Omdat ik niet wil haten…

be1732025a2c2ac1d0bdab32f0b2329eHaat viert hoogtij.
Haat die mensen drijft tot vreselijke daden.
Daden die onschuldige mensen treffen.
Parijs, Brussel, Ankara, Syrië, …
Een steeds langer wordende lijst.

Haart viert hoogtij.
Ook al willen we dat niet. 
Maar toch, het slaat toe,
Moeilijker en moeilijker om het niet te voelen.

Haat van jihadisten, haat van racisten maar ook haat van gewonen mensen.
Gewone mensen, die nooit planden om te haten maar het nu toch doen. 
Haat die ik begrijp.

Alleen, ik wil niet haten,
Ik wil mijn kinderen niet leren dat er een wij en een zij is,
Ik wil mijn kinderen niet leren wantrouwig te kijken naar zij met een andere cultuur, een andere huidskleur, naar de medemens tout court.

Eerlijk?
Ik denk niet dat die taak makkelijk wordt.
Al de hele dag lees ik op internet berichten: berichten van mensen die moslims verfoeien en hen het slechtste ooit toewensen, maar ook de omgekeerde berichten: mensen die even hard terug reageren op deze die moslims verfoeien. Berichten die ons verdelen in kampen. Hele discussies over wat goed en fout is, welke visie kan en welke niet, wat er nu wel en niet gedaan moet worden.

Teveel input voor mijn hart, 
Dat er niet in slaagt zich van dit alles af te sluiten;
Dat vecht tegen haat;
Dat vecht tegen angst! 

Maar ook, een hart dat zich optrekt aan de solidariteit en aan de zachtheid van mensen. Mensen, die allicht net als ik, niet weten hoe te reageren en niet weten wat te voelen. Mensen die evenmin willen haten of leven in angst, die willen doen wat goed is maar al lang niet meer weten hoe dat nog moet. 

Mensen die net zoals ik verdrinken in duizend gevoelens,
en een hart dat echt niet meer weet wat het ermee moet… 

#prayforbrussels
#prayforbelgium
#prayfortheworld
#prayforpeace
#loveandpease
#please

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties

 1. Gelukkig zijn er ook nog mensen zoals jij.
  Ik las trouwens op Twitter dat er ook heel wat mensen zijn die onder de hashtag #ikwilhelpen hun hulp aanbieden om mensen die niet thuis geraken naar huis te rijden, dus dat geeft toch hoop. Dat er toch nog een beetje warmte en behulpzaamheid is en niet enkel haat.

 2. Heel herkenbaar. Ik zoek ook meteen naar tekenen van het niet-haten want ik kan ook niet tegen dit soort polarisering. Mij maakt dat bang en het is ook niet de wereld die ik zie voor mijn kinderen. We hebben natuurlijk ook lang in een eigen luxe-wereld geleefd die erg uitzonderlijk is in onze grote wereld. Wij hadden lang de luxe om niet steeds angstig te moeten zijn. Ik herkende me ook in dit opiniestuk trouwens: http://www.demorgen.be/opinie/hou-toch-op-met-je-keep-calm-and-carry-on-b5c4bbd9/ x

  1. Ik las het ook en was ‘blij’ zo iets te lezen. Dat we mogen voelen wat we voelen, dat mogen zeggen en geen schrik moeten hbb om veroordeeld te worden.

 3. Juiste woorden! We mogen zeker ook niet in clichés gaan denken. Er is geen ” zij”. Er is alleen ” wij”. En natuurlijk zijn er ” slechten”, maar zo lang we met meer liefhebben dan haten, MOETEN ” wij” het uiteindelijk halen. Dus…geef niet toe aan angst en clichés. Zie het goede dat er gelukkig overal nog is, zorg voor elkaar… Voor onze kinderen.

  1. maar je moet ook kunnen spreken over angst en haten… als iemand dat voelt dan zou hij daar op een serene manier moeten knn over spreken… maar dat gaat niet want je wordt dadelijk in een kotje gestoken…

 4. De mooiste woorden die ik vandaag heb gelezen over zoiets vreselijks. Ik weet dat het moet, maar het wordt wel moeilijk om de angst niet te voelen.

 5. De mengeling van emoties is begrijpelijk. Vooral als het zo dichtbij komt.
  Tip het DWDD College over Terrorisme vorige week van Beatrice de Graaf is echt een aanrader om terug te kijken via uitzendinggemist.nl
  Zij verteld over de verschillende golven van de terrorisme door de eeuwen heen, wat we daarvan geleerd hebben en hoe we ons kunnen ‘wapenen’.

 6. verschrikkelijk wat er gebeurd is….doet even stil staan bij alles om ons heen.
  Onze kinderen moeten opgroeien in een wereld waar dit soort van zaken de gewoonte zal worden.
  Ik ben er heel hard van aangedaan maar ik hoop dat heel veel mensen hun ogen eindelijk zullen open gaan en dat er maatregelen getroffen zullen worden…wat er in Europa aan het gebeuren is: sorry maar dit kan niet meer…

 7. Het is niet te vatten in woorden, wat er nu allemaal gebeurt. Ook ik schaam me in de plaats van hen, die zulke verfoeilijke uitspraken doen en tweestrijd zaaien. Om het met de woorden van Ish Ait Hamou te zeggen: Liefde (met grote L) kan verbinden en haat (met kleine h) verbrandt. Natuurlijk is er nu die onzekerheid die vele vraagtekens oproept. En natuurlijk is dit vreselijk, voor hen die hiermee rechtstreeks geconfronteerd worden. Maar wie zelf haat met haat wil vergelden verlaagt zich tot hetzelfde niveau, en waar staan we dan… En angst is de slechtste raadgever.

  1. Al mogen we niet vergeten dat angst en haat ook menselijke gevoelens zijn… en dat we echt eens moeten leren in openheid over dergelijke zaken spreken… dat een mens dus soms haat voelt ofzo vind ik niet raar, ’t is wat een mens ermee doet denk ik dan… en dat angst een slechte raadgever is, dat klopt, maar toch kan je het niet zomaar onder de mat schuiven… dat deze situatie angst oproept is niet meer dan normaal