Wie ons al een tijdje volgt, weet het wel: wij zijn fan van Noord-Brabant. Regelmatig trekt de Liesellove-compagnie dus eens naar deze streek in Nederland. ‘t Voordeel? ‘t Is super dichtbij want op anderhalf uur sta je terug in Gent, maar je waant je toch in een andere wereld als je er bent. En die Noord-Brabanders zijn ook nog eens geweldig goed in alles kidsproof maken. Keuze te over wat betreft activiteiten, super veel kindvriendelijke restaurants en de fietspaden zijn er ideaal om ook kleinere kindjes te laten fietsen. Bovendien weten ze hier van aanpakken en zijn er mega toffe camperplaatsen. Ideaal dus als je een eigen camper hebt of het eens een weekendje wilt uittesten. En hoewel de zon het in het voorjaar van 2024 laat afweten, durfden wij toch onze selfmade camper ‘Sien’ van onder het stof halen om een weekendje te genieten van de geneugten van Noord-Brabant. Wat volgt is een mini-inspiratiegids voor een kidsproof weekendje weg naar Noord-Brabant.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant.

Waarom is een weekendje Noord-Brabant met kinderen ideaal?

Noord-Brabant is de perfecte bestemming voor een gezinsweekend, of je nu met een camper gaat of ergens blijft logeren. Het aanbod activiteiten is er ongelooflijk veelzijdig waardoor er voor elk wat wils is. Nog wat extra overtuiging nodig? Dan sommen we graag enkele redenen op die Noord-Brabant extra kidsproof maken.

  1. Noord-Brabant biedt prachtige natuurgebieden zoals het Land van de Peel, waar gezinnen kunnen genieten van wandelingen en fietstochten door groene landschappen en historische locaties. Voor kinderen is er extra aandacht dankzij de speciale kinderroutes zoals de “Biggetjesroute” en heel wat horeca onderweg met speelpleintjes en/of een kinderhoek.
  2. Wij bezochten wereldwijd al heel wat toffe plekken, maar het valt ons in Noord-Brabant steeds op dat bij musea en andere culturele activiteiten er steeds goed nagedacht is over hoe kinderen het ervaren. Onze kinderen zijn dan ook altijd razend enthousiast en dat valt echt niet altijd voor.
  3. Wanneer je aan Noord-Brabant denkt, dan denk je natuurlijk direct aan uitjes zoals de Efteling en de Beekse Bergen. Kinderen vinden deze beide plekken sowieso geweldig en ‘t is ook nog eens plezant voor de grote koters in ‘t gezelschap. ;-)
  4. Om 19 uur ‘s avonds op restaurant met kinderen? In Noord-Brabant kijken ze hier duidelijk niet raar van op. Je vindt hier dan ook tal van restaurants die ongelooflijk kidsproof zijn. Wijzelf nemen altijd eigen entertainment mee, maar hier blijkt elk restaurant die we al bezochten een speelruimte en/of speeltuin te hebben. Zo kunnen die schermen ook wat achterwege blijven, ik geef het toe! ;-)
  5. Doordat Noord-Brabant zo dichtbij is en valt de reistijd ongelooflijk mee en hoef je als ouder weinig auto-entertainment te voorzien. Bovendien zijn heel veel plekken makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer dus als je wil kan je zelfs je auto thuislaten.

Wat doen met kinderen tijdens een weekendje Noord-Brabant?

Wij verkenden al heel veel toffe plekjes in Noord-Brabant. In dit artikel focussen we ons daarom op het Land van Peel. Dit is een adembenemende regio in het zuidoosten van Noord-Brabant. Je vindt hier heel wat natuurgebieden, rijke geschiedenis en een erg levendige cultuur. ‘t Is een zalige regio om door te fietsen en je vindt hier eindeloos veel mogelijkheden als het gaat om kidsproof activiteiten. Wij selecteerden alvast enkele van onze favorieten.

#1 Boerenbondmuseum in Gemert

Het Boerenbondsmuseum in Gemert is een charmant en vooral kidsproof openluchtmuseum dat je meeneemt op een reis terug in de tijd. Je ontdekt er het Brabantse boerenleven van meer dan 100 jaar geleden. Het Boerenbondmuseum werd onlangs verkozen tot leukste uitje van Noord-Brabant en dat snap je direct wanneer je er rondloopt. Kinderen kunnen zich hier compleet inleven in het leven anno 1900. Brood bakken, kleding wassen, naar school gaan, op café gaan, … ‘t Kan hier allemaal. Als kers op de taart is er ook een oude snoepwinkel waar nog echt snoepjes gekocht kunnen worden. Goed om weten: met het Peelpaspoort krijgen kinderen een gratis snoepzakje.

Praktisch:
– Adres: Pendelaar 106, 5421 NJ Gemert
– Tickets enkel verkrijgbaar aan de kassa, vanaf €3/persoon.
– Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis binnen.
– Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
– Openingsuren: dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Afwijkend op feestdagen

#2 Wandeling vanaf De Brabantse Kluis

Vanuit Herberg de Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel starten twee fantastische wandelroutes die perfect zijn voor het hele gezin: de Biggetjesroute en de wandelroute ‘Pak de Biezen’. Door tijdsgebrek wandelden wij enkel ‘Pak de Biezen’, tot grote spijt van de kindjes. Wij weten dus wat doen als we nog eens terugkeren.

