Holbox werd me door elke Mexico-bezoeker aangeraden en ook in elke reisgids over Yucatán en op elke travelblog gaat het over het dromigere eiland en natuurreservaat Isla Holbox. Weinig andere keuze dus dan dit paradijsje zelf even te gaan checken. Verwacht je alvast niet aan een verborgen parel, want héél erg verboregen is het niet meer. In deze blog delen we echter graag waarom je er wel of juist niet naartoe moet gaan.

Om Holbox als een paradijs te omschrijven, moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. De juiste verwachting vooraf, een fijne / betaalbare accomodatie vinden en mooi weer hebben. Dat laatste kan een uitdaging zijn want het waait vaak erg hard op het eiland en zoals overal in Yucarán durft het ook hier wel eens hard (en lang) regenen.

Wanneer het regent lopen de niet geasfalteerde wegen al snel onder. Bovendien ontstaan er dan grote plassen, inclusief de nodige modder. Hier ongeschonden uitkomen is bijna onmogelijk. Ook nadat het regende, blijven plassen vaak nog lang staan en dan kan het een ware zoektocht zijn naar de minst diepe plassen. Zeker wanneer je met een golfkarretje wil rijden, kan dit een uitdaging zijn.

Golfkarretjes zijn trouwens naast fietsen en de benenwagen het transportmiddel van het eiland. Hier kom je amper auto’s tegen. Golfkarretjes maken echter niet minder lawaai, integendeel. Just so you know want doordat dit eiland zo populair is, is het centrum heel druk en is er bijgevolg, onder meer door die karretjes, best veel lawaai. Verwacht dus niet dat je hier alleen bent en terecht komt in een oase van rust, althans nog niet.

Binnen enkele jaren wordt dit volgens ons trouwens het nieuwe Koh Phi Phi (gelegen in Thailand). Volgebouwd en een plek die beschermd moet worden tegen toeristen. Het centrum is erg druk en daar konden wij mee leven. We moesten helaas wel opmerken, wanneer je naar de mooie natuurplekjes gaat, alles volgebouwd wordt. Als ze dit niet stoppen, verdwijnt de charme helemaal want dan zullen ook de rustige plekken zoals het centrum worden. Misschien zal je lezen dat je vooral niet in het centrum moet verblijven omwille van de drukte. Snappen we maar net omdat iedereen een magische ervaring aan het strand wil opdoen, worden stukjes paradijs ingenomen door resorts. Misschien dus toch even kritisch nadenken over waar je nu het beste slaapt en waarom.

Ons betoog schrikt je mogelijks af maar we willen een eerlijk beeld van Holbox scheppen. Ondanks dit alles, blijft het nog steeds de moeite om het eiland te bezoeken. Maar beloof ons dat je op respectvolle manier met het natuurreservaat omgaat.

Wat moet je doen op Holbox?

Ga je langer dan 3 nachten, dan is de kans groot dat je heerlijk zal chillen op het eiland. Ga je net zoals ons maar voor 3 nachten, dan zijn je dagen al snel gevuld. Mede doordat je best een tocht aflegd voor je Holbox bereikt. Van Valladolid rijd je bijvoorbeeld nog een tweetal uur voor je de ferry in Chiquilá kan nemen. Je huurwagen laat je daar trouwens achter in één van de bewaakte parkings. Zowel voor deze parkings als voor de ferry hoef je vooraf niet te boeken. Eens aangekomen op Holbox kan je dan een golfkarretje als taxi naar je accommodatie nemen of doen zoals ons: te voet gaan.

Sowieso moet je een zonsondergang meepikken. Dit doen vanaf/aan de steiger aan het centrum is erg mooi. Bij ons was het weer helaas een spelbreker waardoor we ofwel wegwaaiden (wegens teveel wind) ofwel geen zon (meer) hadden.

