Roland Devlieger

Ik moet geen weegschaal als kraamcadeau prof. Devlieger!

Roland Devlieger Het zal u allicht niet ontgaan zijn, de uitspraak die Roland Devlieger (KU Leuven) gisteren deed in de Standaard: “Ik droom van een cadeaupakket voor vrouwen in het kraambed: een weegschaal, een meetinstrument en een coach.”  Las u het artikel niet, dan is de kans groot dat je vandaag op verschillende blogs reacties terug vindt over deze uitspraak. Ook ik voel mij genoodzaakt mijn mening hierover met de wereld te delen. Waarom? Simpelweg omdat het nu maar ééns gedaan moet zijn met altijd op de kap van een zwangere of pas bevallen vrouw te zitten. Alsof het al niet erg genoeg is dat Mevrouw De block de kraamtijd drastisch in kortte, zonder een echt waardig alternatief aan te bieden, moet één of andere prof van achter zijn bureau ons een schuldgevoel aanspreken.

’t Zal echter gene waar zijn. Als er iets is dat een pas bevallen vrouw niet moet hebben dan is het wel een schuldgevoel. 9 maanden lang draag je zorg voor dat wezentje, dat langzaam maar zeker in je buik een klein mensje wordt. Je laat alcohol, stopt met roken, en let op je voeding. Geen rauw vlees, geen gerookte zalm, geen rauwkost op restaurant, … Als kers op de taart mag je in de meeste gevallen nog eens uren pijnlijke weeën opvangen om dan eindelijk je kleintje in je armen te houden.

Mijnheer Devlieger, weet u eigenlijk wel waar u het over heeft? Hebt u kinderen? Zag u hoe u vrouw een kind(eren) eruit perste?

Stel jezelf voor dat je dan, enkele uren nadat je dat lief wezentje uit je lichaam perste, ligt te bekomen, niet goed kan zitten door die verdomde knip die je kreeg en/of niet uit bed kan omwille van de keizersnede, een weegschaal onder u neus geschoven krijgt. Je kind leren kennen op de tweede plaats, je gewicht en figuur op de eerste. Omgekeerde wereld lijkt mij dat en iets wat geen enkele moeder ooit zou moeten meemaken.

Mijnheer Devlieger, weet u eigenlijk wel waar u het over heeft? Hebt u kinderen? Zag u hoe u vrouw een kind(eren) eruit perste? Merkte u de vermoeidheid op in de eerste weken van dat nieuwe leven? Had zij ook hormonale buien waardoor ze soms helemaal niet meer functioneerde? Op basis van u voorstel denk ik dat u dan ofwel geen kinderen heeft ofwel een afwezige vader bent.

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil u niet beledigen, laat staan shockeren. Dat we met zen allen een gezonde levensstijl moeten nastreven, daar ga ik niemand in tegen spreken. Maar dat is een taak van elke mens die rond loopt op deze planeet. Niet alleen van de pas bevallen vrouw. Gezond leven heeft zelfs niks te maken met een getal op de weegschaal. Soms zouden we dat ding misschien zelfs beter buiten gooien. Menig (vooral) vrouw die na een weegsessie die volledige reep cholade naar binnen werkt, uit frustratie omdat dat getal hen teleurstelt.  ’t komt vaker voor dan u denkt. Zonder weegschaal lag die reep allicht nog gewoon in de kast. (Ja, ook ik ben zo een vrouw.)

Haar direct naar de fitness sturen is zelfs bijna sadistisch.

Het is te belachelijk voor woorden om een kersverse moeder die weegschaal onder haar voeten te schuiven. Haar te confronteren met, wat ze trouwens al lang wist, de kilo’s die zijn blijven plakken. Haar direct naar de fitness sturen is zelfs bijna sadistisch. U bent daar allicht onderaan nooit geknipt? Om nog maar te zwijgen over het slaapgebrek waar elke pas bevallen moeder mee kampt. Want neen, baby’s zijn niet zo geprogrammeerd dat ze mama lekker laten slapen. Bovendien hebben ze vaak honger waardoor uren op een dag voorbij lijken te vliegen.

