Tien na twaalf ‘s nachts, het kind huilt.
Mama weet hoe laat het is.
‘s Morgens wordt het verdict helemaal duidelijk: een ziek kind.
Correctie: weeral een ziek kind.
Daarom deze keer geen blogpost over mijn nieuwste naaisel. Keuze genoeg, dat niet, maar kleine uk is zo vaak ziek dat ik er even geen zin in heb. En dus liever wat raad vraag. Ik schets even de situatie.
Axelle is nooit veel ziek geweest. Zo af en toe een keertje maar niet meer dan een ander kind. Maar vorig jaar in november sloeg het noodlot toe. Ze kreeg RSV en belandde daarmee in het ziekenhuis. Daarna is het eigenlijk niet meer goed gekomen. De hele winter was Axelle niet langer dan 7 dagen na elkaar gezond. Steeds weer hetzelfde verdicht: problemen met de luchtwegen, slijm en snot.
Begin maart trokken we wederom naar de dokter. I.p.v. de aerosol gingen me aan de slag met de puf. Iets eenvoudiger en sneller te hanteren. Met resultaat want Axelle was een maand niet ziek. Ik vergeet er echter bij te zeggen dat wie de puf een maand lang moesten geven. Eens we stopten, was het al snel weer snotter en kwel.
En nu zit ik deze blogpost te schrijven, omdat ze weeral ziek is, vol snot en slijm zit, haar eten weer laat en ze ‘s nachts niet doorslaapt. Ik kan weer naar de dokter trekken maar ik weet wat er dan alweer komt: of aerosol, of een puf of god weet ik veel welke medicatie er dan weer wordt voorgeschreven. En ik wil dat niet meer.
Niet dat ik niet geloof in de geneeskunde maar als je al een half jaar bezig bent met medicijnen is het welletjes. Bovendien wil ik net vermijden dat ik mijn kind volpomp met medicijnen. Zo slaagt ze er ook niet in een eigen weerstand op te bouwen.
Wachten tot ze twee jaar is, volgens velen de leeftijd dat het betert, lijkt mij onnozel. Het kind is dat bijna maar ik denk niet dat haar verjaardag voor de miraculeuze genezing zal zorgen.
Dus ik ben op zoek naar tips.
Herkennen jullie mijn verhaal? Hoe hebben jullie het opgelost? Wat vangen jullie aan met al dat gesnotter en geslijm? Is er hoop dat het ooit beter wordt of vraag ik dat beter niet?
Affain zeg mij wat ik moet doen en ik zal het doen. Want ik weet het even niet meer…
Axelle vorig weekend, in volle actie, toen ze nog geen slijmmonster was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

59 reacties

  1. Ik begrijp je echt volledig! Het is zo frustrerend als je er zelf niets kan aan doen. Soms heb ik het gevoel dat de dokters het zelf ook niet zo goed weten… Hier hetzelfde snot en slijmverhaal. Al een hele winter. Ik hoop dat de warmte en de zon er snel doorkomt en misschien helpt dat? Ik hoop er alleszins op.

    1. Alsof Murphy meeluisterde, nu windpokken. Ach dan zijn we daar ook vanaf zeker. Soms lijkt echt alles in het 100 te lopen.
      Onze Dochtertjes lijken wel wat op mekaar vind ik. Met dat dunne blonde haar , je moet maar eens op instagram kijken ?

  2. Hier helaas geen vergelijkingsmateriaal..in tegenstelling tot mijn moppie, zijn mijn kids echt nooit ziek (geweest), op enkele verkoudheid of waterpokken na…
    Wil je alleen enorm veel sterkte en wijsheid toewensen! Hopelijk snel blijvende zonneschijn voor je meisje