Street Art

Net zoals in Bacalar vind je in Holbox ontzettend veel street art. Welismaar in mindere mate maar je spot echt wel een aantal fantastische werken. Neem dus zeker de tijd om door de straatjes van het centrum te kuieren en op zoek te gaan naar alle (verborgen) parels.

Verkend het eiland met de fiets of met een golfkarretje

Je kan het eiland makkelijker verkennen met een fiets of een golfkarretje. Wij kozen voor dit laatste omdat fietsen met ons gezin geen haalbare optie was. Verkeerd rijden kan je sowieso niet en hiermee kan je de belangrijkste punten van het eiland verkennen.

Rijd eerst richting Punta Mosquito. Bij laagwater kan je aan het strand over de zandbanken richting dit punt wandelen. Opgelet: bij het opkomen van het hoogwater wordt dit steeds moeilijker dus doe dit als eerste actviteit in de ochtend. Liet jij je toch vangen aan het hoogwater, dan kan je nog altijd terug via de lagune maar daar zouden krokodillen leven. Opletten dus!

Respecteer ook de borden bij Punta Moqsuito om niet verder te gaan. Je verstoort er anders de vele vogels die er leven en broeden. Helaas waren wij meermaals getuige van mensen die dit niet respecteren. Super zonde.

Na het bezoek aan Punta Mosquito, ga je de andere kant uit, richting Punta Cocos. Als het veel geregend heeft, kan dit een serieuze uitdaging zijn. Aan Punta Cocos kan je een plekje uitzoeken om te genieten van de zon en het lage water waarin de kindjes kunnen spelen. Ikzelf ging daar trouwens te voet nog een stukje alleen verder maar botste al snel op een waarschuwingsbord over de aanwezigheid van krokodillen. Het spreekt voor zich dat ik niet verder ben gegaan. Aan Punta Cocos kan je trouwens het fenomeen bioluminescentie spotten. Het moet hiervoor donker zijn en is enkel zichtbaar als ook de maan klein is. Bij ons waren de weersomstandigheden niet ideaal dus helaas hebben wij dit niet kunnen zien.

3 eilanden tour

Je kan overal op Holbox de 3-eiland tour boeken waardoor je met een bootje naar een aantal mooie omringende eilanden gebracht wordt. Op sommige eilanden krijg je trouwens even de tijd om de boel te verkennen en/of te zwemmen.

Waar eten?

Op Holbox zochten wij vooral naar betaalbaar eten want de prijzen swingen er de pan uit. Er zijn veel hipster plekken maar daar betaal je al snel véél geld voor. Ga dus zeker alle kaarten even checken. Op één avond was het zo druk op het eiland (en waren wij laat) waardoor we nergens nog een vrij kindvriendelijk restaurant vonden. Gelukkig zijn er altijd nog kraampjes langs de weg waar je lekkers vindt. Als we één restaurant moeten aanraden (ga vroeg of reserveer) is het Viva Zapata. Niet goedkoop maar wij aten er het lekkerste eten van onze volledige reis.

Waar slapen op Holbox?

Zoals in het begin van dit artikel aangegeven kan je ofwel verblivjen in het centrum ofwel langs de stranden van Holbox. De resorts daar zijn absoluut aantrekkelijk al kan je prijs-kwaliteit in Mexico veel beter krijgen dan dat. Tegelijkertijd moet je jezelf afvragen of een plekje in zo een resort absoluut noodzakelijk is. Want doordat bijna iedereen zo een plekje claimt, worden ze massamaal bijgebouwd en moet de natuur plaats maken. Een niet zo geweldige evolutie dus. Wij kozen bewust voor Madre Holbox, een plek in het drukke centrum. Gelukkig merk je daar binnen de muur van Madre niks van en vinden wij het een dikke aanrader. Madre Holbox wordt trouwens door locals verhuurd.

Omdat we je graag laten nadenken over de plek die jij uitkiest om te slapen op dit magische eiland, delen we verder geen andere accommodaties. Ik begrijp het helemaal wanneer je kiest voor een resort aan de zee maar probeer er dan een duurzame accommodatie uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.