influencer

Influencer worden? Eitje van een cent!

influencerVorige week verscheen in Flair een artikel over de waarheid achter succes op Instagram. Ook andere tijdschriften brachten dit gegeven van influencer zijn/worden al onder de aandacht. En ook vandaag brengt ‘Het Laatste Nieuws’ daar een artikel over. Want blijkbaar wil iedereen een influencer zijn en de één pakt dat al op een nettere manier aan dan de andere. Dat een mens daar al eens vragen bij heeft, is zelfs niet vreemd te noemen. En dat we er nog veel over te leren hebben, me dunkt, is ook geen geheim.

Wie mij volgt op Instagram weet dat ik af en toe de krullen krijg van dat volg/ontvolg-gedoe. Ik schreef er recent nog maar een brief over en ja, ik vind het nog steeds mega irritant. Al probeer ik sinds kort mij daar niet meer op te focussen en wel op de reacties en likes die er komen! Maar wanneer ik dan in een tof tijdschrift als Flair lees dat sommige het aanpakken door elke dag 400 (gelijkgestemde) accounts te volgen, om kort erna al deze die niet terug volgen weer te gaan ontvolgen, dan gaan mijn haren recht staan. Want ik krijg er genoeg over de vloer, die duidelijk met die reden komen volgen. Één woord: irritant!

Dus wat denken jullie: gaan we tegen het einde van de maand allemaal voor 10000 volgers?

Ik snap best dat een mens influencer wil worden en droomt van een roemrijk leven met mega veel luxe, gratis tripjes, veel cadeaus en vooral een inkomen door wat fotootjes te trekken, maar doe toch maar gewoon even lekker normaal. Als dan ook nog eens blijkt, dat vele influencers gewoon hun volgers en likes kochten en geen hond het door heeft, dan krab ik eens achter mijn oren. Blijkbaar ben je vooral interessant vanaf 10000 volgers dus ja waarom niet gewoon even volgers afkopen tot je aan dat ronde getalletje zit? Veel geld hoeft dat zelfs niet te kosten en dat verdien je toch zo terug eens je een echte influencer bent? Dus wat denken jullie: gaan we tegen het einde van de maand allemaal voor 10000 volgers?

Veel werk dus nog aan die winkel! Enerzijds aan de kant van de influencers, maar evenzeer ook aan de kant van de bedrijven. Is het niet dringend tijd om het idee dat we stinkend rijk gaan worden van social media los te laten? Kunnen we het elkaar gunnen als een ander iets krijgt en/of betaalt wordt? Investeren we niet beter in de authentieke volgers, die echt bestaan? En die je dan ook echt geloven als je iets zegt? Moeten we niet meer aandacht hebben voor alle fijne mensen die vertoeven in de IG-community?

Op de kaders na dan, die ik gebruik.

En moeten bedrijven misschien niet eens verder kijken dan hun neus lang is? Duizenden en duizenden volgens op de teller, maar amper likes en reacties in verhouding, doet dat echt geen belletje rinkelen? Simpelweg door de feed gaan: enkele foto’s checken op likes en comments, en je weet al hoe laat het is. Tegenwoordig hoeft dat al zelfs niet meer, dankzij het bestaan van socialblade. De echte influender(s) vinden is dus echt niet zo moeilijk.

En nu we toch bezig zijn, moeten we dat idee van picture perfect ook eens niet loslaten? Natuurlijk heeft niemand iets aan lelijke foto’s en mag het er allemaal een beetje goed uitzien. Maar waarom is het nodig persé het perfecte leven te tonen op Instagram? Over dat laatste ben ik trouwens van mening dat het niet moet. Meer en meer accounts brengen gewone, authentieke verhalen en dat slaat steeds meer aan. Mijn leven is niet clean, strak en wit dus dat hoeven mijn foto’s ook niet te zijn. Op de kaders na dan, die ik gebruik. Het is en blijft Instagram natuurlijk.

Alle gekheid op een stokje! Leef je uit in fotografie. (Een rommelboeltje posten is nu ook weer niet de bedoeling he!?!) Daar kan je trouwens enorm veel van/voor leren! Sinds een jaar neem ik bijvoorbeeld manueel mijn foto’s met de spiegelreflex! Nooit gedacht dat ik dat ooit zou kunnen. Maar kijk dat is dan weer een voordeel van social media, dat het je aanzet om je creativiteit te verruimen. (Of toch zo iets. U snapt wel.)

