kosmooPlay studio 100 Kosmoo

Ga op avontuur met Kosmoo!

Dat het niet altijd evident is, onze kroost te entertainen, dat weten we ondertussen al. Maar dat we niet altijd even veel zin hebben om naar het zoveelste speelplein te gaan, daar hadden we het hier nog niet vaak over. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar onze vrije tijd spendeer ik ook wel eens graag aan activiteiten die volwassen-proof zijn. Gelukkig vond Studio 100, samen met Telenet, daar de perfecte oplossing voor. U kijkt misschien bedenkelijk bij het horen van Studio 100 en volwassen-proof. Maar geloof me, met de nieuwste app die over Kosmoo gaat, doen ze een schot in de roos. 

kosmooPlay studio 100 Kosmoo kosmooPlay studio 100 Kosmoo
Wie is Kosmoo?

De app gaat over de hond Kosmoo. Hij is de beste maatjes met Robbe, maar raakt betrokken bij een ongeluk. Gelukkig weet Robbe zijn maatje te reden, weliswaar met bionische elementen waar niemand van afweet. Door die elementen beschikt Kosmoo over fenomenale krachten. Aangestuurd door Robbe en zijn vriendin Ellis, bestrijdt Kosmoo in het geheim de misdaad in het dorpje Zeezicht.

Axelle ontdekte een tijdje geleden deze serie en is er helemaal verzot op. Ik vermoed dat het vooral Kosmoo is, die haar hartje steelt. Een hond die de strijd aangaat met boeven en slechteriken, daar moet een kind wel voor vallen. Hadden wij dus even geluk dat we vandaag de app mochten gaan uittesten in Blaasveldbroek.

kosmooPlay studio 100 Kosmoo

De KosmooPlay-app

Met de app, die ontstond door een samenwerking tussen Telenet en Studio 100, kan je op 26 verschillende locaties, verspreid over Vlaanderen, met het hele gezin op speurneuzentocht gaan, waaronder dus in het Blaasveldbroek in Mechelen, waar wij vandaag zaten. Maar ook bijvoorbeeld in de Blaarmeersen in Gent. Het fijne hieraan is dat de kinderen met iets leuks bezig zijn maar ze tegelijkertijd wel met je meewandelen. Daar waar je anders 100 keer moet aanhoren dat ze moe zijn en hun benen niet meer kunnen, gaan ze nu compleet op in hun zoektocht. Ik zei het toch al dat deze activiteit echt wel volwassen-proof is? Ondertussen geniet je gewoon zelf van een heerlijke wandeling in een prachtige omgeving.

Wat hen te doen staat?

De kinderen moeten Kosmoo, Robbe en Ellis helpen om tientallen dieren die spoorloos verdwenen zijn, terug te vinden. Als ze de correcte route volgen, krijgen ze tijdens de speurtocht op bepaalde plaatsen opdrachten of vragen. Zo kunnen ze dan uiteindelijk de dierendief ontmaskeren. Opdracht volbracht? Dan verdienen de kids een diploma, dat doorgemaild en afgeprint kan worden.

kosmooPlay studio 100 Kosmoo kosmooPlay studio 100 Kosmoo

Onze ervaringen

We wisten niet zo goed wat we van vandaag mochten verwachten, want we zijn absoluut niet thuis in de wereld van spelletjes op de smartphone. Na enkele opstart-problemen, konden we uiteindelijk vertrekken. Het is vooral belangrijk dat je de app en de speurtocht al gedownload hebt voor je aan de wandeling start, want in natuurgebieden is het netwerk van je provider niet altijd top. Daar lag bij mijn smartphone het probleem.

Het spel wijst zichzelf uiteindelijk wel uit. Axelle vond vooral het hele idee achter de wandeling fantastisch. Af en toe de smartphone zelf dragen, kijken waar we naar toe moesten (ook al kan ze eigenlijk geen kaart lezen, haha) en de hondjes op de kaart zoeken. Die laatste zijn belangrijk want op die plaatsen krijg je een opdracht of vraag op je toestel.

Axelle wordt volgende week 4 en kon daardoor wel niet bij alle opdrachten en/of vragen iets doen. Maar het filmpje kijken en naar het beeld kijken van de mogelijke verdachte, vond zij al meer dan genoeg. Weet dus wel dat je als ouder bij kleine kindjes ook nog wel wat moet doen. Maar ah, wij hebben onze zondagse wandeling gehad en zij genoot gewoon kei hard mee. Win, win noemen ze dat dus. Een aanrader dus! Wil je de app ook eens uitproberen? Dan hebben we nog enkele tips voor jullie.

kosmooPlay studio 100 Kosmoo kosmooPlay studio 100 Kosmoo kosmooPlay studio 100 Kosmoo

Tips:
 • Download de OJOO-app thuis of ergens waar je een wifi-netwerk hebt. Open daarna het spel KosmooPlay. Wanneer je locatievoorzieningen aanstaan, herkent de app automatisch welke speurtocht het dichtst bij jou in de buurt is. Dat spel laadt je dan best ook nog even in. Zo kan je het spel op locatie sowieso spelen, ongeacht de kwaliteit van je netwerk.
 • Als je voor de eerste keer het spel opent moet je jezelf inloggen of registreren. Pas daarna wordt de kaart gedownload. Niet vergeten dus!
 • Heb je een powerbank? Breng deze dan zeker mee! Sowieso zorg je voor een volledig opgeladen toestel!
 • Voor het spel start krijg je enkele instructies over hoe het werkt. Swipe deze niet gewoon weg of je moet het zelf zien uit te dokteren. Op zich niet zo moeilijk maar waarom het jezelf lastig maken? (Ja, u heeft me door, ik bekeek de instructies niet en deed dus zomaar iets. Iets met eigenwijs zijn, haha.)
 • Zit je vast tijdens het spel? Hulp is nabij door op de SOS-knop te drukken.
 • KosmooPlay kan ook gespeeld worden op een tablet, maar enkel op deze die een gps-signaal kunnen opvangen.
 • Ga je met het hele gezin wandelen? Overweeg dan om meerdere toestellen te gebruiken zodat er geen eindeloze discussie is over wie die smartphone mag vasthouden.
 • Ook jongere kindjes kunnen zich al erg goed uitleven met dit spel maar weet wel dat je hen moet helpen en wat extra moeite moet doen om hen in het spel te betrekken.
 • Neem je picknick mee en stop onderweg om te genieten van de mooie omgeving!
 • Ideale activiteit om samen met andere bevriende gezinnen uit te voeren. Wij wandelden vandaag samen met haar gezin. Extra plezier voor de kinderen en de volwassenen!

De KosmooPlay App is gratis en voor iedereen beschikbaar! En voor de grote Kosmoo-fans is er goed nieuws want vanaf zaterdag 1 juli worden de nieuwe afleveringen van seizoen twee uitgezonden op Studio 100 TV. Op Play van Telenet kan je trouwens nu al terug naar de afleveringen van seizoen 1 kijken.

kosmooPlay studio 100 Kosmoo

Vinden jullie het ook belangrijk af en toe iets met het gezin te doen dat niet enkel om de kindjes draait? Zijn jullie vertrouwd met spelletjes op de smartphone? Gaan jullie deze app ook eens uittesten? We zijn benieuwd! 

 

Deze post is een samenwerking. Lees onze visie daarover hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Tof! Het Blaasveldbroek ligt in onze achtertuin en onze kids zijn fan van Kosmoo. Dit moeten we zeker eens uitproberen.