Stel je even voor: je hebt 4 kinderen, een moeder die de zotste dingen eerst nog altijd het normaalst vindt en een zelf omgebouwde camper die de naam Sien draagt. De perfecte ingrediënten voor een gezin dat een beetje avontuur niet schuwt. De ene al meer besmet met de reismicrobe dan de andere. Maar dan is er ook de vader van ’t gezelschap. Diegene die rationeel is, houdt van structuur en lijstjes en best goed is in organiseren. Ge kunt u vast voorstellen dat dat misschien wel wat vonken geeft? Niet in het minst in de hersenpan van laatst genoemde. Want wat doe je als 24 uren voor vertrek alle reisplannen, inclusief land van bestemming, over boord gooit en je alle bagage uit je camper moet halen omdat je partner het fabuleuze idee heeft om dan toch maar iets anders te doen? Enter dus die vonken en vuur.

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

De zon wint altijd

Het lijkt bijna te absurd voor woorden en toch werd er voor de inleiding van dit geweldige reisartikel niets verzonnen. Ten huize Liesellove hebben we weleens absurde plannen: zwanger van een vierde naar Australië reizen, een camionette ombouwen tot een camper of 48 uren voor vertrek, nog niet weten waar naartoe omdat je de zon wil volgen. Als we dachten, dat we het nu wel hadden gehad en meer chaos, zottigheid en onvoorbereidheid niet kon, enter dan het brein van Lies. Zelfs met 4 kinderen, een camper die klaar staat om te vertrekken richting een regenachtig oord en nul komma nul voorkennis van een mogelijke nieuwe bestemming, wint het vooruitzicht van zon altijd. En zo komt het dat we in de zomer van 2023 niet ging surfen in Noord – Spanje, maar vertrokken richting Kroatië. ’t Is het weerbericht die dat heeft beslist.

“Kroatië op den bots”

Halllooooo chille zomervakantie, of toch niet…

Door de plotse ommezwaai van onze bestemming werd elk stukje rust en het vooruitzicht op een chille zomervakantie op het spel gezet. We moesten niet alleen alles annuleren in Spanje, Kroatië stond niet op onze bucketlist waardoor er nul komma nul kennis was over het land en de trip er naartoe. “Hoezo wegenvignetten? Hoezo dat is echt héééééél ver rijden en we hebben eigenlijk echt niet zoveel tijd? Hoezo Kroatië is in het hoogseizoen mega druk? Hoezo wildkamperen is hier lastig en de campings pokkeduur?” Gelukkig wisten we dit alles niet vooraf. Anders waren we allicht nooit vertrokken. Redelijk onbezonnen smeten we ons dus in een nieuw avontuur met onze 4 kinderen richting Kroatische zon.

Overmorgen de Plitvice Meren bezoeken? Dat lukt ons wel

Als er één iets is, waar ik goed in ben, dan is het in no-time weten hoe en wat er te beleven valt in een land. Bijgevolg worden redelijk onbezonnen tickets gekocht voor de Plitvice Meren met een heel specifiek tijdslot. ’t Lijkt de eerste haalbare plek om onze reis in Kroatië te laten starten. Dat we daarvoor in anderhalve dag 1500 kilometer moeten afleggen, ontgaat me wel een beetje. Maten, gewichten, afstanden, … daar heb ik een blinde vlek voor. Ik raad dat bijgevolg niet aan, behalve als je net als ons een beetje in crazy in the coconut bent.

Veel te vroeg in de ochtend vertrekken we daarom met ons Sien richting Graz in Oostenrijk. Voor de eerste nacht boek ik on the go nog een hotelletje zodat we geen tijd verliezen met kampeergedrag. Wonder boven wonder komen we er op een deftig uur aan en zijn onze kinderen vooral niet wild en uitgelaten van een dagje stilzitten. We kopen de supermarkt leeg, drinken onze eerste Aperol van de vakantie en vallen dan K.O. in ons bed omdat 1500 km rijden op één dag wel echt pittig is.

Richting Plitvice, onze eerste kennismaking met Kroatië

Van Graz, een ideaal punt trouwens om te stoppen op doorreis, naar Plitvice is het nog maar een kleine 300 km. Een eitje, denken we na de 1500 kilometer van de dag ervoor. Tot je de wegen in Kroatië leert kennen. Beperkt in snelheid, veel lichten en file, file, file. Alsof we de Brussels Ring hebben meegenomen naar Kroatië. Van het ideale scenario in ons hoofd, rustig aankomen bij de Plitvice Meren, wordt het sprinten naar de ingang om ons tijdslot nog te halen. Want ja, het Plitvice Nationale Park is zo populair dat je hier een tijdslot boekt en je je daar ook moet aan houden. Ge kunt u voorstellen hoeveel punten ik bij mijn gezin scoor met deze chille start van de vakantie? Nougabollen.

