instagram foto's bewerken

Hoe ik mijn Instagram-foto’s bewerk!

instagram foto's bewerkenRegelmatig krijg ik allerlei vragen over Instagram. Gaande van hoe ik die witte kaders rond mijn foto’s doe tot welke hashtags ik gebruik. En natuurlijk ook vragen over hoe ik mijn foto’s bewerk en welke apps ik daarvoor gebruik. Daarom licht ik vandaag kort toe hoe ik de meeste van mijn foto’s bewerk. Met uitzondering van die foto’s die ik met mijn spiegelreflex trek en de zwart/wit-foto’s die ik online plaats. 

Je hebt allerhande apps waarmee je je foto’s bewerken kan. Ik probeerde er allerlei uit, maar uiteindelijk zijn Facetune en VSCO de apps die ik het meest (lees: zo goed als altijd) gebruik. Niet dat ik foto’s compleet wil transformeren. Maar soms is de lichtinval niet ideaal of legt de smartphone het kleur toch niet mooi genoeg vast. Dat is dan ook het grote verschil met de foto’s van mijn spiegelreflex. Die gaan zo goed als nooit door deze apps.

Vandaag toon ik jullie zowel het gebruik van Facetune als VSCO. Daarbij start ik met Facetune. Ik gebruik er standaard twee bewerkingen. Twee bewerkingen om witte achtergronden op de eindfoto echt mooi wit te krijgen. De bewerkingen in Facetune doe ik dus enkel wanneer er veel wit in de foto is. In alle andere gevallen load ik direct mijn foto’s op in VSCO waar ik altijd dezelfde kleurfilter gebruik.

Facetune

instagram foto's bewerkeninstagram foto's bewerken
Load je foto op in Facetune en ga naar ‘Filters’. Kies daar voor ‘Lighting’ en dan voor ‘Brighten’. Door met je vinger over het scherm te vegen kan je het effect ervan meer of minder laten zien. Vaak hoeft het niet veel te zijn, maar daar moet je gewoon wat mee experimenten.

instagram foto's bewerken

Daarna keer ik terug naar het hoofdmenu en kies ik voor ‘Whiten’. Je veegt met je vinger over alles wat je witter wil krijgen. Hoe meer je veegt, hoe witter het wordt. Maar opgelet: veeg je over kleur, dan krijgt die ook een grijswitte schijn. Geen nood, als je klaar bent met witten, kan je met ‘Erase’ bijwerken daar waar nodig. Het resultaat dat ik nu bekom, sla ik op in de filmrol van mijn iPhone.

VSCO

instagram foto's bewerkeninstagram foto's bewerken

Voeg de foto die je wil bewerken toe in VSCO en klik die foto aan. Je krijgt een rijtje met filters te zien. Wanneer ik met kleurfoto’s werk, kies ik altijd voor de filter ‘HB1’. Klik je nogmaals op de filter, dan kan je de intensiteit van de kleurfilter instellen. Meestal ga ik all the way maar soms is het te en dan stel ik een beetje bij.

instagram foto's bewerkeninstagram foto's bewerken

Daarna pas ik afzonderlijk nog enkele instellingen aan. Daarbij start ik altijd eerst bij ‘Temperatuur’. In de meeste gevallen kies ik voor een negatieve waarde, maar bij deze foto werd het een positieve waarde omdat de kleur van de doek anders verloren ging. Daarna stel ik de ‘Belichting’ en het ‘Contrast’ in. Ook de belichting is vaak een negatieve waarde, terwijl het contrast altijd een positieve waarde meekrijgt. De waardes bekom je door het balkje te verschuiven.

Afhankelijk van de foto en het tot dan toe bekomen resultaat, speel ik ook nog met de instellingen ‘Verscherpen’, ‘Helderheid’ en ‘Highlights’. De optie ‘Verzadiging’ pas ik dan weer altijd toe. Al moet je met die optie voorzichtig zijn, want anders krijg je al snel een onnatuurlijk resultaat. De optie ‘Schaduwen’ pas ik ook steeds toe en helpt echt vind ik!

instagram foto's bewerken

Wanneer ik nog niet helemaal tevreden ben, maak ik soms ook nog gebruik van de opties ‘Tint’, ‘Huidskleur’ en ‘Vignet’. Deze gebruik ik echter niet standaard. Vaak sla ik mijn foto’s dus op nadat ik de schaduwen heb aangepast. Maar soms heeft een foto nog net dat ietsje meer nodig. Door al deze bewerkingen slaag ik er vaak in om de werkelijke kleuren effectief weer te geven. En daarnaast krijg ik zo ook een soort van eenheid in mijn feed. Met uitzondering dan van de zwart/wit-foto’s. Die bewerk ik natuurlijk niet op deze manier.