De Biggetjesroute

De Biggetjesroute bij De Brabantse Kluis is speciaal ontworpen voor kinderen tussen 3 en 10 jaar. De route voert je door het prachtige landschap van Het Biggetjesbos. Je start hiervoor bij de herberg, waar kinderen een rugzakje met route krijgen. In het rugzakje zitten zoekkaarten, biggetjessnoepjes, drinken en een klein cadeautje. Samen wandel je dan door de kloostertuin en – laan op zoek naar de biggetjes.

Praktisch:
– Startpunt: Herberg De Brabantse Kluis
– Kostprijs: €7,5 per persoon voor de gevulde rugzak
– Duur: ongeveer 1,5 uur

Wandelroute ‘Pak de Biezen’

Wij kozen voor de wandeling ‘Pak de Biezen’ die eveneens aan de herberg van De Brabantse Kluis start. De toch, van zo’n 4,5 kilometer, neemt je moor door het natuurgebied De Biezen. Het brengt je langs velden, over houten knuppelbruggetjes en door bossen. De Biezen is een nat gebied, wat we zelf ondervonden hebben, dus trek wandelschoenen of laarzen aan. De route is uitgezet met pijltjes en een plattegrond van de wandeling vind je tegenover de herberg. Eventueel kan je de route ook inkorten naar 3,2 kilometer.

Praktisch:
– Startpunt: Herberg De Brabantse Kluis

#3 Fietsen door de omgeving

Het Land van Peel is de perfecte omgeving om al fietsend te verkennen. Als het dus even kan, neem dan zeker je fietsen mee op weekend. Er zijn hier diverse opties om de streek te verkennen van de Strabrechtse Heide tot de culturele Van Gogh route. Waar je ook voor kiest, je fietstocht brengt je sowieso langs de mooiste natuurgebieden, dorpskernen en historische bezienswaardigheden.

Je kan de bordjes volgen die je onderweg tegenkomt of je via het knooppuntennetwerk laten leiden langs de mooiste plekjes. Omdat hier zoveel opties zijn, kan het handig zijn vooraf je route uit te zoeken via de fietsroute van het Land van de Peel. Ondanks het gebrek aan een zonnetje tijdens ons weekend, genoten wij toch erg van onze fietstocht.

#4 Kasteel van Helmond

Het Kasteel van Helmond, onderdeel van het Museum Helmond, neemt je mee terug de middeleeuwen in. Dit imposante kasteel is de grootste waterburcht van Nederland en stamt uit de 14e eeuw. Binnen in het kasteel kan je prachtig ingerichte kamers en zalen verkennen. Je leert er ook alles over de geschiedenis van het kasteel en z’n bewoners. Kinderen kunnen zich er verkleden als ridders en prinsessen. Verder zijn er heel veel spelletjes en een zoektocht doorheen het kasteel. Dit maakt het een erg fijne plek om te vertoeven. Van alle kastelen die wij zelf al bezochten, scoort deze toch van de hoogste punten als het gaat om kindvriendelijkheid. Dankzij het Peelpaspoortje krijgen kinderen aan het einde van het bezoek een gratis drankje en koekje.

Praktisch:
– Adres Kasteel: Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond, Nederland
– Openingsuren: van dinsdag t/m zondag van 10u00 tot 17u00.
Tickets vanaf €6/persoon. Kinderen t/m 3 jaar gratis.
– Kasteel Helmond maakt deel uit van Museum Helmond. Je kan met het toegangsticket ook de kunsthal bezoeken.


#5 Blote Voetenpad Toon Kortooms Park

Op unieke manier de natuur met je kinderen beleven? Dan is het Blote Voetenpad in het Toon Kortooms Park in Deurne een absolute must-do. Het pad is een spannende en uitdagende ervaring voor jong en oud en voert je door verschillende natuurlijke elementen. Af en toe kom je voor een serieuze uitdaging te staan: durf je het aan om door de beekjes te waden of kies je toch liever voor een omweg? Sowieso valt er heel wat te beleven van uitkijktorens, evenwichtsbalken tot modderslootjes en steltlopen.

Praktisch:
– Adres: Toon Kortooms Park, Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne, Nederland
– Het hele jaar geopend van woensdag t/m zondag, tussen 10u00 en 17u00.
– Toegangsprijs t/m 3 jaar: €4/persoon, vanaf 4 jaar €6,50/persoon.
– Neem een handdoek en muggenspray mee.
– Achteraf kan je je voeten wassen.

Ps.: in het Toon Kortooms Park valt nog veel meer te beleven.

