Kassel, gelegen in de Duitse deelstaat Hessen aan de Fulda, ligt op zo’n 5 uren rijden van Gent. Het is daarom de perfecte uitvalsbasis voor een verlengd weekendje weg en het dient zeker als fantastisch startpunt wanneer je een roadtrip door Duitsland wilt maken. Maar Kassel kennen we natuurlijk ook van de gebroeders Grimm. Het is hun voormalige woonplaats en startten hier met hun beroemde sprookjesverzameling. Het spreekt dan ook voor zich dat wanneer je Kassel bezoekt, je het Gebroeders-Grimm-museum, dat op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat, moet bezoeken. Daarnaast is er nog zoveel te beleven, waardoor je Kassel zeker op je bucketlist moet plaatsen.

4 x leuks te doen met kinderen in Kassel

GRIMMWELT

Gezien Kassel de voormalige woonplaats vormt van de gebroeders Grimm, spreekt het voor zich dat hier een museum, gewijd aan hun leven, gevestigd werd: GRIMMWELT. Het ligt op een heuvel op loopafstand van het centrum en na het bezoek is het zeker de moeite te genieten van de omgeving. Maar eerst het museum in…

Hier leer je alles over het leven van de gebroeders Grimm en al hun levenswerken. De meesten kennen hen natuurlijk van de vele sprookjes zoals Doornroosje en Sneeuwwitje. Maar snel ontdek je in GRIMMWELT dat hun grootste levenswerk niet de sprookjes maar het creëren van het Duitse Woordenboek, kortweg De Grimm, is. Dit deel van hun leven kent een bijzondere plek in het museum en voelt misschien iets minder kindvriendelijk aan. Maar met je eigen nodige enthousiasme en verbeelding maak je van dit gedeelte ook een toffe ervaring. Hun geduld zal beloond worden in het tweede gedeelte van de tentoonstelling, het deel over de sprookjes. Hier kunnen ze zelf van ‘spiegeltje, spiegeltje, aan de wand’ doen, zichzelf zien zitten in een scherm aan tafel met de 7 dwergen en zoveel meer. Een ander erg fijn aspect zijn de vele tekeningen die je er kan bewonderen, gemaakt door Ludwig Emil Grimm, de jongere broer van de gebroeders Grimm.

Als gezin ben je op een uurtje of twee rond. Wil jij je echt volledig verdiepen in hun leven? Dan mag je wel wat extra uurtjes rekenen. Openingsuren en prijzen via de GRIMMWELT-website.

Staatspark Karlsaue

Karlsaue is een openbaar park binnen Kassel met de nodige barokke tuinelementen. Het werd in 1785 heraangelegd maar het dateert al van 1680!!! Het is een gigantisch park waar je veel rechte lanen en kanalen vindt maar ook kleine meertjes met veel groen en bomen rondom. In het park vind je het eiland Siebenbergen waar je een grote verscheidenheid aan planten, heesters, struiken en bloemen vindt. Dit gedeelte bezochten wij, wegens tijdsgebrek, niet maar vanop een afstand zag het er wel de moeite uit. Aan de ingang van Siebenbergen kan je trouwens heerlijk lunchen.

Het is erg fijn wandelen door het park en het ligt vlakbij GRIMMWELT. Heerlijk als je op zoek bent naar rust en natuur. Kinderen kunnen er rennen en je komt er ook speelpleintje tegen wanneer je vanaf Siebenbergen richting GRIMMWELT stapt.

Naast de oranjerie staat het “Marmorbad”-paviljoen (marmeren bad), waarin zich een van de belangrijkste pronkvertrekken uit de Duitse barokperiode bevindt met verfijnde sculpturen en reliëfs.

Bergpark Wilhelmshöhe

Wijzelf waren maar uiterst kort in Kassel en konden hierdoor Bergpark Wilhelmshöhe niet bezoeken. Toch vermeld ik graag dit 560 hectare grote werelderfgoed (en dat sinds 2013.) Het park werd aangelegd vanaf 1696 en werd gebouwd op een helling van het Habichtswald-bos. Het duurde ongeveer 150 jaar voor het voltooid werd. In dit park vind je onder meer diverse watervallen en kastelen. Op het meest westelijke en hoogste punt van het park vind je Hercules, een beeld van 71 meter hoog. Trek je wandelschoenen aan als je tot boven wil klimmen want alleen al tussen het beeld en het kasteel Wilhelmshöhe bevinden zich ongeveer 230 hoogtemeters! Grootste aanrader volgens ons? De trick-fonteinen! Leuk weetje hierover: het complex wordt aangedreven door enkel en alleen natuurlijke kracht van het water. Voor één doorloop van de waterpartijen is 750000 liter water nodig. Dit verzamelen ze in grote poelen boven het bergpark en die worden uitsluitend gevuld door regen en natuurlijke instroom!

Timberjacks

Timberjacks is een Restaurant gelegen aan de rand van Kassel. Je kan hier terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. Je vindt nog een aantal andere vestigingen van Timberjacks in Duitsland. De setting (en het lekkere eten natuurlijk) maakt dat dit een must do is wanneer je in Kassel bent. Het restaurant doet erg Amerikaans aan en die sfeer is direct ook de reden waarom je hier eens naartoe moet. Grote ruimtes, mooie inrichting, giga bar, … Foto’s vatten de ervaring beter samen dan ik kan doen met woorden. Je vindt hier ook vegetarische opties maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat je hier enkel naartoe komt als vleeseter. Je ziet namelijk het vlees hangen en ik kan me voorstellen dat dit niet erg fijn is als niet-vleeseter. Bij Timberjacks vind je trouwens ook mogelijkheden om te slapen.

Waar slapen in Kassel?

In Kassel heb je heel wat mogelijkheden om te overnachten: van mooie campings tot toffe hotels. Wij kozen enkele plekken uit. Zelf verkiezen wij voor een roadtrip natuurlijk een toffe camperplek maar een fijn hotel is natuurlijk ook mega plezant.

Wat je ook interessant kan vinden:
Met kinderen op verkenning door Duitsland

Familietrip naar het Zwarte Woud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.