Instagram: het meest dolle social-media-platform ooit

instagram

Dit wordt mijn allerlaatste post over Instagram. (Toch wat betreft mijn mening over dit medium.) Ik moet er nog één keer over schrijven. Het maakt deel uit van mijn plan drastisch veranderingen in mijn leven aan te brengen. Misschien denk je wel: “Wat heeft een medium als Instagram daar nu mee te maken?” Mogelijks begrijp je helemaal niet waar dit over gaat, en dat is oké. Want dat betekent dat jij er beter in slaagt werelden gescheiden te houden dan ik. Maar al vanaf het moment social media bestaat heb ik het geademd. Wie kent er nog LookNmeet van vroeger? Of MySpace? ICQ, anyone? Ik groeide er mee op en heb die kanalen altijd geweldig gevonden. Ik maakte mijn eigen website met reisverhalen (die ik helaas niet meer kan terugvinden) en blogde op waarbenjij.nu. (Bekijken op eigen risico, u bent gewaarschuwd, haha.) 

Het verruimde mijn wereld. Want als globetrotter, wat ik in den tijd nog niet wist, heb ik nood aan ruimte, visie & adem. Meer dan enkel datgene dat zich afspeelt onder de kerktoren hoe cliché dat ook moge klinken. Het online gebeuren heeft daartoe bijgedragen. De community die ontstond, heeft me zoveel gebracht. Mensen die ik nooit gekend zou hebben maar ook plaatsen in de wereld die ik anders nooit gezien zou hebben. Niet voor niks wil ik van de digitale wereld mijn job maken. Ben ik er als eerste bij om nieuwe kanalen te ontdekken en blijf ik na al die jaren vol passie bloggen. Dit is wie ik ben.

“Mensen worden geprezen omdat ze de leukste, liefste en grappigste zijn. En we reutelen over dat algoritme. Eentje waarvan we moeten aanvaarden dat het eigenlijk nodig is, maar dat toch niet kunnen. Want daardoor zijn we misschien plots toch niet meer de grappigste en de liefste.”

Maar daar waar ik vroeger bij online gebeurtenissen dacht aan ruimte, visie en adem poppen er dezer dagen andere dingen in mij op. Dat Instagram daar voor iets tussen zit is niet geheel toevallig. Het is een platform dat de afgelopen jaren boomde en met de komst van influencermarketing werd het helemaal the place to be. Want wie wil er nu niet gratis naar de film? Gratis op reis, uit eten, speelgoed in de bus, ….? You name it en het is wel al ergens voorgevallen op Instagram. Het platform werd bestookt met aasgieren. Ik ga niet zeveren als ik zeg dat ik er allicht zelf ene van ben, op een bepaalde manier. Want ook ik stapte mee in samenwerkingen en doe dat (met plezier) nog steeds.

Verder werd het ook een platform waarbij aantal volgers en likes gebruikt worden om populariteit te meten. Een community is het al lang niet meer ook al probeert iedereen erg zijn best te doen om dit in stand te houden. De tijd dat niemand wakker lag van cijfers ligt verder achter ons. Ook al wordt er geschreeuwd dat cijfers en aantallen niet belangrijk zijn, toch maakt iedereen zich er druk om. Vriendschappen worden opgezet omwille van volgers-aantallen. (I kid you not!) Mensen worden geprezen omdat ze de leukste, liefste en grappigste zijn. En we reutelen over dat algoritme. Eentje waarvan we moeten aanvaarden dat het eigenlijk nodig is, maar dat toch niet kunnen. Want daardoor zijn we misschien plots toch niet meer de grappigste en de liefste. Mensen noemen het hun guilty pleasure maar is het echt nog zo plezant daar op Instagram?

“Is het het algoritme die ons aanzet tot het doen van vreselijke dingen of is het de mens in zich die soms gewoon vreselijke dingen doet?”