Misschien vind je best raar dat we kiezen voor een Uber populaire toeristische spot, want dat is niet van onze gewoonte. Maar weet je, soms is iets zo de moeite dat je het uiteindelijk wel graag deelt met honderden anderen. In’t hoogseizoen mag je dat trouwens redelijk letterlijk nemen. Al is het massa gevoel beperkt tot slechts een deel van het Nationale Park. Met kinderen schuif je gewoon niet aan bij die grote waterval om hem van dichtbij te zien. Verder zijn de Plitvice Meren met kinderen perfect te doen want je koopt ze tijdens de wandeling om met de belofte van een ijsje, een bootje en een treintje. Niet gezeverd, in Plitvice kan dat echt allemaal en het zit al inbegrepen in het belachelijke dure ticket. Op dat ijsje dus na. Wat Plitvice zo speciaal maakt, ontdek je trouwens hier.

Ze is echt begonnen, onze vakantie

Gelukkig maakte ik bij het vastleggen van een kampeerplek geen rare kronkel in mijn hoofd en staan we na ons bezoek aan de Plitvice Meren binnen 30 minuten op onze camping. Eerste indruk? Yes, we hebben goed gekozen, want hoewel we er niet alleen zijn, kun je kiezen waar je staat en is de sfeer erg gemoedelijk. Aanvankelijk plannen we hier maar één nacht te blijven, maar het holder de bolder vertrekken, de stevige rit en nul komma nul voorbereiding maken dat we allemaal nood hebben aan rust en geen verplichtingen. Eindelijk gaan we met z’n allen een versnelling lager en genieten we van elkaar en alles wat ons Sien te bieden heeft. Lekker buiten koken, heerlijke drankjes, kindjes die spelen en slapen bij een prachtige sterrenhemel. Onze vakantie is echt begonnen.

Zeljava Airbase, enkel voor de durvers onder ons

Na een heerlijke eerste nacht op Kroatische bodem, komen we rustig tot leven op onze zalige camping. ’t Ontbijt verloopt trager dan traag en pas rond een uur of 11 rijden we de camping af, op zoek naar wat vertier. Kroatië kent, net als zijn buurlanden, een woelige geschiedenis en daar willen we vandaag iets van meepikken. We rijden richting Bosnische grens en gaan op zoek naar de voormalige luchtmachtbasis Zeljava. Deze luchtmachtbasis dateert van het woelige Joegoslavisch tijdperk en is niet bepaald een standaard plek om te bezoeken. Toch raden we het iedereen aan.

Het verhaal achter de Zeljava Airbase

De luchtmachtbasis Zeljava werd gebouwd in het Joegoslavisch tijdperk en werd verstopt in de bergen. Je hebt er natuurlijk de landingsbanen voor vliegtuigen, maar het complex zelf werd dus in een berg gebouwd. Men werkte aan deze basis ongeveer 20 jaar, van 1948 tot 1968, wat resulteerde in een complex ondergronds stelsel. Het bestaat uit 3,5 kilometers aan tunnels en zou bestand zijn tegen nucleaire inslagen. Je kunt het bijna vergelijken met een stadje, verstopt onder de aarde, als een soort geheime grot voor militairen en vliegtuigen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar hier was alles aanwezig om tot wel 1000 militairen een maand van eten en drinken te voorzien. En jawel, vliegtuigen reden hier gewoon naar binnen.

Begin jaren 90 liep het hier echter mis en werd de regio geteisterd door een zware onafhankelijkheidsoorlog tussen Kroatië en buurman Bosnië en Herzegovina. Tot de dag van vandaag kun je de gevolgen hiervan in het landschap zien, De luchtmachtbasis kreeg het in die tijd zwaar te verduren telkens om te voorkomen dat de basis in de handen van de tegenstander zou vallen. Uiteindelijk werd er zelfs 56 ton aan explosieven gebruikt, om het complex van binnenuit te verwoesten. Sindsdien staat het te verkommeren en trekt het enkel nog zij aan die van een urban sfeertje houden en racers die zich ’s avonds op de landingsbanen uitleven.

