Onlangs brachten we met onze kinderen een heerlijk weekendje door in provincie Henegouwen, een prachtige, maar vaak minder ontdekte regio in België. Ondanks het typische Belgische winterweer genoten we van de charme van deze streek. In dit artikel willen we onze persoonlijke tips en hoogtepunten delen, zodat jij misschien ook zin krijgt om een weekendje Henegouwen te organiseren. Ontdek dus samen met ons de verborgen schatten van Henegouwen en beleef je eigen weekend vol avontuur, cultuur en familieplezier.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de provincie Henegouwen. Het bevat bovendien affiliate links wat je niets kost,
maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Wat moet je weten over de provincie Henegouwen?

Provincie Henegouwen ligt in het zuidwesten van België en kenmerkt zich door haar rijke historie, culturele diversiteit en prachtige natuur. Ze is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Al raden wij voor een weekendje weg toch de auto aan omdat je jezelf zo makkelijk kan verplaatsen tussen de verschillende activiteiten.

De diversiteit in het landschap biedt voor ieder wat wils, van industriële erfgoederen in bijvoorbeeld de Borinage tot de rustige, groene gebieden. Provincie Henegouwen is er dan ook eentje van contrasten en dat zal je zeker merken tijdens je bezoek.

Bergen, of in het Frans beter bekend als Mons, is de hoofdstad van de provincie. Je vindt hier onder meer een indrukwekkende Belforttoren, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In steden zoals Charleroi, La Louvière en Bergen vind je dan weer een levendige mix van culturen en gemeenschappen, wat bijdraagt aan de unieke sfeer van de provincie.

De geschiedenis van de provincie Henegouwen is rijk en veelzijdig. Historisch gezien heeft Henegouwen een belangrijke rol gespeeld in zowel de Belgische als Europese geschiedenis, met name vanwege zijn strategische ligging en rijke industriële verleden. Het is dan ook de Industriële revolutie die een grote verandering voor de provincie met zich meebracht. De Belgische kolenmijnindustrie leidde tot enorme economische groei, maar de zware arbeidsomstandigheden zorgden ook voor zware sociale uitdagingen. Na het verdwijnen van deze industrie, werd de regio opnieuw op de proef gesteld. Deze keer door onder meer hogere werkloosheidscijfers en sociale ongelijkheid. Vandaag de dag zijn zowel de overheid als lokale gemeenschappen actief bezig met het herontwikkelen en revitaliseren van deze regio, met een focus op duurzaamheid, toerisme en cultuur.

11 x doen in Henegouwen

Ben je van plan om een weekendje naar Henegouwen met je kinderen in te plannen? Dan sommen wij graag enkele toffe activiteiten op, die door het volledige gezin gesmaakt zullen worden. ‘t Is een mix van cultuur, natuur en extra aandacht voor die kleine koters. In onze opsomming zal je al snel merken dat de provincie eigenlijk veel te bieden heeft en je hier veel meer tijd kan doorbrengen dan enkel een weekendje. Tijd dus om deze regio in België eens uitgebreid te ontdekken.

#1 Bezoek Spark’Oh

Begin je avontuur in Henegouwen met een bezoek aan Spark’Oh, een uniek wetenschaps- en ontdekkingspark. Dit park biedt een interactieve ervaring waar je kennismaakt met de wonderen van wetenschap en technologie. Spark’Oh is zo ontworpen dat bezoekers van alle leeftijden geïnspireerd en geïnformeerd worden over verschillende wetenschappelijke concepten en fenomenen. Van fysica en biologie tot technologie en milieuwetenschappen, elke tentoonstelling is een kans om iets nieuws te leren. Voor de jongste bezoekers zijn er voldoende plaatsen waar zij voluit kunnen spelen, ontdekken en leren.

Praktisch:
– Adres: Rue de Mons 3, 7080 Frameries
– Tickets: volwassenen €25, kinderen vanaf 4 jaar €15
Plan je bezoek via de website

#2 Verken de regio met een interactieve zoektocht

Wist je dat je via de app Totemus in héél België op schattenjacht kunt gaan? Wanneer je een schattenzoektocht doet, met behulp van de Totemus-app, kom je langs verschillende checkpoints waar je vragen moet beantwoorden of raadsels moet oplossen. Dit maakt het wandelen natuurlijk veel leuker, zeker met kinderen.

