Al weken zeggen we thuis tegen elkaar: “Zou er geen tandje zitten aan te komen?”, wanneer Estelle onverklaarbaar ontroostbaar is. Tot nu toe zijn er nog steeds geen tandjes, maar binnenkort zal dat wel het geval zijn. En dan beginnen we voor de vierde keer aan dat tandentraject. Je leest het goed, vierde keer! De andere drie zijn ondertussen gewoon dat we hun tanden ‘s morgens en ‘s avonds poetsen. Maar kan je naast regelmatig en goed poetsen nog meer doen om ervoor te zorgen dat het gebit van je kindje gezond blijft? Ik zocht het uit voor OZ, want ook zij zetten in op tandverzorging en geven jullie enkele tips mee. Alle informatie kan je hier terugvinden.
1.
Beperk het aantal keer eten per dag
Dat
betekent niet dat je kindje moet vasten, maar hoe vaker je eet, hoe
meer zuuraanvallen je op het tandglazuur creëert, waardoor de kans
op gaatjes toeneemt. Door niet continu te eten en te drinken krijgt
het tandglazuur de tijd om te herstellen. Wacht minstens een half uur
tot een uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen alvorens
de tanden te poetsen.
2.
Let op met frisdrank en suiker
Water
drinken is uiteraard altijd de gezondste optie en is niet schadelijk
voor de tandjes. De producten mogen echter niet gezoet zijn. Drinkt
je kindje toch af en toe fruitsap of een andere gezoete drank, laat
het dan achteraf een glas water drinken, want dit neutraliseert de
zuren in de mond. Weet wel dat dergelijke dranken een aanslag zijn op
het tandglazuur dus zoveel mogelijk vermijden is de boodschap! Melk
en melkproducten zijn tandvriendelijk en zelfs tandbeschermend.
Peuters geef je best melk uit een gewone beker in plaats van in een
zuigfles. Zuigflescariës is namelijk een vorm van tandbederf
die reeds begint op zeer jonge leeftijd.Sommige etenswaren – denk
bijvoorbeeld aan bananen – blijven makkelijk aan de tanden kleven.
Achteraf even water drinken is dan ook aangeraden.
3. Tussendoortjes
Vermijd het eten van snoep zoveel mogelijk. Snoep blijft vaak kleven aan de tanden en tast het glazuur enorm aan. Maar tussendoortjes moeten uiteraard wel kunnen! Kinderen weten vrij snel wat er allemaal bestaat aan tussendoortjes, dus altijd alles verbieden heeft weinig zin. Kinderen in gecontroleerde mate laten snacken lijkt mij meer aangewezen dan alles te verbieden. Wanneer je kindje oud genoeg is om noten te eten is dit bijvoorbeeld het perfecte tussendoortje! Noten zijn een bron van onverzadigde vetzuren en zijn erg tandvriendelijk. Zorg er wel voor dat je kiest voor ongezouten en ongesuikerde noten. Of je kan op zoek gaan naar gezonde alternatieve van bepaalde snacks waar kinderen even enthousiast van worden. Daarom geef ik nog een receptje van appelchips mee. Ook deze blijven natuurlijk een aanslag op je tandglazuur maar houd je rekening met bovenstaande tips, dan kunnen deze als tussendoortje of bijvoorbeeld als aanvulling in de brooddoos zeker wel gebruikt worden!
Recept appelchips:
Wat heb je nodig? (4 personen)
– 2 zoete appels
– Kaneel
– Bakpapier
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 100 graden. Was de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in plakken. Hoe dunner, hoe beter! Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop de plakjes appel. Zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar. Sprenkel kaneel over de appels. Bak de appelchips ongeveer 2 uur in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Bewaar de appelchips in een luchtdichte doos.
Extra tip: geen appelboor in de buurt? Snijd de appel middendoor en verwijder zo het klokhuis. Daarna snijd je beide delen in dunne plakjes.
Wist je trouwens dat ja via OZ kans maakt op een waardebon van €250, te spenderen bij Decathlon? Klik hier om deel te nemen aan de wedstrijd.
Hopelijk heb ik je hiermee voldoende kunnen inspireren met tips om het gebit van je kindje gezond te houden!
** Deze blogpost kwam onder vorm van samenwerking tot stand.