Wat moet je weten over Zeljava als je het met kinderen wil bezoeken?

Zeljava is een plek waar je kinderen iets kunt leren over de geschiedenis, maar houd er rekening mee dat de gevaren uit het verleden nog steeds aanwezig kunnen zijn. Rondom de landingsbanen wordt de omgeving nog steeds gevuld met mijnenvelden, dus ga met je kind niet snel een plasje doen in de velden en laat ze er niet zomaar wild rondrennen. Blijf op het asfalt!

Wil je het complex binnenin bezoeken? Weet dan dat het pikdonker is en je een sterke zaklamp(en) nodig hebt. Voor kinderen kan dit scenario te angstaanjagend zijn, dus ga enkel dieper in het complex als je zeker weet dat je kind hier tegen kan. Bovendien kom je onderweg soms putten en andere gevaarten tegen. Aan de hand lopen en dicht bij elkaar blijven is noodzakelijk. En gebruik altijd je gezond verstand: een stukje de tunnels inlopen is fijn, maar je hoeft echt niet 3,5 kilometer aan tunnel te doen. Je bent gewaarschuwd!

Liesellove x Zeljava

Dat gezegd zijnde, team Liesellove is helemaal weg van Zeljava. Wat wij plannen als een kort uitje, wordt onze volledige daginvulling. We rijden met ons Sien rond op de landingsbanen, maken toffe filmpjes, picknicken op de landingsbaan en gaan met ingehouden adem de tunnels in. Wij vinden het zot fascinerend en een absoluut hoogtepunt. Voetje per voetje schuifelen we door de tunnels en staan we versteld van dit gigantische project. We testen zelfs of ons Sien de tunnel in kan en ja hoor, dat gaat perfect.

Rijden tegen de regen

Humeur onder nul

Hoewel we nog een pak langer op die heerlijke camping bij Plitvice kunnen blijven, besluiten we de volgende dag toch wat dieper Kroatië in te rijden. De weersvoorspellingen zijn niet top en met ons Sien wil je niet continu in de gietende regen staan. Via een prachtige route en dito tussenstop willen we naar onze volgende camping rijden. Althans, dat is het plan. We nemen een prachtige route binnendoor en mijn snelle opzoekingswerk op Google Maps, brengt ons bij de Zrmanja rivier. Helaas niet op de voorziene plek met waterval, wel bij een mottige kajakverhuur – plek waar zwemmen helaas geen optie is. Later zal blijken dat deze rivier toch enkele verborgen parels heeft, maar op dat moment zijn we er vet mee.

Mijn humeur zakt onder nul en ik vraag mezelf af waarom ik mijn gezin compleet onvoorbereid meeneem naar een dergelijke regio. Met balende kinderen achteraan, die het beu zijn om in de camper te zitten, krijgen we een pittige discussie. “Waarom moet ik altijd voor reisleider spelen? Kan jij eens niet opzoeken wat we hier kunnen doen? ’t Is altijd hetzelfde!” Dat we een uur later aan een afdaling beginnen naar een absoluut stukje paradijs, weten we dan duidelijk nog niet.

Krka Nationaal Park

Wanneer we de parking oprijden, kan ik nog steeds niet lachen. Ik voel de bui al hangen. We gaan hier weer een zotte entreeprijs moeten betalen en is dat eigenlijk wel de moeite waard? Maar koppig zoals ik ben gaan we die dag toch iets gezien hebben en stappen we richting kassa. Voelt de medewerker dat we een meevaller nodig hebben of is het puur geluk, maar we krijgen een niet-officiële korting. Dat begint erop te lijken…

Nog niet goed wetende waar we nu precies naartoe stappen, besef ik door de uitleg aan de kassa dat we bij het Krka Nationaal Park zijn. Het waarschijnlijk tweede populairste Nationale Park in héél Kroatië. ’t Is al wat later op de middag, dus we stappen goed door. Stefaan en ik willen namelijk echt een waterval van dichtbij zien. Onze kids zijn het daar niet mee eens en balen van de wandeling in de hitte zonder enige vorm van entertainment. Dat we een paar keer verkeerd lopen, maakt de sfeer er niet beter op. Maar ik voel het aan mijn kleine teen, dit kan wel eens de moeite worden. Wanneer we uiteindelijk het pittigste stuk van de afdaling vinden, met touwen en al, wordt iedereen een beetje euforisch. Horen we daar een waterval neerstorten?

