Ik weet geen blijf met mezelf en zenuwen razen door mijn lijf. De chille reizigster die ik normaal ben, die lijkt nu niet meer te bestaan. Het valt amper te bevatten: ik sta hier rustig valiezen te pakken om met ons gezin op een vliegtuig richting Mexico te stappen. Hoewel er geen speciale tests nodig zijn om het land in te reizen, denk ik dat er iets zal fout lopen. ‘Zag ik echt niks over het hoofd?’ Echt terug ademhalen zal ik pas kunnen als we op dat vliegtuig zitten. Mexico met kinderen, komt dat wel goed?
Een kort stukje uit mijn hersenspinsels van de dagen voor vertrek. De stress voor reizen was nog nooit zo hoog als toen. Ten tijde van corona reizen is echt iets next level geworden. Dat ademhalen is trouwens helemaal goed gekomen en dat merk je zo in het reisverslag dat je hier verder zal lezen. Maar bovenstaande moest er wel eventjes bij want reizen in deze bijzondere tijden doet wel iets met een mens. Maar halleluja, Mexico geeft je zuurstof en doet je meer dan eens beseffen dat onze wereld fantastisch en wondermooi is. En ja, zelfs met vier kleine kinderen is de ervaring mega-fantastisch-geweldig. Kunnen wij dat met ons gezin, dan kan jij dat zeker ook. Laat ons je meenemen op een 18-dagen-durende roadtrip Mexico met kinderen.
Mexico met de kinderen: de roadtrip-route
Vliegen op Cancún
We vliegen op Cancun en doen dat met Tui Fly. Het grootste voordeel: een rechtstreekse vlucht, met kleine kindjes altijd mooi meegenomen. We maken weliswaar een tussenlanding in Cuba maar we mogen gewoon in het vliegtuig blijven zitten. Mijn hoop dat mijn bende een aantal uren zal slapen, blijkt een droomscenario te zijn dat zich helaas niet voordoet. Met ettelijke uren vertraging komen we om 11 uur ’s avonds aan in Cancun. Zelf doodmoe en met een bende opgelaten kinderen, fixen we onze huurwagen. Dat blijkt in het midden van de nacht niet zo evident te zijn. Bijgevolg krijgen we een te kleine huurwagen maar we zijn te moe om nog verder te discussiëren. Hopend dat bij terugkomst Sunny Cars dat voor ons wil oplossen, lees: financiële compensatie, vertrekken we richting onze eerste verblijfplaats. Gelukkig slechts op een half uurtje rijden van de luchthaven.
Het is ook direct een eerste cruciale tip die ik je kan geven. Kom je ’s avonds laat aan, zorg dan dat je verblijf niet te ver van de luchthaven ligt. Zeker wanneer je zelf nog moet rijden. In Cancun kan je in de hotelzone verblijven, dicht bij het strand, of downtown. Het spreekt voor zich dat die eerste een pak duurder uitkomt. Wij verblijven dan ook downtown (zorg zeker voor een verblijf met zwembad) en verkennen op onze eerste dag kort de kust. Omdat we echt nog moe zijn (hallo, jetlag!) chillen we in de namiddag aan het zwembad en bereiden we ons voor om de volgende dag naar Tulum te trekken.
Onze accommodatie: Liverte 102
Aantal aanbevolen nachten: 2-3 nachten.
Cenote Minotauro, de reden waarom je Tulum niet mag skippen
Ondertussen zijn wel al meer dan 24 uren in Mexico, tijd om de vakantie echt te starten. We rijden door naar onze eerste stop: Tulum. Voor we ons nieuw huisje checken, maken we tijd voor een eerste bezoekje aan een cenote. Voor we naar Mexico kwamen, hadden we van dit natuurfenomeen nog nooit gehoord. Maar Mexico en cenotes, dat gaat gewoon hand in hand. Het is de naam voor een water bevattende grot/poel en voor de Maya’s vormden deze de toegang tot de onderwereld. Maar het is dus vooral een indrukwekkend natuurfenomeen waar je van de mooiste soorten helder water ter wereld zal zien.