Tenzij u een dwangmatige, neurotische kuisfreak bent die haar kinderen vast bindt op een stoel zodat niks vuil wordt, weten we allemaal hoe het er in huis aan toe gaat met kinderen…

En dat we die foto’s ook nog een beetje bewerken, daar is niks mis mee. (Mijn bescheiden mening, weet u wel.) Maar rimpels hoeven niet weggewerkt te worden en zeggen dat je huis er altijd perfect bij ligt, dat hoeft nu ook weer niet. Tenzij u een dwangmatige, neurotische kuisfreak bent die haar kinderen vast bindt op een stoel zodat niks vuil wordt, weten we allemaal hoe het er in huis aan toe gaat met kinderen…

Kotst je kind dan is het nog steeds kots en geen vloeibaar goud. Gooit je peuter met eten dan is dat nog steeds smerig en geen nieuwe kunstvorm. Denkt dat kind van je, oh ik gooi eens al mijn speelgoed door elkaar, dan vloek jij ook omdat lego, playmobil en andere brol sorteren echt wel veel werk is! Neurotisch als we zijn willen we dat natuurlijk allemaal netjes gesorteerd om er daarna een picture perfect van te trekken voor op Instagram. En niet te vergeten, roefelen ze alle play-doh door elkaar dan ziet dat er ook bij jullie als *** uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

52 Comments

 1. Het zegt me niet veel, dat influencergegeven… Ik hecht persoonlijk ook meer belang aan mensen die me volgen omdat ze de inhoud van mijn IG-account of blog appreciëren, dan dat ze me volgen opdat ik hen zou terugvolgen. Ik krijg de laatste tijd ook mailtjes ivm gesponsorde content/samenwerkingen voor op mijn blog, maar buiten dat ik vereerd ben dat mijn blog blijkbaar het punt heeft bereikt dat ik ‘belangrijk genoeg’ ben, heb ik weinig zin om me voor zaken te engageren die weinig met mijn bloginhoud te maken hebben, ook al zijn de aanbiedingen op zich tof. Mijn verhaal zou niet meer kloppen…

 2. Hahaha leuk geschreven. Al gebruik ik meestal IG wel om de mooiste foto’s te posten en kunnen de mensen op mijn blog wel zien hoe het er echt aan toe gaat moehahaha. En van die volgers kopen en volgen ontvolgen krijg ik ook de kriebels.

 3. Oh wel, socialblade, daar doe ik uit principe niet aan mee. Meestal krijg je gewoon bevestiging voor iets wat je toch al wist. En wat veranderen we eraan? Niets. Ons denken is clean, maar hun volgers zullen ze nog altijd blindelings volgen, helaas. Ik ben blogger, geen influencer, maar vanaf wanneer ben je dat wel? Tegenwoordig is iedereen onder de 5k bijna niets meer waard. 10 k is het nieuwe minimum en dan nog, easy peasy voor diegene die vals spelen. En zo kan ik nog verder blijven mijn frustraties uiten, maar alle stress slaat op mijn lichaam en vanaf nu probeer ik me er niet meer schuldig aan te maken.

  Ik blijf je volgen 😉 top mommy & top wijf!

 4. Ik krijg er ook kriebels van. Ik vind Instagram vooral leuk om gelijkgestemde zielen te leren kennen, als inspiratiebron en ook omdat het de impuls gaf om mijn oude hobby, fotografie, opnieuw vanonder het stof te halen. Ik doe het ook op de ambachtelijke manier, met spiegelreflex. Ik heb een bescheiden aantal volgers maar op mijn niveau snap ik al niet dat mensen zich blijkbaar bezighouden met volgen, om dan enkele dagen later te ontvolgen. Het lijkt me dodelijk vermoeiend en kinderachtig. Volg toch gewoon de mensen die je interesseren, punt. ik begrijp nu wel dat bedrijven anders te werk gaan, maar dat veel gewone IG’ers dit doen, begrijp ik niet. Ik vind het jammer.