  3. Hey, herkenbaar! Joanna is tijdens de winter (dat is dus van november tot april, zeker de helft van het jaar) bijna non-stop ziek, ook steeds luchtwegen. Zowel vorig jaar als dit jaar. Vorig jaar 1 keer een ziekenhuisopname vlak na haar eerste verjaardag, zware bronchitis in combinatie met griep. Dit jaar net geen ziekenhuisopname, symptomen van RSV maar die hebben we thuis onder controle kunnen houden. Het is super frustrerend!! Om de 2 tot 3 weken maakt ze meerdere dagen hoge koorts, waardoor ze niet naar de onthaalmoeder kan, ze niet goed eet, niet goed slaapt,… Echt snotvrij is ze tussendoor nooit. Tot… ze 2 werd! Het is natuurlijk puur toeval, maar haar laatste koortsepisode dateert van rond haar verjaardag en daarna is ze tot enkele dagen geleden zo gezond geweest als wat. Nauwelijks snot, geen koorts, een super vrolijk kind. Dat is dus 6 weken koortsvrij, een waar record voor ons. Een paar dagen geleden kreeg ze dan toch weer een oorontsteking en oogontsteking, koorts,snot, hoesten,… We zijn het al gewoon, ze is intussen alweer aan de beterhand. Ik vrees dat ik geen wondertips heb. Wat wel lijkt te helpen, is Imunixx, een siroop om de weerstand te versterken. We hebben het lang gegeven in de periode dat ze niet ziek was. Op een bepaald moment zijn we ermee gestopt (onbewust, het leek gewoon niet meer nodig) en kijk, kort erna werd ze toch weer ziek. Het proberen waard, denk ik.
    Heel veel sterkte gewenst, ik weet wat het is…

    1. Zeker het proberen waard! Je zou er alles voor doen hé… ik hoop dat het bij jullie ook snel betert en dat de gezonde periodes steeds langer mogen worden

  4. Ooh jeetje, wat erg.
    Mss een second opinion vragen?

    Sietse 3,5j is nooit ziek geweest tot we zijn amandelen en neuspoliepen hebben moeten laten trekken (hij snurkte zich wakker en soms had hij slaapapneu) maar sindsdien is het hier ook erg.
    slijmpjes hoesten, en ooronstekingen :-(
    Wij zijn ook ten einde raad, en ja die nachten eh….. zo vermoeiend.

    Hopelijk wordt het weer vlug beter en zijn we er wat van verlost.

  5. Hier een kindje dat voor zijn eerste verjaardag maar 1 keer koorts had! Een wonder toch! En dan vanaf die eerste verjaardag al verschillende oorontstekingen en slijm en snot en het stopt maar niet. Weer koorts en ook ik durf niet meer naar de dokter… De nachten: herkenbaar. Je zou het zo van ze overnemen hé. We duimen hier ook voor snel mooi weer en weg met regen en veel te veel wind…

  6. Rsv is de dooddoener. Mijn zoontje heeft rsv gehad wanneer hij 6 maanden was. Nu zondag wordt hij 2 jaar. Met de rsv heeft hij 10 dagen in het ziekenhuis gelegen. Daarna was hij altijd ziek. We moesten echt wekelijks naar de dokter, soms zelfs meer dan één keer. Op de duur was het zo erg dat hij met uitdrogingsverschijnselen terug in het ziekenhuis is beland. Ook wij moeten twee keer per dag puffen. Als we dat één keer vergeten wordt hij gegarandeerd ziek. En zelfs met het puffen, wordt hij nog vaak ziek. In april heeft hij buisjes gekregen. Hierdoor bleven de oorontstekingen weg, dat was toch al iets. De bronchiten bleven echter regelmatig de kop op steken. In de zomermaanden (juli en augustus) was het beter, dan hebben we zelfs niet moeten puffen. Op deze twee maanden is hij maar één keer ziek geweest. Een verademing!!! Maar vanaf september was het weer om zeep. Deze winter was iets minder erg dan de vorige, nu moesten we maar eens in de twee weken naar de dokter :) We hopen op beterschap nu de zomer weer op komst is. En misschien wordt volgende winter wel beter, hij is dan tenslotte al 2 jaar. Hoop doet leven!!!

    Vergeet niet af en toe er eens tussenuit te gaan. Mijn man en ik waren beiden zo op, we werden ook vaker ziek en waren ongelooflijk moe! Niet leuk voor ons zoontje en al zeker niet voor de twee dochters. Nu gaat Daan één keer per week bij mijn ouders slapen en dat helpt! Wij zijn in maart 3 weken met z'n tweetjes op reis geweest zonder kindjes om de batterijen terug op te laden. Dit klinkt misschien wat cru, maar het was echt nodig!! Nu hebben we weer energie. En Daan is niet ziek geweest in de periode dat we op vakantie waren, gelukkig voor mijn ouders. Helaas waren we nog maar 2 dagen thuis toen de koorts weer de kop op stak :) Maar we konden er beter tegen nu.

