Reizen op “den bots”

Enkele dagen voor ons vertrek (augustus 2020), heb ik nog steeds niet besloten waar we heen gaan. De laatste week van onze vakantie ligt wel al vast. Hierdoor is er min of meer duidelijkheid over de routes die we kunnen volgen. Maar wat we precies willen doen en hoe lang we ergens willen blijven, dat is nog één groot vraagteken. We zijn van het type reizigers die onderweg voelen of het iets wordt of juist niet. Hoe minder uitgestippeld, hoe groter het succes van de reis. Hallo random roadtrip Frankrijk, te beginnen in Normandië.

Het is de eerste keer dat we tijdens het hoogseizoen op dergelijke manier door Europa reizen. Ik weet niet helemaal zeker of het goed komt maar we wagen het er toch maar op. De eerste stop-plaats wordt uiteindelijk bepaald door mijn vurige drang om mijn eigen kindertijd te herbeleven: Normandië, minstens 20 jaar geleden dat ik er zelf was. Nog steeds opgeslagen in mijn herinneringen als geweldig en daarom: Normandië it is!

Roadtrip Normandië in snel-tempo

Een random roadtrip Frankrijk te midden van het hoogseizoen? Dat betekent openstaan voor alles en geen torenhoge verwachtingen hebben van de plekjes waar je kan verblijven. Go with the flow en zien waar je uitkomt. Bovendien is Normandië de perfecte plaats om niet zeer georganiseerd en op den bots te reizen. Super druk, ja, maar tegelijkertijd ook mega veel verlaten en rustige plekjes. Een roadtrip Normandië lijkt bijgevolg de perfecte keuze.

Cap Fagnet en Fécamp

Omdat we de eerste dag geen al te grote afstand willen afleggen, rijden we richting Cap Fagnet. Je krijgt er een killer view over Fécamp, de zee en de kliffen. En het plaatsje triggert de verbeelding van de kinderen. De Tweede Wereldoorlog is onlosmakelijk met Normandië verbonden. Snel volgen er vragen over de bunkers en alle restanten van de oorlog die de kindjes te zien krijgen. Ze zijn onder de indruk, zoveel is zeker. Daarom alleen al is met kinderen naar Normandië trekken een geweldig goed idee.

We wandelen langs de kliffen en hebben geluk, want de mist trekt langzaam weg. Hoe mooi Normandië ook moge zijn, zelfs in het midden van de zomer heb je geen garantie op stralend mooi weer.

Daarna rijden we helemaal naar beneden en zetten de kindjes hun eerste stappen op de typische Normandische kiezelsteen-stranden. Die avond slapen we in Caudebec-lès-Elbeuf, iets meer landinwaarts. De rit ernaartoe is perfect. De kindjes zijn moe en halen de nodige slaap onderweg in. Wijzelf genieten van de mooie landschappen, de natuur en de rust in de auto, haha. Dichterbij de kust slapen was een optie, maar dan hadden we diep in onze geldbeugel moeten tasten. Last minute met een groot gezelschap reizen betekent nu éénmaal dat je compromissen moet sluiten. Gelukkig vind je wel altijd nog ergens plaats om te verblijven in Normandië.

Yport

Normandië kenmerkt zich door hoge kliffen, krijtrotsen, kiezelstranden, piepkleine havens en schattige dorpjes. Yport is er één van en wordt volledig omsloten door kliffen, van waar boven schapen rustig staan te grazen, zich niet bewust van de steile wand onder hun hoefjes. Op het kiezelstrand liggen gekleurde vissersboten met daarachter gestreepte houten strandtentjes, waar je (soms) frietjes, ijsjes of crêpes kan halen. Het zorgt voor de typerende sfeer van Yport.

In Yport kan je langs de kliffen wandelen en met een beetje klim- en klauterwerk raak je zelfs op een verborgen kiezelstrand. Je waant je er alleen op de wereld! (Sta je met je rug naar de vissersbootjes, wandel dan helemaal links rond de kliffen en klauter door een smalle opening.) Controleer altijd de getijden want je wil natuurlijk niet vast komen te zitten en/of in een gevaarlijke situatie terecht komen!