We verstoppen ons achter het algoritme om ons gedrag op Instagram te verklaren. Wanneer we dit of dat niet doen, dan ziet niemand ons. Dan krijg ik geen likes en dan ben ik ongelukkig. We doen alsof het ons niet raakt. Lachen mensen uit omdat ze dit of dat zijn/doen maar posten ondertussen wel lustig filmpjes verder in hun stories over wereldvrede. Voor een betere wereld, tegen discriminatie, #metoo!

Slaaf worden van een digitaal platform: dat kan. Instagram heeft het bewezen. Kijk maar eens naar de statistieken op je gsm, op Instagram. Hoeveel uren spendeer jij aan het medium? Wanneer keek je voor het laatst echt tv of las je een goed boek? Wanneer werd je eens niet wakker met het idee: ‘Ik check snel even eerst Instagram?’ Hoe lang is het geleden dat je een foto postte en daarna je telefoon negeerde? Niet checkte of de foto wel voldoende likes en reacties kreeg? Voelde je een steek van jaloezie toen je bij een ander een samenwerking zag en jij misschien nog nooit een aanbod kreeg?

“Het woord influencer werd iets vies. Ik hoor héél veel mensen roepen: “Dat ben ik absoluut niet.” Terwijl er eigenlijk niks mis mee is.”

De weg die we met z’n allen namen is onomkeerbaar. En ja, op elk onze eigen manier, namen we hem allemaal. De één door alles uit de kast te halen om te groeien en ‘influencer te worden.’ De ander door desperate giga veel tijd online door te brengen omdat Instagram gewoon deel werd van het leven. Wie kijkt nog naar Spaanse en Zweedse series? Als niet-Instagrammer allicht wel maar als Instagrammer gaat dat niet, tenzij je Spaans en/of Zweeds begrijpt. Nog een ander probeert dan weer te strijden tegen wat mensen uitspoken op Instagram. En misschien de wreedste weg van allemaal: degene die koos voor de weg waarin eigen populariteit ten koste gaat van alles. Mensen uitlachen, roddelen, verhalen verspreiden… Misschien zelfs niet voor eigen populariteit maar gewoon omdat mensen dat leuk vinden. Yip, dat is wat Instagram bracht.

Het woord influencer werd iets vies. Ik hoor héél veel mensen roepen: “Dat ben ik absoluut niet.” Terwijl er eigenlijk niks mis mee is. Het is niet zo vreemd dat wanneer je een bepaald aantal volgers bereikt, de kans bestaat dat je invloed uitoefent. Om maar een voorbeeld te geven. Toen ik onze roze zetel kocht, maakte ik daarbij reclame (ongevraagd) voor de korting bij SissyBoy van 20% en over hoe geweldig ik onze zetel vond. Weken later kreeg ik van heel wat mensen berichten dat hun zetel was toegekomen nadat ze die bij mij hadden gezien. Is dat iets om je dan voor te schamen? Ik kocht hem ook omdat ik hem elders zag. Beste zetel-aankoop ever trouwens, haha.

Waarom ik dit vertel in mijn weg naar verandering?

Het antwoord is eenvoudig: ik wil dit niet meer. Natuurlijk zou ik kunnen kappen met Instagram. Dan is het opgelost, zou je denken. Maar ook ik ben slaaf van… Toch besliste ik na onze reis naar Zuid-Afrika dat het anders moet. Voor mezelf. De wereld kan ik niet veranderen maar hoe ik me gedraag wel. Strijden voor een authentiek klimaat kan ik niet meer. Het brengt letterlijk geen aarde aan den dijk. Misschien hoeft dat ook niet. Want is het het algoritme die ons aanzet tot het doen van vreselijke dingen of is het de mens in zich die soms gewoon vreselijke dingen doet? Dat klinkt misschien negatief. De ondertoon van dit bericht is ook ontstaan uit onaangename gevoelens. Maar het is wat je ermee doet dat bepalend is voor…

Ik laat los waar ik geen controle over heb. Willen mensen vals spelen? Oké dan. Misschien is dat de enige manier waardoor Instagram nog werkt. Wie zal het zeggen? Doen mensen alles voor samenwerkingen? ’t Is eigenlijk mijn zaak niet. Het leven is te kort om je druk te maken in Instagramshizzle. Maar, ondanks de hele rimram hierboven zie ik ook nog vaak de schone kanten van dit medium. (Toch belangrijk om te melden.) Wanneer ik verhalen deel en herkenning vind of mensen kan steunen. De inspirerende kant, ook dat is deel van Instagram.