    Geen wondertips dus, maar een begripvol oor (of moet ik zeggen oog). Dus goede moed en neem echt af en toe tijd voor jezelf. Axelle heeft niets aan een moeder die doodop is! Succes nog! We hopen samen op een mooie zomer zonder bacteriën en virussen!

    Liezel

    1. die RSV is toch echt een vuil beest hé… ik hoor veel mensen die hetzelfde probleem hebben eens ze rsv hebben gehad… duimen maar voor een goeie zomer en later worden ze misschien wel nooit ziek ;-)

  7. ik ben mama van drie kindjes, waarvan twee met hele gevoelige luchtwegen in het eerste twee winters (dus niet: het gaat beter van zodra ze twee zijn, maar wel: het gaat beter na twee winters, of toch alvast bij ons). Wij puffen met Flexotide de hele winter door, enkel niet in de zomermaanden. En we puffen met Ventolin van zodra ze beginnen te hoesten. De tweede winter was hierdoor al beter dan de eerste. Ongetwijfeld hebben die puffs bijwerkingen. Ik verdiep mij daar niet in, en stel vast dat mijn kindjes er wel bij varen… Mijn huisarts raadde ook een biologisch immuunsysteembevorderend supplement aan (brochotax of zo), misschien kan je dat ook eens vragen? ik duim!

  8. Niet alles gelezen, maar een tijdje probiotica geven? En heeft ze geen chronisch ontstoken neusamandel? Ons meisje reutelde altijd s nachts en rook zoetig, nog los van de verkoudheden. Toen de neusamandel eruit was ging ze eindelijk doorslapen en werd het snotteren ook een stuk minder.

  9. Een herkenbaar verhaal… Zoon op 4 maand naar crèche, daar RSV opgedaan en sindsdien meer ziek dan niet. Wij bleven op de duur de aërsol/puf doorgeven. Stoppen betekende onmiddellijk koorts/erger. Wij stopten ergens juni/juli en begonnen weer rond oktober. We zijn zo twee winters doorgekomen, en wonder boven wonder, daarna ging het beter. En nu is het manneke eigenlijk nog amper ziek (wordt er deze zomer vijf). Maar als hij ziek is, zijn het altijd de luchtwegen.

    Maar ik begrijp je frustratie en ook de onmacht. Ook wij voelden ons niet goed bij het altijd medicijnen geven… Maar wij hadden zoiets als, 'liever een lage doses dan koorts, miserie en antibiotica'. Veel sterkte!

  10. O zo vreselijk herkenbaar. Lilith is ook ongelooflijk veel ziek geweest. Toen ze een goed jaar was, schreef onze toenmalige huisdokter op anderhalve maand tijd drie kuren antibiotica voor "want anders raakt ze er niet door, madam". En toen was ik het beu.
    Op aanraden van onze buren ben ik toen bij een homeopate gegaan – weliswaar een homeopate die ook haar diploma geneeskunde heeft, dus niet zomaar een zelfverklaarde wonderdokter. Ik stond er heel sceptisch tegenover, geloofde er eigenlijk carrément niet in, maar zou op dat moment alles gedaan hebben.
    Die homeopate heeft alles radicaal omgegooid en is echt op Liliths weerstand beginnen werken. In het begin was ze dus nog vaak ziek omdat die weerstand echt op nul stond en ze dus alles opnieuw moest opbouwen, maar na een tijdje was het verschil echt duidelijk. Véél minder ziek, véél sterkere weerstand.
    Nu is ze 5,5 en nog altijd werken we bij haar zoveel mogelijk met homeopathie. Voordeel van die dokter is wel dat ze, als het echt nodig is, wel ook gewone medicatie voorschrijft, bv. bij een zware oorontsteking of zo.
    Een tip tegen volgende winter (niet dat je daar nu veel aan hebt, maar soit): vanaf ergens eind augustus propolisextract beginnen geven. Ondersteunt de weerstand heel goed.