#6 Wandelen door de Deurnese Peel

De Deurnese Peel is een Nederlands natuurgebied van zo’n 1400 ha. Het maakt bovendien deel uit van een groter Peelgebied, een uitgestrekt hoogveengebied dat zich uitstrekt over de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het gebied is bekend om zijn bijzondere landschap, dat bestaat uit uitgestrekte moerassen, vennen, heidevelden en bossen. Dit diverse ecosysteem is een thuis voor vele zeldzame planten en dieren. De Deurnse Peel biedt twee geweldige kinderroutes die perfect zijn voor een onvergetelijke uitje: Expeditie Zandbos en Vrolijk Veenhoppen.

Expeditie Zandbos

Expeditie Zandbos is een avontuurlijke route die kinderen meeneemt op een spannende ontdekkingsreis door het prachtige Zandbos in Deurne. Deze route zit vol verrassingen en uitdagingen die de zintuigen prikkelen en de fantasie van kinderen stimuleren. Aan de hand van een kaart moet je trouwens je eigen weg zoeken.

Praktisch:
– Adres: start vanaf parkeerplaats Strijpsebaan Deurne
– Afstand: 3 km
Route te downloaden via Land van de Peel.

Kinderroute Vrolijk Veenhoppen

Dankzij de kinderroute Vrolijk Veenhoppen kan je het natuurgebied van de Deurnese Peel echt beleven. Je ervaart tijdens het wandelen hoe het is om op zachte grond te staan en je leert alles over het verleden tijdens dit veenavontuur.

Praktisch:
– Adres: start vanaf parkeerplaats De Halte, Oude Griendtseveenseweg 80, Deurne, Nederland
– Afstand: 2,5 km
Meer info via Land van Peel.

Kidsproof restaurants wanneer je in Noord-Brabant bent

#1 Herberg De Brabantse Kluis

De Brabantse Kluis is een herberg, boerderij en restaurant in één. Doordat je de stallen kan betreden, er een ruim binnenterras is en er een erg ongedwongen sfeer hangt, is het de perfecte plek voor lunch of diner. Hier starten ook verschillende kidsproof wandelingen, zoals de biggetjesroute. Onze kinderen waren weg van de dieren en het vele entertainment op de site. Een absolute aanrader om doen.

Praktisch:
– Adres: Kloosterdreef 8, 5735 SJ Aarle-Rixtel, Nederland
Reserveren vooraf is handig en kan heel eenvoudig online.
– Openingsuren: ma – vrij van 9u30 tot 22u00, zat – zon van 9u00 – 22u00
– Je kan hier ook overnachten.

#2 Restaurant de Veenderij

Wanneer je het Blote Voetenpad Toon Kortooms Park ontdekt, kan je daarna heerlijk lunchen in Restaurant de Veenderij. De Veenderij vind je dus in het park en heeft een zalig buitenterras. Er worden dagverse streekproducten geserveerd en aan het restaurant is een speelplein wat het uitermate kidsproof maakt. In het seizoen van de asperges is het ook zeker de moeite om van deze lekkernij te proeven.

Praktisch:
– Adres: Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne, Nederland
– Openingsuren: woe – zo: 10u00 tot 17u00
– Telefonisch reserveren: +31493529590

#3 KOKS, binnen & buiten genieten

KOKS is een restaurant waar je het hele jaar door terecht kunt voor zowel lunch, diner, pannenkoeken of een borrel. ‘t Is een echte hotspot in het mooie Gemert met een prachtige binneninrichting, een 4 seizoenen terras en zowel binnen als buiten entertainment voor de kiddos. Het eten is er heerlijk, de bediening super vriendelijk en de sfeer is echt top. Wij zijn fan!

Praktisch:
– Adres: Koksedijk 25, 5421 ZB Gemert, Nederland
– Openingsuren: ma vanaf 11u00, di gesloten, woe – vrij vanaf 11u00 en zat – zon vanaf 10u00
Online reserveren doe je best als je zeker wil zijn van je plekje.

Waar kamperen met je camper in Noord-Brabant?

Tijdens ons weekendje Noord-Brabant verbleven wij met onze camper Sien bij Camperplaats CROY. Er is hier plaats voor zo’n 15 campers en ‘t grote voordeel is je op elke staanplaats een prachtig uitzicht hebt op het omliggende landgoed. Ook al staat de camping dan vol, toch heb je het gevoel dat je alleen staat. Dat is zeker ook mede door de ruime staanplaatsen. Er zijn douches, een toilet en een afwasplaats. Wifi is inbegrepen in de prijs. Dankzij de ligging is het een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van het Land van de Peel en passeren hier tal van wandel- en fietsroutes. Neem dus zeker je fietsen mee! Als je geluk hebt, kan je er ‘s morgens ook verse eitjes kopen.

Praktisch:
– Adres: Jonker Karellaan 3, 5735 PT Aarle-Rixtel, Nederland
– Camperplaatsen vanaf €14/nacht
– Het hele jaar geopend.
– Het is niet mogelijk om te reserveren.
– Opgelet, je kunt hier enkel terecht met campers!
– Neem zeker fietsen mee om de prachtige streek te verkennen.
– Er zijn geen speciale voorzieningen voor kinderen.
– Warm water kost 50 cent per 5 minuten douchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.