Ik klim mijn bed in, op zo’n 2m40 hoogte. De overdonderende stilte, op het geknor van mijn kinderen na, laat me voelen dat ik leef. Door het dakraampje van onze daktent staar ik naar de mooiste sterrenhemel ooit. Ik knijp nog even in mijn arm. ‘Slapen we hier echt, op meer dan 2000 meter hoogte, te midden van de zotste natuurpracht? Reken maar van yes.’ Ik nestel me in mijn slaapzak en sluit mijn ogen. Ik ben de gelukkigste vrouw op aarde en val direct in een diepe slaap. ‘t Klinkt als het begin van een schone roman en dat in tijden van een gezondheidscrisis.
We leerden veel van die crisis en alles wat het met zich mee bracht. Maar dat dit niet noodzakelijker wijs allemaal zwaar en heftig hoeft te zijn, bewijst het meest fantastische, meest opvallende en meest diep oranje busje die er bestaat. Al laten we dat verkleinwoordje beter weg, met haar 6 meter lengte, valt ze in het straatbeeld niet te negeren. Een huis op wielen. Een plek die schreeuwt ‘AVONTUUR’. Sta me toe, je mee te nemen in de meest onwaarschijnlijke roadtrip die je met je gezin kan maken.
Op zoek naar de zon
We hebben er net een weekje surftravel bij BoardX opzitten, wanneer we met een dreigende wolk boven ons hoofd, de laatste spullen in ons oranje beest proppen. Veel tijd om het te leren kennen, was er niet. Na een intense ombouwperiode**, zijn de autoplaten slechts 2 dagen voor vertrek binnen. Geen idee dus wat je als gezin van 6 dan best wel of niet meeneemt. We krijgen meermaals de vraag waar we naartoe trekken en ik, de CEO van de familiereizen Liesellove, weet het eigenlijk niet zo goed. ‘We volgen de zon. Of moet ik zeggen, we gaan op zoek naar de zon?’ Want de zomer van 2021 in Europa is op z’n minst als bizar te omschrijven.
Na een kleine omweg, pakweg een 600 km, en een bezoekje aan Dune du Pilat besluiten we dan toch de zon te zoeken in het zuiden van Frankrijk. De eerste nacht in onze bus, stelt dan ook niet veel voor. We parkeren ons langs andere busjes, op een snelwegparking. Wetende dat er ook morgen nog een lange rit op ons staat te wachten, voor we überhaupt die zon te zien krijgen. Door mijn besluiteloosheid, en vooral door onze omweg, rijden we bijna 2 dagen aan een stuk. Ik vraag me af waar ik in godsnaam aan begonnen ben. ‘Hadden we niet beter een vakantie in een all-in geboekt? Lekker easy, geen gedoe en zon!’
Ik besluit redelijk drastisch dat we de snelweg afgaan. Het is 11 uur ‘s avonds, we zijn moe, ik ben het beu, ik weet niet goed waar we zijn en ik heb vooral geen zin in een nieuwe nacht op een snelwegparking. Ik gids de koerier van dienst naar een verlaten plekje. Het wordt onze eerste nacht wildkamperen en ik doe het in mijn broek. Die nacht lig ik vooral te waken maar ‘s ochtends blijkt het het allemaal waard te zijn. Een fantastische omgeving, midden in het groen met vooral de zon op onze snoet. Hallo, 26°C. Hallo, Montpellier. De kinderen zijn minstens even enthousiast: klimmen en klauteren in de bomen, spelletjes met stenen bedenken en genieten van het lekkers dat mama, op het eenvoudig kampeervuurtje, tovert. Dat allemaal zonder één andere mens in de buurt. ‘Are we in heaven?’
Wildkamperen it is
Vanaf die eerste nacht wildkamperen, vallen we als een blok voor slapen in de natuur. De rest van onze reis wisselen we af tussen de meest bijzondere plekjes en campings. Dat laatste is soms handig om praktische zaken te regelen zoals water, elektriciteit, toilet schoonmaken, … maar vooral ook omdat onze kinderen wel eens nood hebben aan een zwembad. Het wildkamperen op zich blijft steevast de meest bijzondere ervaring van onze volledige roadtrip. We verliezen de grip op tijd, al kan je dat niet echt verliezen noemen. We worden telkens omver geblazen van de natuurpracht en onze kinderen bedenken de meest gekke spelletjes zonder ook maar één stuk speelgoed te gebruiken.
