Weet u nog, dat bericht over mijn voornemens voor dit jaar? Consuminderen en minder voedsel weggooien waren twee puntjes waar ik echt iets wou aan doen. Ruim een half jaar later moet ik eerlijk bekennen dat ik daar een catastrofe in ben. Consuminderen is echt moeilijk en dus niet zomaar iets dat je even doet.

Met schaamte, veel schaamte, moet ik jullie vertellen dat ik elke week nog steeds veel eten weg gooi. Als ik bedenk dat er mensen zijn met enorme honger en de impact op het milieu, word ik steeds vaker ongemakkelijk. Maar desondanks slaag ik er niet in om mijn koelkast geregeld te krijgen. En daaruit vloeit terug voort dat ik de weekmenu amper geregeld krijg en gezonde voeding snel vervangen door iets ongezonds. Gewoon omdat ik een structurele nul ben. Maar daar brengen we vanaf vandaag, hopelijk dan toch, verandering in! Ik bekijk het als ‘Marie Kondo’ in mijn koelkast. Gezien het in mijn kleerkast is gelukt kan ik niet falen, toch? haha
Marie kondoIMG_4511 IMG_4508

Hoe ik nu plots op dat idee kom? Wel, toen ik afgelopen week op een babbelgroepje voor mama’s op Facebook foto’s zag van mensen die hun koelkast elke week leeg eten en daar zelf helemaal gechoqueerd van was, drong het tot mij door. Dat wil ik ook! Gedaan met hamsteren, gedaan met zomaar naar de winkel gaan en wat dingen op goed geluk in mijn kar te zwieren. Gedaan met een overvolle koelkast waar ik elke week de helft of meer de vuilbak moet in bonjouren. Gedaan! IMG_4509IMG_4520IMG_4519 (1)Een plan van aanpak heb ik nog niet echt maar een eerste stap in de goeie richting is dat ik pas terug ga winkelen als mijn koelkast ook leeg is. Enkele basisingrediënten zoals bakboter en sausjes mogen permanent blijven pronken in de koelkast maar voedsel die geen lange bewaringstermijn heeft, moet allemaal via onze mond de koelkast uitgewerkt worden. Ik weet nu al dat het gigantisch moeilijk wordt. Tips zijn dus meer dan welkom.

Duimen jullie mee? Of nog beter, doen jullie ook mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 reacties

 1. Wij doen dat ook, onze frigo leegeten. We gaan ongeveer om de 2 weken naar de Colruyt en de laatste dagen eten we alles op wat over blijft. Soms moet je dan wel wat vindingrijk zijn haha. :d Als het fruit/de groenten tussendoor op zijn stop ik gewoon even bij de boer…
  Succes ermee!

 2. ik hoop hier wat tips te kunnen sprokkelen, ik ben veel te chaotisch als het op eten aankomt. Of vooral op koken. Ik heb een groentenpakket van het voedselteam maar smijt te veel dingen naar mijn goesting weg. http://emptythefridge.be/ vind ik een interessante blog om tips te vinden, ook al gewoon om dingen te weten te komen over houdbaarheid enzo.

 3. Ik doe regelmatig van restjesdagen: op tafel verschijnen dan gewoon een buffet van minigerechtjes, vaak eenpersoonsporties. Het heeft wat van een hotelbuffet eigenlijk. Eieren zijn ook perfect om restjes te verwerken: je maakt er gewoon een grote omelet van. Mijn moeder deed dat vroeger al en ik vind nog steeds restjesdagen gegarandeerd leuke dagen op eetvlak. Bovendien is het eten ook vaak extra snel klaar. Indien je schrik hebt dat het te weinig is, gewoon beetje extra pasta koken of een doorprikt aardappeltje in de microgolf steken (ideaal om instant aardappel in de schil te hebben, veel sneller dan de bbq :) ) En in de voorraadkast staat altijd nog wel een blik tonijn in reserve maar even goed kan je de restjes charcuterie of kaas van de broodmaaltijden gebruiken.
  Tortilla’s zijn bv ook ideaal om restjes op te werken: je zet alle groente (rauw, versneden in fijne staafjes of geraspt, of wat paprika en ajuinringen gebakken op de pan) in kleine kommetjes, voor de vleesliefhebbers nog een restje kip of gehakt of spekblokjes, maar even goed nog beetje mozzarella, gemalen kaas, …. Beetje yoghurt met kruiden en je hebt een sausje. Je legt waar je zin in hebt tussen het tortillavel, oprollen en smullen. Je kan samenstellen naar eigen smaak en niet alle ingrediënten zullen voor iedereen beschikbaar zijn maar dat hoort er nu eenmaal bij ;-)

