Ik wist het wel vooraf, dat wanneer we in Mexico waren, we zeker enkele Maya ruïnes moesten bezoeken. Hun nalatenschap is ongelooflijk indrukwekkend en als je dat van dichtbij kan bewonderen, dan mag je die kans niet missen. Omdat Chichén Itzá erkend is als wereldwonder, leek het ons evident deze site te bezoeken. Maar na wat meer onderzoek bleek dat dit wereldwonder een toeristische magneet is geworden. Niet dat we dit niet aankunnen, we zijn tot slot van rekening zelf toeristen, maar magie beleef je helaas niet als je allemaal klaarstaat om dezelfde foto te maken. Neem er dan ook nog eens bij dat je bij Chichén Itzá niet meer op de tempels mag klimmen en je tijdens je onderzoek botst op Calakmul… Wel, dan is de beslissing snel genomen: skip Chichén Itzá, bezoek Calakmul.

Calakmul is een ruïne die nog redelijk onaangetast is door het toerisme, net zoals die in Bécan. Het feit dat ze in de staat Campeche liggen en er in de omgeving amper iets te beleven valt, op wat stille dorpjes na, zit daar zeker voor iets tussen. Het vraagt om een omweg in je reisroute. Eentje die ervoor zorgt dat je toch wel héél wat uren extra onderweg bent, vaak in niemandsland. Maar als je op de top van één van de Maya piramides in Calakmul staat, volledig omgeven door kilometers jungle, dan vergeet je die extra inspanning. Adembenemend en bijna emotioneel mooi.

Bécan is het ‘kleine’ broertje van Calakmul en moet je bijna letterlijk voorbij wanneer je Calakmul inplant. Deze site is mogelijks nog minder bezocht dan Calakmul. Een combinatie maken van Bécan en Calakmul is daarom ten zeerste aangeraden en is ook wat wij deden. Sta ons dus toe je mee te nemen naar twee magische plekken en je te overladen met tips zodat ook jij helemaal overtuigd raakt van de extra omweg.

Weg van het massa tourisme, hallo Calakmul & co

Eens je de staat Campeche inrijdt, merk je meteen hoe niet-toeristisch en rustig deze staat wel is. Er is steeds minder verkeer en je komt steeds minder bewoonde wereld tegen. De kans is groot wanneer je Calakmul en Becán inplant, je kiest voor een overnachting in Xpujil. (Opgelet: één uur tijdsverschil met Bacalar) Het is de perfecte uitvalsbasis om beide ruïnes te bezoeken en je vindt hier enkele eenvoudige accommodaties.

Vanaf Bacalar rijd je ongeveer een 2-tal uurtje tot Xpujil en wanneer je er aankomt, lijkt het wel alsof je terecht komt in een dorpje waar de tijd bleef stilstaan. Er is een typisch Mexicaanse winkelstraat met kleurrijke vlagjes en een bank waar je met internationele kaarten geen geld kan afhalen. In de supermarkten vind je rekken vol was- en schoonmaakproducten en wanneer je weinig tot geen Spaans spreekt, haal je best je Google Translate boven.

Om de extra kilomoters en vooral de extra reistijd te compenseren, probeer je op de dag dat je naar Xpujil rijdt, direct de ruïne van Becán te bezoeken. Doordat deze plek niet toeristisch is, hoef je ook niet vroeg te komen. De kans dat je er alleen rondloopt, is namelijk bijzonder groot, of het nu 10 u in de ochtend is of 3 u in de namiddag. Neem er wel je tijd voor. Je loopt hier al snel meer dan twee uur rond als je alle hoekjes en kantjes wil checken.

Hoe pak je deze pittige ‘omweg’ richting Calakmul aan?

Je krijgt sowieso geen spijt van Becán en Calakmul en ik durf zelfs stellen dat het van de meest indrukwekkende ruïnes zijn, als ik afga op mijn eigen ervaring en het bekijken van beelden van andere plekken. Maar zoals eerder vermeld, het vraagt een omweg en veel extra reistijd. Na grondig onderzoek bleek het het interessantst om van Bacalar na Xpujil te rijden en van daaruit naar Campeche, dat op 4 uur rijden ligt. Merida en Valladolid liggen op meer dan 5 uren rijden. Kies je dus voor Calakmul, dan is de kans groot dat je ook het minder toeristische Campeche opneemt in je reislijst.

De rit naar Campeche wordt sowieso de pittigste rit van heel je reis. Zeker omdat de kans groot is dat je op de dag van doorrijden eerst Calakmul bezoekt. Omdat Calakmul 60 km in de jungle ligt, moet je bijgevolg nog wat extra reistijd rekenen: ongeveer 4 u en 30 min zonder stoppen! Met kinderen is dit haalbaar maar je moet wel voor entertainment onderweg zorgen: opgeladen tablets, spelletjes en véél snacks.

