Een week na mijn ik-ga-pas-naar-de-winkel-als-mijn-frigo-leeg-is-project, kan ik u vertellen dat ik volhield en pas afgelopen weekend richting supermarkt trok. Niet dat de koelkast helemaal leeg was, basisproducten blijven logischerwijs staan en als er enkel nog appelsien in ligt voor broer zijn fruitpap dan moet er actie ondernomen worden.

Mijn grootste doel was vorige week om vooral geen voeding weg te gooien dus ja, ik kookte met de restjes uit mijn frigo en vulde dat aan met ingrediënten uit de voorraadkast. Met enige creativiteit slaag je er echt wel in om lekker eten op tafel te zetten.

Producten die niet pasten in het rijtje van zomerse, luchtige maaltijden verdwenen in de diepvries. Prei, klaargemaakte champignons en bananen die bijna aan het einde van hun levenslicht waren, verdwenen in de diepvries. Marie kondo in mijn koelkast Marie kondo in mijn koelkast unnamed-38 unnamed-37In de supermarkt beperkte ik mij in aankopen en zal het allicht voor de eerste keer in jaren zijn dat ik slechts een rekening van €60 had. Reken daar wat drank en babyvoeding bij, en u weet genoeg. ‘t Was niet bepaald makkelijk want ik ging nog steeds even onvoorbereid naar de winkel. Daar moet ik dus echt nog iets op zien te vinden. Helaas is systematisch een weekmenu plannen iets waarvan ik nu al weet dat ik dat nooit volhoud. Ervaring leert me dat… unnamed-36

Soit, de grootste focus blijft minder voedsel verspillen dus ook deze week gaan we ervoor. Ik poog deze week vooral ingrediënten uit mijn diepvries en voorraadkast te gebruiken. Ik voeg er ondertussen nog een nieuwe uitdaging aan toe: elke dag eten mee naar het werk. Niet snel in de middagpauze dus iets gaan kopen. ‘t Zorgt vaak voor ongezonde voeding en daardoor trek ik ook regelmatig andere winkels in. Hierdoor geef ik te vaak geld aan spullen die echt zinloos zijn…

Allé, we blijven ervoor gaan. Ik kreeg hier al aardig wat tips. Maar hoe meer, hoe beter en hoe creatiever ik kan worden in dit hele koelkast-gedoe. Dus, laat maar komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties

 1. Ik maak elke week een weekplanning en doe dan de boodschappen. Voordeel is dat je bijna alles in huis hebt, en redelijk wat tijd bespaart. Maar ik hou er niet van om zaterdag al te weten wat ik woensdag eet.. Dus ik kan nog lekker elke dag beslissen waar ik zin heb! Af en toe zit ik verschrikkelijk te balen als ik weer een lijst moet maken en verzinnen maar het verdient zich terug in de rest van de week!

 2. Haha, goed bezig!

  @voorraadbeheer vind ik koken voor de vriezer fijn, ik maak een super pan bolognese, ingrediënten in een keer op (uit de koelkast) en 5 bakjes saus in de vriezer. Misschien nog een idee.

 3. Mijn tip, maar die heb je waarschijnlijk al vaak gehoord: maak een flexibel weekmenu en meteen nadien je lijstje voor de winkel.
  Zaterdagochtend is hier steevast brainstorm-ontbijt over wat we die week willen eten. Niets vastgepind op een dag en ik heb altijd wel een aantal dingen in huis die langer hourdbaar zijn en dus snel snel kunnen gemaakt worden, moesten we toch ineens geen zin meer hebben in dat ene gerecht. (Of wanneer manlief plots toch rare uren moet werken…) Dat werkt hier al jaaaaren goed. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend, was dat de logica zelve (hoewel we dit thuis niet deden, leek ons dat toen de beste strategie met een zeer kleine koelkast in ons appartementje) en dat is zo gebleven.
  En meteen na dat weekmenu, maak ik een lijstje. Daar staan meestal al enkele dingen op waar ik in de loop van de week aan dacht (aaah, nog net genoeg wc-papier! laatste tube tandpasta aangebroken…) en dat vul ik dan aan met wat ik volgens het weekmenu nodig heb. En Belgisch als ik ben, liggen daar ook steevast de folder en mijn verzameling kortingsbonnekes naast.
  Ik ga nooit naar de winkel zonder lijstje. Dat wil niet zeggen dat ik niet met meer thuis kom dan er op het lijstje staat, maar ik ben alleszins niets vergeten.

 4. Echt super!
  Ik probeer dat ook zoveel mogelijk te doen. Ik maak meestal wel een weekmenu, waarbij ik 2 dagen leeglaat voor restjes of iets uit de diepvries.
  Heb ook een diepvriesinventaris en een inventaris van alle andere zaken in de voorraadkast en dat helpt echt enorm om niet te veel te kopen :)

 5. Hier hangt een papiertje omhoog en daar schrijf ik op wat ik nodig heb van de winkel. Dit is meer zodat ik niets zou vergeten en dus onnodig veel naar de winkel moet want dan koop je inderdaad elke keer te veel. Ook werk ik met een weekmenu. Mijn kinderen zijn groter en we stellen dit op zondag avond op als we samen aan tafel zitten. We hebben een keer in de week ook restjes dag!

 6. Restjes worden bij mij ingevroren en meegenomen naar het werk, waar ik ze dan kan uithalen als ik echt zin heb in iets lekkers. Zo vermijd ik bezoekjes aan de cafetaria waar ik meestal teveel zin heb in ongezonde dingen.

 7. Ik heb ook enkele keren geprobeerd een weekmenu te maken, maar ik hou mij daar letterlijk nooit aan. Ik beslis liever op het moment zelf waar ik zin in heb, al houdt dat helaas wel in dat ik dingen moet weggooien omdat ik iets koop en er dan een paar dagen geen zin in heb… Misschien moet ik eens een weekmenu proberen waarbij ik om de dag ruimte laat voor improvisatie. Hmmm… Ik hou je op de hoogte ;)

 8. ik koop altijd voor de weekdagen groenten en vlees, zorg dat ik zowel aardappelen, rijst en pasta in huis heb en daar moeten we het mee doen.
  Ook al moet ik niet koken, het werkt en er wordt altijd wel iets uit de frigo genomen die erbij past die op moet.
  Voor onder de middag heb ik altijd mijn lunch mee…bespaart me tijd en energie om onder de middag weg te lopen van het werk.
  En eerlijk: het bespaart me heel wat tijd