Ze zijn gigantisch populair in Mexico en de mooiste exemplaren zijn helaas vaak druk bezocht. Maar wanneer je naar Tulum rijdt, kan je het best een tussenstop maken bij een cenote die (voorlopig) gespaard bleef van het massatoerisme: Cenote Minotauro! Google Maps stuurt je niet helemaal goed dus eens je de hoofdweg verlaat moet je zoeken naar een klein bordje. Wij zochten iets meer dan 2 uren dus houd je ogen goed open. Maar geloof me, deze cenote is het zoeken meer dan waard. Letterlijk een verborgen paradijs.
Heb je nog tijd na je bezoek aan Cenote Minotauro, dan kan je nog een tussenstop overwegen in Akumal, waar je kan snorkelen met schildpadden. Tip: wandel op het strand ver genoeg door, neem je eigen snorkels mee en ga daar zonder ticketje het water in. Want yes, ook daar ontmoet je deze magische wezens en je hoeft je plek niet met tientallen anderen te delen.
Tulum zelf is even wennen, want het is een extreem populaire plek. De standen daar en de Maya ruïnes zijn super mooi maar het is er zeer druk en de prijzen hier liggen veel hoger dan elders. Je kan daarom overwegen om je verblijf buiten Tulum te zoeken. Wij vonden het echter fijn zo centraal te zitten en daardoor ’s ochtends vroeg te kunnen aanschuiven bij de Maya site. Deze vanaf de zee, in een bootje, bekijken is trouwens een enorme aanrader.
Op een kwartiertje van Tulum kan je trouwens een prachtige plek bezoeken: Sian Ka’an Biosphere Reserva. Dit UNESCO-natuurreservaat wordt door de oude Maya’s omschreven als de plek waar de hemel geboren is. Reden te meer om de boel even te gaan verkennen en dit op je lijstje te zetten wanneer je een rondreis Mexico met kinderen overweegt.
Onze accommodatie: Luxury Suites La Veleta
Gedetailleerd verslag: Tulum – gids
Aantal aanbevolen nachten: 2-3 nachten.
De magie van Bacalar
Na de drukte van Tulum is het tijd om een andere magische plek te bezoeken: Bacalar. Het is een gezellig stadje dat gelegen is aan een prachtig meer. Het krijgt niet voor niks de naam ‘Lagoon of Seven Colours’. En dat is ook direct de reden waarom wij dit ingedommelde stadje bezoeken. Op het prachtige water na, is er niet veel te doen. Maar laat dat nu net de troef van Bacalar zijn.
Het is een heerlijke plek om te relaxen aan het water. Met kinderen betekent dat vooral: zij die zich rot amuseren in het water en jij die continu denkt dat ze bijna aan het verzuipen zijn. Heel relax dus. Daarnaast moet je hier een boottocht op je activiteitenlijst zetten en een wandeling door Bacalar om de gezellige sfeer op te snuiven. Reizen in Mexico met kinderen zal er trouwens sowieso voor zorgen dat je héél veel boottripjes doet. Mark my words!
Laat je trouwens niet afschrikken door alle dure hotels die aan het water gevestigd zijn. Let jij liever wat op jouw centen, dan zijn er fijne verblijven in het centrum te boeken. Je hebt dan wel geen directe toegang vanuit je hotel tot het water, maar er zijn tal van plekken waar dit gratis kan. En ja, ook daar vind je schommels en hangmatten in het water. Zoek gewoon naar die plekjes waar de locals gaan.
Het centrale plein (gaat trouwens op voor elke Mexicaanse stad) is hier de uitvalbasis om lekkere restaurantjes te vinden. Van daaruit wandel je ook makkelijk de ‘centrum-straten’ door om zo heel wat mooie streetart te spotten.
Onze accommodatie: Asilé Hotel Boutique
Gedetailleerd verslag: Bacalar – gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 nachten of meer als je lekker wil relaxen
Omrijden voor Calakmul
Dankzij de heerlijke vibe in Bacalar zijn we helemaal opgeladen om er stevig tegenaan te gaan. En dat is ook nodig want van hieruit rijden we richting Xpujil, het binnenland in. Omdat het op de ochtend van vertrek slecht weer is, slaan we Los Rapidos (in de buurt van Bacalar) over. En eerlijk: de toegangsprijs om dit met een gezin van 6 te doen, is niet niks. Daardoor komen we veel vroeger dan verwacht aan in Xpujil en kunnen we de prachtige (en vooral ook verlaten) Maya ruïne van Bécan bezoeken.