    En verder: heel veel beterschap voor je kleine meid!

  11. Hier ook herkenbaar hoor. Mijn kinderen zijn heel veel ziek geweest. Longontstekingen, rsv, oorontstekingen,… We hebben het allemaal gehad. Nu zijn ze 10, 9 en 6 en deze winter hebben we 1 klein buikgriepje gehad. Het betert dus!!!
    Ik zou ook probiotica proberen (bvb probiotical, vrij te verkrijgen in de apotheek). Baat het niet, dan schaadt het niet.
    Heel veel sterkte. Ik weet hoe zwaar en vermoeiend dit is. Om nog niet te spreken over de ongerustheid om je kind. Maar geloof me, het komt goed!!!

  12. Ik herken de bezorgdheid heel goed! Maar bij ons wat het met oorontstekingen, keelpijn en onverklaarbare allergieën. Ik ging altijd werken met het gevoel dat ze me elk moment gingen bellen om hem op te halen. Ook regelmatig koorts, zelfs tot 41 graden. Die allergieën waren echt angstaanjagend. En dan plots van de ene dag op de andere niets meer. Geen oorontsteking meer en geen enkele allergische reactie meer. Ondertussen is hij 7. Het afgelopen jaar is hij één dag ziek geweest. En ik twijfel nog altijd of hij toen wel echt ziek was… Hij heeft van dat dagje samen met mama echt genoten! Ik hoop voor jou voor een oplossing. Ik geloof niet in homeopathie maar denk wel dat het kan werken in combinatie met klasssieke geneeskunde als extra ondersteuning. Hopend op een snotvrije zomer!

  13. Stan heeft twee jaar terug een hersenvliesontsteking gehad en het jaar daarna was hier ook vreselijk wat weerstand betreft – verkoudheden die altijd veranderden in longontstekingen. Net zoals enkelen hierboven hebben we dan een homeopatische weg gekozen – wel geen 'wonderdokter' kiezen hé ;) – in combinatie met ademhalingskine en aromatherapie tijdens hun slaap. Geen idee wat ons juist geholpen heeft, ik weet wel dat ik nog steeds de aromatherapie verder zet, de kinderen rustiger slapen, meer weerstand hebben en gewoon minder ziek zijn. Oké, ze zijn de twee jaar gepasseerd, maar toch minder ziek in vergelijking met sommige andere kinderen uit hun klas. Oh meid, dit heb je nu echt niet nodig hé. Ik hoop dat jullie -snel- een uitweg vinden!

    1. ik moest nog aan je verhaal denken en overweeg toch ook om een serieuze te zoeken… want ik kan perfect doorgaan met een puf of aerosol en dan blijft alles 'onder' controle maar ik voel me daar zelf niet goed bij…

  14. Wat ik wel eens probeerde als ze herhaaldelijk met slijm en snot zaten was alle melkproducten schrappen, samen met spoelen en neusdruppels wil dit nogal eens helpen. En al zijn ze nu al grote sterke beren en een iets kleinere berin, de liters melk vliegen er hier nog door zenne, dus als er weer eens een snotterperiode aanbreekt geef ik hen toch de raad wat minder melk te drinken.

  15. Ik begrijp volledig dat je dat slijm en snot weg wilt! Zou ze niet allergisch kunnen reageren op pollen of huisstofmijt of dergelijke? Ik ben geen dokter of zo, maar al van kindsaf allergisch aan vanalles en nog wat… Daarmee dat ik hieraan denk…
    Hopelijk vind je snel goede raad! Misschien eens bij een andere dokter langsgaan?

  16. Mijn zoontje hoeste constant en vooral 's nachts…uren heb ik erop liggen luisteren en ongerust zijn…amai. We zijn veel naar de dokter geweest en een siroopjes hier en een pilletje daar. Om een lang verhaal kort te maken…onze zoon is extreem allergisch aan gras en aan huisstofmijt, dus hij neemt nu het ganse jaar door medicijnen. Maar het gaat nu super met hem en ik ben zo blij dat we weten wat het probleem is. Ik weet verder niet zoveel van allergieën maar mss kan je dat eens laten testen? Gewoon via het bloed. Ik hoop voor jou dat je snel weet wat het probleem is, want je voelt je zo machteloos hè.

