west-vlaanderen

Reizen in tijden van lockdown

We hielden onze adem in, toen Premier De Croo de nieuwe maatregelen voor ons land bekend maakte. In 2020 vielen er ondertussen zoveel plannen in het water, dat we bijna niet konden geloven dat het voor de herfstvakantie wel goed zou komen. Gelukkig; geen beperking op verplaatsingen. Die avond ga ik last minute op zoek naar een verblijf in West-Vlaanderen. Het weer belooft veel goeds en dat merk ik aan de reserveringen voor de kust.

Ik verlies bijna mijn moed om iets te vinden, tot ik mij concentreer op de huisjes iets verder van de kust. Zo kom ik terecht bij een huis in Jabbeke en het zal de perfecte locatie blijken. Want betaalbaar, mooi ingericht en veel plek voor een groot gezin? Dat kom je in België last minute niet gemakkelijk tegen! De gastvrouw geeft me allerhande tips over de regio maar ik weet al voor vertrek: het komt goed!

Alleen al het idee dat we enkele dagen in een andere omgeving zullen vertoeven en we ons niks hoeven aan te trekken van eindeloze to-do-lijstjes maakt dat ik met vrolijkheid aan de herfstvakantie begin. Enkele dagen later “reizen” we af naar Jabbeke. Het huis nog mooier en groter dan onze verwachtingen, de locatie perfecter dan perfect! En Jabbeke blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn!

Beisbroek bos

Ons huisje ligt vlakbij het Beisbroek bos. Ongekend voor ons maar blijkbaar zeer gekend in de streek. We verlaten onze woning en beginnen gewoon te wandelen. Geen knooppunten, geen routes; al zijn die er vast. We ontdekken de omgeving en genieten. De kindjes nemen hun fiets mee en zo zijn we voorbereid op een langere afstand.

In het Beisbroek bos is ook een Natuurcentrum en een Volkssterrenwacht gehuisvest. Helaas kunnen wij deze door de lockdown niet bezoeken. Er is voldoende parking en in normale tijden is er ook horeca voorzien. Maar zelfs zonder al deze extra’s is het een aanrader.

Brugge door kinderogen

Brugge met kleine kinderen, het klinkt misschien als een niet ideale combinatie maar stad Brugge zet hier toch op in met wandelingen speciaal bedoeld voor kinderen. Via de stad kan je een brochure downloaden met maar liefst 4 kindvriendelijke wandelingen in opgenomen. Wij gaan voor de “Voorspelbaar verrassend wandeling.” Voor deze wandeling met uitloper moet je minstens 2,5 uur rekenen.

We gaan op pad en parkeren ons aan de Dijver. Vanaf daar kunnen we de route uit de brochure volgen. Naast een wandeling die haalbaar is voor kindjes, bevat de brochure ook allerlei opdrachten waardoor het wandelen voor kinderen zoveel leuker wordt. Bovendien leert iedereen er ook nog door bij! Het is fijn wandelen zo al blijft het bevreemdend om zo een leeg Brugge te zien. Hoogtepunten tijdens de wandeling zijn de Bonifaciusbrug, het Begijnhof en het Minnewaterpark, waar we een tijdje vertoeven en met de bal spelen.

Er is in de stad overal take-away mogelijk dus omkomen van de honger doe je niet en er is ook een plasplan voorzien! Je kan dus met een gerust geweten afzakken naar stad Brugge.

Dagje Oostduinkerke

Ook de kust is van Jabbeke niet ver weg. We maken onze picknick en trekken op de mooiste dag van de herfstvakantie naar Oostduinkerke. Daar spelen de kindjes in de duinen en op het strand. Tot een uur of drie in de namiddag vertoeven we effectief op het strand. Verder doen we er niet zoveel. Maar niemand vind dat erg. De kinderen vinden het heerlijk om te rollebollen in het zand en zandkastelen te bouwen en wij genieten van de rust waarop we getrakteerd worden als zij eventjes rollebollen, haha!

Provinciedomein Bulskampveld

Op de dag dat we terug huiswaarts keren maken we nog een tussenstop aan Provinciedomein Bulskampveld. Via de app Wandelknooppunt kiezen we er een doenbare wandeling voor ons gezin uit. Om de kinderen op de been te houden dagen we hen uit de mooiste paddestoel in het bos te zoeken. Onderweg stoppen ze aan elke plas en omgevallen boom. Ze rennen, springen, klingen en klauteren en hebben vooral heel veel plezier. Voor ze het weten, hebben ze 5 km achter de kiezen. En die paddestoel… yes, die vinden ze natuurlijk!

Tips om te reizen tijdens een lockdown in België

  • Maak jij je zorgen over een toiletbezoek wanneer er geen horeca open is? Geen nood, er zijn in héél België openbare toiletten beschikbaar. Vaak vind je een lijst terug op de website van de stad die je gaat bezoeken. Maar er bestaat ondertussen ook een app (voor de Benelux) die je kan verder helpen: de Hoge-Nood-app.
  • Zorg dat je overal een mondmasker meeneemt, zelfs wanneer je naar een bos trekt. Zo was in bepaalde delen van het provinciedomein Bulskampveld een mondmasker verplicht.
  • Ga je naar een stedelijk gebied, dan vind je altijd wel een bakker, supermarkt, koffiebar en/of restaurant dat take-away aanbiedt. Maak je dus geen zorgen over eten en drinken.
  • Neem je eigen water mee, het liefst in een herbruikbare fles.
  • Schrik van de drukte? Grote steden bieden tegenwoordig reeds een barometer-app waarmee je de drukte in de stad vooraf kan checken.
  • Je reisbeleving is vaak anders maar probeer naast alle minputen toch ook de pluspunten te zien. Ja, het is jammer om Brugge zo leeg te zien maar hoe vaak maak je mee dat je alleen loopt in het Begijnhof? Juist ja, slechts een zeldzame keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.