De kindjes leven zich vollen bak uit: klimmen en klauteren op de krijtrotsen, stenen in het water gooien en zoeken naar krabben en andere diertjes die in de zee/aan het strand leven. We zijn er een halve dag zoet mee.

Daarna rijden we door richting Étretat, waar we een huisje, midden in het centrum, voor een prijsje op de kop konden tikken.

Etretat en zijn olifantenslurf

Wanneer je overdag naar Étretat rijdt, moet je jezelf voorbereiden op grote drukte, wegen die afgesloten zijn en een gps die helemaal tilt slaat. Want Étretat is populair, razend populair. En dat enkel en alleen omdat er toevallig een klif staat die lijkt op een olifantenslurf.

Wanneer we dus midden in de dag in Étretat aankomen en naar ons huisje willen rijden, blijkt dit laatste onmogelijk. We parkeren ons dan maar op één van de parkings aan de rand van dit dorp en gaan te voet kijken waar al deze ophef over gaat. Snel wordt duidelijk waarom deze plaats zo populair is. Étretat is een gezellig dorp met een lange boulevard die aan beide kanten door kliffen omringd wordt. Je kan beide kliffen makkelijk oplopen via begaanbare paden, al zal je wel even puffen wegens serieuze klim omhoog!

De olifantenklif; een klif die een boog vormt in het water en daardoor precies lijkt op de kop van een olifant met zijn slurf in het water, is er bijzonder populair. Je zal er dus niet de enige zijn! Ga niet alleen overdag even kijken maar ga ook zeker eens langs tijdens zonsondergang.

De populaire Olifantenklif

Bijna iedereen in Étretat wil de Olifentanklif bekijken en bestijgen. Daarom is het een goed idee, zeker met kinderen, om er ‘s morgens vroeg direct aan te beginnen. Het aantal toeristen valt dan enorm mee waardoor je effectief in alle rust kan genieten van de uitzichten.

Het wandelpad is kindvriendelijk. Bij kleine kindjes kies je voor een draagzak en niet voor een buggy. Kinderen enthousiast houden om de klim volledig zelf te doen, doe je door lekkers te beloven eens je boven bent. Een klein beetje omkoping mag altijd, toch? Zo wandelt ook mijn drie-jarige helemaal zelf naar boven.

Eens je boven bent kan je kiezen voor een korte of lange wandeling. Voorzie voor de lange wandeling zeker voldoende water en een snack/lunch. De olifantenklif op een andere manier bekijken, kan door te SUP-pen langs de rotsen. Je kan SUP’s huren bij Aloha Étretat. Bij ons op het to-do-lijstjes voor als de kindjes ooit groot genoeg zijn.

De niet-populaire klif

De niet-populaire klif is misschien wat overdreven. Maar de klif tegenover de olifantenklif wordt vooral beklommen om van daaraf het geweldige uitzicht op “den olifant” te bekijken. Op deze klif staat een pittoresk kappelletje en ook daar kan je mooie wandelingen maken. De klim naar boven is net iets pittiger maar ook hier waren de kindjes gemotiveerd genoeg. Daar kan je ook ‘Les Jardins d’Etretat‘ bezoeken. Een aanrader voor als je net dat ietsje meer tijd hebt.

In Étretat logeren? Ja of neen?

Het antwoord is ja! Want na de gangbare “toeristische” uren wordt het stukken rustiger in het dorp. Daardoor kunnen we alsnog het centrum inrijden en kunnen we onze spullen rechtstreeks uitladen aan de deur van ons huisje. (Oef!) We kunnen zelfs dichtbij parkeren! Bovendien kan je zo ‘s morgens als eerste de olifantenklif gaan bewonderen en beklimmen en hoef jij je uitzicht niet met iedereen te delen. ‘s Avonds geniet je dan weer van alle charme die de zonsondergang en Étretat te bieden geeft.