  17. Het verbetert echt wel hoor. Ons zoontje wisselende bronchitis en oorontstekingen telkens met elkaar af, iedereen zei dat hij toch zo sukkelde (ons eerste dus wat wisten wij veel). Maar sinds rond zijn tweede verjaardag merken we toch echt wel dat zijn immuniteit een stuk beter is geworden. Een snotneus betekent nu – over het algemeen – gewoon een snotneus en niet meer dan dat. Je zou denken dat we daar wat van zouden genieten, maar we beginnen nu van voor af aan met kindje nummer twee :)

  18. Onze zoon kreeg RSV toen hij anderhalve maand oud was. Hoe jonger ze zijn, hoe groter de impact op hun longen. De dokter heeft ons toen ook meteen gewaarschuwd dat we een aantal winters een vaak zieke zoon zouden hebben. We zijn nu vier winters verder en deze winter slechts twee keer tien dagen moeten puffen. Dat is de beste winter die we tot nu toe gehad hebben, en zelfs al een heel verschil met vorige winter. Met andere woorden, hou vol, het betert, het duurt alleen (héél) lang.

  19. Je verhaal is heel herkenbaar hier. We hebben 2 meisjes van 9 en 6 jaar en zij zijn nooit echt veel ziek geweest. Onze jongste, Simon, is nu 18 maand. Vorig jaar in december, toen hij 13 maand was, heeft hij ook RSV opgedaan. Echt een vuil beest, idd. We zijn er na meer dan een week ook mee in het ziekenhuis beland. Ik heb hem van de kinderarts de rest van december thuis moeten houden, wat niet evident is als je fulltime gaat werken. Maar gelukkig bestaat er hier in het Leuvense goede thuisopvang door de stad geregeld. Maar dat heeft niet echt geholpen, want in januari en februari deed hij echt alles op. Telkens na 1 dag crèche weer een virale infectie, met soms nog een bacteriële erbovenop. Toen heeft de kinderarts Imunix voorgeschreven. Ik zag dat iemand hierboven het daar ook al over had. Ik geef dat nu ongeveer anderhalve maand en sindsdien is hij toch echt minder ziek. Hij heeft sindsdien nog maar 1 keer iets gehad, een oorontsteking. Dat is een siroopje om het immuunsysteem op te krikken. Je kan het zo krijgen bij de apotheek. Ik hoop echt dat het bij jou ook zal helpen!
    Heel veel beterschap voor Axelle ondertussen, hopelijk is ze er snel weer wat bovenop!

  20. Wat ik ook continu doe is zijn neusje spoelen met fysiologisch water en daarna het snot eruit zuigen met een neusreiniger. Die van physiomer is echt heel goed. Zo vermijd je dat het erger wordt en dat ze gaan hoesten. Dat is echt een gerief, dat moet je in huis halen!

  21. hey lies,

    je verhaal is heel herkenbaar. wij hadden hetzelfde bij onze oudste dochter. om de twee weken bij de pediater met luchtweginfecties. we zaten op den duur ook aan de pufs en bijkomend nog eens huidproblemen met exceem waar we volgens de dokter cortisonenzalf op moesten wrijven.
    ze sliep op 2,5 jaar nog steeds niet door, werd snachts krijsend wakker en was dan zo goed als ontroostbaar.

    ik ben dan naar een voedingsconsulente gegaan die ik had leren kennen op een lezing over voeding en gedrag. zij had toen een checklist getoond met klachten en mogelijke oorzaken.
    zij raadde ons toen aan om te stoppen met koemelk, soyamelk en gluten.

    wij zijn dan vrij radicaal gestopt met die zaken. na een week tijd was de exceem weg, sliep ze door en ze is zelfs nooit meer verkouden geweest sindsdien.

    dat is ondertussen 4 jaar geleden.

    ik heb Noa toen ook laten testen op gluten en koemelkallergie, maar in de bloedtesten vinden ze niets terug. maar toch is ze ziek als ze er iets van eet.

    veel beterschap voor axelle in ieder geval!