 5. so true. Instagram is mijn haat en liefde verhouding. Ik vind het leuk, maar al die spelletjes erachter brengen mij op een kantel moment. Vandaag doe ik en post ik wat ik leuk vind, als anderen dat leuk vinden yeah, als andere dat minder leuk vinden so be it!

 6. Amen!! Wat heerlijk geschreven!
  Ik ga je ook meteen volgen op Instagram. En ik zal niet meteen gaan ontvolgen ?
  Grappig, ik schreef hier zelf vorige week ook over!? (ladybos.nl)

 7. Heerlijke verwoord (alweer) Lies! Maar ik geloof echt dat die fake accounts door de mand vallen. En ik ben super blij met mijn bescheiden aantal volgers. Ik heb er ook al heel wat nieuwe vriendinnen gemaakt.

 8. Ze doen maar… ik maak me er niet druk om… ik volg wat ik wil zien… ik zal wel eens kijken wanneer iemand me gaat volgen of ik dat account ook interessant vind, en als dat zo is ga ik volgen… niet omdat ze mij volgen/ontvolgen… ik wil de content die me interesseert… Zo snap ik ook die pods niet… dan wordt het ineens een taak om je lijstje accounts af te werken, verplicht te liken en een comment met voldoende woorden te schrijven… uhm, nee, laat maar… niks voor mij…

  1. Ook daar zit denk ik verschil op… relaxe groepjes en groepjes die tot op de letter nagaan als je wel reageerde, drie woorden schreef etc etc etc. Toffe content is idd het belangrijkste en er zijn er zoveel op ig, je kan ze onmogelijk allemaal volgen

 9. IG vond ik geweldig tot zo’n jaar geleden. Toen begon mij het volgen-ontvolgen spelletje pas echt op te vallen. Ik weiger pertinent om hier aan mee te doen. Ik volg enkel accounts die me echt interesseren en die blijf ik volgen voor langere tijd. Maar als je ziet dat je op 1 dag tijd soms 10 volgers kwijt bent vind ik frustrerend als je je best doet om een leuk profiel in elkaar te steken. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om volgers te kopen. Maar door er niet aan mee te doen val je als blogger wel al snel uit de boot heb ik de indruk.

  1. ik erger mij er soms ook dood aan tot iemand me zei: je kan toch nooit voor iedereen goed doen en dat volgen/ontvolgen niets van aantrekken, kijk naar alle mensen die je wel volgen en de interacties op je profiel! en sinds ik dat doe voel ik me terug beter in IG en erger ik mij niet meer dagelijks! al moet ik altijd lachen van artikels over hoe je een influencers wordt

 10. zelf ben ik niet zo bezig met hoge aantallen volgers, al kan een extra volger wel een glimlach veroorzaken, een leuke reactie veroorzaakt een minivreugdedansje en dat is nog zoveel leuker
  mijn foto’s op instagram zijn een mix van mooie blogfoto’s met de spiegelreflex (helaas nog niet op manueel wegens help geen idee hoe) en snelle smartphone foto’s gewoon omdat ik iets wil posten
  iets krijgen is idd wel leuk al moet het natuurlijk in het verhaal passen, als iemand bij mij afkomt met een gratis huidcreme dan kan ik daar naa rmijn gevoel weinig zinnigs mee doen, stofjes daarentegen 😉 (al vind je altijd mijn eerlijke mening op de blog en daar hou ik mezelf wel aan, gratis of niet)

 11. Spijkers met koppen! Echt, krijg er soms de kriebels van als ik zo’n berichten krijg om extra volgers te ‘kopen’… wat ben je daar nu mee? Volg mij omdat je mijn ig leuk vindt of doe het gewoon niet.

