het al dan niet gelezen hebben of dat zij degene zijn die gereageerd hebben.

 6. Ik lees hier maar sinds kort en volg je op instagram sinds kort en je bent één van de weinige blogs die ik niet in favorieten moest zetten maar waarvan ik de blognaam gewoon vanbuiten ken 🙂
  Maw, ik kom zeker trouw verder lezen.
  Authentiek zijn en open zijn probeer ik ook, maar zoals je zegt heeft dat zijn voor- en nadelen. Maar als we ons met zijn allen focussen op het positieven dan raken we er wel 🙂