Hoe wij het deden:

  • vanuit Bacalar reden we in de voormiddag door naar Xpujil
  • aangekomen in Xpujil, reden we direct door om Becán te bezoeken, dat nog 10 minuten verder ligt
  • incheck in hotel + avondmaal + vroeg in bed
  • wekker om 6 u om asap te vertrekken richting Calakmul, want je moet eerst nog 120 km rijden vanaf Xpujil
  • na het bezoek aan Calakmul direct doorrijden naar Campeche
  • net voor het donker aankomen en nog snel even plonzen in het zwembad
  • K.O. in bed

Alles wat je moeten over Calakmul

De ruïnes van Calakmul liggen diep in het op één na grootste tropische regenwoud van Amerika, waardoor je je begeeft in absoluut verlaten gebied en dat vlakbij de grens met Guatemala. De weg naar Calakmul is lang want je rijdt 60 km op een smalle weg met maar één bestemming: Calakmul. Onderweg kom je soms een andere auto van een toerist of medewerker van de site tegen. Geen winkeltjes, geen toiletten, geen fruitverkopers, … De kans dat je één of ander dier spot, is groot. Idem voor bijzondere vogels. Als je geluk hebt, spot je zelfs een Jaguar. Aan die 60 km lijkt trouwens geen einde te komen want het grootste deel van de weg mag je maar 30 km/uur rijden. Het weggetje wordt steeds smaller en soms zorgen kalkoenen op de weg ervoor dat je nog trager moet rijden. Ze vinden het namelijk heerlijk om vlak voor je wagen te komen staan.

Het illustreert direct hoe diep je de jungle in moet voor je bezoek aan Calakmul. De verlatenheid is zo indrukwekkend dat je jezelf tijdens het bezoek afvraagt hoe de Maya’s dat in godsnaam klaargespeeld hebben om op die plek dergelijke tempels neer te zetten. Calakmul was trouwens één van de grootste en machtigste steden van het Maya-rijk en je moet er geweest zijn om de impact ervan te voelen. Op het hoogtepunt woonden hier 50000 mensen en ze sloegen erin één van de hoogste tempels van alle Maya-steden te bouwen met een hoogte van meer dan 45 meter. De enige andere Maya-stad die deze grootsheid kon evenaren was Tikil in Guatemala. Bereid alvast je kinderen voor: er zal gestapt en geklommen moeten worden, en nog geen klein beetje ook.

Wandelroutes in Calakmul

Wanneer je Calakmul bezoekt, kan je kiezen uit 3 wandelroutes: short, medium of long. Wij kozen voor de medium-versie en waren iets minder dan 4 uren onderweg. Onderweg stop je natuurlijk vaak voor foto’s en het betere klim en klauter werk. De medium route zorgt ervoor dat je de belangrijkste highlights van Calakmul zeker ziet.

Wil je echt ‘alles’ bezoeken, dan moet je voor de lange route gaan. Je neemt dan best een gids onder de arm want Calakmul is extreem uitgestrekt en niet alles is even goed vindbaar. Dat alles zien is ook relatief want er zijn zo’n zevenduizend oude structureren, waarvan de meeste nog onontdekt zijn. Ook niet alle plekken zijn reeds gerestaureerd, sommige zijn zelfs nog grotendeels door jungle bedekt. Met kleine kinderen leek ons dit niet haalbaar want je moet sowieso zelf eten en drinken meenemen. Hier is niks te krijgen behalve dan kippenvel, verbazing, oh’s & ah’s en een kickje van plezier.

Kijk trouwens af en toe eens omhoog, zeker wanneer je dino-geluiden hoort. Je spot hier namelijk ontzettend veel brulapen. Zij zijn verantwoordelijk voor de grommende geluiden. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat een jaguar je plots uit het niets aanvalt.

Klimmen tot je niet meer kan

Wanneer je de medium wandelroute stapt, kom je al snel voorbij Estructura VII en het is direct de eerste tempel die je kan beklimmen. Deze is al hoog maar nog niet spectaculair hoog. Maar je klimt toch best even naar boven omdat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt op Estructura II, de meest indrukwekkende tempel van allemaal. Bovendien is het een goeie oefening om te wennen aan de smalle trappen, die vooral lastig zijn bij het dalen. Ik zeg het je nu al: je krijgt hier met kinderen zeker 100 bijna-hartaanvallen.

Eens je Estructura II vanaf de zevende tempel gezien hebt, wil je zo snel als mogelijk deze van dichtbij gaan bekijken en beklimmen. Estructura II is de hoogste van allemaal en wordt geschat tussen de 45 en 50 meter hoog. Gigantisch hoog maar laat je niet tegenhouden om deze te beklimmen. Je gaat niet in één keer stijl omhoog en eens je de top bereikt, word je geraakt tot in het topje van je tenen. Adembenemend. Het enige wat je ziet zijn bomen en wat topjes van enkele andere tempels, zoals die van Estructura I. Verder is er helemaal niks. Je wordt hier stil en je zijn vervalt in het niets. Wat een magie. Wat een gevoel.