 12. Leuk geschreven! Dat volgen en ontvolgen werkt mij ook op mijn zenuwen, maar gelukkig blog ik omdat ik het leuk vind om alles van me af te schrijven en niet om commerciële redenen, dus laat ik het allemaal niet aan mijn hart komen. Ik ben jou in ieder geval net ook beginnen volgen op Instagram. 😉

  1. Het is iets dat erg leeft aangezien je er tegenwoordig overal over kan lezen! Hier komt er af en toe iets commercieels bij maar het zal nooit mijn hoofdreden zijn om te doen wat ik doe. Je zou moeten gek zijn om daarvoor je leven online te willen gooien hé, dat moet gewoon zijn omdat je het graag doet en graag schrijft 🙂

 13. Velen onder ons gebruiken IG om leuke zaken te delen. Er zijn er uiteraard ook die het gebruiken om commerciële redenen.
  Om de paar maanden bekijk ik wat ik volg en wat voor leuks er passeert. Die commerciële post vallen snel door de mand en worden snel ontvolgd. Het moet nu ook weer niet te opdringerig worden.
  En het leuke van die van jou bvb is dat er een verhaal, mens, kindjes achter zit en dat maakt een groot verschil. Dus je blijft nog wel even in mijn volgvakje.
  Social media het is me wat, de korrel zout en zo moet je altijd op zak nemen. Mijn werk wordt bestempeld als de meest aantrekkelijke werkgever in onze klasse maar dat is puur op basis van de perceptie van buitenstaanders. Leuk maar wij hebben er toch al eens goed mee gelachen.

  1. Zoals altijd denk ik, commercie moet kunnen maar als het enkel daarover gaat en je continu dingen door je strot geduwd krijgt die nul persoonlijkheid omvatten, dan haak ik ook af!

 14. Ik vind IG gewoon een leuk medium om een soort van online dagboek te maken van wat ik doe met de kindjes. Het is voor mij ook een manier om mijn familie nauw betrokken te houden bij ons dagelijkse leven (die wonen namelijk een beetje overal rond woont, maar niemand kort bij Leuven of omstreken) . Daarom heb ik ook een privé-account. Ik moet dan ook telkens goedkeuren als iemand mij wil volgen; en enkel echte mama’s / mensen mogen dat. Geen winkels want die willen alleen maar dat ik hen terug volg en dat doe ik lekker niet 🙂

 15. Dat volgen en ontvolgen is zoooo irritant, maar ja niet op proberen te letten inderdaad. Maar IG is vooral gewoon leuke foto’s delen en leuke inspirerende mensen volgen. Het is niet 10000 volgers krijgen enz… Heb toch liever klein groepje die reactie achterlaten en echt kijken dan mensen die enkel maar er staan voor de cijfertjes.

 16. Hear, hear! Hartjes voor authenticiteit! Voor mij hoeven hoge aantallen volgers ook niet, zo lang de volgers er zijn omdat ze leuk vinden wat ik schrijf of deel. Al ga ik niet ontkennen dat ik het leuk vind als de cijfertjes stijgen 🙂

 17. Ach, dat volgen en ontvlogen, ik let daar niet op. Dat interesseert me ook niet eigenlijk. Ik vind het leuk als mensen komen kijken, ik vind het plezant als ze reageren maar ik neem ook niet altijd de tijd om te antwoorden op elke reactie. Ik ben dan ook geen influencer, en als ik al eens een voordeeltje uit IG haal dan is dat mooi meegenomen. De Husband daarentegen pakt het helemaal anders aan maar is ook niet bezig met dat volgers-gedoe. Hij wordt gevraagd voor sommige dingen en gaat daar wel of niet op in, meestal afhankelijk van de tijd die hij ervoor heeft. Want hij heeft ook nog een mega-drukke job en kan/wil zich niet altijd vrijmaken.
  Mooie foto’s vind ik wel belangrijk, op dat vlak ben ik een nerd. Maar ik besef he-le-maal dat het echte leven niet is wat de foto’s tonen, daarvoor moet ik naar maar mijn eigen (gezins)leven kijken, hahaha! Ik kijk gewoon 1000 keer liever naar mooie dingen dan naar lelijke, guilty as charged.
  Doe maar gewoon wat je doet, Lies, goed bezig joh. En heb schijt aan wat andere denken, dat is iets wat ik op mijn 45ste al wel heb geleerd. Pardon my French. x