Wij verkenden dankzij de app de regio van het Centrumkanaal. Dit is een belangrijke waterweg in de provincie Henegouwen. Je komt er onder meer langs de indrukwekkende hydraulische scheepsliften. Voor meer informatie over de wandeling “De Schatten van het Centrumkanaal” en om de Totemus-app te downloaden, kun je hun website bezoeken: Totemus – De Schatten van het Centrumkanaal. Bovendien vind je er nog heel wat extra tochten die je in de buurt ook kan doen.

#3 Wandeling van de Bois du Prince

Deze wandeling neemt je mee door het bos, langs de oude steengroeve van Borgnery, de beek ruisseau du Fond des Haies en de mysterieuze ruïnes van de Tempeliers. Je loopt langs de Saracenengrot waar je op zoekt kunt gaan naar vleermuizen en kaboutertjes, die erin wonen. ;-) Ook eekhoorns en salamanders kan je tijdens je wandeling spotten.

Praktisch:
– Startpunt: Avenue de la Petite Suisse, 6001 Charleroi
– Wandeling van 4,5 km
Route

#4 Bezoek het Kasteel van Seneffe

Ben je op zoek naar een betoverende uitstap, die geschiedenis, kunst en natuurlijke schoonheid combineert? Dan mag je het Kasteel van Seneffe niet overslaan. Het is een kasteel dat dateert uit de 18de eeuw en is een parel van de neoklassieke stijl. Bij het betreden van het domein voel je direct de historische grandeur. Je kunt er het vaste gedeelte bezoeken waarbij je het kasteel en z’n vroegere functies per kamer beter leert kennen. Daarnaast zijn er in het bovenste gedeelte van het kasteel ook tijdelijke tentoonstellingen.

Na het bewonderen van het kasteel zelf, moet je ook zeker even de tuinen in. Ze zijn een echte oase van rust waarin je onder meer langs vijvers en fonteinen komt, grote gasperken en bos komt. Voor de kinderen kan je helemaal doorwandelen tot achteraan het domein want daar kan je lama’s bewonderen.

Praktisch:
– Adres: Rue Lucien Plasman 7-9, 7180 Seneffe
– Elke dag open, behalve op maandag tussen 10u en 18u
Tickets: €6 volwassenen, kinderen gratis

#5 Ga shoppen in het Rive Gauche shopping center

Riva Gauche is een winkelcentrum in Charleroi, op de linkeroever van de Samber. Het bestaat uit 90 winkels, verspreid over drie verdiepingen. Wie houdt van shoppen of op zoek is naar een schuilplek voor de regen is dit the place to be.

Praktisch:
– Place Verte 20, 6000 Charleroi
– Openingstijden: ma-do 10-19 uur, vrij 10-20 uur, za 10-19 uur, zo gesloten
– Je kan er ondergronds betalend parkeren

#6 Bewonder stripfiguren in de stad Charleroi

Wanneer je in de stad Charleroi bent, is het met kinderen fijn om tijd te maken voor de striproute. Deze neemt je mee langs verschillende stripfiguren op een route van 2,2 km. De talrijke striphelden die je op deze route kan terugvinden, maken allemaal deel uit van de reeks “Robbedoes”, die sinds 1938 door uitgeverij Depuis wordt uitgegeven. Wie vindt er als eerste Bollie & Billie, Lucky Luke en Marsupilami? Het traject en meer info over deze striproute vind je hier.

7# Bezoek Pairi Daize

Pairi Daiza is een van de meest betoverende dierentuinen in België met meer dan 7000 dieren. ‘t Is een populaire plek en we zouden bijna vergeten dat deze gelegen is in Henegouwen. De dierentuin is opgedeeld in verschillende werelden, elk met hun eigen unieke thema en bewoners. ‘t Is een ware oase van natuur en dierenleven waardoor het het perfecte familie-uitje is. Paire Daize werd dan ook al meermaals uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. Zeker dus eens de moeite om te bezoeken. Naast de dierentuin vind je er ook unieke verblijven met halfpension.

Praktisch:
– Adres: Domaine de Cambron, 7940 Brugelette
– Openingsuren variëren naargelang het tijdstip van het jaar, check ze online
– Tickets starten vanaf €33 en worden duurder naarmate leeftijd en periode van het jaar

#8 Bewonder UNESCO Werelderfgoed: de scheepsliften van het oude Centrumkanaal

Wanneer je langs het oude Centrumkanaal in Henegouwen komt, is het de moeite om de hydraulische scheepsliften te bewonderen. Ze zijn niet alleen een opmerkelijke technische prestatie, maar vormen ook een belangrijk onderdeel van het industriële erfgoed van België. In 1998 werden ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en zijn een levendige herinnering aan de industriële revolutie en ingenieurskunst van de late 19e en vroege 20e eeuw.

