Hoe ik mijn Instagram-foto’s bewerk, part 2

Enkele maanden terug vertelde ik jullie hoe ik in grosso modo mijn foto’s voor Instagram bewerk. Wanneer ik foto’s maak met mijn iPhone doe ik…

by 

retouch instagramEnkele maanden terug vertelde ik jullie hoe ik in grosso modo mijn foto’s voor Instagram bewerk. Wanneer ik foto’s maak met mijn iPhone doe ik dat nog steeds op die manier. Al gebruik ik steeds vaker mijn spiegelreflex en dan gebruik ik Lightroom. Over dat programma ga ik nu niks vertellen, want dat giet je niet zomaar in een blogbericht. Maar omdat ik regelmatig dezelfde vragen krijg over een aantal bewerkingen, deel ik ze nog eens in een blogpost.

Zondagavond postte ik deze foto op Instagram. In mijn stories toonde ik de onbewerkte foto, en dan vooral de storende elementen die niet meer zichtbaar zijn in de foto op mijn feed. Velen waren duidelijk geïnteresseerd in hoe ik dat doe. Vroeger gebruikte ik daarvoor de app Snapseed, maar dat was al te vaak prutsen. Een tijdje terug ontdekte ik echter de app Retouch. Een betalende, I know! Maar geloof me als ik zeg dat deze meer dan zijn geld waard is!retouch

Het programmaatje zelf is poepsimpel. Je opent een foto uit je albums en je kan direct starten met bewerken. Je klikt daarvoor op het icoontje ‘objectwisser’. Het programma biedt nog enkele andere mogelijkheden aan, maar geloof me, objectwisser is waar je moet zijn!

retouch

Je kiest voor de optie kwast en selecteert de te verwijderen items door met je vinger over het scherm te vegen. Eventueel kan je op de foto inzoomen zodat je héél gedetailleerd kunt selecteren. Selecteer je toch teveel? Dan kan je dit met de gum wissen. Om definitief te wissen klik je op Go! Je kan altijd de bewerking ongedaan maken met het pijltje links bovenaan!retouchretouch

Eens je klaar bent kan je de foto opslaan. Meestal kies ik ervoor om het origineel te vervangen maar je kan het natuurlijk ook opslaan als kopie. Of rechtstreeks posten op Facebook, Instagram, etc. Kleine ingreep, groots resultaat!

Deze app gebruik ik net zoals Facetune enkel indien nodig. Ik probeer sowieso zo weinig mogelijk extreme bewerkingen te doen. Maar soms is iets dus gewoon mooier en dan mag het wel.

En dan zijn er nog mijn witte kaders, die ondertussen een beetje mijn handelsmerk zijn geworden. Ik krijg echt heel vaak de vraag hoe ik dat doe terwijl het antwoord eigenlijk super simpel is. Schaf je een app aan die het doet et voilà, meer houdt dat dus echt niet in. Ik gebruik Squaready maar ook Whitagram kan je perfect verder vooruit helpen. Voeg je foto toe in de app, selecteer welk soort kader je wil, eventueel kan je de foto links, rechts, hoger of lager plaatsen en deel op Instagram.

Et voilà, zo krijg je dan een Instagram-feed zoals de mijne!

12 comments

 1. Weer een interessante blogpost. Hoe zet jij je foto’s op Instagram als je ze met een spiegelreflexcamera trekt? Ik was namelijk ook aan het denken dat ik zoveel mooiere foto’s trek en beter kan bewerken met mijn camera dan met mijn iPhone.

 2. Sjiek…en mooi.

  ‘k denk dat ik te imperfectionistisch ben om de imperfecties op te merken en de moeite te willen doen om ze weg te werken. Instagram foto’s worden bij mij gepost, terwijl ik kind borstvoeding geef of in wachtzaal ergens of … Doorgaans slechts 1 hand vrij, effe scrollen door mijn fotofeed en als er een bij zit die ik wel ok vind, dan wordt die met 1 vinger gepost. ’t resultaat is dan ook zo mooi niet .

  Wat ik me eerder al afvroeg bij jou (en bij andere instagrammers) is dat je toch ook vaak iemand anders moet vragen om jou te fotograferen? ‘k denk dat mijn man nogal met zijn ogen zou rollen als ik hem dat regelmatig zou vragen. Werkt iedereen dan goed mee? En dan moet je nog iemand hebben die ook wel goede foto’s kan maken. Of werk je soms met statief en afstandsbediening?

  1. Ik vraag dat zelden! πŸ˜‰
   Daar moet ik misschien nog eens een post over schrijven ha πŸ˜‰
   Neen, vaak zelfontspanner, heb je trouwens een goeie app voor! En bij mijn spiegelreflex heb ik een afstandbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.