‘t Is hier weer vollen bak ‘ziektekiemen killen.’ Axelle, broer en zelfs papa krijgen de ‘eer’ om te vechten met allerlei vieze beesten. Dat moeders planning daardoor grondig in de war komt, tjah, daar is niet veel aan te doen. Bijgevolg zeulde ik gisteren zieke Axelle mee naar de winkel, want eten komt helaas nog altijd niet uit zichzelf op tafel. Aan de kassa lichte stress toen Axelle besliste om te protesteren. Iets van ‘Ikke doen.’ U kent het wel.
1Aangezien ik mij voorgenomen heb het rustiger aan te doen met haar, deed ik een hele uitleg in de hoop haar tot rede te brengen. De kassierster pikte erop in en bevestigde heel erg hard dat mama’s eens ze mama zijn altijd handen tekort hebben. Ik moest lachen en wist meteen ook zij is mama. Maar er zijn nog véél meer herkenbare momenten , dus bij deze mijn ‘Je weet dat je mama bent als..’-lijstje:

… je dag begint eens die kleine koters in bed zitten
Ook al heb ik kinderen die niet continu entertainment van mama nodig hebben, nog middagdutjes doen en ‘s nachts slapen als gekken, toch heb ik wel dat gevoel. Bedtijd is party time voor mama. In mijn geval staat dat gelijk aan naaien, breien of iets anders creatief, blogs en boeken lezen, mijn favoriete tv-programma’s bekijken, online shopping en ga zo maar door. Voeg daar nog eens de tijd aan toe die doorgebracht wordt met manlief, dan verschiet je er zeker niet van dat ten huize Liesellove het licht systematisch veel te laat uitgaat en ‘s morgens de wekker altijd naar de andere kant van de kamer gegooid wordt?

… je gaat shoppen voor jezelf en thuis komt met zakken vol kinderkleding 
Hoe hard ik het mezelf ook voorneem, ga ik shoppen dan beland ik altijd op de kinderafdeling van winkels en passeer ik toch snel even langs mijn favoriete kinderwinkels. Alsof het nog niet erg genoeg is kan ik zelfs online niet shoppen voor mezelf. Eens ik alles heb bekeken voor de kids ben ik al lang veel te moe (of is de portemonnee veel te leeg) om nog voor mezelf te shoppen.

… je kleding systematisch vol vlekken zit
Werkelijk, ik heb geleerd mijn kleding te checken voor ik ergens naartoe vertrek! Want 90% van de tijd hangt er wel snot, slijm, kwijl en/of etensresten ergens te pronken op mijn outfit. Helaas ontdek ik ook super vaak de vlek(ken) te laat.


… je smartphone vol wazige foto’s staat die je toch niet kan wissen 
Als babymama staat je telefoon allicht vol met foto’s van je kind en herken je deze misschien nog niet. Maar geloof me, als je kind peuter wordt en doorgeeft dat mama altijd foto’s maakt dan word je smartphone vaak geleend door dat desbetreffende kind met veel wazige en vreemde foto’s tot gevolg. En wissen? Tjah, dat gaat niet hé want tjah die kleine uk heeft die wel gemaakt hé…

… je alle voornemens over wat je als mama nooit zou doen over boord hebt gegooid sinds je effectief mama bent
Ik was zo éné, die zich van alles voornam toen ik nog geen moeder was. Achteraf gezien waren die voornemens eigenlijk te belachelijk voor woorden want sinds ik moeder ben heb ik al véél principes achterwege gelaten, haha!

… je met publiek naar het toilet gaat
Er zijn zekerheden in het leven: glip je weg om naar het toilet te gaan dan hoor je vijf seconden later wel ‘maaaammaaaaaaaa’ roepen en in alle andere gevallen stappen ze gewoon al mee naar het toilet nog voor je kan zeggen ‘Ik ga even naar het toilet.’

