blog essentials

Mijn blog essentials

blog essentials Nu 40 dagen bloggen bijna op zijn einde loopt en ik sowieso kan terugkijken op een geslaagde editie, sta ik met alle plezier nog even stil bij het bloggebeuren. Ik schreef al een stukje over het hoe en waarom van het bloggen. Vandaag vertel ik jullie echter meer over mijn blog essentials. Ik krijg regelmatig vragen over het bloggen en ah we houden ervan lijstjes te maken. Zonder die blog essentials had ik het allicht niet gehaald om elke dag van die 40 dagen bloggen te schrijven. Hier komen ze dus: mijn blog essentials! 

Mijn iPhone

Ik ben van de generatie die overal zijn smartphone mee naartoe sleurt en werkelijk niet meer zonder kan. Hij dient vaak als fototoestel. Maar het gaat verder dan dat. Dankzij alle apps die beschikbaar zijn voor smartphone’s, helpt hij mij ook bij het bloggen. Zo schrijf ik snel iets in ‘Notities’ als ik iets niet wil vergeten, surf ik tussendoor naar interessante pagina’s en/of gebruik ik de app ‘Pinterest’. In de app ‘Pocket’ sla ik webpagina’s op waar ik later nog iets mee kan doen. En mijn statistieken van de blog check ik regelmatig via de app ‘Analytics’. Snelle aanpassingen van mijn blog doe ik via de app van ‘WordPress’ zelf. En natuurlijk heb je dan nog ‘Instagram’ en alle fotobewerkingsprogramma’s. Daar alleen al kan ik een aparte blog over schrijven.

Mijn spiegelreflex

Ook al kan je tegenwoordig met je smartphone hele mooie foto’s te maken, mijn spiegelreflex geniet nog steeds de voorkeur. Sinds ik probeer te spelen met de manuele functies, vind ik het ook steeds leuker om hem te gebruiken. Het vergt wel wat discipline om hem overal mee naar toe te nemen en om snel iets vast te leggen is de smartphone net iets handiger, maar toch: onmisbaar is hij! Zeker wanneer ik nieuwe naaisels wil fotograferen of op uitstap ga. Bovendien investeerde ik in een afstandsbediening voor mijn fototoestel waardoor ik volledig handenvrij en in alle rust ook foto’s van ons hele gezin kan trekken, of bijvoorbeeld van mezelf. (Dat laatste is vooral nodig wanneer ik weer eens iets voor mezelf heb genaaid.)

Mijn MacBook

Crucialer dan cruciaal is mijn MacBook. Let op, een andere computer zou ook gaan, maar ik zweer nu éénmaal bij Apple. Ik weet dat je tegenwoordig via je smartphone of tablet kunt bloggen, maar de bewerkingen die je daarmee kan doen zijn te beperkt. Naast het feit dat schrijven veel sneller gaat op een computer, gebruik ik hem ook i.f.v. fotobewerking. En verder kan je alle instellingen van je blog net dat ietsje beter en gedetailleerder aanpassen via een gewone computer. Mijn MacBook en ik dat, dat is dus dikke liefde.

Mijn notitieboekje

In mijn kast heb ik hele voorraden boekjes liggen. Ik probeer er vaak eentje op zak te hebben om bedenkingen in te schrijven. Verder komt ook alles daarin terecht wat ik oppik en mogelijks interessant kan zijn voor de blog of mijn fotografie-skills. Toch is het pas sinds 40 dagen bloggen dat ik het ook gebruik om inspiratie voor de blog in bij te houden. En ik moet zeggen, ik ben verkocht. Weet ik even niet wat schrijven, dan slag ik gewoon mijn boekje open, neem ik mijn lijst door en vijf minuten later ben ik hier aan het schrijven. Straks ga ik ook een workshop bullet journal volgen, dus wie weet worden boekjes dan nog belangrijker in mijn leven.

Mijn tijdschriften

Ik houd wel van een ouderwets magazine. Sommige houd ik zelfs echt bij omdat ze gewoon te mooi zijn om weg te gooien, bijvoorbeeld die van Flow. Af en toe spring ik dus eens binnen in een krantenwinkel en neem ik mijn voorraad mee. Naast het feit dat ik er graag in lees, doe ik er vaak inspiratie in op. Ik houd niet alles bij, want dan zou manlief achter mij zitten, maar scheur best vaak interessante pagina’s uit, die later nog eens van pas kunnen komen.

Pinterest

Pinterest is voor de digitale wereld een beetje wat tijdschriften zijn voor de offline wereld. Ik pin met de regelmaat der tijd en doe er logischerwijs bergen inspiratie op. Alles wat ik online de moeite vind, krijgt in één of andere map wel een plaatsje. Niet alles is blog-gerelateerd maar je kan nooit genoeg inspiratie hebben. Verder vind je er tientallen tips over het bloggen (en social media) zelf, maar ook over hoe je mooie foto’s maakt. In mijn vier jaar bloggen stak ik dus af en toe al wat nieuwigheden op door daar artikels aan te klikken. Opgelet: verslavend!

