vloggen youtube

Is vloggen het nieuwe bloggen?

vloggen youtubeLet’s face it, we behoren al lang niet meer tot de categorie “jonkies”. Daar waar je vroeger niks snapte over alle verkochte praat over generaties en verschillen, word je nu maar al te vaak met de neus op de feiten gedrukt. Niet dat we nu al persé zo oud zijn, dat niet. Maar wel dat de wereld aan een snel tempo verandert en wij soms al eens moeten toegeven dat het te snel gaat. Daar waar bij jongeren social media en video en van die toestanden al lang zijn ingeburgerd, is dat in mijn generatie absoluut nog niet het geval. Nog niet… maar misschien komt daar wel verandering in.

Want ik zette me al tijden geleden over de schroom dat het in onze, of mijn, leefwereld vaak nog relatief nieuw is. Je verhaal online delen en foto’s tonen, dat is ondertussen een onderdeel van mijn leven geworden. En ik zie het steeds vaker gebeuren.

Maar ondanks mijn behoorlijk digitale adem, ging er in de opleiding toch nog een nieuwe wereld voor mij open. Bijvoorbeeld die van video. Ik geef toe: ik stond daar wat septisch tegenover. YouTube, dat gebruikte ik tot enkele weken terug enkel en alleen om Bumba en K3 op af te spelen. En ja ook om tutorials te vinden over hoe je bijvoorbeeld een kapotte vaatwas herstelt. Maar de wereld die je ervaart overbrengen via bijvoorbeeld video, nope dat zag ik mezelf nog niet zo snel doen.

Maar wanneer vloggers les komen geven en je interesse in het medium gewekt wordt, kan een mens van gedacht veranderen. Ik nam mijn eerste stappen in het monteren van een video en kreeg goesting in meer. Maar omdat ik niet beschik over de meest fancy beelden en een mens ergens moet beginnen, smijt ik mij in het vloggen.

Vloggen watteuh? Bloggen via video is dat dus. Geen paniek voor zij die meer houden van het geschreven woord en video maar niks vinden. Kindje nummer één zal altijd deze webstek blijven. Vloggen wordt dus geen alternatief voor het bloggen. Maar ik moet met iets mijn video-skills oefenen. Bij deze dus mijn eerste ‘vlog’ waarin ik nog iets meer vertel over het waarom van dit alles. Amateuristisch tot en met, misschien zelfs saai. Daar mag je zelf over oordelen. Maar via deze weg hoop ik binnen een aantal maanden te kunnen tonen dat ik gegroeid ben. Dus kijken jullie mee?

Wil je dat vloggen van mij blijven volgen? Abonneer je dan even hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties

 1. voorlopig ben ik zelf nog niet overtuigd van vloggen maar dan vooral omdat ik ten eerste mezelf niet vind plakken op video 😉 en ten tweede meestal blogs lees op dode wachtmomenten en nooit oortjes bij heb, een video is op zo’n moment dan ook vrij vervelend 😉
  maar have fun!

 2. Ik lees blogs (en andere social media) echt tussendoor, meestal al “multi-taskend”: tijdens de lunch op werk, voor de tv, op WC (ja geef toe, wie niet), in een wachtzaal enz enz. Meestal plaatsen waar geluid storend is. Andere blogs met vlogs…daar sla ik doorgaans de vlogs zelf over.

  Ik weet echt dat de jongere generatie vooral op youtube zit en andere media met bewegend beeld, maar het zegt me niets. De kwaliteit van video-inhoud ligt volgens mij ook vaak lager omdat je minder gedwongen bent om direct de essentie te tonen zoals met een foto. ‘k heb nu uit nieuwsgierigheid speciaal eens je eerste vlog met koptelefoon bekeken en het klopt wel denk ik dat je iemand via een vlog beter leert kennen.

  Maar naast het feit dat voor mij het geluid een doorslaggevend argument is om geen vlogs te bekijken, merk ik ook dat ik ongeduldig ben en liever zelf in controle zijn van het tempo. Bij Instagram of fb of snapshat stories heb ik hetzelfde probleem. Bij een blog kan je meer scannen of je het interessant vindt, maar bij video ben je afhankelijk van het tempo en de verhaallijn van de maker.

  ‘k vind het leuk voor jou dat je ermee aan de slag gaat en het hier gewoon eerlijk durft gebruiken en we je groeiproces erin mogen meemaken. Maar ‘k zit dus eerlijk gezegd niet op vlogs te wachten.

   1. haha, ik dacht opeens aan iets. Misschien kan je voor ons – de oudere niet-video minded generatie lezers – een geluidsloze vlog maken. Mime bijvoorbeeld :p. Dat zou nogal een niche zijn. Dan zou ik zeker kijken 😉