Ik blijf kiezen voor samenwerkingen, ook daar is mijn mening duidelijk over. Het zorgt hier soms voor brood op de plank en daar hoef ik me niet voor te schamen. Ik blijf niet schreeuwen dat ik het op authentieke manier probeer te doen. Ben je het niet met me eens? Haat je samenwerkingen? Dan is er niemand die zegt dat je niet mag ontvolgen. Ik neem dat niet persoonlijk. Ben ik blij dat ik sommige mensen online ontmoet heb en ondertussen onder de noemer vrienden mag zetten? Wees maar zeker dat ik daar ontzettend blij mee ben. Menselijkheid, liefde, vriendschap… dat is gewoon het schoonste wat dit medium kan brengen. (En dat kan het volgens mij nog steeds, maar je moet soms goed zoeken.)

“Dus ik moest dit nog één keer neerschrijven. Voor mezelf. Om niet te vergeten.”

Maar wat het belangrijkste is. In plaats van te schreeuwen dat we voor elkaar moeten zorgen, dat we van honest motherhood moeten doen, dat vrouwen elkaar nodig hebben, dat we moeten zorgen voor de wereld en racisme echt niet kan… in plaats van dat te roepen kunnen we misschien maar beter er echt iets van bakken. Je kan het niet met iedereen eens zijn, je kan niet iedereen graag hebben, je kan niet iedereen een like geven… Maar wil je echt de wereld beteren gedraag je dan ook online als een goed mens. Besef dat achter elk profiel een mens zit, is dat nu een groot of klein profiel. Denk na over wat het met jezelf zou doen…

Geen preek voor extra liefde. Wel eentje om gewoon met mensen om te gaan zoals je zou willen dat er met jezelf wordt omgegaan. Lees maar eens onderstaand bericht dat lieve An onlangs postte. Het vat het samen. Niet alleen wat betreft Instagram, het telt voor de hele wereld. Alleen zegt zij het beter dan ik.

“Maar alleen door negativiteit te schrappen kan ik positieve energie vinden en geven.”

Een laatste bericht dus over de hele Instagramshizzle (de negatieve kant dan toch). Eentje waarin ik ook toegeef dat ik zelf nog eventjes slaaf blijf van… maar waarbij ik duidelijk grenzen stel voor mezelf. Instagram is dan wel het leven niet, het vertaalt op een manier de maatschappij. Dat is mijn mening. En net zoals ik in de maatschappij af wil van de verzuring wil ik dat ook in mijn online leven. Sorry als je vindt dat ik mijn kop in het zand steek. Maar alleen door negativiteit te schrappen kan ik positieve energie vinden en geven. Dus het is voor de goeie zaak. Ik hoop dat ook jij mee doet! Want het leven is echt tekort. Dat wij ons trouwens druk kunnen maken over Instagramshizzle zegt eigenlijk welke lucky bastards wij zijn!

Ik weet, dit klinkt misschien heel zwaar en heel negatief… Ben je zelf geen online wezen zoals ik dan zal je allicht denken: “Is Lies gek geworden?!?” Maar ben je net zoals ik verkocht aan social media, dan zal je misschien wel herkennen wat ik bedoel. Wie de blog al langer mee volgt zal ook weten dat dit niet uit het niks komt en dat werelden soms al lang niet meer te scheiden zijn. Dus ik moest dit nog één keer neerschrijven. Voor mezelf. Om niet te vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Comments