Yoast SEO

Yoast SEO is een plugin op WordPress, die elke WordPress-gebruiker zou moeten installeren. Het heeft alles te maken met de wondere wereld van SEO. Een wereld die best ingewikkeld maar cruciaal voor zoekmachines is. Dankzij deze plugin krijg je meer zicht op de SEO-proofheid van de artikels die je schrijft. Want wie wil er nu niet zo hoog mogelijk ranken in Google?

Google Analytics

Wie is er nu niet benieuwd hoeveel unieke bezoekers zijn blog trekt? Ik alvast wel! Google Analytics leert je dat en nog zoveel meer. Het is een beetje ingewikkeld maar dankzij Analytics leerde ik bijvoorbeeld wel dat mijn site vaak te lang bezig is met laden. Daardoor kon ik aanpassingen doen waardoor alles ondertussen wat vlotter werkt. Wil je er alles van kennen, dan vind je online wel héél veel artikels over dit onderwerp.

Jetpack

Ook Jetpack is een plugin op WordPress die je van alles leert over de statistieken van je site. Het is zeker niet zoals Google Analytics maar heel snel krijg je een zicht op het aantal bezoeken per dag, welke doorverwijzingen er gemaakt werden, op welke zoekwoorden gezocht werd en vooral welke pagina’s op je blog bekeken werden. Ook uitgaande links kan je heel snel met Jetpack checken. Valt het op dat ik een beetje een cijfertjes- en statistieken-mens ben, haha?

Akismet

Nog een cruciale WordPress-plugin die alle spam probeert tegen te houden en daar wonderwel in slaagt. Veel moet je er niet mee doen, gewoon installeren en Akismet doet de rest.

WP Smush

WP Smush, nog een plugin voor WordPress, past je geüploade foto’s zo aan dat ze de ideale grote krijgen voor je website. Wat ten goede komt aan de snelheid van je site, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van je foto’s!

Pixelmator

Pixelmator is een programma van Apple en is een goedkoop alternatief voor Illustrator. Bovendien heb je niet veel kennis nodig om met dit programma aan de slag te gaan. Ik gebruik het om al mijn free printables te maken die ik sinds dit jaar op de blog aanbied. Verder kwam het ook al van pas om mijn geboortekaartjes te maken, waar je binnenkort alles over te weten komt.

Lightroom

Lightroom schafte ik nog niet zo lang geleden aan. Had ik véél eerder moeten doen. Niet dat ik ondertussen een expert ben in het werken met dit programma maar met enkele eenvoudige klikken, kan ik ervoor zorgen dat mijn foto’s echt blog-proof worden. Zeker doordat ik manueel foto’s maak, is het achteraf soms nodig iets aan de belichting te doen. De kleine investering in dit programma meer dan waard!

Tot zover mijn blog essentials. Zijn ze voor jullie een beetje herkenbaar of ben ik cruciale elementen vergeten? Alvast, voor mij is het dit wel ongeveer. Op naar mijn laatste dagen van 40 dagen bloggen. Blijf ik daarna nog zoveel schrijven? Wie zal het zeggen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties

 1. Woowla, wat een interessant hoopje essentials!
  Ik wil dolgraag illustrator maar de prijs vind ik niet zo fijn, die pixelmator lijkt een leuk alternatief.
  Merci voor de tip! O ja, pas op met je koffietje bij je mac 😉

 2. Heb zelf geen blog, maar toevallig hier beland, en blijf hier plakken! Wil dus gewoon zeggen dat ik het een leuke blog vind, zonder te veel gesponsorde berichten, leuk geschreven en over onderwerpen die me interesseren! Dus dank je wel, en hopelijk nog regelmatig berichten na de 40 dagen…

  1. Oh dank je wel 🙂
   We proberen inderdaad een goed evenwicht vinden tussen sponsoring en onze eigen inval en tot nu toe lijkt dat goed te lukken! We gaan natuurlijk blijven verder schrijven na 40 dagen bloggen maar ik moet even uitzoeken in welke frequentie! De uitdaging was ongelooflijk interessant en inspirerend! Van sommige artikels ben ik super tevreden en vooral die waren er niet gekomen als ik nog altijd in mijn af en toe schrijven zat… dus welkom op deze blog en hopelijk kan ik je in de toekomst nog veel toffe artikels voorschotelen 🙂

 3. Ik zou graag een blogje starten maar wil niet zomaar beginnen dus met deze tips is er weer wat voorbereidend werk. Ik lees ook super graag mee

 4. Bedankt voor alle tips! Moet je een business abonnement hebben op WordPress om die plugins te kunnen gebruiken? Lijkt me heel interessant, ik ben ook een beetje verslaafd aan mijn statistieken, maar lijk die SEO niet te kunnen activeren (heb een premium abonnement). Merci!