De volgende momenten zijn gevuld met oh’s en ah’s want wat voor een magische plek is dit wel niet? Een prachtige waterval, midden in het groen, uitlopend in een prachtige rivier waar je ook nog eens kan in zwemmen. Op dat laatste zijn we niet voorzien, maar ondergoed lijkt toch ook op zwemgerief, hè? De Manojlovac waterval moeten we slechts met enkele mensen delen. We genieten volop en aan het einde van onze zwempartij verschijnt er zelfs een regenboog aan de waterval. Hoewel we terug helemaal naar boven moeten, zeurt niemand. Soms zijn momenten onverwachts zo magisch dat zelfs kinderen er stil van worden. De toon is eindelijk gezet voor de rest van de vakantie. Zeker wanneer we ’s avonds bij de beste camping uit de hele regio aankomen en we ook nog eens een verfrissende duik in het zwembad kunnen nemen.

Van roadtrip naar dagjestrips

Het aanvankelijke vakantieplan is een roadtrip, die ik tijdens onze eerste dagen Kroatië uitstippel, maken. We willen helemaal tot Split rijden en misschien ook nog Pula meepikken. Maar onze nieuwe camping charmeert ons ontzettend waardoor we beslissen iets langer te blijven. Vanaf deze zalige en betaalbare camping ontdekken we de schoonste parels van Kroatië. Stilaan beseffen we dat onze uitgestippelde roadtrip misschien toch niet beste optie is. Want kilometers afleggen gaat hier trager dan gemiddeld en sommige plaatsen zijn hier wel héél druk. Bovendien ontdekken we dat prijzen van € 500 voor drie nachten op een camping hier geen uitzondering zijn, waardoor onze stek van € 12 per nacht nog aantrekkelijker wordt.

Na die eerste dagen van opgejutheid en reisstress, besluiten we dan ook dat niks moet en we mogen teruggrijpen naar onze oude formule waarbij we genieten van het trage leven met ons busje. Dat betekent loslaten dat we alle populaire hotspots van Kroatië moeten zien. Daarom schrappen we Split en co, kiezen we slechts een aantal toeristische highlights uit en dompelen we ons onder in lokale plekjes die ons hart betoveren.

Uiteindelijk verblijven we bijna onze volledige reis op Camping Robeko. Niet alleen omdat het er nog betaalbaar is. Vooral ook omdat er een gezellige sfeer hangt, het een kleinschalig concept is, je in een godvergeten dorp bent, de faciliteiten extreem goed zijn en de kinderen zich hier ontzettend goed voelen en wij bijgevolg ook. Home away from home. We verlaten onze vaste stek slechts even om naar een andere boerderijcamping te gaan: eentje met dieren speciaal voor onze dierenvriend Estelle. Het is er een zooitje ongeregeld, maar de eigenaars zijn ontzettend gastvrij en de dieren lopen er vrij rond, omdat ze steevast uit hun stal uitbreken. ’t Is hilarisch om te zien. We hebben er de fijnste gesprekken en genieten tot in het puntje van onze kleine teen. Dit is genieten en direct ook een lesje in het appreciëren van eenvoud als ultieme verfijning, zoals Leonardo da Vinci het ooit zei.

Wanneer we terug naar huis rijden, zijn onze harten gevuld met warmte en hebben we terug een berg nieuwe herinneringen. Hoewel we slechts een klein deeltje van Kroatië ontdekten, voelt het aan als een geslaagde trip. Wanneer we de kinderen thuis horen vertellen aan hun grootouders hoe ze sprongen van watervallen, gigantisch grote krekels zagen en ’s nachts allemaal samen in ons busje sliepen wegens een zwaar onweer, weten we dat het goed was. Team Liesellove heeft dat weer goed gedaan!

7 x doen in Kroatië als ge dan toch onze tips volgt

Niet afgeschrikt door ons reisverhaal en zelf goesting gekregen om naar Kroatië te reizen? Dan sommen wij graag nog enkele hoogtepunten op, die zeker en vast een voltreffer zijn wanneer je met je gezin door Kroatië reist. De Plitvice Meren en de Zeljava Airbase hebben we al gehad, dus die nemen we in onderstaand lijstje niet meer op. Maar het spreekt voor zich dat we deze ook erg aanraden.