Beste mijnheer Devlieger, u heeft duidelijk nog nooit een douchemoment voor uzelf moeten inplannen. Of ervoor moeten zorgen dat een kroostrijk gezin een verse maaltijd voorgeschoteld krijgt. U weet niet wat dat is bevallen. U zal dat ook nooit weten, ook al bent u dan een prof. U weet uit boekjes wat een zwangerschap en een bevalling met een vrouwenlichaam doet. Maar u hebt werkelijk geen flauw benul van hoe dat nu echt in werkelijkheid aanvoelt. Dealen met het feit dat je lichaam ook nooit meer wordt zoals het ooit is geweest, is u allicht ook niet gekend.

Respecteer vooral het feit dat elke vrouw uniek is.

Ik ben het er wel helemaal mee eens dat we ons als moeder niet moeten laten gaan. Dat we 5 jaar later er niet nog steeds zwanger moeten uitzien. Dat we ook eens aan onszelf en ons eigen lichaam mogen denken. Maar dat heeft niks met een weegschaal te maken. Nog veel minder met een coach en nog veel minder met één of andere app die bijhoudt hoeveel we op een dag bewegen. Dat heeft wel te maken met alles op zijn tijd, volgens het ritme van de vrouw.

Leer mensen gezond leven, pak de voedingsindustrie aan die alles vol steekt van de suikers, promoot ouderschapsverlof, tijdkrediet en verlof voor vaders. Geef zwangere vrouwen niet de berispende vinger wanneer ze teveel bijkomen volgens u goesting, maar geef hen tips om om te gaan met dat continue hongergevoel. Laat hen bekomen na de bevalling, hun weg zoeken met dat kleintje. Geef hen tijd om samen met de andere gezinsleden te genieten. Dat genieten is trouwens vaak niet van de allereerste moment. Laat onzekere moeders langer in het ziekenhuis blijven. Start goeie thuisbegeleiding op. Respecteer vooral het feit dat elke vrouw uniek is. Een mens die zelf aanvoelt en kan beslissen wanneer de tijd rijp is om terug aan dat eigen lichaam te denken en te werken. En ja bij de een is dat heel snel, bij de andere duurt het dan weer maanden. So what!?!

Daar worden we trouwens alleen maar ongelukkig van, dus wie heeft in godsnaam dat ideaal bedacht?

En praat vooral moeders geen schuldgevoel aan omdat ze er net na hun bevalling niet als een model uitzien. Geen enkele vrouw zou überhaupt op dat verdomde schoonheidsideaal gewezen moeten worden. Daar worden we trouwens alleen maar ongelukkig van, dus wie heeft in godsnaam dat ideaal bedacht?

Er is dus nog veel werk aan de winkel maar een weegschaal, een coach en een meetinstrument onder de neus schuiven, dat behoort niet tot het to-do-lijstje!

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Comments

 1. Jeetje, wat een uitspraak van meneer de Professor!! Ik heb die uitspraak, als nederlander, natuurlijk niet meegekregen maar ik schrik ervan dat een weldenkend mens zo’n uitspraak kan doen. Je zou bijna denken dat deze man a.) geen vrouw heeft. b.) geen kinderen en c.) geen moeder die hem een beetje empathie heeft bijgebracht. Ik ben het volledig met je eens.

 2. De hufter! Ik ben na drie kinderen en 2 jaar later nog steeds bang van de weegschaal, ookal heeft dit lichaam drie levende wezens op wereld gezet. We zouden fier moeten zijn op ons lichaam, het uniekste werktuig waar we mee te maken zullen hebben in ons leven.
  Btw. Ik,vond kleertjes krijgen als kraamcadeau veel leuker of kraamkost… ja definitly kraamkost!

 3. Wat mij nog het meest tegenstond is dat de andere professor die ook meewerkte aan het onderzoek, Annick Bogaerts, wel mama is en vroedvrouw. Ik kreeg les van haar. Je slaat de nagel op de kop. Dit is oplossen van symptomen maar niet van de oorzaak. Was er ook niet goed van.

