Femma daagt haar lezers deze maand uit met een schoonmaak-maand. Gezien ik zelf af en toe een ‘schup’ onder mijn kont nodig heb om in actie te schieten, kwam deze actie geen seconde te vroeg. Ik paste hun schema weliswaar aan want ik en schema’s volgen, dat werkt geloof ik echt niet. *schaterlach* Ik doe dus gewoon waar ik zin in heb maar de punten die mij aanspreken in hun schema wil ik deze maand echt afgewerkt hebben, met op kop de kleerkast uitruimen!

Tijden geleden ontdekte ik Marie Kondo en het belangrijkste wat ik meenaam van haar eerste boek is jezelf afvragen of je van iets blij wordt of niet. Het klinkt misschien een beetje raar maar geloof me het helpt om sneller spullen weg te doen. Door het lezen van haar boek kreeg ik goesting om op te ruimen, al respecteerde ik haar volgorde niet. Volgens haar moeten kleren eerst gedaan worden en daarna de rest (waar ze ook weer en specifieke volgorde insteekt.) Bij mij gaat het er vooral over dat ik het doe en dat ik een blijven resultaat heb.

Dankzij Femma paste ik dus vandaag eindelijk de opruimtips van Marie Kondo in mijn kleerkast toe. In haar tweede boekSpark Joy heeft ze concretere tips i.f.v. dingen opvouwen en opbergen. Als je weet dat ik één een strijkramp ben, dat ik twee geen enkel kledingstuk gelijk kan opvouwen en drie de gestreken was moeilijk in de kleerkast raakt, dan besef je dat alle hulp in mijn kledingkast meer dan welkom is.Marie Kondo IMG_0702 Marie kondoDus, vandaag gooide ik al mijn eigen kleding op een berg. Daarna nam ik elk kledingstuk vast en dacht ik na over die blijheid. Nog nooit kon ik zo snel beslissen om iets weg te doen of te houden. En dat wil echt niet zeggen dat ik alles wat ik weg doe nu plots lelijk vind ofzo. Maar het gevoel zat niet goed en eigenlijk had ik veel van die spullen al jaren niet meer aan.

Daarna sorteerde ik alles per kledinggroep en borg ik per groep de kleding op in de kast. Ik startte daarbij met alles wat op een kapstop hangt en bracht voor mezelf een structuur aan volgens kleur en motief. Het vouwwerk stelde ik uit tot laatst. Voor de eerste keer gebruikte ik Marie Kondo haar vouwtechniek. Zelfs voor mij super simpel en haalbaar om blijvend te doen. Haar techniek zorgt trouwens voor een optimaler gebruik van de kasten waardoor je ook nog eens aan plaats wint. Echt wel, win-win!Marie KondoDe voor en na spreekt voor zich. En ook al was ik de hele dag bezig, zelden heb ik me zo goed gevoeld na een opruimsessie! Wat weg mag ga ik onderverdelen in hoopjes die naar de kringwinkel/vluchtelingen mogen en wat verkoopbaar is. Al houd ik de zakken voor de zekerheid nog eventjes bij, omdat je maar nooit weet dat ik van iets spijt krijg. (Dat mag ik niet doen zeker? *schaterlach*)Marie KondoIMG_0708IMG_0707Gingen jullie al aan de slag met Marie Kondo? Doen jullie mee aan de uitdaging van Femma? En wat zijn jullie tips voor een georganiseerde kleerkast? En stiekem ben ik ook wel benieuwd of er lezers zijn die net zoals ik geen kleding kunnen vouwen…

Alle tips haalde ik uit Opgeruimd en Spark Joy van Marie Kondo.

P.s.: excuses voor de slechte fotokwaliteit maar foto’s maken op een donkere dag van de inhoud van mijn kasten, bleek echt niet evident te zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 reacties

 1. Zo grappig! Ik schreef vandaag een soortgelijke blogpost ( nog niet gepubliceerd hoor), na 6 maanden geleden iets gelijkaardigs gedaan te hebben. Mijn capsule wardrobe was een ware verademing, en na een half jaar nog steeds!

 2. Ik schreef er ook al eerder een blogpost over op mijn blog. Ik blijf het ook prima volhouden nu en ik denk dat ik deze zomer nog maar eens een rondje doe in de kleerkast van de kids!

 3. Hier onlangs ook m’n kleerkast onder handen genomen, bij elk stuk stelde ik me de vraag ‘als ik nu in de winkel zou staan, zou ik het kopen of terughangen’… En het hielp effectief! Maar nu neem ik zeker de opvouwtips mee want dat is ook niet m’n sterkste kant!

