bewust fulltime kolvenWie me op Instagram volgt zag het allicht al passeren: ik kolf fulltime en koos daar bewust zelf voor. Hier en daar word ik voor zot verklaard en krijg ik niet zo passende en eerder onlieve reacties. Gelukkig lig ik daar bij een vierde kind niet meer wakker van en zie ik vooral hoe mensen enthousiast reageren. Velen hebben echter vragen over het waarom van mijn keuze en hoe dat dan allemaal loopt. Met een klein hartje blog ik dus over dit thema. Om jullie wat achtergrond te bieden maar ook omdat ik heel veel vragen kreeg van mensen die plots nog een andere optie als mogelijkheid zien dan of borstvoeding of flesvoeding.

Maar voor wie verder leest en mogelijks wil reageren: be gentle!

Mijn inbox op Instagram werd overspoeld met berichtjes van mensen die, elk om hun eigen reden, geen borstvoeding meer kunnen/willen geven bij een volgend kindje. Bij twijfel kan je altijd een professioneel iemand contacteren natuurlijk. Maar in mijn eigen zoektocht naar het voeden van je baby is er nooit iemand die een tussenweg heeft voorgesteld. Het is ofwel borstvoeding, ofwel flesvoeding en het debat over die keuzes lijkt steeds harder gevoerd te worden. Zelf krijg ik hierdoor het gevoel dat je moet kiezen voor een kamp, waarna je sowieso door het tegenkamp belaagd wordt met allerlei mottige opmerkingen. (Bij wijze van spreken: de meerderheid van de moeders, welke keuze ze ook maken, is respectvol naar andere moeders maar het zijn de nare opmerkingen die helaas blijven hangen.)

Omdat het voeden van je baby een moeilijk bespreekbaar thema is, twijfelde ik echter enigszins of ik mijn keuze wel openbaar wou maken. Ik voel me echter veel sterker in mijn schoenen staan dan alle andere keren. Weinig last van baby blues en 100% zeker over mijn keuze. Maar voor wie verder leest en mogelijks wil reageren: be gentle!

Waarom niet rechtstreeks aanleggen en kiezen voor fulltime kolven?

Heel wat van mijn volgers hebben positieve ervaringen bij borstvoeding. (Gelukkig maar!) Na mijn mededeling kreeg ik dan ook al snel de vraag waarom ik voor een ingewikkeld proces kies van kolven, flesjes en steriliseren. “Dat is jezelf toch extra veel werk aandoen?!?” Ik begrijp die reactie natuurlijk wel. Maar geloof me, voor mij voelt dat kolven niet aan als een extra werkje. Net zoals wanneer je aanlegt of flesvoeding via poedermelk geeft, ervaar je voedingsmomenten ook bij bewust kiezen voor kolven niet als extra werk. (Ik kan me niet uitspreken over mensen die noodgedwongen moeten kolven, dat lijkt me een ander verhaal.) Het klinkt gek en natuurlijk is het intensief maar omdat ik 100% achter deze keuze sta, voelt het heel normaal aan.

In mijn ervaring met het geven van borstvoeding kan ik niet zeggen dat borstontstekingen, kloven etc. mij in die mate getraumatiseerd hebben dat ik het absoluut niet meer wil doen. Op zich heb ik nooit extreem fysieke problemen gekend door het aanleggen. Ook geen problemen met het op gang brengen van de productie. Wanneer ik dit zeg tegen mensen, begrijpen velen al helemaal niks meer van mijn keuze. Maar eigenlijk is mijn antwoord helemaal niet zo ingewikkeld. Hoe gek dat ook moge klinken, het lijkt wel alsof mijn hoofd niet gemaakt is om borstvoeding te geven. Het voelt gewoon niet goed aan. Het genieten waar sommigen over spreken, dat heb ik nooit ervaren. Integendeel zelfs, ik vind het een ongelooflijk stresserend gebeuren en zie dan op tegen elk voedingsmoment.

Happy mama = happy baby is voor mij dus een uitspraak die ik helemaal volg.

Verder heb ik ook helemaal niks met voeden in het openbaar. (Even voor de duidelijkheid: ik heb absoluut geen problemen met moeders die hun kind in het openbaar voeden. Het zou als een normaliteit bekeken moeten worden, i.p.v. iets vreemds. Maar in mijn eigen geval voel ik me daar dus niet goed bij.) Teveel schroom of zo iets. Een oncomfortabel gevoel, gène, … Noem het zoals je wil. Ik heb het bijna altijd proberen vermijden. (Yup, de liefde voor kolven is er dus al sinds kind 1, haha.

En dan is er dus ook nog dat stresserend gevoel. Ik vermoed dat dit komt doordat ik graag de controle houd over zaken. Axelle was een baby die door haar verborgen reflux vaak alleen maar wou aanliggen. Het niet weten of ze nu dronk of iets anders deed, of ze honger had of iets anders… Ik vond dat vreselijk en dat trok mijn gedachten in een negatieve spiraal. De dag dat ik volledig overstapte naar flessen was voor mij een extreme opluchting. Alsof er een last van mijn schouders viel waardoor ik eindelijk ook kon genieten van de voedingsmomenten.