  22. ahja, nog vergeten: je kan als natuurlijk antibacterieel en antiviraal middel een druppeltje tea tree of ravintsara geven. een klein drupje op de tong is voldoende van zodra je de eerste tekenen van ziekte ziet verschijnen. je kan die druppeltjes in de bio winkel vinden.

    en doorgesneden ajuin naast het bedje helpt om de neus open te houden. vicks op de voetzolen wrijven en dan sokjes aan helpt hier ook heel goed voor.

    1. die ajuin, dat ik daar nog niet aan dacht ;) en vannacht werd hier voor het eerst die vicks gebruikt op de voetjes, het hoesten was toch iets minder dus dat kleine middeltje helpt wel… vandaag gaan we om iets van homeopathie dat ons is aangeraden en verder gaan we ook eens kijken bij iemand anders dan onze gewone kinderarts…

  23. Jools had dat ook. 1,5 jaar constant ziek. Baby astma, happy wheezer. Wij deden van puffen en geloof mij: het gaat over! Rond twee jaar was het plots beter en sindsdien is ze zelfs nooit meer ziek geweest (buiten een keer laatst, keelontsteking). Denk dat het gewoon kwestie is van doorbijten en volhouden

  24. Ik zit met je in, ik heb geluk met twee kindjes die eig nog nooit meer van een snottebel kregen, nu ik ben een grote voorstander van homeopathie ipv klassieke geneeskunde met zware medicatie, homeopathie versterkt de eigen weerstand…. En wij zien hier de resultaten, nog nooit antibitoica, aerosol, of iets van medicatie nodig gehad, en ze gaan ook naar de opvanf, ik geef wel lang borstvoeding, mss maakt dat het verschil, ik kan je alleen maar aaraden ga eens nr een goeie homeopaat, je zal versteld staan echt!

  25. Ik begrijp je verhaal, je zou alles doen om je kindje beter te maken he!
    Mijn dochtertje Sterre (nu 4 jaar) heeft lang gesukkeld met haar oortjes, oorontsteking na oorontsteking na oorontsteking. Omdat ik vond dat de huisarts zich er te makkelijk vanaf maakte met antibiotica ben ik naar de neus-keel-oorarts getrokken. Die gaf onze pruts een ander antibioticum alsook een bacteriekuur van 3 maanden die het lichaam vanbinnenuit sterker maakt. Het resultaat? Sterre heeft al een jaar geen oorontsteking meer gehad en is niet meer ziek geweest! Misschien eens een specialist raadplegen? (als je dat al niet deed natuurlijk). Groetjes en veel beterschap aan Axelle

  26. Snot en slijm zijn hier ook vaste wederkerende monsters, sinds grote zus naar school gaat, brengt ze het ook al mee voor kleine broer. Er is inderdaad weinig tegen te doen, dan wat je al deed denk ik. En anders misschien toch eens een derde opinie vragen?

  27. Dit bericht komt net op het moment dat ook wij met onze handen in het haar zitten… aërosol gisteren voor de eerste keer opgestart nadat ik al zo dikwijls uitgelachen werd om haar 'hoestje'… dat ze er minstens wekelijks van moest overgeven werd vakkundig genegeerd… Onze meid begon te sukkelen toen ze 1 werd, nu 15 maanden dus ik hou nog even vol tot na volgende winter… de homeopathie voor de weerstand hou ik wel in mijn achterhoofd en slapen… ja, dat zal voor later zijn :-)
    Oh ja, ik geef haar nu wel sojamelk (nutrilon) omdat ze ook alleen maar wil drinken en melk zoveel slijmen extra geeft…

    1. die sojamelk overweeg ik ook want kreeg vakkundig advies van iemand via een privé bericht en daar stond toch dat melkproducten de slijmproductie bevorderen dus in zieke periodes dan toch maar wat minderen (en ik las het hier ook al bij een reactie van An)

      Hier ook vaak eentje die moet overgen van dat hoesten dus ik begrijp je helemaal… ik heb nu kaloban in huis gehaald, eens zien als dat haar helpt en deze nacht vicks geprobeerd en wonder waar het hielp precies om toch langere stukken te kunnen slapen… en ik zou niet zeggen laat ik maar sukkelen tot na volgende winter… misschien kan je door kleine dingen het sukkelen verminderen en dat is vooral voor onze kleintjes een super pluspunt ;-) (vandaar dat ik hier dus ook gepost heb… om wat tips en raad te krijgen zodat ik niet moet blijven uitkijken naar het moment dat ze oud genoeg is en sterk genoeg is, want wanneer komt dat?)

