Ikea stelt voor ÅTERSTÄLLA: een unieke, sociale en duurzame collectie

Het is niet onze gewoonte om hier op de blog zomaar reclame te maken voor een product, laat staan voor een winkelketen. Vandaag wordt daar echter een uitzondering op gemaakt. Je zal het zeker en vast niet erg vinden en tegen het einde van deze blogpost begrijp je ook waarom. Daarom stel ik vol enthousiasme, en met een warm hart, de gloednieuwe collectie van Ikea voor: ÅTERSTÄLLA. 

De titelt van dit bericht verraadt al veel over deze collectie: uniek, sociaal en duurzaam. ‘Uniek?’, denkt u? ‘Die Zweden zijn toch overal te vinden in Europa?’ Dat Ikea gigantisch populair is, daar valt niet over te discussiëren. Net zo min je over ÅTERSTÄLLA kan zeggen dat deze collectie niet uniek is.

Ikea staat sowieso gekend om hun filosofie dat ze uit meer minder willen halen. Afval sorteren en het een tweede leven geven, is voor hen dan ook evident. Dit principe trokken ze door naar ÅTERSTÄLLA. In samenwerking met Ateljee Gent besloten ze namelijk om met textieloverschotten, uit onder meer aflopende collecties en showroommodellen, een tweede leven te geven. Zelfs stukken stof uit zetelhezen en gordijnen kwamen op de hoop te recycleren materiaal. Als Gentenaar zijnde kan ik dan ook alleen maar mega enthousiast zijn over dit initiatief!

Samen met Johanna Jelinek, ontwerpster bij Ikea, bedacht Ateljee een manier om die textielafval te herwerken tot nieuwe bruikbare producten: mandjes, schorten, kussenovertrekken en placemats. De vijf ijverige dames achter Ateljee stikten dan ook de afgelopen weken ettelijke uren aan deze collectie. In totaal zullen ze 2500 stuks geproduceerd hebben, waarvan geen enkele exact hetzelfde. Meer dan uniek dus want elk ÅTERSTÄLLA-product draagt een persoonlijke stempel en weerspiegelt elk een eigen verhaal.

Ik mocht in previeuw de collectie aanschouwen en ik was onder de indruk. De naaisters demonstreerden trouwens hoe de productie van dit alles in zijn werk ging. Ik was onder de indruk van hun precisie en snelheid van werken. Ook al naai ik ondertussen al enige tijd, die snelheid kan ik echt niet evenaren. (En zo traag ben ik nu ook weer niet, haha.)

ÅTERSTÄLLA, de prachtige, nieuwe collectie van Ikea is vanaf morgen (17/5) exclusief te verkrijgen is in het filiaal in Gent. Wees er snel bij want op = op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Comments