We blijven enkele dagen in Étretat en verkennen van daaruit de buurt rondom. We doen dat vooral op “den bots” en rijden straatjes in om uit te komen aan strandjes die je niet met al te veel mensen moet delen. Dat is nu éénmaal het voordeel aan Normandië. Er zijn zoveel kleine baaitjes en mooie plaatsjes, dat je zelfs in hoogseizoen “alleen” kan zijn. Om het kindvriendelijk te houden, nemen we onze lunch overal mee naartoe. Fris houden (zonder elektriciteit) doe je eenvoudig via een koelzak van Decathlon! (Mega aanrader.)

Tijd over? Wandel dan helemaal vanaf Étretat naar het dorpje Yport en/of bezoek het avonturenpark Parc Étretat Aventure, met verschillende parcoursen door o.a. boomtoppen. Je kan hier trouwens ook overnachten.

Honfleur en Deauville

Na enkele dagen Étretat zetten we onze tocht verder. Via de Pont de Normandie steken we de monding van de Seine over. De Pont de Normandie is een twee kilometer lange hangbrug die Le Havre verbindt met Honfleur. Op het hoogste punt rijdt je 60 meter boven de Seine.

We rijden die dag langs Honfleur en Deauville maar besluiten hier niet te stoppen. Het zijn mooie stadjes, daar twijfelen we niet aan. Maar er is overal héél véél volk en daar hebben we geen zin in. Een iets gemoedelijker plaatsje is Trouville maar ook daar passen we deze keer voor.

We hebben nood aan rust en een plek waar onze kindjes vrij kunnen spelen. Daarom rijden we uiteindelijk helemaal door tot aan één van de landingsstranden. Hoe gezellig, mooi en fijn het er nu vertoeven, hoe groter het contrast met de bloederige gebeurtenissen in 1944. De kinderen hebben hier echter niet veel last van. Met kinderen naar Normandië gaan, zorgt nu éénmaal voor grote contrasten.

We brengen een middagje op het strand door en komen er in contact met een lokaal Frans gezin. Eventjes met hen babbelen is gewoonweg genieten. Want in tijden van corona is dat toch minder evident geworden. De familie trakteert ons op churros en de kinderen hebben die namiddag er een extra speelkameraadje bij.

roadtrip frankrijk Normandië - met kinderen naar Normandië

Hambye en de Mont Saint-Michel

Omdat we misschien wel een beetje gek zijn en je onvoorbereid niet altijd de meeste perfecte route aflegt, slapen we de volgende nachten in Hambye. Van het landingsstrand, waar we een middagje doorbrachten, toch nog een goed uur rijden. (Een beetje gek als je weet dat we ook eerst heel lang moesten rijden naar het strand.) De kindjes zijn echter uitgeslapen als we bij ons volgend huisje aankomen en dat is welgekomen. Want het huisje heeft héél veel ruimte en vooral een jacuzzi, waar ze de rest van de dag nog de nodige uren in vertoeven. Het huis is trouwens perfect gelegen wanneer je de Mont Saint-Michel wil bezoeken. Er is een super goeie bakker in het dorp en de gastheer/vrouw zijn ongelooflijk sympathiek.

roadtrip frankrijk Normandië

De Mont Saint-Michel is misschien wel het cliché van Normandië. Het is de bekendste trekpleister aan de Atlantische kust en je ervaring moet je met héél veel andere mensen delen. Vroeger, onder meer toen ik klein was, kon je de abdij en de straatjes er rond enkel bezoeken tijdens laagtij. Ondertussen is er een verhoogde weg waardoor je ten allen tijde naar de Mont Saint-Michel kan. Je kan een busje of huifkar nemen vanaf de parking maar wij kiezen ervoor om te voet naar de Mont Saint-Michel te stappen.

Het kronkelen van de kleine straatjes, de trappen en het uitzicht spreken tot de verbeelding met de kinderen. Het is echter vooral het grote strand rondom die hen aantrekt.