Xpujil staat trouwens enkel op onze agenda omdat we de Maya ruïne in het midden van de jungle willen bezoeken: Calakmul. Deze trekt weliswaar steeds meer bezoekers aan maar doordat hij zo diep de jungle in ligt, ver van de beschaafde wereld, blijft dat nog steeds erg beperkt. En hoewel deze niet als wereldwonder beschreven staat, raden wij je aan deze vooral wel op je lijst te zetten. Calakmul is ongelooflijk indrukwekkend, alleen al door de tocht er naartoe: 60 km de jungle in. Bovendien klim je hier nog op alle ruïnes naar boven en geloof me: wanneer je op +45 meter hoogte uitkijkt over de ruïnes en alle tempels rondom, dan krijg je kippenvel! Ongelooflijk hoe die Maya’s al die tempels gebouwd hebben.
Vergeet niet wanneer je naar deze regio reist, dat er een tijdsverschil van één uur is, tussen de staat Quintana Roo en Campeche. Dit betekent dat je één uur wint wanneer je vanaf Bacalar naar Xpujil reist.
Onze accommodatie: Hotel Villa Calakmul
Gedetailleerd verslag: Calakmul – gids
Aantal aanbevolen nachten: 1 nacht (voldoende om beide ruïnes te bezoeken)
Campeche, kleurrijke vibes voor kleurrijke zielen
Na het bezoek aan Calakmul rijden we door naar Campeche. Een zeer stevige rit (4 uren!) waarin je onderweg amper iets tegenkomt. Campeche willen we echter niet missen, ook al skippen de meeste toeristen deze stad wel. Vooraf vallen me de kleurrijke foto’s van Campeche op dus dat moeten we gewoon checken. En jawel hoor, Campeche is een grote hit.
Het is een gezellige, koloniale stad die je onmiddellijk betovert. Op de kerken en het ommuurde historische stadscentrum na, valt hier niet veel te bezoeken. Maar de sfeer die in deze stad hangt, maakt dat je Campeche op je lijstje moet zetten. Hier zijn zorgt direct voor een vertraging van reizen en leven. Een zaligheid!
Onze accommodatie: Casa Wander Campeche
Gedetailleerd verslag: Campeche – Gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 nachten (al konden wij hier zeker langer blijven)
De chaos die Mérida heet
In Campeche vertrekken we met een klein hartje. We waren hier zo graag, dat we eigenlijk nog wel wat langer hadden kunnen blijven. Gewoon om te zijn en op te gaan in het Mexicaanse leven. Want Mexico met kinderen, dat is gewoon zoveel meer dan van het ene toeristische plekje naar het andere hoppen. Maar Mérida wacht op ons en dus vatten we de tocht opnieuw aan. Rijden in Mexico is trouwens super easy. Er is een hoofdweg waarop je af en toe een dorp of stad tegenkomt. Vaak loopt die weg recht door de stad/het dorp en meestal is de weg in relatief goeie staat.
Voor we Mérida inrijden, stoppen we bij een verlaten cenote: Cenote Chen Ha. Heerlijk om de rit eventjes te onderbreken om een verfrissende duik te nemen en jezelf te verwonderen over de prachtige natuur. De stop is aan te raden want niet veel later, kom je terecht in de chaos die Mérida heet.
Mérida is de hoofdstad van de staat Yucatán en is behoorlijk druk. Ook hier zie je overal kleur en er zijn heel wat indrukwekkende gebouwen aanwezig. Alleen is het erg druk en moet je wel even een knop bij jezelf omdraaien. Althans, zo voelde dat bij ons aan. Daarom kiezen wij ervoor om in Mérida vooral te genieten van ons heerlijke huis met eigen zwembad.