 1. Ik volg je volledig. Ik heb het heel wat weken geleden losgelaten… het is ook nooit goed, dan groeide ik plots maar gingen mijn likes niet mee, ik heb daar wekenlang mee ingezeten tot het keerpunt kwam – iemand die mij al super lang enorm in de gaten aant houden is zorgde daarvoor. Ze deed me beseffen dat het geen zin heeft om daar wakker van te liggen en dat iedereen wel altijd een mening klaar heeft of dingen denkt over iemand anders. Ik heb het losgelaten en koos voor positiviteit, ik doe verder mijn eigen ding waar ik intens gelukkig van word en ik maak me enkel druk en zorgen om dingen die er écht toe doen (mijn kinderen en zo bijvoorbeeld). Ik hou enorm van Instagram, ik heb er jaren over gedaan om zover te komen terwijl het zo vanzelfsprekend was om daar ook gewoon te doen wat ik altijd al graag deed: creatief zijn met foto’s en gewoon foto’s in het algemeen. Door Instagram en mijn blog kan ik nu zijn wat ik eigenlijk 13 jaar geleden wou zijn maar toen nog absoluut geen sprake van was, ik heb er 13 jaar én heel veel verschillende projectjes over gedaan om dat te ontdekken (bv grafisch ontwerpster zijn maar niet genoeg mijn eigen goesting kunnen doen). Dit is me op het lijf geschreven en ik hou ervan. Ja er is veel achterklapt, negativiteit en wat dan ook maar ik kies voor het positieve en I LOVE IT.

  Ohja nog wat minder belangrijk, ik neem nooit mijn gsm mee naar boven in bed én ik lees ook heel veel zonder mijn gsm in de buurt ook tijdens échte tv avondjes met de man leggen we de gsm’s aan de kant. Kleine ingrepen met groot resultaat denk ik.

 2. Ik begrijp je helemaal. Maar mijn ‘liefde’ voor Instagram bekoelde wel toen mijn wachtwoord niet meer aanvaard werd. Bleek dat een of ander persoon met een e-mail adres eindigend op .ru zich van mijn account meester(es) gemaakt had. En toch heb ik mijn pc beveiligd en hoopte ik dat de sociale media dat ook deden. Mooi niet dus, want ook fb werd al enkele keren bedreigd.
  Dus, ik zal mijn internet-vriend(inn)en volgen op hun blog en de andere in het echt. Altijd beter 🙂

 3. Ik heb nog altijd geen idee wat je bedoelt met dat ‘algoritme’. Klinkt wiskundig en daar was ik nooit goed in. 😂 voel me nu wel een heel klein beetje heel erg wereldvreemd?! In elk geval: ik instagram wel nog. En elke like vind ik leuk, maar dat zijn er niet zoveel. Ik kan daar mee leven. Ik zette mijn profiel niet publiek dus ik ga er van uit dat dat deel van de oorzaak is maar eigenlijk maakt het me niet (zoveel) uit. Die stories gebruik ik vrijwel niet. Leuk om te volgen maar ik ben er niet handig mee. Ik zou zeggen: doe waar je je goed bij voelt. Ik krijg vaak de indruk dat jij daar vrij consequent (ms een te groot woord?) in bent dus doe gewoon zo voort? Ik ben het lang niet in alles met je eens, maar het lijkt me dat dat mag? Ik ben ik en jij bent jij. En zo is dat goed.

  1. Als we allemaal hetzelfde zouden denken zou dat ook maar saai zijn he? 😅😅😅 als er maar respect is ondanks anders zijn of denken dan is het allemaal goed 😃😘

 4. Ik vind Instagram een leuk medium voor momenten waarop ik niets te doen heb,zoals nu tijdens de reclame op tv. Ik post wel iets en vind het fijn om likes te krijgen op mijn foto’s, maar eigenlijk vind ik reacties veel fijner. De stories zijn leuk maar ik zet dan vaak mijn geluid af want ik haat het om mensen rond mij te storen met zoiets. Om maar te zeggen dat Instagram op verschillende niveaus kan gebruikt worden. Ben ik dan aan niets verslaafd? Jawel hoor, aan alles waarmee je privé berichten kan sturen want ik ga graag in interactie met mensen dus messenger en WhatsApp da’s nog meer mijn ding. Ook ik heb mensen leren kennen via social media of beterleren kennen en da’s fijn. Ik heb niets tegen mensen die dingen aanvaarden om iets over te posten maar als iedereen exact hetzelfde merk of uitstapje post op 24 h tijd en dan nog eens hetzelfde omschrijft dan heb ik er geen zin meer in. Influencer ok maar graag nog authentiek. Zo vind ik je zetelverhaal top want dat ben jij, da’s niet gelogen.