Happy mama = happy baby is voor mij dus een uitspraak die ik helemaal volg. Gewoon omdat ik dat aan den lijve heb ondervonden. Misschien vind je die keuze wel egoïstisch. Het feit dat een moeder zich niet volledig kan opofferen voor haar baby. Ikzelf bekijk dit echter op een andere manier. Rekening houdend met verschillende factoren maakt dat je als moeder beslissingen kan nemen die voor alle leden van het gezin goed zijn, inclusief voor moeder zelf. Dus ja als flesvoeding beter werkt voor een gezin dan hoeft daar volgens mij niemand een oordeel over te vellen, net zoals er geen oordeel geveld moet worden over moeders die langdurig borstvoeding geven. Of zoals in mijn geval: moeders die ervoor kiezen om af te kolven i.p.v. rechtstreeks aan te leggen.

Hoe gaat fulltime kolven in zijn werk?

Wanneer je fulltime wil kolven dien je dit op het verloskwartier dadelijk mee te delen. In mijn geval, want ik had veel schrik voor dat moment, werd daar gelukkig positief op gereageerd. Ik had een hele uitleg klaar zitten waarom ik dit wil doen maar werd daarin snel onderbroken met de woorden dat er nog vrouwen zijn die hier bewust voor kiezen. En bovenal dat het voor hen helemaal ok is.

Na de bevalling en als je eventjes bekomen bent, krijg je de opdracht om handmatig melk in een lepeltje af te kolven. De vroedvrouw toont je hoe je dit moet doen maar er bestaan ook heel wat filmpjes over. Dus wil je je vooraf voorbereiden, dan kan dat. Dat handmatig afkolven moet je gedurende 24 uren blijven doen en is eigenlijk echt niet moeilijk. Machinaal kolven is dan nog te moeilijk door het colostrum. Na 24 uren kan je starten met elektrisch kolven, al werd mij op de materniteit aangeraden om na machinaal te kolven ook nog eens handmatig te proberen. Dat zou een extra boost geven.

De productie moet je dus volledig zelf opbouwen en in stand houden.

Bij fulltime kolven moet je de productie volledig zelf op gang brengen en daar zit de valkuil. Kies je hiervoor dan moet je jezelf er bewust van zijn dat je in de beginfase echt met heel grote regelmaat moet kolven. Er wordt aangeraden sowieso 8 keer per dag te kolven. Minder is niet productief voor de borstvoeding, meer kan natuurlijk nooit geen kwaad. Dit is best intensief en je mag je vooral niet focussen op de soms zeer kleine hoeveelheden die je in het begin afkolft. Je kindje in de buurt hebben helpt trouwens. En niet te vergeten: wanneer baby’s hun sprongetjes maken en dus vaker nood hebben aan aanliggen (en zo de borstvoeding zich aanpast aan hun behoeften), moet je wederom zelf de productie beïnvloeden door op die momenten terug vaker te kolven.

De productie moet je dus volledig zelf opbouwen en in stand houden. Via ervaringen van andere moeders heb ik begrepen dat dit ook effectief lukt. Op Instagram reageerden trouwens verschillende moeders die maandenlang fulltime gekolfd hebben, zonder enig probleem. We zien dus wel hoe dat hier loopt… Ondertussen ben ik al 11 dagen bezig. Mijn productie kwam vrij snel goed op gang en net zoals bij het aanleggen, heb ik last van stuwing en moet ik met regelmaat afkolven. Vergeten kolven kan ik dus niet meer want anders krijg ik het gevoel alsof mijn borsten gaan ontploffen, haha.

Bij fulltime kolven is het niet oninteressant om thuis voor een degelijk kolftoestel te gaan dat het drinkgedrag van een baby nabootst. Zeker in de eerste periode is dat een aanrader. Ikzelf huurde een toestel, op aanraden van de materniteit, bij de thuiszorgwinkel van Ardo. Ik kolf dubbelzijdig met dit toestel, het doet wat het moet doen en het is ook nog een beetje lief voor de tepels. Niet met elk toestel is kolven namelijk even aangenaam. In het ziekenhuis had ik soms echt pijn, wat uiteindelijk niet de bedoeling is. Je kan ook bij je apotheek een toestel huren maar het grote nadeel is hier de kostprijs. Ik betaal nu €16 voor een maand daar waar ik bij de apotheek afhankelijk van het toestel minimaal €1,5 tot maximaal €3 per dag diende te betalen.