 4. Hier lukt dat aardig, niet dat ik nooit iets wegsmijt, maar vaak gebeurt dat niet!
  Sinds ik Collect&Go doe gaat dat trouwens makkelijker, je wordt niet verleid door al het lekkers in de winkel, ik bestel enkel wat ik van plan ben te maken de komende week!
  Ik ga wel extra naar de markt, voor groenten en fruit en verse vis. Ook mijn wekelijks bezoekje aan onze slager komt er nog bij!
  Succes!

 5. Hey. Geen idee of het je kan helpen maar ik raak qua menu planning best georganiseerd door online te bestellen (veel minder verleiding om dingen die je niet nodig hebt in de kar te leggen en je kan het rustig op de zetel doen). Ik weet ondertussen dat ik een paar makkelijke dingen en een paar net iets uitgebreidere dingen op de menu zet afhankelijk van hoe ik dedrukte in de komende week inschat. En ik zal vaker een gerecht minder op de menu zetten zodat je niet met overschot zit als er iets tussenkomt. Als we dan toch elke dan flink gekookt hebben gaan we vrijdag naar de lunch garden of een brasserie met speeltuin of halen we fishsticks en spinazie uit de diepvries; ). Succes!

 6. Ik had dit ook als goed voornemen, maar tot nu toe is het al een grote ramp geweest. Bedankt om me hier terug aan te herinneren, ik ga er pok og eens werk van maken. Veel succes alvast! En als je dé ultieme tip tegenkomt, laat het me dan aub weten ;-).

 7. Weekmenu’s opstellen en vooraf rekening houden met dagen dat je weet dat je minder tijd zal hebben om te koken en op die dag de planning sieren met iets makkelijks en snel helpt echt. Het lijkt veel werk, maar eens je elke week braafjes je planning maakt en volgt, heb je vanzelf minder restjes en dingen die je weg zal gooien. Brood vries ik telkens in pakjes in. Op werkdagen weet ik exact hoeveel boterhammetjes er nodig zijn. Zoveel sneetje in een pakje en de diepvries in ….slechts 1 keer per 2 weken bij de bakker staan aanschuiven en geen enkel sneetje brood moet de vuilbak in. Restjes fruit zijn ideaal voor smooties, restjes groenten voor soep. Vlees krijgt hier ook een plekje in de diepvries. 1x per week sta ik bij de slager en sla het vlees in om mijn weekmenu te kunnen afwerken. Tijdsbesparing op termijn, geldbesparing en geen verspilling van voedsel (of heel miniem)

 8. Wij gaan op zaterdag naar de winkel en stellen dan ook onze menu samen voor de hele week. Wij kopen dan enkel wat nodig is voor die week. En af en toe in de week stoppen we nog eens in de winkel voor iets uit de versrayon wat je niet op voorhand kan kopen, omdat het anders niet meer vers is. Weg smijten gebeurt hier eerder omdat je bv een hele bussel van iets moet kopen, terwijl je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt..

 9. Wie gebruiken al jahrelang de App van Weekmenu (van Sanoma)
  Ideaal. Iedere zaterdag stel ik mijn weekmenu samen voor de komende 6 dagen. Ik mail mijn boodschappenlijstje hup, zo naar mijn mobieltje en ga daar mee naar de supermarkt.
  En voor degenen die 1 dag missen: klopt. Dag 7 is bij ons de vrijdag. Restjesdag (ook hier loopt de planning wel eens niet zoals gepland ;-) Of frietjesdag als er geen restjes zijn ;-D

 10. eenmaal per week maak ik ‘groentesoep ‘ daar kan alles in wat groente is …invriezen in persoonsporties ,en alle groente opgewerkt ,fruit soep is een milkshake met een bol ijs of yoghurt
  erbij ….en ook in een slaatje of omelet kan je veel “opwerken” ……of een spaanse tortilla ….