#1 Bezoek de stad Šibenik

Ben je op zoek naar een plek die de essentie van de Adriatische charme uitademt? Dan doet Šibenik sowieso je hart sneller slaan. Deze stad nestelt zich tussen azuurblauwe wateren en het ruige Kroatische landschap en dat alleen al maakt het tot een plaatje wanneer je Šibenik vanaf een afstand bekijkt. Hoewel de oude stad al best wat bezoekers aantrekt, is het nog niet zo toeristisch als Split of Dubrovnik.

Šibenik kende tal van culturele invloeden en maakte heel wat oorlogen mee. Die droegen allemaal bij tot de unieke identiteit van de stad en maken dat je deze plek absoluut moet bezoeken. Je kunt hier prachtige gebouwen ontdekken en bezoeken, zoals de forten van Šibenik en de Sint-Jacobuskathedraal die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Maar je kan hier ook heerlijk kuieren door de kleine straatjes, lekkere ijsjes eten en/of een restaurant bezoeken, genieten van de zonsondergang, lokale winkeltjes checken en genieten van de zee. Voor elk wat wils in Šibenik.

Vanaf de brug aan Šibenik kan je ook een bungeejump maken. Dat is ten zeerste een aanrader en hoewel kinderen dit nog niet kunnen doen is het ook voor hen geweldig entertainment. Want zeg nu zelf, hoe cool is het wel niet om je mama of papa van een brug te zien springen? Ik spreek uit ervaring, de beste ervaring ooit trouwens. ;-)

#2 Genieten bij het authentieke stranddorpje Jadrija

Jadrija werd gesticht in 1920 en diende als vakantiebestemming voor de inwoners van Šibenik. Al snel werd het een heel populaire plek dankzij de prachtige kiezelstranden en het helderblauwe water. Vandaag de dag is de tijd in dit dorpje blijven stilstaan. Het is de plek bij uitstek als je wil voelen wat Kroatische authenticiteit betekent. Kenmerkend aan Jadrija zijn de kleurrijke kleedhokjes aan de waterlijn, allemaal wat verouderd waardoor ze voor een nostalgische sfeer zorgen.

Hoewel Jadrija door heel veel Kroaten bezocht wordt, is het nog niet zo bekend bij het grote publiek. Aan de kant van de strandhokjes kan je nog in relatieve rust genieten van de Adriatische Zee. In het water vind je springplanken en in de buurt zijn ook enkele kleine bars en/of restaurants. De fotografieliefhebber haalt hier z’n hartje op, ook al omdat hier enkele zalige streetart werken te vinden zijn. Doorheen onze reis kwamen we hier 3 x terecht. Dat wil wat zeggen als je weet dat wij bijna altijd gaan voor het ontdekken van nieuwe plekjes.

Extra tip: proef bij de eerste bakkerij, die je tegenkomt vanaf de strandhokjes, de lokale specialiteit Krafne. Dit zijn een soort donuts, bekend om hun zachte, luchtige textuur en zoete vulling. Wij aten deze lekkernij op verschillende plekken in Kroatië, maar nergens vonden we betere dan in Jadrija.

#3 Plonzen bij Zrmanja Beach

De Zrmanja rivier is een verborgen juweeltje van 69 km lang. Denk je aan deze rivier dan denk je aan kristalhelder water dat door indrukwekkende canyons en weelderige groene landschappen slingert. De Zrmanja stroomt vanaf de berg Plješevica in het binnenland van Kroatië en loopt helemaal door tot aan de Adriatische Zee. Deze tocht levert een aantal adembenemende watervallen op, waardoor de Zrmanja erg geliefd is voor avontuurlijke kajak- en raft-tochten.

Ben je op zoek naar een iets rustigere beleving aan de Zrmanja? Dan is het zeker de moeite om een bezoekje in te plannen aan Zrmanja Beach bij het dorpje Muškovci. Je kan hier zwemmen onder watervallen, aan touwen in het water slingeren en genieten van natuurlijke jacuzzi’s, maar ook chillen op het strand/grasplein errond. ’t Is niet dat je hier helemaal alleen bent, maar ik beloof je, het is een megawijze plek waar iedereen zich amuseert.

Hongertje? Beach bar Marija is the place to be. Gezellige plek aan de oevers van de Zrmanja waar je heel lekker kan eten voor een oké prijs. Opgelet: deze beach bar is erg populair dus wil je zeker zijn van een plekje, dan moet je reserveren of vroeg langsgaan.