Het eindresultaat dat ik uiteindelijk postte op Instagram is vele en vele beter dan de originele foto. Lichter, frisser en minder schaduwen. Dat is alles wat we willen…

instagram foto's bewerken

Tot deze bewerkingen kwam ik niet meteen natuurlijk. Ik heb een tijd lang geëxperimenteerd met alle functies die VSCO aanbiedt. Wil jij ook aan de slag met VSCO, probeer dan net zoals ik gewoon wat uit en ontdek zo wat bij je stijl en je foto’s past. Probeer wel de lijn door te trekken in al je foto’s. Gebruik altijd dezelfde filter en probeer ook zoveel mogelijk dezelfde instellingen te gebruiken.

Zijn jullie vertrouwd met Facetune en VSCO? Bewerken jullie altijd jullie Instagram-foto’s of juist niet? Gebruiken jullie andere apps? Laat het ons gerust even weten! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 Comments

 1. bij Windowsphone werkt enkel de betaverse van IG, laat staan dat er nog veel bewerking kan gebeuren. Bij mij dus meestal helemaal naturel (of toch bijna) uit pure noodzaak maar ik heb er voorlopig mee leren leven 😉
  Ik kom hier zeker nog eens terug wanneer ik mijn Wphone mag inruilen voor een ander exemplaar 🙂

  1. Er zijn wel al handige apps voor windows, probeerde je Fotor al ? Ik ben trouwens heel tevreden van de camera die bij de windows toestellen zit.

 2. Fijn artikel.. Ik gebruik soms Snapseed van Google. Maar meestal bewerk ik gewoon in Instagram zelf, daar kan ik ook al veel doen met belichting enz. En wat je zegt, de foto’s van mijn camera zijn zoveel beter dan die van mijn GSM, ook al heb ik een Iphone7. Ik zou wel graag nog meer de foto’s op mijn feed kunnen afstemmen op elkaar qua kleur en look & feel. Dat lukt me nog niet altijd 😀

  1. dan moet je echt af van de filters in instagram en VSCO gaan gebruiken 🙂 dat is echt een geweldige app 🙂 sindsdien kies ik altijd voor dezelfde bewerkingen!
   en idd ik heb ook een 7 maar spiegelreflex is altijd beter en vraagt maar een minimale bewerking, nooit kleurenfilters etc nodig

   1. Ik vind het zelf niet belangrijk of een feed op mekaar afgestemd is. Ik laat de bewerking van de foto afhangen, er is voor mij een groot verschil tussen een foto van een smossige straat in Napels en een macroshot van een klein bloempje bijvoorbeeld. Ik vind het ook bij andere IGers niet nodig dat dat op mekaar afgestemd is. Ik vind dat soms zelfs te saai omdat ik dan precies altijd hetzelfde te zien krijg en dan haak ik af.

  1. ik heb dat liggen maar haalde daar eigenlijk niet zo veel nieuwe info uit. Zilverblauw voor de gewone spiegelreflex vond ik dan wel weer mega interessant en van dat boek kon ik ook dingen doortrekken naar de smartphone 🙂

 3. Hé! Merci voor de tips! Ik heb geen smartphone maar een tablet. In het begin maakte ik daar ook soms foto’s mee maar de kwaliteit is echt te slecht vind ik. Dus maak ik foto’s met fototoestel en die bewerk ik in helicon filter op pc en dan laad ik ze op op mijn tablet om ze vervolgens door te sluizen naar IG. En daar maak ik dan soms nog gebruik van de filters of bewerkmogelijkheden van IG zelf.

  1. ja voedsel, dat is geen evidentie hé om te fotograferen en goed te bewerken! VSCO is volgens mij wel een app die enigszins kan helpen 🙂 maar toch, food blijft moeilijk!

 4. Ik gebruik airbrush. Ook een hele fijne app! Vraagje hoe maak je die witte kaders op instagram? Dit kan ik niet terug vinden op je blogpost. Welke verhouding neem je voor een foto bij te snijden?

 5. Behalve de filters van IG zelf, wordt hier vaak ook de app van Befunky gebruikt. Ook handig voor collages en kaders. Ga me ook eens verdiepen in VSCO 😉

 6. Leuk artikel om te lezen. Bedankt om dit met ons te delen.
  Als ik foto’s post op Instagram probeer ik er aan te denken om er een wit kader rond te zetten en pas ik meestal de filter “gingham” toe maar daar blijven de bewerkingen bij.