  1. Snap ik maar wat als ik die zetel nu gekregen had. Was het dan nog oké? Zou ik dan een roze zetel zetten omdat het moet? 😅 ik snap dat je skipt bij veel hetzelfde (je weet trouwens niet altijd vooraf met hoeveel je zal zijn) maar er is een verschil tussen skippen, ontvolgen of lelijk over/tegen iemand doen 😉 zo lang alles met respect verloopt is het mij allemaal goed 🙂

   1. Hihi ik ga er van uit dat je geen roze zetel zet omdat je die toevallig krijgt hoor 😉. Dus van mij had je die mogen krijgen hoor, het gaat erover dat je een roze zetel wou of toch in ieder geval een niet saaie zetel. En dat dat iets over jou zegt, wie die zetel dan betaald heeft is dan minder belangrijk. Ik vind het bvb ook leuker als jullie zelf iets mogen kiezen van een sponsor dan dat je 1 iets specifiek krijgt. (Ik ben dus gewoon een curieuzeneus 😎🙈) Ik ontvolgde tot nu maar 1 iemand waarvan echt alles gekregen was, eens iets persoonlijk tussen vind ik zelf nog fijn ook dus volg ik niet meer maar ik ga daar niet grof op reageren ofzo.

    1. Ah ge dacht die vrouw kiest voor zotte spullen en die man vindt dat goed 😂😂😂😂 ik snap wat je bedoelt 🙂 ik ben trouwens ook een curieuzeneus daarom ben ik denk ik ook zo verkocht aan Instagram 😂😂😂

 5. Allez ik spreek ondertussen bekan vloeiend Spaans. Want als ik niet op instagram zit,is het wel Netflix. En het coole is dus dat die vol staat met Spaanse en Zweedse series. Dat geheel terzijde. Verder ja….ik ben altijd veel te nuchter geweest over sociale media denk ik. Ik maak daar naar hartelust gebruik van,nog van voor den tijd van netlog. Ik spendeer uren op instagram. Maar zonder ambities. En ja ook ik word blij van hartjes. Maar ik word nog blijer van die leuke mensen die ik daar tegenkom. Gewoon zijn zoals int echt, maar dan wel selectief l, want sommige dingen zijn gewoon privé. Ook zoals int echt. Ik blijf daar in geloven haha,kei naïef. Maar het leuke van instagram is dat je ook heel selectief alleen maar toffe dingen kan volgen en zien en al de rest gewoon kan wegfilteren. Iets wat mij op fb al lang niet meer lukt. Ik hoop dat ge deze spirit op instagram blijft verspreiden dan ben ik toch niet helemaal alleen

 6. Looknmeet en icq !! Goede herinneringen aan 🙂

  Ik snap niet al te veel van die hele Instagram heisa, ik wil het ook gewoon niet snappen. Ik poste gisteren een foto en kreeg 4 likes. Ik ben daar blij mee, wat maakt het ook allemaal uit 🙂 (echt!)
  Ik ben verder ook wel echt verslaafd aan Instagram, ik kijk er de hele dag door naar, het blijft een tof ding zolang je de juiste mensen volgt. De pure reclamemensen of mensen die zomaar iets zeggen of posten om populair te worden probeer ik er zo veel mogelijk uit te filteren …

 7. Had ik een hele tijd geleden ook. And I let it goooooooooo!!!!! *insert Elsa* 😀 Nee, echt, al dat gedoe rond die likes en volgers/ontvolgers… I. don’t. care. (anymore. )
  Ik gebruik IG omdat ik het iets heel leuk vind, om zelf op te posten, èn ook om anderen te kunnen volgen. Maar ik ben ondertussen een pak selectiever geworden in wie ik volg (en wie mij volgt). Niet goed voor mijnen zen enzo 😉
  En als een ander meer likes en/of samenwerkingen krijgt dan mij vind ik nu eens helemaal niet erg. Heb dan meestal zoiets van ‘You go, girlllll! (of in de zeldzaamheid: man)’ Gewoon… content zijn voor een ander 🙂