De medium wandeltour brengt je trouwens niet naar Estructura I maar het is slechts een kleine omweg om die toch mee te nemen in je route. Niet iedereen beklimt deze nog want Estructura II is echt een pittig ding. Toch konden wij het niet laten en sleepten we onszelf naar boven. Aan de top kon ik geen woord meer uitbrengen omdat mijn tong letterlijk uit mijn mond ging. Maar desondanks meer dan de moeite. Gewoon gaan met die banaan, rusten is voor later.

Op de site zie je naast tempels ook nog oude paleizen, stadsmuren en steles. Deze laatste zijn een soort pilaren met afbeeldingen en inscripties. Sommige steles hier zijn geod bewaard gebleven waardoor je nog duidelijk de afbeeling van een Calakmul-vorst ziet.

Wat je nog moet weten over Calakmul

  • Voor Calakmul betaal je als volwassene inkom. Voor je de weg richting Calakmul kan inrijden moet je een eerste ticket kopen. Daarna komen er nog twee ingangen. Sommige spreken over 3 x entree betalen, telkens aan de poorten. Bij ons bleef het beperkt tot 2 keer. Echt duidelijke prijzen zijn er niet maar zorg dat je voldoende cash bij hebt.
  • Wil je een grote camera meenemen dan moet je in principe een extra fee betalen.
  • Openingsuren: 8 u – 17 u, dagelijks
  • Kom vroeg naar Calakmul om de hitte van de jungle te vermijden en daarna nog rustig te kunnen doorrijden naar Campeche.
  • Breng voldoende water en eten mee. Je bent hier op z’n minst 3 uren, vaak langer.
  • Trek een lange broek en dichte schoenen aan. Je bent hier in het midden van een tropisch regenwoud dus ik hoef je niet uit te leggen dat er heel wat muggen zijn. Een muggenspray kan bijgevolg ook geen kwaad.
  • Op zonnige dagen breng je best ook zonnecrème mee.
  • Zorg voor een offline kaart, bijvoorbeeld door een foto van de kaart aan de ingang te nemen. Je hebt hier geen mobiele ontvangst en je weet nooit dat je verloren loopt.
  • Wil je Calakmul bezoeken met een gids? Regel dit dan vooraf, bijvoorbeeld via je hotel of online via ‘get your guide‘. Ter plekke is dit moeilijk te regelen. Wij deden dit niet maar moest ik Calakmul opnieuw doen, zou ik dat sowieso wel doen.

Alles wat je moet weten over Becán

De site van Becán is makkelijk te bereiken, 10 minuutjes buiten Xpujil. Het was eerder toevallig dat we deze site bezochten. Die ochtend vertrokken we namelijk in Bacalar. Het plan was om eerst Los Rapidos te bezoeken, helaas goot het pijpenstelen. Bijgevolgd reden we direct door naar Xpujil. Daardoor hadden we heel wat tijd over en zo kwamen we terecht bij de ruïnes van Becán. Achteraf bleek dit een geweldige beslissing te zijn, want ook al is deze site niet zo groots als Calakmul, ze wist ons zeker te charmeren. Ook hier betaal je inkomgeld: 65 Pesos / persoon, kinderen betalen niks.

Estructura IX is een tempel van 32 meter hoog en ook hier kan je tot aan de top klimmen. Op het moment van ons bezoek regende het heel hard, waardoor we deze skipten. De smalle trappen, de stijle wand, de regen en onze slippers leken gewoon niet zo’n geweldig goed idee. Ik vermoed echter dat het uitzicht ook hier indrukwekkend is.

Op de site volg je een wandelparcours en dat brengt je langs alle hoekjes en kantjes van de ruïne. Onze kinderen vonden het geweldig om de vele kleine kamertjes en plekjes te ontdekken. Doordat je helemaal alleen bent, kan je echt elke vierkante centimeter verkennen. Uiteindelijk werd het toch droog en beklommen we Estructura VIII. Deze is minder hoog maar voor ons was het wel de eerste beklimming van een Maya tempel. Daardoor werd het een magische ervaring die we nooit zullen vergeten. We spendeerden ongeveer anderhalf uur tot 2 uren op het terrein.

Accommodaties dichtbij de Maya Ruïnes

Je weet het ondertussen wel: deze regio is verlaten waardoor er slechts beperkte opties zijn. We raden je aan een slaapplek te kiezen in Xpujil omdat je zo beide ruïnes makkelijk kunt combineren. De accommodaties waaruit je kan kiezen, zijn niet bepaald luxueus maar je vindt er wel alles wat je nodig hebt.

Hopelijk konden we je overtuigen voor deze fantastische omweg, want Calakmul is het meer dan waard. Tag me eens op Instagram @liesellove.be als je door dit bereicht voor Calakmul bent gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.