Verder heb ik ook een handkolf liggen zodat ik op verplaatsing makkelijk kan kolven. Ondertussen loopt trouwens de productie zo goed dat ik de handkolf steeds vaker gebruik. Klinkt misschien als meer werk maar ik kolf er sneller meer melk mee af. Een degelijk toestel dat het drinkgedrag nabootst, is dan ook vooral in de beginperiode nodig (i.f.v. je productie). Huur je dus bijvoorbeeld dergelijk toestel via de apotheek omdat de thuiszorgwinkel enkel eenvoudige toestellen ter beschikking heeft, dan kan je na een tijdje overstappen op een eenvoudig toestel.

Zij bepaalt.

De handkolf neem ik ‘s nachts ook mee naar boven. Elektrisch kolven doe ik ‘s nachts niet (met uitzondering van de eerste dagen). In de informatiebundel bij mijn kolftoestel werd aangeraden één keer een uur of 5 a 6 tussen te laten en dit doe ik dan ook ‘s nachts. (Tenzij je teveel melkproductie hebt en kolven noodzakelijk is.) ‘s Nachts kolf ik dus niet tenzij ik aanvoel dat het nodig is. Wanneer Estelle gedronken heeft en nog even ligt te bekomen, kolf ik dan snel eventjes af. Maar dus niet elke nacht.

Veelgestelde vragen op Instagram

 • Hoe zit dat met de afwas? Ik zei het eerder al, voor mij voelt het kolven niet aan als extra werk. Natuurlijk moet je bij dit verhaal wel weten dat je naast voeden en kolven ook dient te steriliseren. Ik doe dit éénmaal daags wat betekent dat ik voldoende flesjes en potjes in huis heb zodat ik 24 uren kan doorkomen. ‘s Avonds was ik alles af met de avondafwas. Ik vermoed dat ik bijgevolg per dag 5 minuutjes langer aan de afwas sta, dat valt goed mee he? Steriliseren doe ik in de microgolfoven.
 • Hoe lang wil je afkolven? Ik heb mezelf geen termijn opgelegd. Geen druk, geen gedoe bij kind vier. Sowieso plan ik niet langdurig borstvoeding te geven. Langdurig als in een jaar of langer. Maar verder heb ik er dus geen idee van. Er zijn zoveel factoren die hierin meespelen. Misschien ben ik het binnenkort al helemaal beu of valt mijn productie stil. Of mogelijks is het toch te intensief in combinatie met mijn drie andere kinderen of vind ik het toch te onpraktisch wanneer ik terug veel buiten kom. We zien wel…
 • Welke hoeveelheid bied je aan? De hoeveelheid melk die ik aanbied, baseer ik op de vorige voedingen. Drinkt ze een bepaalde hoeveelheid helemaal leeg, dan doe ik er de volgende keer iets meer melk in. Niet omdat Estelle dit dan persé moet opdrinken. Wel omdat ik zo minder kans heb dat ze gulzig helemaal haar fles leegdrinkt en zo veel lucht binnen zuigt. Verde beslist zij echter zelf hoeveel ze drinkt. Flesvoeden betekent niet automatisch dat je een bepaalde hoeveelheid in je kind wil rammen. Zij bepaalt.
 • Kolf je meer dan je geeft? Ik kolf ondertussen meer melk dan ik effectief geef aan Estelle. Dat was vooraf ook het plan al weet je niet als dit zal lukken natuurlijk. Een voorraadje melk leg ik dus aan in mijn diepvries. Mijn bedoeling is om die voorraad zo groot mogelijk te maken zodat eens ik wil stoppen met kolven (of het niet meer lukt), ik toch nog een tijdje kan doorgaan met het aanbieden van borstvoedingsmelk.

Ik hoop alvast dat ik jullie met deze blogpost wat meer inzicht heb kunnen geven in het waarom en het hoe. Verder hoop ik natuurlijk ook dat ik niet als zottin wordt bekeken of veroordeeld wordt in mijn keuze. Het is héél wat om open te zijn over de moederlijke keuzes die je maakt, al zeg ik het zelf. Ik leerde vooral dat je echt moet doen waar jij je als moeder goed bij voelt. Overweeg je dus zelf deze keuze, wacht dan niet af met het stellen van die vraag tot in het verloskwartier maar probeer vooraf even te informeren hoe de materniteit tegenover deze keuze staat. Helaas kreeg ik ook verhalen doorgestuurd van ziekenhuizen waar men deze keuze weigerde te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

51 reacties

 1. Happy mama = happy baby, mooie samenvatting van het verhaal. Ik heb medisch moeten kolven, een heel ander verhaal. Dus ik was best nieuwsgierig waarom je er bewust voor koos. Moedige beslissing, ook om het onder de aandacht te brengen

  1. Ja als je het verplicht moet doen is het een heel ander verhaal. Eigenlijk is het met elke situatie zo. Als het moet voelt het vaak niet goed. Kies je er bewust voor dan gaat het vaak wel goed.

 2. Leuk dat je dit deelt! Ik kolfde bij alletwee 4 maanden af. Bij baby 1 ging rechtstreeks drinken niet. Veel mensen verklaarden mij zot dat ik kolfde maar ik voelde me daar goed bij.