  28. Dit bericht komt net op het moment dat ook wij met onze handen in het haar zitten… aërosol gisteren voor de eerste keer opgestart nadat ik al zo dikwijls uitgelachen werd om haar 'hoestje'… dat ze er minstens wekelijks van moest overgeven werd vakkundig genegeerd… Onze meid begon te sukkelen toen ze 1 werd, nu 15 maanden dus ik hou nog even vol tot na volgende winter… de homeopathie voor de weerstand hou ik wel in mijn achterhoofd en slapen… ja, dat zal voor later zijn :-)
    Oh ja, ik geef haar nu wel sojamelk (nutrilon) omdat ze ook alleen maar wil drinken en melk zoveel slijmen extra geeft…

  29. Met onze jongste hebben we ook een hele periode dergelijke taferelen gehad. Wij hebben uiteindelijk op aanraden van een natuurvoedingsadviseur probiotica gegeven. Dat is online en zonder recept te bestellen. Degene die zij ons aanraadde was 'Darmocare Infantis' van Bonusan. En echt, binnen een week verbetering, en sindsdien nooit meer ziek geweest!
    Verder kun je proberen om te stoppen met zuivelproducten. Koemelk schijnt sowieso eigenlijk voor niemand goed te zijn, maar als ze last heeft van haar luchtwegen, meteen overstappen op plantaardige alternatieven. Ikzelf heb als kind altijd bronchitis gehad, en toen ik stopte met melk was het over. Nu nog steeds… als ik wel eens 'zondig' ben ik de volgende dag geheid aan het hoesten.
    Ik heb niet alle comments gelezen, dus weet niet of dit je al aangeraden is, of wat anderen je adviseren, maar hopelijk zitten er genoeg tips tussen om jou en je dochter weer op de been te krijgen.
    x

    1. dat van koemelk verscheen hier inderdaad al en ik hoorde het ook her en der dus ja ik haal sojamelk zodat ik in zieke periodes dat kan geven (want het kind drinkt in zieke periodes eigenlijk alleen maar melk, haar fles is nog steeds zooooo belangrijk) Blijkbaar stimuleert dat de aanmaak van slijmen en extra slijmen dat heeft die van ons nu echt eens niet nodig ;-)

  30. Hey, zeer herkenbaar, maar bij ons startten de problemen pas op de leeftijd van 2 jaar. Ik kan je alleen maar meegeven dat medicatie soms echt noodzakelijk is. Onze dochter had vanaf de leeftijd van 2 jaar nl. voortdurend zware verkoudheden (slijm, snot, hoesten als een zeehond enz…). Wij hebben dat toen teveel gerelativeerd omdat ze niet naar de creche was geweest maar opgevangen werd door de grootouders. Het was dus maar normaal dat ze nu heel vaak ziek zou worden hoorden we van iedereen. Onze dochter maakte ook zelden hoge koorts waardoor er nog meer gerelativeerd werd. 2 jaar terug (toen was ze 6) werden de verkoudheden alleen maar erger en leek ze niet meer te recupereren. Ik heb toen het geluk gehad dat een collega mij het nummer doorgaf van een professor pneumologie in UZ Gent (Dr schelstraete Petra) want de verkoudheden leken plots steeds te ontaarden in longontsekingen. Zij heeft er 2 jaar terug 5 gehad op 1 schooljaar tijd. In UZ allerlei testen ondergaan (muco, scan van de longen, enz…). Verdict: de scan wees uit dat er op beide longen schade (gelukkig nog redelijk mild) zichtbaar was die onherstelbaar is. Bijgevolg zal zij dus levenslang gevoelig zijn voor longaandoeningen. Zij heeft 2 jaar terug bijna een volledig jaar een breedspectrumantibiotica gekregen. Dit jaar hebben we het gevoel dat alles toch aan het beteren is. Ze heeft slechts 2 longontstekingen gehad en heeft dus maar 4 weken antibiotica genomen (door te groeien, groeien de longen ook mee en zou ze op termijn wel minder last gaan ondervinden).Puffen doet ze sowieso nog steeds dagelijks (zomer en winter). Wij slaan onszelf nu vooral voor het hoofd dat wij dit zolang gerelativeerd hebben. Had wij toen sneller ingegrepen en niet zo negatief gestaan tegenover antibiotica dan had zij ongetwijfeld deze schade niet opgelopen. Alle lof trouwens voor de dienst pneumologie in UZ Gent. Zij leveren een fantastische job en maken onwaarschijnlijk veel tijd! Ik wens jullie veel succes en leef met jullie mee. Wij hebben aan den lijve ondervonden dat een goede gezondheid boven alles gaat.