We leven traag als we wildkamperen maar elk vezeltje in je lijf voelt dat het leeft. Is het nu het bereiden van het ontbijt, het genieten van het zicht, het nemen van een douche (in onze geïmproviseerde douche) of het busje en de daktent slaapklaar maken voor de nacht? Elke ervaring voelt 1000 x sterker aan dan wanneer je binnen de vertrouwde paden blijft.
Wildkamperen is in héél véél landen verboden, vaak zijn er wel soepelere regels als het gaat over bivakkeren, zo ook in Frankrijk en Spanje. Afhankelijk van de regio wordt het soms wel toegestaan of wordt er een oogje dicht geknepen. Maar officieel mag het niet en daarom deel ik onze plekjes niet. De app Park4Night kan je wel helpen, maar wees kritisch! En ook Google Maps leidt je naar mooie, afgelegen plekken. Onze ervaring met wildkamperen is dat je beter hoger gelegen gebieden opzoekt want aan de kust zijn er vaak zeer strenge regels. (Wij reisden in absoluut hoogseizoen!) Informeer je vooraf.
De cirkel is rond
Onze allereerste busreis vertrekt in Montalivet en zal uiteindelijk ook daar terug eindigen. We verkennen de regio van Montpellier en Perpignan, reizen daarna door richting Spanje en blijven daar tussen de Franse Grens en Barcelona plakken. Uiteindelijk reizen we via Mirador Dels Orris terug richting Frankrijk om te genieten van de heerlijke surfvibes (en de draaimolen) in Moliets-et-Maâ en ontvluchten we de augustus-drukte in Montalivet. De cirkel is rond.
Onderweg genieten we van een aantal toeristische hoogtepunten, waarvan ik je graag een lijstje meegeef. Het zijn plaatsen die, als je in de regio bent, zeker eens moet bezoeken. Maar het trage leven met ons busje leert ons ook te genieten van de plaatsen waar we random terecht komen. Hoe fijn en bijzonder de toeristische highlights van een regio ook zijn, als je bereid bent goed te kijken dan ontdek je de schoonheid van de wereld ook in dat net iets minder populaire strandje, stadje, … Vergeet dit dus zeker niet te doen, het zal je reis namelijk zoveel magischer maken.
Flamingo’s spotten
Wie Flamingo’s wil spotten in Frankrijk moet bij de Camargue zijn. Maar wat als dat niet op je route ligt en je kinderen die beestjes wel héél graag willen zien? Eenvoudig: bezoek de Petite Camargue bij Montpellier. Het is een unieke plek waar iedereen stil wordt. Zelfs de kinderen zullen, op what oh’s en ah’s na, niet veel zeggen. Een wilde troep flamingo’s in het echt zien, dat doet wel wat met kinderen (en volwassenen.)
Cirque de Navacelles
Cirque de Navacelles is een door Unesco beschermd berggebied in Frankrijk. Het keteldal, gelegen aan de zuidelijke rand van het Centraal Massief is miljoenen jaren geleden gevormd. Van bovenaf heb je rondom een prachtig uitzicht over de Cirque de Navacelles. Wil je Navacelles zelf bezoeken? Dan moet je een smal baantje, met veel haarspeldbochten af (en daarna terug op). Vooral de rit van en naar Navacelles is als spectaculair te omschrijven. ‘t Is redelijk met de billen dichtgeknepen naar beneden (en boven) rijden maar wel de moeite waard. U weze gewaarschuwd!
Les Orgues d’Ille-sur-Têt
Op zoek naar een mini-daguitstap? Bezoek dan in het departement Pyrénées-Orientales deze orgelpijpachtige rotsformaties. Ze zijn het resultaat van natuurlijke erosie en tonen nog maar eens hoe bijzonder moeder natuur is. Deze rotsformaties bevinden zich op privédomein en je dient een (kleine) entrée te betalen. Onze kinderen waren serieus onder de indruk en stelden bijgevolg ook véél vragen over hoe zo iets kan ontstaan. Plezant en educatief tegelijkertijd dus.
Palamós
Palamós ligt aan de Costa Brava te Spanje. Bijgevolg wordt deze kuststad onder meer in de maand augustus overspoeld met toeristen. Camping Internacional Palamós is een aanrader met kinderen. Het zwembad, altijd het zwembad, haha. Palamós zelf is een gezellig stadje om door te kuieren. Je vindt er overal heerlijke tapasbars waardoor je voor geen geld, je buikje kan rondeten. Het strand zelf is druk maar dat neem je er voor je kinderen al eens bij. Ook al zijn wij zelf geen fan van die drukte, met de sfeer in Palamós konden wij goed leven.