  1. Fijn om dit artikel tegen te komen. Hier een mama die heel graag bv had willen geven, maar door tepelkloven, gesukkel met tepelhoedjes, scherpe nageltjes langs de pijnlijke borst ook gestart op dag 4 met full-time kolven. Op zich niets mis mee, maar als ik foto’s zie van moeders die bv geven, is er toch wel elke keer iets in mij dat knakt.

 3. Mijn kinderen zijn ondertussen 7 en 8 jaar en telkens als ik discussies over bv hoor,moet ik denken aan die moeilijke periode. Ik voelde het ook helemaal niet en wou ook full-time kolven. Door negatieve reacties van omgeving en zelfs vroedvrouwen heb ik het te snel opgegeven. Had ik toen jouw verhaal gehad,ik had kunnen doordoen! Merci om dit te delen,ook al is het voor mij niet meer aan de orde….het deed deugd ?

 4. Serieus, ziekenhuizen die deze keuze niet willen volgen? Dat is onnozel! Deze keuze zeker niet. Hoewel ik graag had aangelegd weigerde mijn oudste. Zodra ik mn bh opendeed veranderde ze in een woeste baby die niet aan wilde happen. Ik heb toen 6 maanden gekolfd en daar geen enkel probleem mee gehad. Bij de tweede gong de BV initieel goed, maar na 9 dagen was ik ‘leeg’. Daarna kreeg ze 1 voeding uit de borst, de rest allemaal gekolfd. Gaf rust ipv stress, en je geeft ze toch de optimale melk. Zet ‘m op!

 5. Zucht. Ik typte een lange reactie en die is nu weg. In ieder geval hier ook 6 maanden fulltime gekolfd, en ging prima!
  Zot dat ze dat op sommige plekken niet accepteren. Succes!

 6. Mooi dat je dit hier neerschrijft want er is idd heel weinig gekend over deze keuze. Ik deed het zelf ook bijna een halfjaar, noodgedwongen weliswaar. Fenn werd te vroeg geboren en had onvoldoende zuigkracht om bv te drinken. Dus ging ik kolven en kreeg hij de moedermelk via een flesje (drinken van een fles vraagt minder inspanning van de baby dan drinken aan de borst). Elke voeding werd hij eerst aangelegd pas dan een flesje. Gaandeweg werd zo zijn zuigreflex sterker tot we volledig op bv konden gaan. Jammer genoeg bleek dat bij mij heel pijnlijk owv ziekte van Reynaud . Ik ging terug volledig kolven omdat ik de intensiteit van de machine kon instellen en zo wat minder pijn had. Maar plots had ik er genoeg van… Na zo’n 5m vrij snel afgebouwd. Ook bij baby 2 opnieuw bv geprobeerd. Zij was wél een goede drinker maar ook daar jammer genoeg onmiddellijk die felle pijn dus meteen gestopt. Chapeau dat je hier bewust voor kiest en het ook wat meer onder de radar brengt. Maar idd zoals je zegt: iedereen doet waar hij zich goed bij voelt!

 7. Zo fijn van jou dat je dit deelt! Dit had ik graag 12 jaar geleden gelezen. Bij de eerste liep ik echt een borstvoedingstrauma op. De andere 3 kregen om die reden van in het begin flesjes. Happy me, happy baby inderdaad. Jouw redenen zijn trouwens heel herkenbaar!

  1. Wel ja, absurd dat ik het eerst bij een vriendin moest zien om te beseffen dat er dus ook nog een andere optie is en dat niks zwart of wit is. Ik hoop dat met het delen van mijn verhaal meer moeders echt bewust kunnen gaan kiezen voor wat ze willen doen. ❤️

 8. Respect voor je beslissing en het delen! Ik voedde mijn vijf kids aan de borst, de eerste twaalf weken en de hekkensluitende tweeling anderhalf jaar, en dat voelde voor mij het best. Heel mooi omschreven hoe het voor jou voelt, hoe jij het doet, hoe het voor jou werkt en hoe je het doordacht hebt <3

 9. Borstvoeding via full time afkolven werd noodzakelijk omdat mijn oudste zoon totaal niet dronk aan de borst. De laatste nacht in het ziekenhuis kwam het voorstel tot kolven. Veel tijd om na te denken of mij voor te bereiden was er niet. Uiteindelijk heb ik het twee maand gedaan om dan over te stappen op flesvoeding. Totaal geen spijt van beide beslissingen maar het heeft nooit zo goed gevoeld als jouw beschrijving. Goed om te lezen dat het ook anders kan. ❤

  1. Bewust kunnen kiezen zorgt er natuurlijk voor dat je jezelf goed voelt bij een situatie. Helaas krijg je niet altijd de keuze. De moment dat ik voor fv kies zal ik me ook niet slecht voelen maar wederom is dit omdat ik deze keer vooraf echt bewust heb nagedacht over wat ik wil.