 4. Die man beseft echt niet hoe hard zijn boodschap is aangekomen of hopelijk wel… intussen! Ik moet zeggen dat ik me alles behalve aantrekkelijk voelde en ik durf die pens wel al eens wijten aan mijn zwangerschappen maar heus dat is niet het eerste of een van onze enig bekommernissen na onze bevalling. Ik katapulteerde de postnatale kine ook (denkbeeldig) naar de maan toen ze in het ziekenhuis weet langskwam. Geef ons tijd! Tijd om te wennen aan ons nieuwe ritme en de rest komt goed

 5. idd heel goed gezegd! En eerlijk? Ik zou niet weten waar ik de tijd zou moeten halen die eerste weken om te gaan sporten! Wanneer kan je dan je baby voeden? Hen leren kennen en troosten als ze je nodig hebben? Moet je ze dan onmiddellijk al naar een opvang doen? Negeren of laten wenen omdat de coach net dat uur langskomt en op schema staat? Dan liever een jaartje met kilo’s te veel en genieten van mijn kind en dan weer beginnen werken aan dat lichaam dan een kind te hebben die aandacht te kort kwam omdat mama ‘moest’ afvallen van de maatschappij.

 6. Na mijn eerste kindje mocht ik de 4e dag bij de gyn langs om de draadjes uit te halen zodat ik wat meer comfort had onderaan 😉 ik zag haar weegschaal staan en wou er graag op. Je moet weten dat ik normaal s morgens en s avonds er op sta. Ik rekende het al uit. Kind woog 3,6 dan nog je vruchtwater, moederkoek en etcetera weg dus er moesten toch wel minstens een derde en nog liever de helft al weg zijn. Niets van waar. Ik was nog geen 3!!! kilo kwijt vd 18 die ik bijgekomen was. Dus nee, die weegschaal is geen goed idee. De coach nog min tenzij hij aan huis komt en het erbij neemt dat je je kindje ondertussen ook verzorgt en je huis er rommelig mag bijliggen want zelfd de postnatale kiné was al zo moeilijk om in te plannen na x weken

 7. Pfiew, wat een uitspraak! Natuurlijk is overgewicht een probleem in onze maatschappij, maar ik denk niet dat zwangerschap daar de grootste oorzaak van is… Je ‘moet’ van de publieke opinie al zoveel als pas bevallen mama (zelf gezond eten, borstvoeding geven, je kind nooit laten huilen, je huis aan kant houden, Kine volgen, babyborrel organiseren…) De volgende campagne is dan misschien eentje over depressies bij jonge moeders?! Verzorg jezelf (lichamelijk en emotioneel) en koester je kleintje, daar moet het om gaan in die eerste weken en maanden!

 8. Op dit moment ben ik 33 weken zwanger en nog geen enkele kilo aangekomen. Sterker nog, zelfs 2 afgevallen. Ons kleintje weegt meer dan genoeg dus dat is geen enkel probleem. Maar ik werd echt bijna boos van deze ‘prof’ zijn uitspraken. Je blog is de nagel op de kop en je hebt overschot van gelijk. Laat inderdaad mamas hun eigen weg zoeken. Het is zo al moeilijk genoeg. Ik heb er dan ook nog eens zwangerschapsdiabetes dus de weegschaal en gezond eten wordt me nu ook om de oren geslagen. Maar ik begrijp langs geen kanten hoe zo iemand zulke dingen kan zeggen. Dat gaat mijn verstand te boven. Maar in dit land zal het zijn zoals altijd, zolang het maar geld opbrengt. De rest is bijzaak.