Extra tip: het dorpje Muškovci wordt verbonden met de oever aan de overkant door een ijzeren brug, die over de Zrmanja loopt. Het is een populaire attractie om vanaf deze brug het water in te springen. Mijn kinderen vonden dit één van de beste activiteiten van de volledige reis, ’t is maar dat je het weet.

#4 Ontdek de verborgen plekjes van de Zrmanja rivier

Hoewel wij Zrmanja Beach geweldig vonden en onze kinderen hier absoluut genoten, is het een aanrader om de Zrmanja rivier uitgebreider te ontdekken. Er zijn heel veel plaatsen waar een pak minder locals en toeristen komen. Wij vonden prachtplekken gewoon door de rivier voor een stuk af te rijden en random stops in te lassen. En dat is direct ook onze tip voor jou: schuim Google Maps af, op zoek naar die bijzondere plekjes en ontdek net zoals ons enkele verborgen parels van de Zrmanja.

Opgelet! Let er bij afgelegen plekjes altijd op dat er niet ergens een slang in de zon ligt te rusten op een steen. In Kroatië komen enkele giftige slangen voor. Hoewel deze meestal snel verdwijnen wanneer ze mensen horen, is er altijd een kans dat je toch op eentje botst. Zo stond ik zelf, gelukkig zonder de kinderen, op nog geen meter afstand naar een dode slang te kijken. Tot dat kopje plots ging bewegen. Achteraf bleek het om een adder te gaan, dus ja bon ff gezond verstand gebruiken met die slangen. ;-)

#5 Neem de ferry naar één van de vele eilandjes

Wie Kroatië zegt, die zegt ook de Adriatische Zee met haar vele prachtige eilanden. Er worden, vanaf de uitgebreide kustlijn, heel wat tours georganiseerd om die parels te ontdekken. Maar heb je niet veel tijd, is je budget beperkt en/of heb je geen zin in een georganiseerde tour? Dan kan je voor een aantal eilanden ook opteren om een ticketje ferry te boeken en zelf op ontdekking uit te gaan. Afhankelijk van wat je wil doen, kan je voertuig mee op de ferry of ben je beperkt tot het betere benenwerk. ’t Is sowieso erg fijn de oversteek eens te maken. Zo gingen wij met de ferry vanaf Vodice naar Prvić.

Tickets voor de ferry: je hebt verschillende mogelijkheden om aan kaartjes voor de Ferry te raken. Je zal eerst moeten beslissen welk eiland(en) je wil bezoeken. Vaak kan je aan de ferry en op de dag zelf een kaartje kopen. Wil jij je goed voorbereiden? Dan kan dit ook online. Jadrolinija is de bekendste en meest uitgebreide veerbootmaatschappij in Kroatië. Interessante websites om je zoektocht aan te vatten zijn die van Ferry Croatia en Direct Ferries.

#6 Random dorpjes en stadjes uitkiezen om te bezoeken, je zit altijd goed

Kroatië heeft zoveel meer te bieden dan de grote steden zoals Dubrovnik en Split. Je vindt echt overal schattige dorpjes en prachtige oude stadscentra. De ene plek al meer ontdekt door toeristen dan de andere. Her en der wat plekjes uitkiezen, door er per toeval te passeren of door Google Maps even te checken, levert gegarandeerd zalige vakantiekiekjes op, prachtige plekjes en ’t gevoel dat je echt iets van Kroatië gezien hebt. Laat je trouwens niet afschrikken door de vele toeristen. Zo bezochten wij bijvoorbeeld Primošten, wat erg gekend is, maar tijdens het kuieren door de oude stadskern merkte je daar amper iets van. Bleek iedereen er te komen om als sardientjes op elkaar geplakt te zitten op een random kiezelstrand.

Wil je na je stadsbezoek ook nog even plonzen? Rijd dan gewoon de kustlijn af en zoek een random plekje uit waar je de Adriatische Zee in kan. Het is iets wat je overal langs de kustlijn ziet gebeuren, dus kan je er parkeren, dan is er wellicht ergens de mogelijkheid om aan het water te raken. In dit geval geen sardientjesgevoel, maar vooral jij, je gezin en de Adriatische Zee. Zaligheidje!

Plekjes die wij aanraden zijn o.a. Primošten, Vodice, Brodarica, Betina en Biograd na Moru met in de buurt het Vrana meer. Deze laatste is ook erg de moeite om te bezoeken.