 10. Na een lange werkdag heb ik niet meer de concentratie om je stuk helemaal te kunnen lezen, maar ik wil je laten weten dat ik bewondering heb voor jou vanwege het fulltime kolven!

 11. Heel interessant en goed geschreven! Ik denk dat het echt heel nuttig is om dit eens te lezen en ik hooo echt dat je enkel maar mooie reacties krijgt, want dat verdien je! Zoals je zegt, je moet echt je gevoel volgen en een happy mama is een happy baby! Als er 1 ding is waarvan ik vind dat alle (aanstaande) mama’s het moeten horen, is het dat wel! Je doet het geweldig! Geniet ervan!

 12. Super wat je doet! Ik ben momenteel bv aan het geven aan baby 2 die nu 5 weken is en ik ken het gevoel van het niet leuk vinden om bv te geven in het openbaar en de stresmomenten. Mijn eerste zoon voelde die stres en wou ook daarom niet meer drinken na 3 maand. Zo ben ik dan noodgedwongen gestopt. Nu ben ik rustiger maar toch zit ik met die onzekerheid rond de hoevelheid die wordt gedronken. Ik durf niet goed overstappen op full time kolven omdat ik me daar niet goed man op zie of het mss niet goed aandurf. Daarom echt chapeau!!! En je bent een inspiratie voor heel wat mama’s daar ben ik zeker van!!!

 13. Ik vind het stoer dat je hier over schrijft! Ik kon helaas niet kolven, wel borstvoeding geven en zo stopte het noodgedwongen toen ik ging werken. Al was mijn kleine er toen ook opeens wel klaar mee… Plus het kolven voelde voor mij gewoon niet zo fijn. Dus vind echt super dat je dit toch maar doet!

 14. Mooi dat je dit deelt hoor! Een blije mama zijn lijkt me inderdaad het beste, zowel voor jou als voor de kindjes. Ik heb zelf (nog) geen kinderen maar ik denk er wel soms over na en momenteel spreekt borstvoeding mij echt niet aan. Ik vind het geen fijn idee. En ik denk ook niet dat dat gaat veranderen als er eenmaal een baby is, maar je weet nooit hé. Ik weet nog dat ik een tijd geleden uitsprak dat ik geen bv zou willen geven en dat ik dacht dat iedereen daar negatief op zou reageren maar tot mijn verbazing hadden de meeste vrouwen die ik toen sprak geen bv gegeven. Jammer dat daar altijd zo’n discussies rond zijn en dat je negatieve reacties kreeg. Gelukkig sta je sterk in je schoenen! You go!

 15. Heel mooi dat je dit post. En erg dat je zoveel schrik hebt voor negatieve reacties. Zelf snap ik dit verhaal volledig. Ik heb ook 2 keer bv gegeven, en al snel problemen ondervonden. Combinatie van aanhap-problemen en serieuze overproductie (met lactatiekundige vanalles geprobeerd). Dus ook voor mij was live voeden heel stressy. Ik vond kolven toch wel tijdrovend op praktisch vlak maar emotioneel was het zoveel beter voor mijn gemoedsrust. ‘s Nachts gaf ik wel nog live omdat ik anders uit mijn bed moest komen :p Maar dan waren ze ook rustiger en ging het happen beter. Als kolven werkt voor moeder en baby, waarom niet?

 16. Geweldig dat je je weg gevonden hebt! Ik heb trouwens goed nieuws voor jou: als je baby à terme geboren is, hoef je helemaal niet te steriliseren (bij borstvoeding hé, bij flesvoeding uiteraard wel). En als je dan toch eens wil steriliseren, is je gerief in de vaatwas zetten al voldoende. Hooray for that!

 17. Super om te lezen! Zoals jij zegt happy mom = happy baby.
  Ik wou dat ik meer begeleiding had gehad met kolven/ borstvoeding geven. Heb uiteindelijk maar 6 weken kunnen geven en vooral het aanhappen was een probleem. Dan had ik liever beter en meer kunnen kolven en blijven borstvoeding geven :( en ik ken het gevoel: ik bejubel moeders die in het openbaar borstvoeding geven, maar zelf voelde ik mij er niet genoeg op mijn gemak om dit te doen.

 18. Alleen maar respect voor jouw keuze! En ik vind het ook moedig van je dat je hierover zo openlijk schrijft. Want dat is niet evident. Zelf beviel ik in augustus van mijn derde kindje en ook hier een getroebleerde voedingshistorie waar ik niet altijd graag over gepraat heb. Tot ik een paar dagen na de bevalling van nummer drie in mijn pen kroop en dit stuk schreef voor De Standaard, over mijn ervaring met borstvoeding en de negatieve reacties van andere mama’s. Vooral het laatste stuk ligt me na aan het hart- en moest me echt wel eens van het hart: “Een moederhart van enkele dagen, weken, maanden oud is teer en kwetsbaar en raakt snel van slag. Laten we ervan uitgaan dat iedere moeder het beste voorheeft met haar kind. Beoordeel haar niet. Veroordeel haar niet. Hef het glas op alle soorten moeders. Flesvoedende, borstvoedende, langvoedende en kolvende moeders.”
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20180808_03654901

 19. wow ik begrijp het effectief niet omdat ik er zelf een ander gevoel bij heb. Ik kan me echt niet voorstellen dat kolven minder werk inneemt en ikzelf geniet van die geborgenheid die het aanleggen me geeft.