 9. Ik zag de kop van het artikel en wilde zelfs niet meer weten wat meneer de professor te zeggen had.
  Wat een larie, een diploma heeft hij misschien wel maar inlevingsvermogen of menslievendheid kun je blijkbaar niet leren.
  Topblog, goed gezegd en naar de maan met die weegschaal 🙂

 10. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waar al die heisa om gaat. Ik vraag me af of jullie het artikel goed gelezen hebben. Een quote: “Het onderzoek en het begeleidingsprogramma dat net is gestart, benaderen dit heikele thema zo positief mogelijk. ‘Het laatste wat we willen, is nog negatieve boodschappen toevoegen aan het ‘Ze mogen niet roken, ze mogen niet drinken, ze mogen geen américain eten: dat is allemaal waar en waardevol. Maar het ontbreekt vandaag toch wat aan positieve stimulansen. Dat is wat wij willen doen: niet voortdurend “pas op” en “niet doen” zeggen. Motiveren om iets wél te doen: gezonde keuzes maken. Daarom geven we de vrouwen ook een coach. Die moet hen motiveren, zoals vriendinnen doen”.

  Ik begrijp echt niet wat jullier erop tegen kunnen hebben dat mensen aangemoedigd worden om gezond te leven. Er staat nergens dat pas bevallen vrouwen na een maand al terug hun zwangerschapskilo’s verloren moeten hebben. Wat er wel gezegd wordt, is dat pas bevallen vrouwen de extra kilo’s niet meer kwijtraken en dat dit gezondheidsproblemen kan opleveren. Aangezien er niet alleen gewerkt wordt via een app, maar ook met een coach, zal er ook individuele begeleiding plaatsvinden. Het zou me dus verbazen mocht men zware, onrealistische doelstellingen vooropstellen die niet passen bij de situatie en het ritme van de vrouw in kwestie. Het project zou al op voorhand gedoemd zijn om te mislukken mocht het vrouwen onrealistische trainingsschema’s voorleggen.

  Je moet trouwens absoluut niet naar de fitness gaan of jezelf uithongeren om een gezond gewicht te krijgen. Ik ben geen fanatieke sporter en zeg niet nee aan een ijsje of een stukje taart. Ik ga één keer per week een uurtje sporten en ik maak bij mooi weer tijdens mijn middagpauze een korte wandeling, neem al eens de trap in plaats van de lift, en grijp bij voorkeur naar een stuk fruit als vieruurtje. Die dingen vereisen een beetje wilskracht, maar vooral aanmoediging. Ik heb ook een periode achter de rug dat ik mezelf wat liet gaan en enkele kilo’s was bijgekomen. Net in zo’n periode is het bijzonder belangrijk dat je ergens een stimulans vindt om wat te gaan letten op je eten en de beweging die je krijgt. En eens je zelf gemotiveerd bent om gewicht te verliezen, gaat het eigenlijk verassend makkelijk, zonder daaraan veel tijd en moeite te besteden, om wat meer te bewegen en wat gezonder te eten. Ik kan me ook het omgekeerde voorstellen: als je na een zwangerschap te lang met de idee blijft zitten dat je gewicht onbelangrijk is en iets is voor volgende maand, dan kan ik me goed inbeelden dat er alleen maar kilo’s bijkomen en het hoe langer hoe moeilijker wordt om ze terug te verliezen.

  1. Het gaat erom, voor mij dan toch, dat een pas bevallen moeder daar even niet mee bezig moet zijn. Een weegschaal aan u kraambed heb je niet nodig om te weten dat je lijf verandert is. Er is zoveel aan te pakken en daar wordt weer al maar eens over gezwegen.

   Dat mensen aangemoedigd worden daar heb ik niks op tegen en dat zeg ik ook in de blog. Dat er 1 categorie wordt uitgepikt die echt wel iets anders aan haar hoofd heeft dan dat… dat vind ik erg. En als je soms nog niet eens de tijd hebt om te douchen, dan ga je geen extra wandelingetje maken. Als je emotioneel er door zit dan denk ik niet dat dat cijfer op de weegschaal helpt. Er is echt een andere focus nodig en dat begint niet bij de groep pas bevallen.

   Eerst dus even die dingen aanpakken die echt noodzakelijk zijn.

