vakantie

Hoe ga ik de grote vakantie overleven?

vakantie24 weken ver ben ik van baby nummer 4. Nog enkele weken en het schooljaar zit er alweer op. Waar is die tijd naartoe zeg? Ondertussen hebben we hier al twee schoolgaande kinderen. Dus wanneer de vakantie voor de deur staat, betekent dat plots een geheel ander ritme. Vakantie vind ik heerlijk en ik vind het ook echt leuk om met de kinderen thuis te zijn maar deze keer voel ik me toch wat paniekerig wat betreft de grote vakantie.

Afgelopen maandag ontdekte ik dat ik te laat was voor het inschrijven van de vakantieopvang. Niks meer aan te doen want alles gaat via de computer. Dikke pech. ’t Was nochtans ideaal want de opvang gaat door in onze school. Met dezelfde mensen als altijd en ook nog altijd even dicht bij ons huis. Een minuutje stappen bij wijze van spreken. Maar helaas, geen plaats… tenzij er zich nog een klein wonder voordoet.

Op zich geen ramp zou je denken want ik ben thuis en hoef dus geen noodscenario’s uit te werken en veel te dure opvang betalen. Maar zoals ik al aan het begin van dit bericht zei, ondertussen ben ik al 24 weken zwanger. Tijdens de grote vakantie zal ik dus meer en meer evolueren naar hoogzwanger. Die combinatie liet me maandag dus helemaal in paniek slaan. Zo erg dat ook de nodige tranen gevloeid zijn…

Doordat we naar Australië gingen zal ook Stefaan niet bijzonder vaak thuis zijn. Dus het komt erop neer dat ik die twee maanden met drie kinderen dien te overbruggen. Ik weet nog niet hoe. Zeker nu ik sinds vandaag voor het eerst last krijg van mijn zwangerschap. Plots heb ik overal pijn en raak ik niet bepaald snel vooruit. Zelfs Céleste de trap opdragen voelt aan alsof ik een marathon gelopen heb en achteraf ben vergeten stretchen. Niet dat ik überhaupt weet hoe dat voelt een marathon lopen, maar je snapt de vergelijking wel zeker?

Waar ik nu op hoop is dat familie, vriendjes en toevallige uitstapjes voor de juiste mood zullen zorgen en maken dat die twee maanden voorbij vliegen. Of dat ik super interessant kan wezen voor mijn kinderen zodat zij zich geëntertaind voelen en ook geen ruzie met elkaar maken. Moet lukken? Ahum…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties

 1. speelpleinwerking? Bij ons hoef je hier niet vooraf voor in te schrijven enkel registreren geloof ik? of grappelpas? een halve dag hier en daar kan ook al voor verluchting zorgen? Succes (met kindjes, vakantie en zwanger zijn 😉 )

 2. Ze mogen altijd eens in onze boomhut spelen. Ik zit ook de volledige vakantie (minus twee weken) thuis met de pagadders. Help. Maar gelukkig niet zwanger dat niet. Ik begrijp het wel. Het is al lastig genoeg zo.

 3. Komt helemaal goed! Ik ben bevallen van mijn jongste in het midden van de zomervakantie en mijn man was enkel een weekje thuis na de bevalling. Ik had er toen vier van nul tot vijf jaar. Volg je eigen ritme en de kinderen passen zich daar wel aan aan en begrijpen echt wel dat het allemaal eens wat rustiger moet… Investeer het vrijgekomen bedrag dat je nu uitspaart in iets leuks voor in de tuin: zwembadje, trampoline, klimhuisje, … zodat de kinderen rustig in de tuin kunnen spelen terwijl jij onder een boom met een boekje geniet van het groeiende nieuwe leven!

 4. een mailtje sturen naar de stibo’s kan al eens helpen. Wij zijn ook al eens te laat geweest, en toen hebben ze een lijst gegeven met waar nog plaats was. En inderdaad, de speelpleinwerking is zonder voorinschrijvingen. Dit jaar in Gentbrugge in plaats van in St-Amandsberg, dus dichterbij, hoezee!

  1. Ik sta op de lijst hoor maar we zullen zien… en speelpleinwerking kende ik hier niet. Moet ik idd dan eens opzoeken. Ze gaan alleen niet graag naar een omgeving dat ze niet kennen maar goed een paar dagen misschien ?

 5. Een tip; maak vantevoren al een hele lijst met activiteiten waar je op een moment van verveling bij de kinderen uit kan kiezen.

  Als ze hier zitten zagen verlamd dat altijd mijn hersenen waardoor ik het op die momenten niet meer weet en dan zelf ook ga zagen en me naast uitgeblust ook nog eens schuldig voel.
  Daar heb ik al van geleerd en nu heb ik een kant en klaar notitielijstje op mijn gsm met alle leuke parkjes met speeltuinen, bossen in de buurt met bijv natuurspeeltuinen of kabouterpaden, zwembaden, plukboerderijen, de zee is hier vlakbij dus ook de moeite voor een ochtend of middag.

  Maar op die lijst staat bijvoorbeeld ook dingen voor thuis; zelf ijsjes maken, hut bouwen van lakens onder de trampoline, slijm maken, cake bakken, zout deeg.

  Ik heb ook ongeveer in mijn hoofd welke vrienden met kinderen wanneer vakantie hebben en wanneer ze thuis zijn zodat we af kunnen spreken samen ergens heen te gaan; gedeelde smart is immers halve smart.

  Succes!

 6. Lies, er zijn veel alternatieven in de buurt (ook onze toekomstige buurt, kindjes gaan al naar school op het Prisma en daar ook stibo). Verdiep je er eens in via website van stad Gent! Wel geen idee of je nog op tijd bent. En kan Céleste niet deels naar de crèche? Komt goed!

   1. Ja maar volgens mij is er heel wat buiten stibo ook. Speelpleinwerking en nog andere initiatieven. Alleen ken ik die inschrijvingsprocedures niet ? Zeker eens kijken hoor!

 7. Oef, hier in Nederland bleven wij gewoon altijd in de grote vakantie thuis bij onze mams. Kan mij ook ni herinneren dat er echt zo iets bestond als opvang toen. Nu? Geen idee, hier heb ik de maand dat mijn gastouder er niet is gelukkig ook vrij gekregen, maar hey dat is maar 1 kindje en zonder een dikke buik. Succes!!!