#7 Breng een bezoekje aan Zadar

Wanneer je door de geplaveide straten van de historische stad Zadar, die op een schiereiland ligt, wandelt, word je omringd door de schoonheid van eeuwenoude architectuur. Je hebt keuze te over als het gaat over welke gebouwen en attracties je wil bezoeken. Ben je er zoals ons maar een halve dag? Dan zul je moeten kiezen. Wij bezochten bijvoorbeeld de kerk van St.-Donatus, kuierden door de gezellige straten, gingen langs bij het Zeeorgel en sloten ons bezoek af met een bezoekje aan een tijdelijke tentoonstelling over spinnen.

We wouden ook nog de Kathedraal van St.-Anastasia bezoeken, maar bij aankomst bleek dat ik niet geschikt gekleed was. I kid you not. En ik geef toe dat onze kinderen in de Kroatische hitte niet mega-enthousiast waren over dit plan. Maar de belofte van een ijsje, maakt dat kapotte benen miraculeus terug herstellen. ’t Is maar een tip.

Ben je langer in Zadar, of in de buurt ervan, dan is deze stad ook de ideale plek om vanaf hier enkele prachtige eilanden te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dugi Otak, het grootste eiland dat voor Zadar ligt en bekend staat om zijn indrukwekkende kliffen en rustige baaien.
  • De eilanden Ugljan en Pasman zijn verbonden met elkaar via een wegbrug wat ze ideaal maakt om te combineren op één dag. Bovendien zijn ze nog niet zo gekend bij het grote publiek.
  • De Kornati Archipel bestaat uit 140 meestal onbewoonde eilanden en riffen en is een absoute topper om te bezoeken. Er zijn trouwens nog wel meer plekken vanaf waar je het Kornati Archipel kan bezoeken.

Georganiseerde tours die wij aanraden zijn:
Halve dag Osljak, Galevac & Ugljan
Halve dag zeiltocht in kleine groep
Kornati per traditionele zeilboot
Zonsondergang zeiltocht

Alles wat je moet weten over een reisje Kroatië met kinderen

Slow down ook al kan je hier elke dag 100 dingen bezoeken

Eerst en vooral, reizen met kinderen, dat is geven en nemen. Zo verbleven wij bijna onze volledige vakantie op dezelfde camping, wat echt niet van onze gewoonte is met Sien. Maar Kroatië is best een groot land en achter elke hoek gaat een parel schuil. Hierdoor kan je snel het gevoel krijgen dat je elke dag moet volproppen met megaveel bezoekjes. ’t Is dus de kunst van te leren accepteren dat je niet alles moet zien. Genieten van het moment, zoals we dat zo schoon kunnen zeggen. Een min of meer vaste stek hebben tijdens je reis, helpt je met kinderen automatisch wat meer te vertragen. Hoewel zij zwemmen in rivieren en zee en springen van watervallen echt een zaligheid vinden, genieten ze nog het meest van een dagje aan het zwembad. Bovendien zorgde onze vaste stek ervoor dat we één regio van Kroatië nu uitgebreid hebben kunnen ontdekken zonder het gevoel te hebben dat we bezig waren aan een race tegen de klok.

Kies je toch voor een roadtrip? Zorg dan dat je vooraf al je plekjes hebt vastgelegd, want Kroatië is in de zomer langs de kust echt druk. Ben je er tijdig bij, dan kan je ook die plekken scoren die betaalbaar zijn. Brengt me direct bij de voorbereiding van je trip. Hoewel ik een topper ben in last minute vakanties regelen, vond ik het deze keer in Kroatië erg intensief. En dat komt natuurlijk door de vele mogelijkheden die er zijn. Je dus inlezen en een lijstje maken van wat je kan bezoeken en wat je zeker wil doen, is echt aangeraden. Zo kan je direct ook beter uitpluizen waar je bijvoorbeeld een ferry moet nemen, entree moet betalen en/of excursies moet boeken.

De was en de plas

Voordeel is wel dat op de meeste campings, er een wasmachine is. Neem dus niet te veel kleding mee, zeker niet wanneer je tijdens de zomer reist. Zwempakken heb je zeker nodig, inclusief zwemschoenen. Want yes, de kiezelstranden en watervalbezoekjes maken echt wel dat je deze nodig hebt. Nog een plekje over in je camper? Neem dan zeker ook snorkelmateriaal mee. Fietsen kan je thuislaten, ’t landschap is echt te pittig om fietstochtjes met het gezin te maken.