 18. dan is het toch soms handig om een social media nobody te zijn, ook al ben ik overal al jaren actief. ‘k ben dan ook absoluut niet bezig met strategiën om volgers te krijgen en content te publiceren op mijn blog of ig in functie van mogelijke lezers. ‘k blog omdat ik al jaren wil schrijven en delen wat er in mijn leven gebeurt met mijn vrienden vooral (soort dagboek)…onder een alias, crappy lay-out, mijn e-mail nergens te vinden dus ook geen aanbiedingen, geen crossposts nr ig of twitter enz. Als ik perfectie nastreefde, zou ik nogal wat zaken moeten veranderen. Op ig deel ik gewoon graag als ik een foto genomen heb die ik wel leuk vind. ‘k probeer gewoon zelf een profiel te hebben met foto’s die ik zelf leuk vind en waarvan het overzicht me een soort rust geeft. En dergelijke profielen volg ik dan ook graag. Al de rest is toch niet belangrijk. Als is een klein groepje trouwe volgers wel leuk.

 19. Helemaal gelijk!
  Ik volg je omdat ik het leuk vind je te volgen en om inspiratie op te doen. Maar volgen en ontvolgen, daar heb ik ook de tijd niet voor.
  Ik heb een zeer bescheiden account maar zie die teller bij mij soms ook dansen en dan denk ik “alle, wie houdt zich daar nu mee bezig?”.
  Weinig aan te doen, maar ik ben er ook zeker van dat enkel de “real stuff” over blijft, in the end… 🙂 #blijvengaanhe 😉

 20. Ik beheer ook mee een het account van m’n opdrachtgever en ervaar quasi dagelijks dat je tegenwoordig naast mooie foto’s, ook een uitgekiende strategie moet hebben op Instagram. Daar is niets mis mee. Maar het laatste jaar lijkt het helemaal op hol geslagen met de likewinkels en dergelijke.

  En inderdaad dat volgen/ontvolgen. Ooit eens een blogster gezien die me in dezelfde week 3 keer volgde en ontvolgde… Hoe serieus kom je dan nog over? Zo zou ik m’n instafame niet willen opbouwen. Noch met mijn persoonlijke, noch met een bedrijfsaccount. Maar er zijn er velen die daar blijkbaar geen probleem mee hebben. Die trucjes van de foor missen hun doel niet, omdat ze vaak deel uitmaken van een complete strategie met ook legitieme acties. Plus: ze wekken extra organisch bereik in de hand.
  NRC bracht deze week twee interessante artikelen over het manipuleren van online populariteit: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/07/ik-wor-gevolgd-dus-ik-verdien-12419812-a1569195 Daaruit blijkt dat de waarde van volgers devalueert. Ik merk het ook meer en meer bij bedrijven en influencer marketeers: de numerieke lat ligt hoog, maar toch kijken ze vaker verder dan een mooi volgersaantal. Benieuwd hoe het allemaal verder zal evolueren, want interessant is het wel!

  En ondertussen zijn er gelukkig ook nog genoeg Instagrammers die het vooral doen vanuit hun passie!

 21. Zeer interessant om te lezen. Naar mijn idee hoeft niet iedere foto perfect te zijn. De vuile knieën, pleisters en half afgewassen tatoeages krijgen vertik ik weg te werken. Het hoort er gewoon bij toch.

 22. Wat een fijn geschreven artikel! Het zegt me allemaal bijzonder weinig, en wist tot gisteren nog niet eens dat het bestond: volgers kopen… met mijn paar honderd volgers zal je ook niet verbazen dat deze newbie daar niet aan meedoet 😉 t is een spijtige zaak inderdaad… je voelt bij veel blogs meteen aan dat schrijven en fotografie slechts een bijzaak is. En dat is net waarvoor ik het doe. Al zou een samenwerking hier of daar met de tijd natuurlijk ook reuze zijn! 😉

  1. Samenwerken is zeker een mooi gegeven he. Maar ik zou me niet goed voelen als ik niet investeer in mijn foto’s en schrijven. Ik maakte dan ook al een grote evolutie. Ga maar niet mijn eerste blogjaren lezen ???