  Maar zoals je zegt, jouw keuze, jouw vrijheid, jouw en Estelle’s happiness. Net omdat ik vind dat het meer werk is en niet tof om te doen, vind het het echt chapeau dat je dit doet en zo toch jouw kindje borstvoedingsmelk geeft.

  Heb je bij je andere kindjes dan ook gekolfd, want het lijkt nu voor jou een nieuwe ontdekking? Of was het toen dat je bv probeerde en je er minder goed bij voelde?

 20. Ik kolfde door omstandigheden ook full-time af bij mijn oudste dochter. Ik deed dit 12 maanden en had nog voor 2 maanden melk in de vriezer daarna, wat niet mijn bedoeling was op voorhand om zolang te kolven :-). Maar het werkte goed voor ons en ik had gelukkig geen problemen. Ik kolfde in het begin wel heel vaak af. Meer dan 8x per dag. Het kolven zelf duurde niet zo lang. Ik kolfde nooit langer dan 10 min.
  Succes aan alle kolvende mama’s! Jullie doen het goed!!

 21. Dankjewel voor deze mooie blogpost, een hart onder de riem voor iedereen die het anders heeft gedaan. Ik heb 6 jaar geleden bij de geboorte van mijn dochter heel snel de keuze gemaakt om af te kolven. Omdat aanleggen niet goed ging, pijnlijk was, ze niet genoeg dronk waardoor ze teveel gewicht begon te verliezen,… Kolven was voor mij zoveel meer vrijheid en ook controle. Niemand begreep dat dit ook minder werk betekent zoals opstaan, kolven en flesje aan je partner geven om de voeding te doen terwijl je zelf terug in bed kruipt, of zoals 8 maanden kolven maar 10 maanden moedermelk geven met de voorraad uit de diepvries. De kinderarts in het ziekenhuis heeft me gesmeekt om terug aan te leggen omdat ik het anders niet zou volhouden. Larie, als je dit echt wil, dan lukt dit evengoed. Heel fijn te horen dat er nog mensen die keuze maken en er voor uit durven te komen zodat welke voeding je ook kiest, welke manier je ook kiest, dit aanvaard kan worden door onze maatschappij.

 22. Amai, ik kan alleen maar zeggen chapeau! Je zegt dat je je niet 100% opoffert voor je kindje, maar ik vind dat je dat 200,% doet.
  Bv voelt niet goed, maar je blhe t een oplossing gezocht, die toch moeilijker is voor jou, om Estelle toch moedermelk te geven.
  Ik ben meer van het ‘luiel type en vond die enkele maanden op het werk kolven al ‘veel werken en ben dus blij dat mijn kindjes live heel goed dronken zodat ik lekker lui kon zijn :-)
  Super dat je deze mogelijkheid ook in de aandacht brengt!

 23. Mooi ❤. Ik had er zelf ook nooit bij stilgestaan dat dit een optie was en ik kan er perfect inkomen dat je hiervoor kiest. Maar het allerbelangrijkste is, zoals je zelf ook zegt, dat een ontspannen en blije mama voor een ontspannen en blije baby zorgt. Of dat nu met bv, kolven of bv is, dat zou absoluut niks mogen uitmaken. Nog eens proficiat met je wolk van een dochter.

 24. Fijn om dit te lezen. Na mijn mislukte poging om borstvoeding te geven bij kind 1, was ik wat nerveus bij kind 2. Bij het aanleggen, meteen weer dat zelfde gevoel: dit vind ik niet fijn… na twee dagen begon ik met kolven. Heb het uiteindelijk 6 maanden volgehouden. Geen spijt, alleen maar voordelen hier! Ik heb me toen wel voorgenomen dat als er ooit een 3de kind zou komen, ik gewoon voor flessenvoeding zou gaan. Het derde kind komt niet maar ik maak er mijn taak van om zwangere vrouwen en jonge moeders mijn verhaal te vertellen. Vaak komt er dan een soort van opluchting bij die mama’s ;) ieder zijn keuze, happy momy, happy baby!

 25. Because we had little maternity leave in the US, mothers who want to breastfeed once back at work all have to pump. In other words, it is VERY common in the U.S. When I had my twins, I wanted to only use breastmilk, but this was not possible due to my supply. It was big enough for 1, but not 2, babies. Instead, I breastfed, pumped, and used formula. Everyone makes the choices that work. Thanks for sharing your path to pumping and bottle feeding.