Vanuit Mérida kan je trouwens wel makkelijk daguitstappen organiseren, bijvoorbeeld richting de Maya ruïnes van Uxmal, Celestun of de gele stad Izmal. Omdat Estelle haar lievelingskleur geel is, brengen we sowieso een bezoekje aan Izmal. Een aanrader van formaat.
Onze accommodatie: Woonhuis Mérida
Gedetailleerde blog: Mérida – gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 a 3 nachten (al kan je hier zeker langer verblijven als je van hieruit daguitstappen doet)
Cenote-time in Valladolid
Na de drukte van Mérida trekken we opnieuw richting een typisch Mexicaans stadje vol gezelligheid: Valladolid. De sfeer hier is super gezellig, drukker dan Campeche maar rustiger dan Mérida. Het is de perfecte uitvalsbasis om heel wat moois in de buurt te verkennen zoals de roze meren, de Maya ruïnes van Ek Balam en/of heel wat cenotes. Omdat de kindjes nood hebben aan actie en verfrissing, kiezen wij voor een aantal spectaculaire cenotes. In eentje ervan krijg ik bijna een hartaanval wanneer Baptiste van een vijf meter hoog platform het diepe water inspringt. Gelukkig komt alles goed en genieten we van de hele ervaring ’s avonds aan tafel nog na.
Valladolid is ook de perfecte uitvalsbasis om Chichén Itzá te bezoeken, erkend als wereldwonder. Verklaar ons zot (of niet) maar wij skippen deze bewust. Met 4 kinderen zijn wij al lang blij dat we hen voor de eerste Maya-sites op onze reis enthousiast hadden kunnen maken. Zwemmen in een cenote is in ons geval een betere keuze, ook al moeten we hierdoor het wereldwonder missen. Soms moet je nu éénmaal compromissen maken als je reist met een gezin en Calakmul is voor ons de evenaring van het wereldwonder.
Onze accommodatie: La Aurora
Gedetailleerde blog: Valladolid – gids
Aantal aanbevolen nachten: 2 a 3 nachten
Paradijsje Isla Holbox
Het is bijna tijd om terug naar huis te gaan maar niet zolang we Isla Holbox niet hebben gezien. Het is een super populair eiland en dat heeft natuurlijk alles te maken met de schoonheid ervan. Met een ferry ben je er in 20 minuutjes. Hiervoor laat je je huurwagen achter want wagens kom je op dit eiland amper tegen. Je verplaatst je hier met golfkarretjes, fietsen en/of de eigen benenwagen.
Wij verblijven in het centrum omdat we van daaruit alles makkelijk kunnen regelen en zo snel tot alle opties van het eiland toegang hebben. Een dagje (of enkele uren) een eigen golfkarretje huren is een enorme aanrader. Je verkent er het volledige eiland mee en je komt zo ook op de mooiste verlaten plekjes. Zeker met vier kleine koters is dat zeer handig. Logischerwijs mag een boottochtje ook hier niet ontbreken.
Op je to-do-lijstje zet je verder: genieten van het strand en het water, wandelen over de zandbanken richting Punta Mosquito, genieten van het ondiepe water bij Punta Cocos en het bioluminescentie bezoeken (in het donker en niet bij (bijna) volle maan). ’s Avonds in het centrum naar de lokale sportmatchen gaan kijken, is ook echt een aanrader en de mooie streetart moet je hier zeker checken. Ga zeker eten bij Viva Zapata, één van de beste restaurants van het eiland en natuurlijk: geniet, geniet, geniet. Als je pech hebt met het weer, zoals wij, dan zal je wel wat creatiever moeten zijn met je daginvulling. Maar we zijn het erover eens dat Isla Holbox een fijne plek is.
Onze accommodatie: Madre Holbox
Gedetailleerde blog: Holbox – gids
Aantal aanbevolen nachten: 3 a 5 nachten
Back to Belgium
Vanuit Holbox keren we terug naar Playa Del Carmen, om daar nog een nachtje te verblijven voor we terugkeren naar België. Het is vooral genieten van lekker eten, de zee, de zon en het zwembad. Afhankelijk van wanneer je terug naar huis vliegt kan je ook rechtstreeks vanuit Holbox naar de luchthaven reizen. Voor ons helaas geen optie tenzij we onze laatste momenten in Mexico vol stress wilden doorbrengen.
