Het is bloedheet wanneer we richting Königstein rijden. Wat we daar mogen verwachten, daar hebben we geen idee van. Königstein ligt tegen de Tjechische grens en is een stukje Duitsland waar ik, zelfs als Duitsland-liefhebber, nog nooit van gehoord heb. We weten alleen dat de regio geteisterd wordt door bosbranden en dat we daardoor het pronkstuk van de Duitse deelstaat Saksen ‘de Bastei’ hoogtswaarschijnlijk zullen moeten skippen. Na een pittig ritje komen we aan op onze camping Campsite at the Treidlerweg en ontdekken we dat de tijd hier wat bleef stilstaan. Het valt moeilijk uit te leggen waaraan je dat precies merkt. Alles gaat een beetje trager, cash is in de meeste gevallen nodig want buitenlandse kaarten werken hier veelal niet, je moet muntjes ingooien om elektriciteit te verkrijgen voor je camper, … Maar alles heeft zo z’n charme en na enkele dagen vertoeven in Königstein kunnen we het alleen maar aanraden. Het is een fijne bestemming, zeker met kinderen.

Wat je niet mag missen met kinderen in Königstein

Retro pretpark Elbe-Freizeitland

Een must do wanneer je in deze regio bent is Elbe-Freizeitland. Het is een soort van retro pretpark waar je terug gekatapulteerd wordt in de tijd. Je vindt hier onder meer een labyrint, trampolines, een bungee-trampoline, kinderbootjes, een sky rail die je zelf moet affietsen, een klimtuin, een gigantische ballenbak, een golfglijbaan, … Het coole is dat je de meeste attracties zelf handmatig moet bedienen en je als ouder ook overal heerlijk kan zitten. Want dit is het soort pretpark waar je je kinderen niet uit het oog kan verliezen. Axelle, Baptiste, Céleste en Estelle vonden dit alvast één van hun hoogtepunten van zomer 2022. Dat zegt voldoende zeker?!?

Bastei

Helaas bleven de bosbranden het nationale park, dat zich deels in Duitsland, deels in Tsjechië bevindt, teisteren waardoor wij de Bastei en de wandelingen ernaartoe niet op ons programma kunnen zetten. Maar geloof me, dit moet je gezien hebben en is voor ons direct een reden om op een dag nog eens terug te keren. De Bastei is een rotsformatie aan de rechteroever van de Elbe. Deze heeft een hoogte van 305 meter en je kan er mooie wandelingen maken. Bovendien is er een uitzichtplatform dat je kan bezoeken. In het nationale park, waarin de Bastei ligt, zijn verder watervallen en andere erg mooie wandelingen te doen. Ideaal voor natuurliefhebbers dus.

Fort Königstein

Fort Königstein is één van de grootste versterkingen op een heuveltop in Europa. Het ligt aan de rechter flank van de Elbe en deze combinatie zorgt voor een fort die je absoluut moet bezoeken. Je vindt er meer dan 50 gebouwen waarvan sommige al meer dan 400 jaar oud zijn. Geen nood, je hoeft niet alle gebouwen te bezoeken maar trek wel een aantal uren voor je bezoek uit. Het avontuur start al beneden de heuvel want in het centrum van Königstein kan je een express bus naar boven nemen. Met kinderen een aanrader!

Verken sowieso de buitenmuren van het volledige fort want die bezorgt je prachtige uitzichten over de omgeving. Een leuke extra is dat in het museum van het fort, kinderen zich kunnen verkleden. Qua inleving kan dit tellen. Je kan ook op verschillende plekken lunchen en/of een drankje kopen.

Boottochtje op de Elbe

Königstein ligt langs de Elbe en dit maakt het de perfecte plek om er een bootje te huren en een stukje van de Elbe, langs de Bastei, af te varen. Je vindt een verhuur maatschappij aan de rand van het centrum, niet ver van het station. Naast rubberen bootjes kan je hier ook kajaks huren.

Neem zeker wat drinken en eten mee want je bent wel enkele uren onderweg. Bovendien kan je aan de oever, tussen het groen, stoppen om even te genieten van de prachtige omgeving. Zwemkleding aangeraden.

Waar moet je eten?

Restaurant Bomätscher

Niet ver van het retro-pretpark Elbe, vind je restaurant Bomätscher. Hier vind je een typische doch kwalitatieve keuken. Zeer groot pluspunt: het grote speelplein net naast het restaurant (hallo, rustig aperitieven) en de liggen: aan de oevers van de Elbe met prachtig uitzicht.

Deck 16

Deck 16 is een self-service restaurant. Je kan op verschillende plekken eten en drinken bestellen. Allemaal typische Duitse gerechten maar super lekker. De sfeer is ongedwongen en naast het restaurant is er ook een speelpleintje. Deck 16 ademt bovendien de sfeer van een beach bar uit en ligt eveneens aan de oevers van de Elbe. Aanrader als je een avond geen zin hebt in koken. Ook een ideale plek voor een drankje overdag.

Kindvriendelijk overnachten

In Königstein en omgeving vind je heel wat campings maar er zijn ook toffe hotels te vinden. Voor elk wat wils dus! Ik stelde een toffe combinatie samen van plekken waar ik ook wel eens wil verblijven. Tijdens onze roadtrip overnachtten wij drie nachten bij Campingplatz Am Treidlerweg en dat is een enorme aanrader.

Wat je ook nog interessant kan vinden:
Kassel, de stad van de gebroeders Grimm
Met kinderen op verkenning door Duitsland
Familietrip naar het Zwarte Woud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.