Montserrat
50 km ten noordwesten van Barcelona, vind je Montserrat. Het is een mysterieuze berg waarop het Benedictijnse klooster van Montserrat is gevestigd. De natuur trakteert je hier op spektakel maar het spirituele kantje, maakt het extra bijzonder. Een dag uittrekken om Montserrat te bezoeken, is zeker niet teveel. Starten doe je helemaal onderaan de berg. ‘t Is absoluut de moeite om daar de trein naar boven te nemen. Je kan dit traject ook te voet doen, maar voor onze kindjes is dit nog iets te pittig. Eens boven word je volledig ondergedompeld in de magie van Montserrat. Je kan er trouwens ook overnachten, moest je dat willen.
Moliets-et-Maâ
Op zoek naar wat surfvibes in combinatie met kindvriendelijkheid? Plan dan een aantal dagen Moliets-et-Maâ in. Het is een typisch surfdorpje en trekt daardoor zeer veel toeristen aan. Vaak surfers maar ook families die op zoek zijn naar een weekje strandvakantie. De golven zijn er vaak top, de kinderen zijn dolenthousiast door het ijsjeskraam en de draaimolen en je kan er overal vrij ‘goedkoop’ eten. Nood aan wat minder mensen in je buurt? Huur dan een fiets of gebruik de benenwagen en verken de omgeving.
Praktisch
Wij reisden iets meer dan drie weken rond. Vooraf was er geen plan dus ‘t was echt van go with the flow. Met kinderen kan het aangeraden zijn om hier toch iets meer over na te denken. Want eerlijk is eerlijk, soms dacht ik er wel eens aan gewoon per direct terug naar België te vertrekken. ‘t Is altijd goed gekomen maar kinderen kunnen niet altijd even goed met de onzekerheid van een ongeplande trip overweg. Wissel dus wildkamperen en go with the flow af met een paar dagen verblijf op een toffe camping. ‘t Zal echt waar, iedereen deugd doen.
Vooraf weten welke highlights je in de regio wil bezoeken, kan handig zijn. Zo bespaar je heel wat extra kilometers (ja, onze route was behoorlijk chaotisch) en vaak ook wel wat tijd. Anderzijds is er het gevaar dat je dit highlight-lijstje absoluut wil afwerken en dan verlies je mogelijks de magie van het wildkamperen en het traag reizen. De waarheid zal dus ergens in het midden liggen.
Prop je busje niet te vol want je trekt echt niet elke dag een verse outfit aan (ook de kinderen niet!) en je leeft bijna continu buiten. Speelgoed heb je slechts in een minimale hoeveelheid nodig. Voorzie altijd voldoende drinken en zorg dat je een paar dagen wildkamperen kan overbruggen wat betreft eten.
Wanneer je afgelegen plekken opzoekt, moet je rekening houden met een gebrek aan mobiel internet. Een offline kaart op je smartphone van de omgeving kan dus handig zijn. Wij gebruiken daarvoor Google Maps. Je zoekt vooraf de regio op en kan in de opties dan kiezen om de kaarten te downloaden. Super handig!
Campings vooraf reserveren, hoeft niet. Maar besef wel dat je in het hoogseizoen soms moet zoeken naar een vrij plekje. Een absolute aanrader is je lid te maken van ‘Camping Car Park‘. Dan kan je met je camper op héél wat parkings terecht (met water, elektriciteit etc.) Vaak zijn deze véél goedkoper dan traditionele campings en ze kunnen je echt wel uit de nood helpen, als je op die traditionele campings geen plaats meer vindt. Bovendien kan je in de app vooraf zien waar er nog plek is in de buurt en je kan je plekje zelfs reserveren, indien nodig.
Een busje huren kan bij Goboony of binnenkort ook bij onszelf. Zin in een roadtrip maar niet in een busje? Check dan zeker onze roadtrip van vorig jaar door Frankrijk.
** Onze bus was oorspronkelijk een Mercedes Tourer Sprinter voor personenvervoer. Wij bouwden haar om tot een camper.
Wauw Lies!
Wat beschrijf je het móói. Ik lees je graag. Ik heb het gevoel dat ik meereis, wat deug doet aangezien ik zelf niet vaak reis omwille van een chronische ziekte.
Dankjewel voor je fijne nlog en prachtige foto’s :-).
Oh dankjewel Sarah, erg fijn om horen. :-)
En zeer graag gedaan :)