Playa Del Carmen voelt trouwens aan als een andere wereld. Grote winkelstraten, drukke stranden en heel gericht op de Amerikaanse markt. Bijzonder om mee te maken, moet je misschien wel eens gezien hebben, maar heel lang hier blijven is toch geen aanrader. Om in Mexico met kinderen op je gemakje te kunnen reizen, is het toch wel fijn dat niet om de 2 meter een verkoper de aandacht van de kids trekt.
Mexico met kinderen: de praktische kant van de zaak
Ik organiseerde onze reis volledig zelf wat betekent: vliegtuigtickets regelen, huurwagen vinden en verblijven en uitstapjes ontdekken. Wil jij ook naar Mexico? Dan check je naast Momondo best ook even Tui Fly. Deze laatste wordt niet altijd getoond in de resultaten van Momondo maar is duidelijk scherp van prijs en je vliegt rechtstreeks vanaf Brussel. Wij betaalden ongeveer € 600 per ticket, bagage inbegrepen. (2 x 20 kg + 6 x 10 kg handbagage.)
Onze huurwagen regelden we bij Sunny Cars. Met deze ben je altijd volledig gedekt en na de nodige narigheid met andere maatschappijen in het verleden, huren we nu bijna altijd met deze maatschappij. Voor ons was de huurwagen een grote hap uit het budget want een voertuig voor 6 personen is in Mexico direct veel duurder. Je kan opteren om met openbaar vervoer en taxi’s te reizen, maar met kleine kinderen en onze reisplannen leek dat gewoon niet handig. Kinderstoelen reserveerden wij niet maar namen wij mee vanuit België. Met Tui Fly kan je deze gratis inschepen.
Alle verblijven zocht ik op Booking.com en Airbnb. Madre Holbox boekte ik rechtstreeks maar vond ik in eerste instantie op Booking. Ik volgde hierin trouwens niet steeds het type verblijf dat Booking voorstelde. Vaak moet je met een groot gezin dan 2 ruimtes huren. Maar in de meeste gevallen kan je dat creatiever oplossen waardoor de prijs gedrukt wordt. Gelukkig maar! Meestal huurde ik ook telkens met annulatie mogelijkheid bij. Because you never know dezer dagen. En omdat ik de kostprijs wou drukken, koos ik vaak niet voor de meest populaire locaties bijvoorbeeld direct aan het strand. Alle verblijven samen betaalden wij net geen € 2000. Dit had véél meer kunnen zijn maar ook een pak minder. Alles hangt dus af van wat jij zelf wil.
Wanneer je naar Mexico reist heb je trouwens voor iedereen een internationaal pasport nodig. Die pasporten hebben wij standaard voor ons gezin klaarliggen maar check dit zeker tijdig genoeg. Je kan ze in spoed nog laten maken maar dat kost dan wel wat en zonder kan je echt niet reizen.
Mexico met kinderen: tips ter plekke
Verder deel ik nog een aantal praktische tips om het reizen in Mexcio met kinderen ter plekke makkelijker te maken:
- Installeer de offline versie van Google Maps op je smartphone, zo vind je altijd de weg.
- Zorg voor voldoende cash geld en als het even kan neem je dit al mee vanuit België. Aan cash geld raken in Mexico is niet altijd evident en het bezorgde ons soms wel wat extra stress. Je kan namelijk nog niet overal met kaart betalen, ook bijvoorbeeld niet op de tolwegen. Kan je geen geld opnemen aan een geldautomaat, aarzel dan niet om dit te vragen in een supermarkt of restaurant. Mexicanen zijn heel behulpzaam.
- Koop een lokale SIM-kaart voor 300 peso’s en heb onbeperkt toegang tot internet. Best handig want de Wifi is er vaak niet geweldig en als je geen Spaans spreekt, ben je mega dankbaar dat je toegang hebt tot Google Translate. Ze zijn dat daar trouwens gewoon want vaak halen ze zelf hun smartphone boven voor vertaling.