En het spreekt misschien voor zich, maar ik vermeld het toch nog graag: neem zeker zonnebrand mee en iets tegen de muggen. Omdat het hier soms ook een goeie regenbui kan doen, is een regenjas geen overbodige luxe. Voordeel is wel dat je in de grote steden grote supermarkten vindt, dus ben je iets vergeten, dan is dat geen ramp. Houd er wel rekening mee dat er in Kroatië véél feestdagen zijn en winkels dan vaak gesloten zijn.

Kamperen & co

Kroatië is het perfecte kampeerland, toch zeker in de lente en zomer. Het weer is hier veelal prachtig, als je niet te noordelijk blijft. Dat maakt het de ideale plek om te kamperen want je leeft dan gewoon, klokje rond, buiten. En daar gaat kamperen toch om, hè? Er is helaas wel een keerzijde, kamperen is in dit land erg populair. Langs de kust vind je bijgevolg veel campings, maar bij velen zagen we het sardientjeseffect. En dat mag je behoorlijk letterlijk nemen met de luifel van de ene camper grenzend aan de camper van de andere. Ga daarom op tijd op zoek naar een camping die voldoet aan je noden en eisen. De beste plekjes aan de kust zijn sowieso in het hoogseizoen snel weg.

Niet vergeten! Rijd je zelf naar Kroatië met je eigen camper of een gehuurd exemplaar? Denk er dan aan dat je een wegenvignet nodig hebt in zowel Oostenrijk als Slovenië. Vooraf online aankopen is het makkelijkste maar je kan ook nog altijd aan de grens stoppen om dit in orde te brengen.

Mag ik wildkamperen?

Wildkamperen is in Kroatië verboden omwille van z’n prachtige natuur met nationale parken en ongerepte kustlijnen. De wetgeving probeert deze te beschermen tegen overmatig toerisme en de impact van kamperen in het wild. Want het is niet omdat jij en ik respectvol omgaan met de natuur, dat dit bij iedereen zo is. Hoewel het in een land zoals Kroatië verleidelijk is om er toch voor te gaan, adviseren we je met kinderen voor een camping te gaan. Het zorgt op zoveel vlakken voor meer rust, als je de pareltjes er weet uit te kiezen. Verder respecteer je de wet en loop je geen kans op boetes.

Waar vind ik toffe kampeerplekken?

Hoewel wij in Kroatië niet in het wild kampeerden, zijn wij steeds op zoek naar plekjes die je toch enigszins dat gevoel geven. Afhankelijk van de noden van je gezin, kan je onze tips volgen of zul je toch voor een meer luxueuze camping gaan. In dit laatste geval weet je ondertussen wel dat je best op tijd begint te zoeken naar een toffe camping.

Onze leidraad om campings anders dan anders te vinden, is in ’t algemeen Campspace en Roadsurfer. In Kroatië is het aanbod op deze platformen nog niet super groot, maar wij vonden er wel enkele zalige plekken op. Ook hier geldt, hoe vroeger erbij, hoe beter. Dat wij een zalige spot vonden voor geen geld, heeft er vooral mee te maken dat deze camping op een half uur rijden van de kust lag. Wij maakten dus een compromis, want stiekem droomde ik wel van een plekje aan de zee. Maar het perfecte sanitair, het zwembad, de ruimte en de rust trokken ons toch over de streep om van onze aanvankelijke boeking van 4 dagen toch bijna twee weken te maken.

Benieuwd waar wij kampeerden?
Borje Campsite, ideaal wanneer je de Plitvice meren en omgeving wil verkennen.
Boerderijcamping, wanneer je op zoek bent naar connectie en je kinderen dieren erg leuk vinden.
Camping Robeko, home away from home.

Kamperen is niks voor mij

Niet met de camper naar Kroatië? Je hebt echt een fantastisch aanbod aan hotels en huisjes in dit land. Keuze te over. Je kan dan perfect vliegen op Kroatië en een auto huren, maar ’t is dus evenzeer doenbaar om gewoon rechtstreeks met de auto te rijden en bijvoorbeeld tussenstopjes in Oostenrijk en Slovenië te maken. Vergeet ook dan niet je wegenvignet aan te schaffen. Ga je voor een vakantie van twee à drie weken? Verken dan ook met een verblijf in een accommodatie slechts een deeltje van Kroatië en las genoeg chill-tijd in. Dat maakt elk lid van het gezin gewoon blijer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.