… je jezelf afvraagt hoe moeders dat vroeger deden zonder smartphone en al
Serieus zeg, ik weet niet hoe het bij jullie zit maar hier heeft dat ding mij al vaak de redding gebracht. De smartphone blijkt hier ideaal te zijn om Axelle braafjes op restaurant te laten zitten, te laten wachten in de wachtzaal van de dokter, …  Waar we ook zijn op verplaatsing, als het echt niet meer kan dan is het mijn redder in nood!

… je blij bent je koters ergens af te zetten maar ze vijf minuten later al te missen 
Niet makkelijk je kids ergens droppen om daarna een weekendje erop uit te trekken met je partner, vriendinnen of gelijk wat. Hoe hard je ook uitkijkt naar die me-time, op het moment dat ze effectief niet meer bij je zijn blijft er toch altijd een stukje van jezelf aan die koters denken. We gaan dus graag weg maar oh wat pikken we de kids toch ook super graag terug op!

… je last hebt van schouder en nek 
Hoe goed je lijf ook in elkaar zit, eens je met een Maxi Cosi mag sleuren krijg je gegarandeerd last van een stijve nek en pijnlijke schouders.

… je eindeloos kan doorgaan over al die ervaringen en gedachten die pas hebt als je mama bent! 

Herkenbaar voor jullie? En oh vul gerust de lijst aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. Oh zo herkenbaar :)
  Die momenten na bedtijd zijn ALTIJD te kort (want er moet vaak ook nog wat huishoudelijks gebeuren naast alle leuk stuff). Oh en hoe later je zelf gaat slapen, hoe groter de kans dat ze net die nacht NIET doorslapen. Karma.
  Ook dat shoppen is herkenbaar. Ik ging in januari 2 dagen shoppen met mijn buurvrouwen (dagje Maastricht + dagje Maasmechelen) en had buiten kinderkleding (voor de peuterkleuter en de baby-op-komst) … 2 doosjes thee bij. Ok shoppen voor jezelf tijdens een zwangerschap is iets minder evident, maar toch, het was confronterend :)
  Oh en dat plassen met publiek is ook een heel typische hier. Meestal ben ik al verloren bij de aankondiging ‘mama gaat even naar het toilet, schatje’ waarna ik prompt het antwoord ‘ikke mee!’ krijg. En dan vooral moet proberen dat ze niet met-de-rol-wc-papier-gaat-lopen/de-wc-borstel-uit-de-pot-haalt/wc-papier-begint-te-scheuren/het-handdoekje-in-de-pot-gooit …

  Maar ik zou ze niet kunnen missen!

 2. Natuurlijk erg herkenbaar!! Sinds ik mama ben, draag ik dus bijna altijd een sjaal… ahja, om de vlekjes te verbergen die ik pas later opmerk ;)

 3. Zo herkenbaar en leuk!
  Ik zou aanvullen met…als je heel erg natte zoenen leuk vindt (als ze van je kindje komen toch)
  …als je een eeuwigheid nodig hebt om ergens heen te gaan en enkel de laatste minuut daarvan kan gebruiken om jezelf klaar te maken.
  …als je altijd een stukje speelgoed bij je hebt.

  1. Ik heb buiten wat speelgoed of een pop of knuffel, ook nog steeds vochtige doekjes bij, altijd. Terwijl mijn dochter toch al 4 jaar is

 4. ik zeg tegenwoordig: ‘ik ga naar het toilet, ga je mee?’ Nooit gedacht dat die woorden uit mijn mond zouden komen. Maar ik weet dat er anders toch protest is als de deur toegaat, en dan zit ik liever ‘op mijn gemak’ met één of meer kindjes in de toiletruimte :-)

 5. Zo herkenbaar! Ik liep gisteren de hele dag met een melkplek op mijn schouder. Pas s avonds gemerkt.
  Wat bij mij echt nop op de lijst past is dat ik ineens gesprekken voor over stoelgang, eetlust, pampers, overgeven,… de gesprekken worden er iet altijd smakelijker op ☺

 6. Man,man wat is dit herkenbaar! Moest spontaan lachen als ik je post las…
  En chapeau Lies, je kan alles zo prachtig verwoorden! Je blog is een must om te lezen!