 26. Heel fijn dat je voor jezelf een oplossing hebt gevonden die goed voelt. Ik heb ook veel gekolfd toen ik terug ging werken, maar vond live voeden toch een pak aangenamer moet ik zeggen. Baby die ‘s nachts wou drinken, hup ff aanleggen en soms sliep ik al bijna terug eer het kind klaar was. Dat heb je met een kolf toch minder denk ik. Enfin, ik wil niet zagen ofzo, het is net goed dat je dit doet. De grootste kanttekening lijkt me te zitten op lange termijn. Je kan nooit zoveel kolven als je kind live zou drinken en na een paar maanden begint de kolfopbrengst terug te lopen, wat je ook doet. Eens de 8 maanden voorbij werd het voor mij echt heel zwaar om nog een deftige hoeveelheid melk te kolven, wat niet betekent dat je geen melk meer hebt, maar kolven wordt dan gewoon lastiger, dat truukje werkt precies niet meer. Terwijl kindjes dan nog perfect genoeg melk hebben als ze live bij je drinken. Maar misschien is het niet je ambitie om het zo lang vol te houden en dan is dat geen punt natuurlijk. Ik wou het alleen meegeven. Ik lees ook je verhaal van controle en een dochter die altijd maar wou aanleggen. Ik herken zeker je nood aan controle. Dat is iets wat je volledig moet kunnen loslaten bij borstvoeding, er zitten geen raampjes op je borsten om te zien hoe vol ze zijn of hoeveel dat kind al gedronken heeft ;-) Dat loslaten is me eerlijk ook pas bij mijn tweede gelukt. Maar borstvoeding is zoveel meer dan voeding. Dat werd bij ons ook een enorm moment van hechting, troost. Eender wel probleem, er was niks dat de borst niet kon goedmaken… Dat kan een flesje minder denk ik dan. Maar je hebt je keuze gemaakt en het is fijn dat je dit eens onder de aandacht brengt en dat mensen zien dat er veel opties en mogelijkheden zijn en dat elke mama en baby daarin hun eigen weg zoeken. Je steekt daarmee veel mensen een hart onder de riem. Respect!

  1. Ik kreeg veel reacties van mensen die maanden lang fulltime gekolfd hebben. Het kan dus zeker wel en ik vermoed dat zr een verschil is tussen direct kolven of in combi met bv. En het is idd niet mijn plan langdurig moedermelk te geven. En ik hoor zo vaak over de hechting en troost maar je kan ook zonder de borst perfect die zaken opvangen. Ik bied dan geen fles aan maar er zijn zoveel manier om je kind geborgenheid en veiligheid te geven.

 27. Ik heb niet alle reacties gelezen, dus misschien val ik in herhaling, maar het is toch ook fijn dat zowel je man als je andere kindjes ook eens een flesje kunnen geven. Ik heb nooit borstvoeding gegeven (lukte niet), maar ik vond een flesje geven ook een heel fijn, intiem momentje. En nu kun je dat delen met het hele gezin. Fijn, toch? Gewoon doen waar je je goed bij voelt! Geniet nog van je mooie gezinnetje! Xx

 28. You do you, dat is iets dat ik al lang geleden geleerd heb. Iedere mama doet het op haar eigen manier en dat is goed zo. Is het kind gevoed, gezond en content? Awel, dan is ‘t goed. Is de mama gezond en content? Awel, dan is ‘t goed. Punt. ;)
  Ik heb geen borstvoeding gegeven, maar had ik toen geweten dat full time kolven een optie was, had ik zeker die keuze gemaakt. Maar ik kreeg 0.0 info en het was of borstvoeding of de fles. Het werd dus het flesje. Met nog wat vieze opmerkingen en blikken van de vroedvrouwen in het ziekenhuis er bovenop…

 29. Fijn dat het kolven goed lukt! Zelf heb ik het ook een tijd geprobeerd, fulltime kolven, omdat baby niet goed dronk aan de borst. Maar dat faalde nogal hard … ‘s nachts je wekker zetten om te kolven bijvoorbeeld, ik was nogal slecht in mijn bed verlaten in het midden van de nacht haha (een hongerige baby negeren gaat niet, maar een wekker heeft een snoozeknop ..). Dus chapeau voor mensen die het wel volhouden! En elk flesje moedermelk is mooi meegenomen he …

 30. Fijn dat het kolven goed lukt! Zelf heb ik het ook een tijd geprobeerd, fulltime kolven, omdat baby niet goed dronk aan de borst. Maar dat faalde nogal hard … ‘s nachts je wekker zetten om te kolven bijvoorbeeld, ik was nogal slecht in mijn bed verlaten in het midden van de nacht haha (een hongerige baby negeren gaat niet, maar een wekker heeft een snoozeknop ..). Dus chapeau voor mensen die het wel volhouden! En elk flesje moedermelk is mooi meegenomen he …

