nutricia research center

Nutricia Research Center: De wetenschapper in mezelf

Enkele weken terug was ik te gast in het Nutricia Research Centrum te Utrecht. Tegen een blik achter de wetenschappelijke schermen van Nutricia kon ik geen neen zeggen, gezien hun producten al 5 jaar lang een belangrijke rol in ons leven spelen.

In het Nutricia research center gaan wetenschappers van 35 verschillende nationaliteiten aan de slag om meer te weten te komen over voeding en dit zowel bij kinderen als volwassenen. Bovendien zijn er ook tientallen connecties met universiteiten over de hele wereld, ziekenhuizen, dokters, verpleegkundigen, … zodanig dat onderzoek zo uitgebreid mogelijk gevoerd kan worden.

Onderzoeksprocessen duren er ongeveer 5 tot 10 jaar en dat vond ik zelf erg indrukwekkend. Als moeder probeer je dan wel uit te zoeken wat het beste is voor je kindje maar je staat er zelden bij stil dat daar heel wat wetenschappelijk onderzoek aan vooraf gaat. Vaak krijg ik daar trouwens de opmerking over dat onderzoek gemanipuleerd wordt door fabrikanten maar na mijn bezoek aan het Nutricia Research Centrum ben ik eigenlijk helemaal gerust gesteld. Zij vertellen niks anders dan wetenschappers uit andere hoeken.

Nutricia Research Center en de eerste 1000 Dagen

De eerste 1000 dagen in de ontwikkeling van een kind zijn super belangrijk en ook voeding draagt daar aan bij. Borstvoeding blijft de nummer één en uit onderzoek blijkt dat borstvoedingsmelk zich aangepast aan de situatie waarin moeder en kind zich bevinden. Dit betekent dat de samenstelling van moedermelk bijvoorbeeld anders is bij een moeder die leeft op de noordpool dan bij de gemiddelde Belgische mama. Wanneer er overgeschakeld wordt op vaste voeding, blijft focus op gezonde voeding belangrijk. Een specifieke richtlijn van wanneer exact je nu moet starten is er niet. Het varieert van kind tot kind.

Wist je trouwens dat je nooit sneller groeit dan tijdens die eerste 1000 dagen? Je verdubbelt in lengte en je gewicht neemt tot 5 keer toe. Iedere dag komt er 1 g brein bij. Daarom is een gezonde voeding uiterst noodzakelijk. Ook het immuunsysteem wordt tijdens deze periode enorm beïnvloed. Een kindje wordt namelijk steriel geboren waardoor de kolonisatie van het darmkanaal (met goede bacteriën) belangrijk is in functie van de ontwikkeling van de immuniteit.

Wanneer je specifiek naar baby’s kijkt is het ook niet zo vreemd om te horen dat ze al 40 jaar lang onderzoek doen naar borstvoeding. O.a. de samenstelling wordt er geanalyseerd en verder zoekt men er uit waarom specifieke ingrediënten hierin zitten. Deze kennis vertalen zij in hun eigen producten zodat indien een moeder geen borstvoeding (meer) geeft, men toch nog steeds een gezonde, stimulerende oplossing kan aanbieden. Zeker de samenstelling van bacteriën is hierin belangrijk in functie van de darmontwikkeling en de microbiota gezien deze een enorme invloed hebben op ons immuunsysteem.

De dag van het bezoek aan het Nutricia research center werd ik hierin volledig ondergedompeld. Daarnaast was er ook nog een rondleiding waardoor ik bijzonder veel indrukken opdeed. Grote wetenschappelijke verhalen deel ik hier dan ook niet, maar hun wetenschappelijke resultaten worden gedeeld in vakliteratuur, op congressen en via de website van Nutricia Research, dus wil je je meer in deze materie verdiepen, dan kan je daar terecht.

Ik dank alvast Nutricia voor de uitnodiging voor dit bezoek. Het was een leerrijke blik binnen de wetenschappelijke wereld en een geruststelling dat men nog steeds met zoveel onderzoekers aan de slag gaat om meer te weten te komen over voeding en de invloed daarvan op ons lichaam.

** Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met het Nutricia Research Center

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

  1. Goh, was je bij mij om de hoek. Ik wist niet eens dat het het Nutricia research center hier zat.

    Gr. Anne

    1. Ja, dat zit aan de universiteit dacht ik! Knap gebouw, mega interessant om daar alles te zien! Vooral de machine die de darm nabootst vond ik zeer fascinerend 😉