    1. oh wat erg om te lezen dat het bij jullie zo erg is geworden… hier is net het probleem omgekeerd denk ik: al van vorig jaar in de herfst vaak medicatie, te vaak ook al is het echt wel vaak nodig geweest (dus ik zal zeker nooit tegen iemand zeggen dat medicatie geen goed idee is, alleen op een gegeven moment lijkt dat ook niet toereikend te zijn…) ik hoop dat je meisje er niet al te veel last van gaat overhouden!

  31. Hier hetzelfde, wel al vanaf de eerste winter :-( Ook even overgestapt op homeopathie, maar dat was niet voldoende. Onze zoon is heel vatbaar voor longontstekingen. Hij is nu 5.5, sowieso minstens 1x per dag neus spoelen met fysiologisch water. Vanaf het moment dat ik snot zie: meer spoelen en nesivine. Vanaf het moment dat ik een kuch hoor halen we 2x per dag de puf boven (wachten we te lang, dan 'zakt' het gegarandeerd naar z'n longen): Flixotide (sowieso) al dan niet voorafgaand door Ventolin. Als het betert, valt de Ventolin weg. Betert het nog, dan doen we nog even verder enkel 's avonds. Nu is hij een maand puf-vrij… ben benieuwd hoe lang dit blijft. Veel succes!

  32. (op de een of andere manier wil het maar niet lukken. Na meerdere pogingen hier de verkortte versie: misschien is een natuurgeneeskundig therapeut een idee? Hij /zij voelt wat er niet lekker zit en gaat dan de natuurlijke balans herstellen. Beterschap en succes!)

  33. (op de een of andere manier wil het maar niet lukken. Na meerdere pogingen hier de verkortte versie: misschien is een natuurgeneeskundig therapeut een idee? Hij /zij voelt wat er niet lekker zit en gaat dan de natuurlijke balans herstellen. Beterschap en succes!)

  34. Ohhh wat herkenbaar. Dan wel niet met het RSvirus, maar hier gepaard met epilepsie. Met je handen in het haar zit je!
    Zo zielig voor die kleine humpies…. Mijn mannetje word half juni 2, ongerveer even oud dus! Ook ik geloof niet echt in 'de wonder van 2'….
    Ik kan helaas niets voor je betekenen, behalve te zeggen: kop op, super mama! En: gedeelde smart is halve smart… Hoewel je daar niet veel mee op schiet als je je moe en moedeloos en hulpeloos voelt…
    Knuffel vanuit hier!

  35. Het is wel zo dat bij iedereen rond de leeftijd van 2 jaar het immuun systeem anders gaat werken, en meer kan verdragen.
    Wat ik zou doen is een naar een osteopaat gaan, de slijmpjes los masseren, ….

  36. Hééééél herkenbaar … vanaf zijn 4 maanden is zoonlief aan het aërosollen en aan het puffen.
    Al alles geprobeerd medicatie om zijn immuunsysteem te verbeteren. Ook dat bracht niet het verwachtte met zich mee.
    Hij is er ondertussen 3 maar nog steeds vaak ziek. Ik had gehoopt dat het beter ging worden want hij heeft ondertussen al alles gehad wat je maar kan bedenken.

    Hier staat er continu s nachts een bevochtiger op. En in een nieuw huis met ventilatiesysteem moet je dan je ventilatiebak afzetten want anders is al die vochtige lucht terug weg.

    Hoofd kussen wat hoger leggen helpt soms ook tegen het hoesten s nachts.