   En wat je zegt, gewicht verliezen is verrassend gemakkelijk? Dat is mss bij uw lijf zo maar echt niet bij iedereen de standaard. Ook al kies je voor gezonde producten.

   1. Ik weet dat gewicht verliezen niet voor iedereen even gemakkelijk is. Zelf moet ik er een beetje inspanning voor doen, maar niet enorm veel. Maar ik zou dan denken dat het juist voor die vrouwen die moeilijk gewicht verliezen heel erg belangrijk is om snel na de bevalling bewust met beweging en eetgewoonten om te gaan. Als je je dan laat gaan, onder het mom dat je er nu even niet mee bezig moet zijn, zal het achteraf nog veel moeilijker zijn om de extra kilo’s eraf te krijgen.

    Niemand zegt dat een pas bevallen vrouw naar de fitness of op dieet moet. De meeste artsen vinden het trouwens absoluut geen goed voorbeeld wanneers bepaalde filmsterren na een maand weer met een strakke buik rond te lopen. Het is juist omdat het voor gewone vrouwen vaak erg moeilijk is om na de bevalling te denken aan eetgewoonten en beweging, dat zo’n begeleidsprogramma me erg handig lijkt. Als iemand je helpt door op een realistisch manier, rekening houdend met de persoonlijke situatie van de vrouw, tips voor beweging en voeding te geven, kan dat misschien wel net dat duwtje geven dat een vrouw nodig heeft om bewuster om te gaan met gewicht.

    1. Ik begrijp wat je bedoelt hoor. Maar aan je kraambed een weegschaal lijkt mij niet nodig. En ik denk oprecht dat er andere zaken aangepakt moeten worden zodat zelfzorg op alle gebied sneller aan de orde is.

     1. Die quote dat alle vrouwen een weegschaal als kraamcadeau zouden moeten krijgen, was op zijn minst wel erg onhandig te noemen. En zo’n uitspraak nemen de kranten maar al te graag op. Maar na het artikel zelf gelezen te hebben, leek dit me wel een nuttig project. Na een bevalling blijven jonge vrouwen vaak permanent met wat extra kilo’s zitten. Het lijkt me goed om dat aan te pakken, op voorwaarde dat dat op een realistische manier gebeurt. Daarnaast vind ik bewustwording over gezond eten en beweging ook erg belangrijk.

      Ik vind het triets dat mensen vandaag zoveel moeite moeten doen om gezond te eten. Ik eet veel fruit, maar alle dagen een gezonde maaltijd eten lukt voor mij niet. Weinig broodbeleg is gezond, weinig bereid vlees is gezond, klaargemaakte maaltijden zitten boordevol suiker en zout. Snoep, koeken, taarten, ijs, enz. worden vaak met overdreven veel suiker bereid. Ook dingen waarin je geen suiker verwacht, bevatten toch suiker om de consument te verslaven. De eenvoudigste oplossing is natuurlijk de voedingsindustrie beter reguleren. Maar er is waarschijnlijk te veel geld mee gemoeid, waardoor weinig politiekers bereid zijn dit probleem grondig aan te pakken. Omdat van bovenaf geen regels worden opgelegd om de industrie aan te zetten gezonder eten te produceren, vind ik het nuttig dat er projecten als deze bestaan die consumenten kritisch naar eten doen kijken, waardoor de industrie misschien toch wel langzaamaan zal volgen.

      Hetzelfde met beweging. Vele mensen, waaronder ikzelf, oefenen vandaag een bureaujob uit. Tegelijk lees je meer en meer berichten over hoe schadelijk het is om een hele dag te zitten. Ik probeer via kleine dingen, zoals de lift vermijden en ’s middags een wandeling doen, meer te bewegen, omdat ik gemerkt heb dat zowel mijn conditie, mijn gewicht en mijn energiepijl erg te leiden hadden onder mijn bureaujob. Maar liefst zou ik zien dat er initiatieven genomen worden die het probleem van onze sedentaire levensstijl aanpakken. En dit draagt alvast een klein steentje bij aan het project.