  1. de tips zijn echt wel geweldig! dus ik hoop dat ik hiermee een overzichtelijke kast blijf houden en niet steeds om het half jaar mijn kast helemaal moet uitmesten omdat ik niks meer terug vind ;-)

 4. Mijn kleerkast gaat volgende week voor de bijl. Ik wil echt orde in mijn kast orde in mijn hoofd, maar ik wil dat doen als de kindjes naar school zijn, een dagje goed doorwerken. Ik kijk er mega naar uit

   1. ik heb een afspraak bij de 2dehandswinkel voor de kinderkleding, dus ook daar gaat stevig gesnoeid worden. Maar ja, dat is waar, ik word ook vrolijk van de kinderkleedjes, zeker die kleedjes die ik zelf maakte, of dat hemdje toen we trouwden en die DVE die ik voor een prikje kocht in de 2dehandswinkel, maar eigenlijk gewoon allemaal wel wat te klein zijn geworden, auw auw, dat gaat zeer doen.
    nu, mijn kindjes zijn al iets ouder en zeker de dochter laat al goed horen of ze ergens al dan niet blij van wordt en dat is niet altijd gelijklopend met waar mama blij van wordt

 5. Ik schreef hier vorig jaar ook over. Maar het beperkte zich tot nu toe toch nog maar enkel tot de kleerkast. Hier gingen redelijk wat vuilzakken vol kleding weg. De nieuwe dressing hangt lang niet vol en dat wil ik graag zo houden.

 6. Ben al een tijdje aan het evolueren in deze richting, voorlopig vooral focus op niet meer kopen dan echt nodig en geen stukken meer kopen ‘enkel voor feestelijke/bijzondere’ gelegenheden.
  Vorig jaar ook de truc met de omgedraaide kapstok toegepast: na een jaar nog steeds kledingstuk aan omgedraaide kapstok in de kast = spullen wegdoen want die draag je dus duidelijk niet (meer). Toch ook eens Kondo lezen om nog een stapje verder te kunnen gaan.

  1. Een echte aanrader! Ik las al zoveel over opruimen en al maar dit is echt wel iets dat lijkt te werken, lees als ik deed nog nooit zoveel weg als sinds ik Kono las :-)

 7. Ik ga eigenlijk regelmatig door mijn kleerkast en hangt sinds mijn jeugd al mijn kleren op grootte en/of op kleur. Voor het mariekondotijdperk al. :D Maar dat ligt aan mijn neurotisch trekje. ;)
  Bij u ziet het er ook goed uit, dat kan deugd doen he, zo eens goed weggooien. Keep up the good work!

 8. Hier zijn er vooral voornemens om dat eens aan te pakken. Ik ben – naar aanleiding van afwerkingswerken aan onze bovenverdieping – alvast begonnen met alle ‘gewone’ kleren waar ik tijdens mijn zwangerschap niet meer in pas in een doos te steken. Het plan is om, als onze vloer er ligt en de kleerkast in de dressing wordt opgezet, alles grondig te sorteren. Al zou ik dat wellicht beter niet té drastisch doen, want ik hoorde al van veel mensen dat je lichaam enorm kan veranderen na je zwangerschap. Die dozen hou ik dan ook nog maar even bij, voor het geval dat :-).

 9. Interessante post! Een trucje dat ik al enkele jaren toepas, is per kledingstuk dat ik nieuw aankoop, een ander weg te doen. Ik hang ook setjes bij elkaar: kleding die samen past en zowel in het hang- als leggedeelte sorteer ik zoveel mogelijk op kleur. Dat is al een begin, maar het kan altijd beter natuurlijk. Van Marie Kondo haalde ik ook dat boek Spark Joy. Het spreekt me zeker ook wel aan. Haar eerste boek vond ik minder interessant, en weinig gestructureerd. Nu nog in actie schieten :-).

 10. Ik ben niet de meest ordelijke persoon ter wereld, ik heb zelden ergens structuur in zitten, maar ik kan wel kledij wegdoen :) Ik heb een grote kleerkast maar die bestaat voor 90% uit dingen die ik effectief draag. De overige 10% zijn twijfelgevallen. Maar ik besloot dit weekend ook die aan te pakken en weg te doen.
  Maar zo capsule toestanden en Marie kondo, dat zijn trends en ik doe niet mee met trends :) Dat geeft me een gevoel dat ik dat moet doen en dat vind ik niet leuk. Dat is dan mijn eigenzinnige rebelse kant die spreekt :D