Mijn missie is geslaagd: mijn kinderen ervaren hetzelfde bijzondere gevoel als toen ik er als kind was. Wie weet willen ze dat op een dag zelf doorgeven aan hun kinderen.

Streepje zon

Onze roadtrip door Normandië komt aan een einde. Het regent, regent nog meer en we hebben dringend nood aan zon. Daarom rijden we door tot Breil, de laatste tussenstop voor we een weekje gaan surfen in Montalivet. Breil is een gehucht, letterijk in de middle of nowhere. In de omgeving is er natuurlijk van alles te doen maar wij beperken ons tot een kleine wandeling in de buurt en genieten vooral van de mogelijkheden die het domein, waar we verblijven, ons biedt. Een grote tuin om in te spelen, overal kinderfietsjes en speelgoed en een zwembad… Meer hebben onze kinderen niet nodig en wij dus ook niet. Iets meer privacy kan je trouwens in dit huisje vinden.

BoardX @ Montalivet

Onze roadtrip eindigen doen we in Montalivet. Daar boekten we vooraf een weekje surfvakantie bij BoardX. Het is niet onze eerste keer daar en voelen ons er absoluut thuis. Waarom wij zo fan zijn van deze plaats lees je in deze blog.

We genieten van het weekje zon, de golven, het strand en de familie-activiteiten. We slapen in een tipi-tent en douchen ons onder de blote hemel. De kinderen zijn elke dag “potte-zwart” maar ze hebben de tijd van hun leven, maken nieuwe vriendjes en bijgevolg hebben ook mama en papa de tijd van hun leven.

Na een weekje Montalivet rijden we in één keer terug naar Gent. Met een gebruinde huid, een hoofd vol herinneringen en hart vol warmte.

Tips om last minute met een gezin te reizen tijdens de grote vakantie

Het is niet onmogelijk om tijdens de grote vakantie last minute op reis te vertrekken met een gezin. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden, wil je dat ook dit een geslaagde vakantie wordt!

  • De grootste zekerheid op een verblijfplaats in je dorp/stad naar voorkeur is wanneer je een tent met je meeneemt. Echter op een mini-roadtrip kan dit je veel tijd kosten wanneer je maar één of twee nachten ergens verblijft.
  • Wees flexibel. Wil je absoluut ergens verblijven dan boek je beter vooraf. In Étretat hadden we geluk dat voor een klein prijsje nog een accommodatie in het centrum vonden maar het was geen must voor ons.
  • Vergeet sites zoals Airbnb en Booking.com niet te checken. Kies voor flexibele reisdata en zoek ook eens op kaart ipv op locatie.
  • Stel niet teveel eisen. Last minute in het hoogseizoen moet je vaak compromissen sluiten tenzij je jezelf blauw wil betalen. De eerste nacht gaven wij bijvoorbeeld voorkeur aan een comfortabel appartement dat iets verder van de kust lag zodat ons weekbudget er niet in één overnachting doorgejaagd werd.
  • Reis je met een groot gezin naar Normandië? Zoek dan ook naar ruimtes voor één of twee personen minder. Geloof me, zo vind je soms toch toffe en haalbare accomodaties die niet verschijnen wanneer je op het exacte aantal zoekt.
  • Reis je in een week met een feestdag? Besef dan dat de kansen veel kleiner worden om iets betaalbaar en fijn te vinden. Verschuif indien mogelijk met je data.
  • Verdeel je bagage zodat je niet telkens alles uit je wagen moet halen. Scheelt je een hoop tijd en werk!
  • Niet vooraf boeken geeft je heel veel flexibiliteit maar besef dat je tijdens je trip wel bezig moet zijn met het zoeken van een slaapplek. Soms moet je ook nog even uitzoeken wat je dan precies in de gekozen regio gaat doen. Niet iedereen vindt dat fijn.

Op doorreis kan het de moeite zijn om te stoppen aan Nausicáa. Heb je wat meer tijd, dan kan je na Montalivet nog een geweldige roadtrip, inclusief zuiden van Frankrijk en Spanje maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.