      Het project viseert alleen pas bevallen vrouwen en ik ben het met je eens dat dit niet de enige doelgroep mag zijn. Maar het richt zich wel al op jonge vrouwen die op een moment in hun leven staan dat gewicht gemakkelijk bijkomt, waardoor al een belangrijke groep wordt bereikt. Ik juich daarom zo’n project toe, maar ik vind zeker dat ook andere groepen (fulltime werkende vrouwen tussen 30 en 50, studerende jongeren,…) bereikt moeten worden door andere projecten. De categorie van vrouwen tussen de 30 en 40 die fulltime werken, zijn volgens mij bv. ook een heel erg belangrijke groep.

      1. Van die voedingsindustrie volg ik je helemaal! Ik word soms misselijk van het idee wat ze eigenlijk met ons doen… gewoon omwille van het geld!

       Ik denk als men zich zou focussen op gezondheid in het algemeen voor iedereen dat de geviseerde groep ook niet meer geviseerd zou moeten worden. Als het een normale manier van leven is dan kost het minder moeite ook. Als je het dan pas moet aanleren is dat heavy. In de eerste weken zou je je echter ook niet moeten bekommeren om dat gewicht en die beweging. Dat er, wanneer één ieder daar klaar voor is, een betaalbare mogelijkheid is om er echt aan te werken, dat is iets anders. Ik doe nu bodystyling maar dat is uiteindelijk best duur. Jammer dat het hierdoor niet voor iedereen toegankelijk is!

 11. Wauw … ik kon het niet beter schrijven! Ik linkte je dan ook even in mijn blogpost, die ik eerst niet durfde publiceren, maar nu net wel deed. Ookal gaat het om positieve stimulans, jezus, een weegschaal is toch het laatste wat je wil aan je kraambed? Het beste voor iedereen is toch om je gezin eerst op de rails te krijgen? Ik ben vooral erg pro gezonde voeding, maar vooral ook je goed voelen in je eigen lijf. Ook bij mijn vliegen de kilo’s er niet af … ik moet er echt voor vechten. Ik liep een paar keer per week, at niet teveel en gezond. Maar het duurde toch bijna twee! jaar én erg veel wilskracht om er 10 kilo af te krijgen.

 12. Aanleren klinkt inderdaad zwaar. Maar het gaat er eigenlijk om van iets een gewoonte maken, zodat dat normaal wordt en geen moeite meer vraagt. Op mijn werk worden er sinds enige tijd bewegingstips rondgestuurd en ik heb daar toch wat dingen van opgestoken. Sommige tips zijn echt mijn ding niet, anderen heb ik geprobeerd in mijn dagelijkse routine in te passen. Een collega van mij heeft een fitbit horloge en is daar ook heel tevreden mee omdat die aangeeft wanneer je te lang zit en hoeveel stappen je nog moet doen om aan je vooropgestelde doel te komen. Het is maar een gadget, maar het helpt haar om bewust te zijn van het feit dat ze al lang stil zit of niet genoeg beweging heeft gehad en motiveert haar om wat meer te bewegen. Ik zag het voorgestelde project meer in dit kader: tips die te nemen of te laten zijn, een coach die je helpt om een eet- en bewegingsgewoonten aan te maken die bij jouw levensstijl en voorkeuren past.

  Met die quote van weegschaal als kraamcadeau lijkt het natuurlijk of je meteen bij thuiskomst moet beginnen fitnessen en diëten, maar ik vermoed dat dit project zich wel op lange termijn focust, want het gaat niet om vrouwen die de eerste maanden na de zwangerschap wat kilo’s teveel hebben, maar om vrouwen die die kilo’s nooit meer kwijtspelen. Het is wel jjammer inderdaad dat ze zich enkel focussen op vrouwen na hun bevalling, want ik denk dat de heel veel vrouwen uit de leeftijdscategorie 30-50 jaar moeite hebben om werk, gezin en zorg voor zichzelf te combineren.