Gebouwd tussen 1888 en 1917, waren deze vier hydraulische scheepsliften uniek in de wereld toen ze werden gemaakt. Ze zijn ontworpen om schepen over een hoogteverschil van ongeveer 66 meter te tillen en waren een essentieel onderdeel van het Centrumkanaal, dat de industriële centra in Henegouwen met elkaar verbond. Wat deze liften bijzonder maakt, is hun gebruik van waterkracht; ze functioneren zonder elektriciteit, puur op basis van de wetten van de fysica en hydraulica.

#9 De scheepslift van Strépy-Thieu

Naast de historische hydraulische scheepsliften die Henegouwen zo bekend maken, is de provincie ook de thuisbasis van een modern wonder: de nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu. Deze lift, geopend in 2002, is een indrukwekkend staaltje van moderne technologie en een symbool van de voortdurende evolutie van de waterwegen in België.

De lift van Strépy-Thieu is een van de grootste en krachtigste scheepsliften ter wereld. Met een hoogteverschil van maar liefst 73 meter is deze lift een essentiële schakel in het Belgische kanaalsysteem. Het vervangt een reeks van vier kleinere liften en is ontworpen om de capaciteit en efficiëntie van het scheepvaartverkeer op het Centrumkanaal aanzienlijk te vergroten.

Je kunt de lift van Strépy-Thieu elke dag van buitenaf bewonderen en dat alleen al is enorm indrukwekkend. Maar je kan deze gigantische structuur ook van dichtbij bekijken. Het bezoekerscentrum biedt uitgebreide informatie en daarnaast kan je (soms) een boottocht maken, die de lift zelf gebruikt. Hierdoor kun je de ongelooflijk technische prestatie van deze constructie echt ervaren. Houd dan wel rekening met de openingsuren en kom niet zoals ons op een dag dat het bezoekerscentrum dicht is. In de winterperiode is de lift sowieso gesloten. Meer info & tickets via de website.

#10 Het Fotografiemuseum in Charleroi

Het Museum voor Fotografie is gehuisvest in een voormalig karmelietenklooster en het is een van de grootste en belangrijkste fotografiemusea in Europa. Het leert je er natuurlijk alles over de wereld van fotografie, van de vroegste experimenten tot hedendaagse werken. Het museum herbergt een uitgebreide en indrukwekkende collectie van historische camera’s, foto’s, en fotografische apparatuur, die een gedetailleerd overzicht geeft van de technologische ontwikkelingen en artistieke trends door de jaren heen.

De permanente collectie van het museum omvat werken van zowel bekende als opkomende fotografen, met een rijke verscheidenheid aan stijlen en genres. Van portretten en landschappen tot experimentele en conceptuele fotografie. Naast de permanente collectie organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Praktisch:
– Adres: Av. Paul Pastur 11, 6032 Charleroi
– Tickets: kinderen gratis, volwassenen €8 ter plaatse te betalen
– Elke dag geopend van 10 u tot 18 u met uitzondering van maandag.
Plan je bezoek

#11 Promenade entre fer, charbon et eau des terrils

De industriële bloei van de 19e eeuw en begin 20ste eeuw liet natuurlijk zijn sporen na in de provincie Henegouwen. Her en der kom je nog fabrieksbanden tegen die het landschap kleuren. Ondertussen levert het soms zelfs bijzondere wandelingen op, zoals de Promenade entre fer, charbon et eau des terrils. Deze wandeling van zo’n 5 kilometer brengt je over een reeks van vier terrils. Een terril is een term die verwijst naar de kunstmatige heuvels die zijn ontstaan door de ophoping van afvalmateriaal uit de steenkoolmijnen.

De natuur nam het ondertussen op die terrils over waardoor je kunt genieten van de omgeving en soms getrakteerd wordt op een buitengewoon panorama op de oude ijzer- en staalfabrieken.

Praktisch:
– Startpunt van de wandeling: Rue du Chemin de Fer 29, 6030 Charleroi
Route

Waar overnachten in de buurt van Charleroi?

Het Kasteel van Lausprelle

Wij verbleven zelf in een accommodatie van het Kasteel van Lausprelle. Dit kasteel is genesteld in een schilderachtige omgeving en combineert de charme van historische architectuur met modern comfort. Je geniet in de huisjes van een gezellige sfeer, alles wat je maar kan bedenken is er aanwezig en er is een geweldige persoonlijke service. Het domein is bovendien prachtig om te voet te ontdekken. Wij genoten erg van dit plekje en raden het daarom graag aan iedereen aan.

Alternatieve plekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.