 23. Volgens mij vallen die toch ooit wel eens door de mand. Ik heb het sowieso meer voor authentieke bloggers/instagrammers en die haal je er inderdaad zo uit. De euro’s van bedrijven zullen ook nog wel vallen, alleen is het spijtig dat het zo lang moet duren. Ook wel, hoera voor mijn eigen kleine blog, ik hoef me er allemaal niet mee bezig te houden 😉

 24. Helemaal mee eens! Mijn haren komen sowieso al omhoog van het woord ‘influencer’. Een paar jaar geleden ben ik beginnen bloggen omdat ik het graag deed en nog steeds graag doe. Maar tegenwoordig begint iedereen hier gewoon mee omdat ze de kassa al horen rinkelen. Best zielig vind ik dat. En Instagram heb ik al zo vaak willen verwijderen voor al die irritaties. Onlangs vertelde een pr-bureau mij dat ze mijn blog leuk vinden maar mijn Instagram te weinig volgers heeft. Ik wou nog antwoorden dat mijne wel echt zijn in tegenstelling tot sommige andere bloggers.

 25. Groot gelijk heb je! Veel te vaak wordt nog naar de getallen gekeken, terwijl dat heel vaak net de minst betrouwbare informatie is aangezien zoveel mensen volgers kopen. ? hopelijk verandert de visie van bedrijven en influencers hier nog in.

 26. Om moe van te worden dat follow/unfollow spelletje. Ik kijk er ook niet meer naar en blokkeer accounts waarvan ik merk dat ze constant volgen/ontvolgen. Wel jammer dat sommige accounts die zeggen dat ze groot geworden zijn door authentiek te blijven ook meededen aan het spelletje. Ik merkte bij een bepaald profiel dat het aantal accounts elke dag tussen de 400 en 700 schommelde omdat ze constant volgde/ontvolgde. En nu maar doen alsof ze helemaal niet aan zo’n spelletjes meedoet… Daar komt mijn haar echt van recht. Achja… 🙂

 27. ik geef toe kadootjes krijgen, dingen testen enzovoort is kei kei tof!! Telkens ik een patroon mag testen ben ik oprecht vereerd!
  Maar ik blijf altijd ALTIJD ALTIJD (zei ik al altijd) lekker mezelf!! Ik zou graag leren mooier foto’s maken akkoord maar dan vooral omdat ik mijn Marthe graag leuk op beeld krijg 🙂

  Dus al heb ik net geen 300 volgers op instagram, ik kan wel al men volgers beloven dat ik heel oprecht en altijd mezelf ben!!

  En daarom blijf ik u volgen, want jij komt ook heel oprecht en eerlijk over!! Je bent een topmadam!!

  Dikke zoen sarah (c_est_saar)

 28. Haha, ik heb rond de 110 volgers op Instagram en ik sprong al een gat in de lucht toen ik die 100 bereikte (en toen wat minder omdat ik terug naar 94 viel, en dan terug naar 101 en dan terug naar 97,… en je begrijpt het wel). Ik vind het ook heel frustrerend dat volg-en-ontvolg gedoe. Ik vind het superleuk als ik een nieuwe volger heb, en check ook altijd hun accounts maar als ik er weinig aansluiting mee vind/de feed me niet aanspreekt, volg ik die personen niet terug omdat ik er toch niets uit haal. Tegenwoordig gaat het zelfs zo ver dat ik feeds die me nu niet meer aanspreken (omdat mijn interesses veranderd zijn/het toch niet was wat ik ervan verwachtte/ …) bijna niet meer durf te ontvolgen omdat ik niet wil overkomen als iemand die meedoet aan dat hele volg/ontvolggedoe… Achja… first world problems, zeker?

 29. Ik probeer mij daar zelf niet te veel van aan te trekken en ontvolg vaak accounts die veel commercieel getinte foto’s posten. Ik ‘werk’ met 1 pr bureau die mij alleen dingen aanbiedt waarvan ze weten dat het echt bij mij past. En dan nog zeg ik vaak neen. Ik vind heel dat influencer ‘gedoe’ zo doorzichtig. Gelooft iemand dat dan werkelijk? Dat die bedrijven dat niet zien verbaast mij nog het meest.
  Voor mij is Instagram mooie foto’s kijken en mijn eigen foto’s proberen te verbeteren. Maar ik ga echt geen likes kopen. Het duurt vast nog 10 jaar voor ik aan 10000 volgers zit en tegen dan heb ik al helemaal afgehaakt 🙂