 8. Zoals hierboven al eens werd gezegd: iedereen kiest het pad dat hij of zij wil volgen en niemand moet daar commentaar op geven. Maar die hele competitie heeft er wel voor gezorgd dat ik nauwelijks nog blogs lees. Ik heb echt geen nood aan 10-15 keer dezelfde blogpost, over dezelfde stof, over hetzelfde patroon. Fijn fijn dat jullie dat en masse alweer gratis kregen, maar ik begon die blogs te lezen omdat het authentiek was. Ik ben dan ook afgehaakt omdat het eenheidsworst geworden is. Ik ben verre van jaloers. Ik heb nooit stress om een blogpost af te moeten hebben omdat de mensen van de marketing dat zo willen. Ik kan gerust wel tijd met de kinderen spenderen ipv snel te moeten naaien omdat er iets af moet. Ik instagram graag maar alleen als ik iets leuk te instagrammen heb, niet verplicht elke dag minstens 1 post om de volgers content te houden. Ik doe het voor mij, niet voor iemand anders. En ja ik ben dat wereldje wel blij dat ik de kans kreeg om echte mensen te leren kennen. Dat zeker. Maar het is geen prioriteit.

 9. Ik begrijp het helemaal. We hebben al genoeg gesprekken gehad (over dat domme IG) waaruit jij kan afleiden dat ik gefrustreerd geraak door bepaalde dingen…. Dus ik heb na de zoveelste frustratie besloten om mij wat te distantiëren van bepaalde zaken en dat is me aan het lukken. Ik ben veel rustiger nu. Vind ik het nog steeds een akelig gebeuren bij sommigen? Ja! Maar alles moet je leren relativeren dus ik haal de goede dingen eruit en doe mijn ding. De rest … proberen we dan maar te negeren… Iedereen wil precies een beetje FAME, de ene op een beter manier dan de andere. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat eerlijkheid het langst duurt. Dus voilà. Hahaha. En ik beloof, want we zullen elkaar snel weer zien, om niet meer te zeuren over IG hahahaha.

 10. In de breigemeenschap is op Instagram een hele discussie uitgebroken over ondervertegenwoordiging van niet-blanke vrouwen. De discussie loopt nu al een aantal maanden en ik krijg er een heel dubbel gevoel bij. Het is best een krachtig instrument en het algoritme is allesbehalve neutraal, maar je kan zelf ook heel wat doen. Ik ben een fervent gebruiker maar ik hou niet van de spelletjes. Ik hou wel van de contacten die het oplevert, de aanmoediging, het meeleven,…

 11. Ik begrijp je, en ik volg je nog steeds net omdat je zo eerlijk bent ! Ik vind instagram zalig, en kan er inderdaad uren op scrollen. Ik denk dat ik wel voldoende in staat ben te filteren en het leuke te zien. Maar ojee, wat is er veel negativiteit en jaloezie zeg … Negativiteit negeer ik, op instagram en in het dagelijkse leven, daar probeer ik geen energie aan te verspillen en dat leer ik mijn kroost ook.
  Dankzij jouw prachtig verslag dromen wij nu ook van Zuid-Afrika, dus gewoon jezelf blijven hoor !

 12. Ik vind het vooral verontrustend om te ervaren dat leefwereld van de dochters vooral bestaat uit sociale media, en dat het voor hun nog moeilijker wordt om hier afstand van te nemen. Met al heel wat discussies tot gevolg. Maar ik begrijp je volledig. Het leven is te mooi om wakker te liggen van likes!

 13. Al een tijd geleden heb ik het Instagram en andere sociaal media een beetje los gelaten. Deelde ik enkel wat ik leuk vond om te delen en maakte ik mijn lijst korter die ik volgde om zo enkel te volgen wat ik echt leuk vond om te volgen Ipv jaloers te worden of ergeren.