 31. Prachtig artikel en heel erg verhelderend… had ik dit maar een jaar geleden geweten dan had ik misschien veel langer borstvoeding gegeven. Ik heb m’n zoontje 5 weken bv gegeven en ben gestopt met heel veel pijn in het hart omdat ik op was. Mentaal en emotioneel lukte het me niet meer. Hij hapte van dag 1 niet goed aan en moest dus gevoed worden met een tepelhoedje. Een enorm gedoe vond ik en dan kwam het clusteren en de hevige nachten.. na een zware arbeid te hebben gehad, had ik gewoon geen energie meer over. (ik had misschien ook wat meer moeten rusten tijdens de zwangerschap, maar enfin) Had ik geweten dat ik misschien fulltime kon kolven, dat had dat voor mij misschien beter gewerkt. Ik houd dit zeker in het achterhoofd voor bij een eventuele volgende zwangerschap.. bedankt voor dit artikel! Groetjes, Elien

 32. Fijn dat je hierover schrijft!
  Overigens ook bedankt om ooit over de verborgen reflux te schrijven, door jouw verhaal herkende ik de signalen bij onze dochter al heel snel.

  Zelf ben ik begonnen met kolven zodat de papa het laatste flesje kon geven en ik in bed kon kruipen, zodat ik toch eens 5 uur slaap aan een stuk kon pakken. Zo ontdekten we dat flesjes geven beter ging dan de borst geven, vermoedelijk omdat ze zo meer rechtop kon zitten. Aanleggen was eigenlijk sowieso ook een miserie, want door de reflux werd ze hysterisch als ze moest liggen…
  We zijn dus al gauw overgeschakeld op fulltime flesjes en kolven… Dit heb ik ruim 4 maanden gedaan. We zijn nu bijna 5 maanden ver en ik kolf nog halftijds en ze krijgt halftijds flesvoeding (voor zover nodig, want we zijn de vaste voeding ook aan het opbouwen). Prima mix zo!

  Verder:
  Ik vind afkolven veel minder pijnlijk dan live borstvoeding geven.
  Het is wel heel belangrijk om de juiste maat van borstschild te gebruiken!!! Is het schild te groot voor je tepels, dan denk je echt “waar ben ik mee bezig?” als je gekolfd hebt en naar je tepels kijkt… Na een tijd loopt de productie ook terug, omdat het toestel niet optimaal kan trekken aan je borst. Ik wou dit ook even vermelden omdat er over een te groot borstschild / “te kleine” tepels veel minder geschreven wordt dan over een te klein schild… Dus: valt je productie plots terug en weet je niet waarom, zien je tepels er opgeblazen uit na het kolven, heb je het idee dat het vacuum nooit echt goed gaat? Check de maat van je borstschild!!!

 33. Hmmm, dit is voor mij eigenlijk echt een eye opener. Ik heb bij mijn eerste last minute beslist na de keizersnede flessenvoeding te geven om verschillende redenen. Niet m’n ding om met bezoek bij mij borstvoeding te geven en het concept in het algemeen, de uitputting, de angst om dit ‘werk’ niet met m’n partner te kunnen delen etc. Wie weet is dit wel m’n ding, als er een tweede komt vraag ik zeker vooraf raad aan de vroedvrouw! Bedankt! En idd,
  Voor de rest moet ieder doen wat zij zelf wilt..

 34. Hoe sterk van jou dat je dit deelt, hoewel je weet dat er mensen zijn die dit veroordelen. Ongegrond natuurlijk. Dit is in mijn ogen de keuze van iemand die echt 100% voor haar babietje kiest. Als je borstvoeding (om welke reden ook) niet ziet zitten, is flesvoeding een gemakkelijke keuze, fulltime kolven niet (in mijn ogen). Niets dan bewondering van mij, echt chapeau. Ikzelf ben ook bijna mama van 4 en kies bewust voor borstvoeding en voor mij persoonlijk het gemak van borstvoeding. Echt waar, flesjes, steriliseren, kolven, dat komt erbij als ik weer moet gaan werken en ik zie er ECHT tegen op deze keer. Maar gelukkig ga ik een periode van een maand of 4-5 tegemoet dat we rustig kunnen genieten en kolven niet nodig is. Ieder zijn ding zeker. Happy mama, happy baby, is er eentje waar ik me zeker in kan vinden.

 35. Hi,

  Het is ondertussen 2021, maar kwam je blog toevallig tegen via een Google search. En wat ben ik blij dat ik hem gevonden heb. Vooral de zin: ‘Hoe gek dat ook moge klinken, het lijkt wel alsof mijn hoofd niet gemaakt is om borstvoeding te geven. Het voelt gewoon niet goed aan.’ past perfect met hoe ik me voelde tijdens de zwangerschap. Het voelde voor mij niet goed aan om bv te geven en uiteindelijk geef ik nu poedermelk. Ook al veel negatieve reacties of vaak de vraag ‘waarom’ gekregen. Maar het is zoals jij zegt, happy mommy = happy baby en of je nu voedt via de borst of via de fles, als het maar met liefde is, toch? :-)

  Nog vele groetjes,

  Jessica