- Je vindt makkelijk eten en afhankelijk van wat je wil eten betaal je weinig tot behoorlijk veel. Typisch Mexicaans is mega scherp van prijs. Het fruit langs de weg is trouwens een giga aanrader. Zorg wel steeds voor drinkbaar water want water uit de kraan is een no go in Mexico.
- Laat je op de weg niet meeslepen door alle Mexicanen die te snel rijden. Bijna niemand houdt zich aan de snelheid en soms is het niet duidelijk hoe snel je nu precies mag rijden. Maar politie pikt je er zo uit en de boetes zijn niet min. Daarnaast bots je mogelijks (zeker in de steden) op corrupte politie. Laat je niet zomaar doen maar wees altijd beleefd. Eén keer hebben wij betaald (€ 100), de andere keren kwamen we er telkens onderuit.
- Begin vroeg aan je dagen, zeker als je een toeristische plek bezoekt. De meeste plekken zijn tegen de middag super druk in het hoogseizoen. Bovendien kan je daardoor ook genieten van een verfrissende plons in het zwembad achteraf.
- Kinderen betalen niet overal toegang. Neem ze dus altijd mee naar het loket want het hangt echt af van plaats tot plaats en van leeftijd tot leeftijd. (Of van lengte.)
- In restaurants vind je niet altijd een kindermenu maar Mexicanen vinden het helemaal oké als je extra borden bijvraagt om zo een gerecht te kunnen delen.
- Eet elke dag guacamole. Geen enkele keer zal je op dezelfde smaak botsen. Bijzonder!
- Krijg je limoenen bij je nacho’s? Doe dit er dan eens op en proef hoe lekker die combinatie is.
- Vergeet niet om wat warmere kleding mee te nemen. Heel snel wen je aan de warme temperaturen en dan heb je plots koud in 20 graden.
Zaaaalig! Weken met jullie mee gereisd en nu aan het bedenken hoe ik partner kan overhalen. Wat een prachtig land. Bedankt om dit met ons te delen. Goede tips!
Haha gewoon blijven zagen, dat helpt altijd ;-)
Mooie post! Net zoals de prachtige stories en foto’s: het was heerlijk zomers in putje winter!
Uit nieuwsgierigheid: hoeveel voorbereidingstijd kruipt hierin? Lijkt me niet iets wat je ‘tussen de soep en de patatten doet’.
Je bent een echte inspiratiebron!
Dankjewel Karen. Ik ben wat betreft boeken van locaties wel een aantal avonden bezig geweest. Naar activiteiten toe, had ik me ingelezen en vaak keek ik per plek dan op het moment zelf nog even op Pinterest.
Wat een heerlijke vakantie moet dat geweest zijn! Zelf zou ik nooit aan Mexico als vakantiebestemming denken (en al helemaal niet om dat met Tuur te doen), maar toen ik jouw stories zag en volgde veranderde mijn idee daarover. Dus dankjewel voor de tip :-) En ook voor het maken van die vele foto’s en stories, het was ongelooflijk fijn om op die manier te mogen meegenieten van jullie vakantie!
Super fijn dat je dat even laat weten Evi. IK vind het heerlijk beelden te maken en ons verhaal door te vertellen, dus het is echt leuk om te horen dat daar dan van genoten wordt. Nog leuker is het om te horen dat je hierdoor ook Mexico overweegt. Ik zou zeggen: doen! Het is een magische streek en het is zo makkelijk reizen daar. Laat maar weten wanneer je geboekt hebt. ;-)
Ookal ben ik al zelf 2x in Mexico geweest, om mijn reis nu te plannen met een zoontje van 6 jaar lees ik maar al te graag jou blog.
Wij vertrekken binnen 2 weekjes voor 14 dagen. Volgens mij ben jij wel wat langer geweest, vandaar mijn vraag.
Wanneer jij je reis had moeten inkorten naar 14 dagen, welke route zou jij dan inkorten of welke plaatsen zou je skippen?
Wat met vaccinaties?
Mooie reis zo te zien!
Groeten,
jef