  Het is jammer dat het moet zoals het moet, maar instagram is een plek voor mij van 2 gezichten. Ik kan daar de mooiste breiwerken vinden en tegelijkertijd jaloers worden op alle sportieve mensen en verdrietig worden van de hatelijke reacties die je voorbij ziet komen.

 14. Het is moeilijk een evenwicht te zoeken in de bestaande tools die er allemaal zijn en ze op een manier gebruiken die ons in balans houdt op een goeie manier.

  Voor mij moeten social media in eerste plaats sociaal zijn en dus contacten met mensen onderhouden. Liefst de mensen die ik ken…nieuwe mensen leren kennen is een bonus. Mijn hoofdplek waar ik meest vertoef is nog steeds Facebook al weet ik dat dit intussen compleet niet meer hip is en meer en meer mensen er minder vertoeven. Het is wel het plekje waar ik met mijn beste vrienden nog vertoef en dus gewoon persoonlijke conversaties kan hebben zonder dat de wereld meeleest.

  Instagram is voor mij anders dan voor jou denk ik. Voor jou is het duidelijk ook meer een middel tot contact dan voor mij. Ik wil gewoon mooie foto’s zien die me een momentje van schoonheid en een momentje van zen geven. Een bloemen close-up, een vogel, een gekke kinder foto die een glimlach op mijn gezicht tovert. Het is gemakkelijk om in contact met mensen te komen die je nog niet kent, maar da’s mijn doel niet.
  Probleem is dat als er geld gemoeid is met een medium, dat het rot wordt. Fake. Hoe populairder accounts worden, hoe faker de content, hoe meer geposeerd, hoe meer eenheidsworst het lijkt te worden, dus ik ben echt de laatste tijd grote kuis aan het houden in wie of wat ik volg. Liever de kleine hobby fotograaf van bij mij om de hoek die foto’s van een insect in de haag in onze straat trekt die 10 likes krijgt, dan een populaire #ootd.
  Het is prima dat jij nog samenwerkingen wil brengen. You do you. Persoonlijk ergerde ik me steeds meer aan reclame omdat ze mijn kleine “zen” momentjes verstoorden. Ik vergelijk wat ik post online meestal met wat ik aan collega aan koffiemachien of aan oude kennis die ik in supermarkt tegen lijf loop zou vertellen: niet mijn grote struggles of zorgen, wel dat ik leuk op reis geweest ben of dat mijn kindjes net school gestart zijn of zo, maar daar ga ik toch ook nooit in 1 adem bij vertellen wat voor merk laarsjes ze daarbij aanhadden? Ik zag eergisteren een aankondiging van een zwangerschap met het merk van trui erbij vermeld. Zou iemand dat ooit in reallife face 2 face doen? Nee toch, dus dat is zo ongelooflijk fake en irritant in mijn persoonlijke mening. Dat vind ik vreselijk misbruik van je kinderen of een topic die veel comments genereert.

  Soit…ik doe dus grote kuis en ontvolg of mute waar ik irritatie voel opwellen. Helaas heb ik jou een tijdje geleden op ig ook ontvolgd. You do you…dus vind vooral je eigen weg op Instagram zoals jij wenst, maar ik merkte dat ik als ik me erger, irritante comments zou gaan posten en da’s ook niet de bedoeling. Daar maak ik ook niemand beter mee. Instagram is gewoon een ander plekje voor jou dan voor mij en dat moeten we van elkaar respecteren. We kunnen in deze maatschappij tegenwoordig ook zo moeilijk omgaan met verschillende meningen op een respectvolle manier. Daar hebben de tools niets mee te maken, dat is ons gedrag.

  Dus ik ben het met je eens: je moet de tools niet weggooien of afschieten. Ze brengen ook veel goeds mee. We moeten wel elk onze weg vinden en ons gedrag aanpassen zodat we er beter van worden. Succes met jouw zoektocht naar evenwicht!