 11. Sinds ik een maandmenu maak gaat dat ook wel goed. (Oorspronkelijk bedoeld om de sleur te doorbreken). En vorig jaar aten we de diepvries leeg omdat we langere tijd niet thuis waren en ik eens schoon schip wou maken. Maar t is hier ook veel met vallen en opstaan (en wegsmijten helaas). Succes!

 12. Sinds wij een box bestellen (eerst hello fresh maar nu al tijdje foodbox) gooien we minder weg. Ik ben nogal een chaoot in de winkel wat resulteert in te veel… want wat is dat of dat lekker en uiteindelijk moet het weggegooid worden omdat het slecht geworden is :-(

  ik knipte vroeger heel veel receptjes uit die ik wou klaarmaken maar wat een zoektocht pff en dan staat er in de kans 15 potjes of flesjes met kruiden, sausjes, enz waar 1 lepel uit is (of na 4 jaar nog steeds niet gebruikt en dan over tijd weggegooid moet worden)

  In het begin was er hier wat twijfel want zeker foodbag is met 65€ niet goedkoop te noemen maar eigenlijk verdoe ik minder, het voordeel is dat je maar krijgt wat je nodig hebt (vanavond dus 2 kleine zakjes sojasaus ipv een fles enz) en ook van belang je niet verleid wordt tot impuls aankopen.

  Ik koop sindsdien ook veel meer lokaal, ga naar de groentenwinkel, slager,… ipv naar supermarkt (vroeger had ik geen zin in 3 of 4 winkels aflopen dus alles kwam van 1 winkel) 1 keer per maand ga ik dan naar colruyt voor waspoeder, melk, wcpapier enz.

 13. Wij gooien hier ook niet veel weg, en als dat dan zo is, gaat het naar de kippen.
  Ik ben heel nieuwsgierig naar je koelkast, waar haalde jij die ‘hangers’ voor je flessen wijn, die ook niet mogen ontbreken in een koelkast? Ziet er echt handig uit.
  Groetjes Sofie

 14. Ik heb het ook geprobeerd met een hele week te plannen enzo… en de eerste dagen gaat dat goed, maar dan loopt het vaak mis om de een of andere reden… geen tijd/zin om te koken, iets dat onverwacht snel slecht geworden is, restjes over waar ik de volgende dag nog iets mee kan maken,…

  Nu gaan we eens in de twee weken ongeveer voor de “grote boodschappen”, dingen die ook niet snel slecht worden en die je altijd wel in huis wil hebben. Daarnaast gaan we om de 2-3 dagen de verse dingen halen die we nodig hebben voor wat we die dagen willen eten. Op die manier kunnen we beter inspelen op het moment (hebben we nog een restje rijst over, dan kan ik iets meebrengen dat ik daarmee kan combineren terwijl het anders in de koelkast ligt te wachten om weggegooid te worden; …)

  Voor ons werkt dat in elk geval beter dan lang vooruit plannen…

 15. awel he, in zwart-wit valt het echt heel goed mee hoor ;)

  Maar wel een nobel initatief! Ik probeer het ook zo aan te pakken. Ik moet eigenlijk niet zo vaak iets weggooien. Soms durf ik ook een vervallen yoghurtje opeten en toen dit wekend mijn plastic pot yoghurt van 500g bij het uitladen gebarsten was, heb ik hem overgeheveld naar een tupperwareke.

  Een weekmenu doe ik niet, al heel veel over gelezen maar ik heb niet echt de nood. Ik koop gewoon onderling combineerbare ingrediënten en heb ondertussen een vrij grote lijst met makkelijke, snelle, gezonde en kindvriendelijke recepten. dus aan inspiratie zelden gebrek.

 16. Weekmenu! De oplossing, echt. Ik plan wat we gaan eten en koop enkel dat. Elke week is mijn frigo leeg op vrijdag (ik doe boodschappen op zondag). Op vrijdag gaan we af en toe eten en in het weekend kookt de echtgenoot en die trekt zijn plan dan wat aankopen betreft. Ik maak er een sport van om niet boven de €100 te gaan op maandag en dat lukt perfect.